Skocz do zawartości
IGNORED

Przedłużenie osi potencjometru

dst89

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam zestawu jak w linku poniżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdzie można kupić coś takiego ale w normalnej cenie? 180zł za tulejkę i pręt to lekka przesada!

Ukryta Zawartość

Szukam dokładnie tego samego;)

Cena rzeczywiście przesadzona. Swego czasu coś takiego oferował kolega POLIFONIA

Ukryta Zawartość

Działa też na allegro - właśnie napisałem do niego w tej sprawie i czekam na odp.

Ukryta Zawartość

Już wiadomo... Nic z tego:/

Adres sklepu posiadającego w ofercie tanie przedłużacze osi znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

pręt aluminiowy fi 6mm ze sklepu metalowego+ złączka elektryczna B25(odcinasz plastik i wydłubujesz mosiężny element z dwiema śrubkami).Nakrętki na panel frontowy jeszcze nie wymyśliłem,ale też coś prostego pewnie da się zastosować:)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

pręt aluminiowy fi 6mm ze sklepu metalowego+ złączka elektryczna B25(odcinasz plastik i wydłubujesz mosiężny element z dwiema śrubkami).Nakrętki na panel frontowy jeszcze nie wymyśliłem,ale też coś prostego pewnie da się zastosować:)

Pręt fi 6 rozumiem, ale tej złączki elektrycznej B25 nie mogę znaleźć...

A! Dobra, doczytałem o wydłubywaniu i już kumam;) Ale przy okazji znalazłem złączki do systemów odgromowych - tak, gdyby ktoś chciał jakieś większe siły przenosić;)

artw - dokładnie - sam ten patent stosuję :-)

Z innej beczki:

Ukryta Zawartość

B25 to złącze listwowe , pomarańczowe dostępne w sklepach casto-podobnych ...

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

artw - dokładnie - sam ten patent stosuję :-)

Z innej beczki:

Ukryta Zawartość

B25 to złącze listwowe , pomarańczowe dostępne w sklepach casto-podobnych ...

A do tego;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

trochę poguglałem i wyszukałem:

1. Złącze przelotowe śrubowe ~8zł

np.

Ukryta Zawartość

2. Łożysko liniowe, kołnierz okrągły ~11zł

np.

Ukryta Zawartość

3. Prowadnica wałek do łożyska 50cm ~25zł (niby utwardzony, więc cięcie może być upierdliwe, a ta przedłużka z konrada sporo taniej wychodzi i tez może by się nadawała)

np.

Ukryta Zawartość

Co o takim zestawie sądzicie, ma ktoś doświadczenie z takimi łożyskami, może się to sprawdzić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten wałek za 25 zł to lekka przesada, grube, twarde, droge i ciężko pewnie uciąć, ja kupiłm w OBI pręt aluminiowy 6mm (są inne) pusty w środku za chyba 5 zł, na przedłużke wystarczy, ma 1 lub 1,5 metra długości, a jest lekki itp.

Trochę odejdę na boczny tor.

Warto odizolować taki pręt od potencjometru, zwłaszcza jak ma się w planach przewodzącą gałkę.

U mnie przy maxymalnie odkręconym potencjometrze gdy go dotknę celem zmiany poziomu natężania ciśnienia akustycznego... to słychać w głośnikach brummmmm.

Jednak nie robię sobie z tego problemów oczywiście, ponieważ nie wiem do końca czy to brumiem ja czy wzmacniacz....

Jednakowoż odizolować warto.

pozdro.

Dodam od siebie że pewien kolega któremu składałem wzmacniacz włąsnie z przedłużką uwalił LM3875 poprzez dotknięcie gałki w momencie gdy był dosć silnie naelektryzowany.

Co do techniki wykonania przedłużki to najprostszy sposób to kupno rurki/prętu 6mm w obi z stali/aluminium/mosiądzu oraz rurki 8mm.

Ta 8mm ma środek 6mm i można z niej zrobić łącznik.

Szkładamy wszystko do kupy z nałożoną ~4cm tulejką i osadzamy ją tak żeby była równo po obu stronach w miejscu łączenia ośki potka z ośką przedłużki i nawiercamy otwory przez tulejkę do pręta i potka pod śrubkę 3mm.

W sklepach modelarskich jest dość duży wybór prętów plastikowych (nie węglowych!), które nie przewodzą. Podobne musiałem zastosować w swoim pre phono, bo metalowe przedłużki wprowadzały zakłócenia.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 1 rok później...

