Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie tanie monitory do starego luxmana?

fv

Rekomendowane odpowiedzi

Przenoszę tu wątek który rozpoczął się od flejma na temat Tannoyów M1 i przeszedł na tanie monitorki ogólnie. Ponadto wyrażona została w nim opinia o starych luxmanach że jakoby grały "ciepło" a zatem wymagały agresywnych głośników.

Zapytuję zatem: jakie tanie (do 800zł za parę), nowe z możliwością odsłuchu w Warszawie, monitory/podstawkowce będą pasować do starego luxmana? Których powinienem unikać a których koniecznie posłuchać ? Zaznaczam że mam w tej chwili bardzo słaby sprzęt i nie jestem osłuchany więc zachwyca mnie praktycznie wszystko co gra po prostu poprawnie czy normalnie. Pokój ma 10,5m więc podłogowce praktycznie odpadają (mam już dość łupania i niewyraźnych dźwięków, moje kolumny mające ponad 40cm wysokości nie brzmią wyraźnie w tym pokoju).

Jestem w zasadzie zdecydowany na luxmana L-2 lub podobnego i w tej chwili wybór zawęziłem do następujących zestawów:

Gale 3020 (narazie mój głowny typ)

Wharfedale Diamond 8.1

Tonsil Maestro II 60

Tannoy Mercury M2 (te prawdopodobnie musiałbym brać używane ale wiem gdzie stoją 'nowe' z możliwością odsłuchu)

Mission m71 (podobno nigdzie i tak ich nie ma ale chciałbym mimo to spróbować znaleźć)

Wyeliminowane zostały następujące zestawy:

Tannoy M1 - za małe

Tonsil Fenix Sat - za kiepskie do tego wzmacniacza, słuchałem ich z nim i czułem że można o wiele lepiej

Proszę o poradę które jeszcze wyeliminować oraz o szczere, poparte argumentacją opinie o M1. A może w zestawie "do odsłuchania" brakuje ważnego elementu ?

https://www.audiostereo.pl/topic/8231-jakie-tanie-monitory-do-starego-luxmana/

do 800 zł to niełatwa sztuka ale jesli luxman gra ciepło to warto sprawdzić czy coś z B&W by sie nie trafiło - idź posłuchaj czegoś z serii 600 - to dość specyficzny dźwięk - raczej ostry i bardzo detaliczny świetny do ciepłych zestawów bas w 602 jest nawet bardziej niż zadowalający wada to cena w salonach audio - wyśrubowana jak cholera, ale warto zapolowac na allegro np. na używane z poprzedniej serii s2 np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie wiem do ilu dojdzie cenba ale do 800 zł to bym sie nawet nie zastanawiał (ale lepiej posłuchaj wcześniej czy dobrze zagrają z luxmanem)

Ukryta Zawartość

FV>>>

Tannoy M2 raczej sobie odpusc moze byc za "kuilturalnie" i bez emocji.

Gale nie słyszalem ale ludzie co to maja sobie chwala wiec posłuchaj koniecznie!

Mission m71 lub troszku wieksze m72 to naprawde dobry sprzet koniecznie posłuchaj!

Tonslila bym sobie odpuscil. Gra na 99% cieplo i tylko zamuli.

Jak bedziesz w jakims sklepie napewno beda mieli cos z B&W. 602 nawet uzywana to koszt ponad 1tys zł ale musisz byc swiadomy iz niewiele kolumn podłogowych (w tym przedziale cenowym) wytrzyma z nimi pod wzgledem basu. :) To nie sa monitorki a wielkie Monitory z basem jak dialbli. W 10m2 moze byc go za duzo !!

Dlatego poszukaj 601. Basu znacznie mniej ale w 10m2 to byle co da rade a pozatym sa znacznie tansze.

Witaj MariuszJ !

Nie twierdze ze 602 to demony basu ale co jak co brakowac to mu nie brakuje. Oczywiscie Paradigm złoi im tyłka w tej kwesti ale paradigm to paradigm. Natomiast porównaj sobie swoje 602 do np. eltaxow, koda czy innych w tej cenie (nawet podłogowych) to sie zdziwisz ile twoj potrafi!

Otoz to Robert, ze porownywalem - ale fakt ze do niskobudzetowych podlogowcow nawet dokladnie wymienionych przez Ciebie firm. Secundo - basu jest np. wiecej w moich zastepczych monitorach KS Linea (firmy Kucke, o ktorej tylko R.u.s.t. cos wiedzial - dzieki przy okazji!) o tym samym litrazu (tylko woofer zdziebko wiekszy). Bralem je tez na generator, puszczalem szumy rozowe itp. itp. - wniosek taki jak mowilem.

