Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade systemu audio

plantman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Dziś udało mi się podłączyć i posłuchać swój nowo zakupiony wzmacniacz DENON PMA-1500R od Yul'a (dzięki za miłe przyjęcie i puszczenie Kari Bremnes!) i dopiero teraz usłyszałem jak wiele wad posiada mój obecny system audio... Na poprzednim wzmacniaczu (cieniutki Technics SU-A700 MK2) nie słyszałem aż tylu wad swojej wkładki gramofonowej (AT-3600) i kolumn (Tonsil Alton 70). Oczywiste jest, że w perspektywie czasu należy dokonać upgrade-u swojego systemu dlatego tutaj pytanie do was... Co lepiej zmienić w pierwszej kolejności? Kolumny (droższa inwestycja przez co dłużej trzeba zbierać $) czy wkładkę (inwestycja szybsza bo koszty mniejsze). To co w chwili obecnej najbardziej mnie razi to zbyt duża ilość wysokich tonów względem (jak na moje ucho) dość słabego dołu... Z odtwarzacza CD (Technics SL-PG470) te same utwory mają więcej basu przez co równowaga tonalna wydaje mi się lepsza. Kable głośnikowe to srebrzone przewody firmy Sonic Link (modelu nie pamiętam). Słuchałem dziś LP Stockfisch Records Vinyl Collection (jak to u nich, wzorcowa jakość dźwięku) i byłem średnio zadowolony z efektu, ponieważ wiem jak to brzmi na dobrych kolumnach w odsłuchu SACD :) Czekam na sugestie z waszej strony bo czas odkładać pieniądze na coś nowego.

Pozdrawiam i niech moc będzie z wami :)

https://www.audiostereo.pl/topic/82018-upgrade-systemu-audio/

Cześć plantman,

Zakup kolumn to rozwiązanie najdroższe i ono Cię w przyszłości niestety czeka. Można się rozejrzeć za bardziej "basotwórczą" wkładką, np. Sumiko Pearl/Black Pearl lub Grado, seria Prestige. Można też kombinować "bezkosztowo" - jeżeli jest za mało basu w stosunku do góry pasma, to kolumny ustawiamy bliżej tylnej ściany, jak to nie pomaga, to bliżej tylnej ściany i jednocześnie bliżej narożników pomieszczenia. Uciekamy także z miejscem odsłuchowym z osi głównej kolumn (ustawienie kolumn bardziej na wprost, czyli boczne ścianki kolumn równolegle do siebie). Pokombinuj też z polaryzacją wtyczki zasilającej we wzmacniaczu i CD - wypróbuj różne położenia w gniazdku ściennym. Pamiętam, że wzmacniacz był czuły na polaryzację zasilania, ja podpowiedziałem Ci rozwiazanie prawidłowe, zgodne z oznaczeniem plus/minus (live i neutral) w zasilaczu wzmacniacza, co nie znaczy, że jak podłączysz wtyczkę odwróconą o 180 stopni, to coś popsujesz.

Pozdro,

Yul

Cześć plantman,

Zakup kolumn to rozwiązanie najdroższe i ono Cię w przyszłości niestety czeka. Można się rozejrzeć za bardziej "basotwórczą" wkładką, np. Sumiko Pearl/Black Pearl lub Grado, seria Prestige. Można też kombinować "bezkosztowo" - jeżeli jest za mało basu w stosunku do góry pasma, to kolumny ustawiamy bliżej tylnej ściany, jak to nie pomaga, to bliżej tylnej ściany i jednocześnie bliżej narożników pomieszczenia. Uciekamy także z miejscem odsłuchowym z osi głównej kolumn (ustawienie kolumn bardziej na wprost, czyli boczne ścianki kolumn równolegle do siebie). Pokombinuj też z polaryzacją wtyczki zasilającej we wzmacniaczu i CD - wypróbuj różne położenia w gniazdku ściennym. Pamiętam, że wzmacniacz był czuły na polaryzację zasilania, ja podpowiedziałem Ci rozwiazanie prawidłowe, zgodne z oznaczeniem plus/minus (live i neutral) w zasilaczu wzmacniacza, co nie znaczy, że jak podłączysz wtyczkę odwróconą o 180 stopni, to coś popsujesz.

Pozdro,

Yul

Siemka Yul,

Ale czy inwestycja w wkładkę na obecnych kolumnach ma sens? Słysząc różnicę pomiędzy dźwiękiem tego samego utworu (CD kontra LP) wydaje mi się, że różnica będzie na pewno słyszalna (bo AT-3600 to przecież szrot) lecz myślę iż nie usłyszę na moich Altonach 100% potencjału nowej wkładki :) Ciężka sprawa... A może polecilibyście coś dobrze rysującego dół pasma z bogatej oferty Goldringa? Słyszałem wiele dobrego o tych wkładkach... Pozostaje jeszcze wybór MM kontra MC. Parametry przedwzmacniacza gramofonowego w DENON-PMA1500R wyglądają lepiej dla wkładek MM. Żeby dobrze dobrać wkładkę, musiałbym wam pewnie podać masę efektywną ramienia (wagę mam) tylko musiałbym odnaleźć na forum jak się to dokładnie ważyło :)

Sprawa innego rozstawienia kolumn jest troszkę bardziej kłopotliwa. Moje Tonsile mają przedni bass-reflex i stoją blisko ściany. Prawa kolumna jest w narożniku a co do lewej to nie mam takiej możliwości by ją tam ustawić. Co do nakierowania kolumn na punkt odsłuchowy to mam je w chwili obecnej skierowane "na słuchacza". Mógłbym je ustawić tak że boczne ścianki będą równolegle do siebie ale myślę, że charakterystyka kopułek w Altonach jest mocno kierunkowa i do charakterystyk kierunkowych hybryd wysokotonowych np. firmy DALI im sporo brakuje :) Kolumny "leżą" na szafie, postawione na standzie własnej konstrukcji (kierującym kolumny w dół) na wysokości około 1.8M. W moim obecnym pomieszczeniu raczej nie mam innej możliwości rozstawienia kolumn ale nie narzekam bo uważam, że obecne rozwiązanie się sprawdza :).

PS: Co do polaryzacji zasilania to chyba nie mam zbyt wielu możliwości ponieważ wtyczka do wzmacniacza ma tylko jeden prawidłowy sposób montażu a z drugiej strony jestem ograniczony bolcem uziemiającym. Oba gniazdka jakie mam do dyspozycji, dają raczej tak samo fazę, chociaż nie mogłem tego sprawdzić ponieważ próbnik mi się popsuł.

Pozdrawiam i dzięki za wszelakie rady/sugestie.

Plantman.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.