Z innej beczki:

Ukryta Zawartość

Gdzie taką tulejkę dostanę w ludzkich cenach?

Chyba trzeba będzie samemu wiercić.

Ukryta Zawartość

Ja zainspirowany pomysłem kolegi artw kupiłem pręty w markecie budowlanym, jeden fi 6 i drugi na tulejkę, nie pamiętam dokładnie średnicy ale średnica wewnętrzna też jest około 6mm, bo idealnie pasuje. Tnę go na tulejki, nawiercam i śrubką gwintuję, jest na tyle podatny, że nie trzeba gwintownika używać. Świetnie się to sprawdza, mocno i pewnie. A obudowę od przedłużki też bardzo fajnie izoluje się, nawiercam otwór 6 w kawałku plastiku (próbowałem plexi ale mniej precyzyjnie obrabia się i bardziej podatne na pęknięcia jest), w obudowie przepust musi być trochę większy. Następnie mocuję ten plastik do obudowy, kropelka oliwy maszynowej i działa jak z fabryki.

Mój zestaw przedłużający oś potencjometru składa się z nakrętki stalowej na gwint 6mm, z tym że jest to nakrętka około 25mm długości, oraz rurki aluminiowej 6mm. Gwint w nakrętce usunąłem wiertłem 6mm. Nawierciłem i nagwintowałem 2 skrajne otwory (jak na foto). Środkowy otwór posłużył mi do przeprowadzenie przewodu zasilającego podświetlanie gałki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Gdzie taką tulejkę dostanę w ludzkich cenach?

Chyba trzeba będzie samemu wiercić.

A coście się tak uparli na tulejkę. Wystarczy kawałek koszuli termokurczliwej naciągnąć na koniec pręta i na potencjometr, podgrzać, zaciśnie się i po problemie. Przysadzacie się do nawiercanych tulejek, skręcanych śrubami, jakby tam były przenoszone obciążenia idące w kilogramy. Po co sobie życie komplikować.

Wystarczy kawałek koszuli termokurczliwej naciągnąć na koniec pręta i na potencjometr, podgrzać, zaciśnie się i po problemie.

I co jaki okres kolega zaleca przegląd czy wymianę tej koszulki ,żeby nie doszło do sytuacji ,że sprzęt trzeba rozkręcać podczas spotkania towarzyskiego?

to

A coście się tak uparli na tulejkę. Wystarczy kawałek koszuli termokurczliwej naciągnąć na koniec pręta i na potencjometr, podgrzać, zaciśnie się i po problemie. Przysadzacie się do nawiercanych tulejek, skręcanych śrubami, jakby tam były przenoszone obciążenia idące w kilogramy. Po co sobie życie komplikować.

to sprawdzone rozwiązanie czy teoretyczne gdybanie?Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić solidną pracę takiego zestawu blisko zera i max , a i po dłuższym uzytkowaniu też mogą się ojawić luzy.W tym dziale konstruuje się klocki z wyszukanymi elementami ,wsadzenie takiej tandety to coś więcej niż brak elegancji

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

I co jaki okres kolega zaleca przegląd czy wymianę tej koszulki ,żeby nie doszło do sytuacji ,że sprzęt trzeba rozkręcać podczas spotkania towarzyskiego?

Mnie więcej co taki sam czas, jak przegląd czy tulejka się nie obluzowała. Może nie popadajmy w przesadę.

to sprawdzone rozwiązanie czy teoretyczne gdybanie?

Oczywiście, że sprawdzone. Już ze 3 razy w taki sposób to rozwiązywałem. Głównie przy okazji montażu wzmacniaczy słuchawkowych Panda z Hifidiy,net, gdzie potencjometr Alpsa jest nalutowany bezpośrednio na płycie, w celu minimalizacji drogi sygnału od gniazd i do układu. Koszulka, jeśli tylko jest odpowiedniej długości, raz, że przylega ściśle do obu łączonych osi na maksymalnie dużych powierzchniach, dwa utwardza się w znacznym stopniu, jak to zaciśnięte koszulki termokurczliwe mają w zwyczaju. To nie luźna taśma klejąca. Tam nie ma miejsca na najmniejsze luzy, jeśli tylko prawidłowo to wykonać.

Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić solidną pracę takiego zestawu blisko zera i max , a i po dłuższym uzytkowaniu też mogą się ojawić luzy.

Solidność tego połączenia jest zdecydowanie większa, w tak pracującym układzie, od wersji z tulejką, gdzie mocowanie jest w dwóch punktach. Zapewnia to przyleganie materiałów na dużych powierzchniach. Nie ma najmniejszych problemów z użytkowaniem, chyba że ktoś zamierza ukręcić gałkę na przykład będąc "pod wpływem". Ale wtedy połączenie "na tulejkę" też nie wytrzyma. Ba, puści zdecydowanie wcześniej. A że nie możesz sobie czegoś wyobrazić, cóż, pominę to taktownym milczeniem. Gdyż nie zamierzam prowadzić wycieczek osobistych, co do zdolności kogokolwiek, do czegokolwiek.

Pomijam już fakt, że tym sposobem można łatwo zrealizować ideę, odizolowania gałki i ośki od potencjometru i uniknąć potencjalnego problemu natury elektrostatycznej, sygnalizowanego wcześniej.

W tym dziale konstruuje się klocki z wyszukanymi elementami ,wsadzenie takiej tandety to coś więcej niż brak elegancji

Jasne, jasne. Ciekawe czemu Kolega nie protestował przy propozycji zastosowania w tym miejscu elementów łączówki elektrycznej kupionej w markecie, obdartej z osłony z tworzywa sztucznego. To już nie jest "tandeta". Tandetą jest za to prawidłowo zaciśnięta koszulka termokurczliwa. Widać mamy różne poczucie estetyki. A co do działów i "wyszukanych klocków" to chyba coś Ci się pomyliło. To nie dział od kabli zasilających za pierdylion złotych, sprzedawanych w pudełkach wyściełanych atłasem.

W dziale DIY "brakiem elegancji" i tandetą będzie brak zastosowania zabezpieczenia w postaci bezpiecznika, tam gdzie on powinien się ewidentnie znaleźć. A nie propozycja połączenia dwóch elementów mechanicznych, w rozsądny i sprawdzony sposób i to wewnątrz zamkniętej obudowy.

EDIT

Lol, właśnie zobaczyłem kto proponował rozwiązanie ze złączką elektryczną z usuniętym plastikiem. Bez komentarza. Tak, to zdecydowanie bardziej "eleganckie" rozwiązanie, Ech, coraz częściej mam wrażenie, że plaga irracjonalizmu, opanowuje coraz więcej działów tego forum. A myślałem, że chociaż DIY może się przed tym uchronić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Udało mi się wygrzebać przedłużki do potków. Swego czasu kupowałem od Petera z Kanady i z ELFY

Te dwa sprzęgła to te :)))

Ukryta Zawartość

Te trzy nakrętki z teflonem ... były toczone na zamówienie....

post-2650-0-45647200-1353525926_thumb.jpg

post-2650-0-74635400-1353525934_thumb.jpg

post-2650-0-33725800-1353525954_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SlawekR:napiszę tak:masz całkowita rację.Popełniłem podstawowy błąd,oceniłem pomysł nie wypróbowując go praktycznie,jedynie na podstawie tego jak mi się wydaje,że będzie funkcjonował.Dziękuję za przywołanie mnie do porzadku.

• 4 miesiące później...

Wykorzystałem u siebie w HA2012 patent z koszulką termokurczliwą.

Wszystko było w porządku do czasu, aż się wzmacniacz dobrze nagrzał. Mimo średniej temperatury w środku, koszulka się poluzowała i ośka się obraca.

Dopiero po ostygnięciu działa jak należy :)

Zaznaczam, że założyłem dwie warstwy termokurczki i wyglądała na dosyć przylegającą.

U mnie to nie przeszło, ale może jestem kiepskim inżynierem.

Dla pewności kupiłem rurkę 8mm, z której zrobię złączkę.

Pozdrawiam,

Tomek

też miałem problemy po praktycznym wypróbowaniu tego pomysłu.Miałem ciężką gałką z alu i na końcach zakresu koszulka ślizgała się.Są też koszulki z klejem silikonowym,ale na rozgrzanie to też nie pomaga.W moich eksperymentach wykorzystywałem skrajne warunki pracy koszulki,ciążką gałkę i duże siły ,możliwe ,że w mniej ekstremalnych warunkach będzie poprawnie,ale jakoś ten pomysł do mnie nie przemawia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.