Ja bardzo lubie swoje Bowersy! Mialem inne zastosowanie dla Twoich Paradigmow, ktorych mi nie sprzedales! :-)))

Kurka Mariusz podeslij mi jak mozesz foto na priv dotyczace tych Twoich monitorków Ks Linea ! Ja 602 słuchalem u mojego kolegi na sprzecie pioniera A-4xx (nie pamienam nr) i w pokoju 37m2 wystarczały by całkiem glosno słuchac muzyki i do tego miały bas...

Ale oczywiscie dzwiek Bowersow jest specyficzny i dosyc ostry.

Nie miej zalu o te paradigmy...wyjechalem a moja narzeczona sprawe zalatwila od reki, co ciekawe pozniej jak koles oddał mi paradigmy a wział quadrale to pisalem do Ciebie bo wiedzialem ze jestes zainteresowany.

A co tam na priv... Niech sie i inni naciesza moimi dinozaurami. A pretensji o Paradigmy oczywiscie nie mam, zartuje sobie :-) O tym co na zdjeciach - wg moich badan pasmo przenoszenia od 35Hz, troche dziury dookola 100Hz, bardzo energetyczny gwizdek. Lubie je, maja dusze.

[obrazekLUKASZ-120084_1.jpg] [obrazekLUKASZ-120084_2.jpg] [obrazekLUKASZ-120084_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2015-100005178 1170256362_thumb.jpg

post-2015-100005179 1170256361_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam Mission 700. Przy odrobinie szczęścia możesz jeszcze w Allegro kupić je od pracownika Tonsilu (były składane na zlecenia Anglików w Polsce i Hiszpanii) za 400-500 zł. Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony. W sklepach cena wahała się w okolicach 800 zł. Brzmienie jak na tę cenę bardzo dobre, co najmniej tak dobre jak tannoy m2. Bas, zważywszy na ich wielkość, bardziej niż przyzwoity. Nie będziesz żałował.

Ja cały czas mam w pamięci to że dźwięk to kwestia gustu i po prostu _muszę_ posłuchać kolumn przed zakupem. Nie stać mnie na częste zmiany i muszę być mocno przekonany do zakupu. Bez urazy, ale na słowo nie uwierzę.... Zwłaszcza że nie jestem do końca pewien co lubię (to moje pierwsze poważne kolumny).

>fv

serii 300 B&W raczej bym Ci nie polecał do tak zacnego sprzetu jak Luxman - niestety daleko im do sześcsetek (nie są to złe głośniki ale jak posłuchasz jednych po drugich to na pewno zrozumiesz...) - naprawdę lepiej kupić uzywane 601 lub 602 a za 800 zł jest to możliwe, a wczesniej iść do sklepu żeby ich posłuchać...

Hm, skoro już mam w planach dobry wzmacniacz to w zasadzie kolummny nie muszą być tak wspaniałe :)

Z drugiej strony, wzmacniacz który planuję ma 35W (połowa tej mocy przy 85dB zdecydowanie przekracza to co określam mianem "jazgot") i dodatkowo 20 lat na kartku. To znaczy że nawet jak nie będę grał głośno to nadal jest to słaby prądowo i zużyty już sprzęt a dodatkowo nieliniowy opór kolumn może mi go spalić. Prosiłbym zatem o uwzględnianie w swoich propozycjach zestawów które mają jak najbardziej liniową charakterystykę oporu i chociaż ze 87dB efektywności oraz nie wymagają prądowego potwora do ładnej gry.

Mam znajomego który ma zestaw Misson monitory i podłogówki z podobnej seri do kina.Muzyki jakiej słucha to głównie techno i jakieś tam pata taj.Jak sam twierdzi to są to bardzo dobre kolumny.Ma to wszytsko w pokoju około 10m2.Kiedyś byłem u niego i słuchałem tego zestawu z yamahą.Jak dla mnie to lipa, ale jemu sie podobało bardzo i jest zadowlony z takiego brzmienia.Możliwe,że i tobie tez będą odpowiadały te kolumny.Jak mówisz ,ze masz ciepłego luxmana to może monitorek AG ONE , ten model miałem w domu i całkiem całkiem grał.Inne to paradima napewno szybkie z szybkim basem i nie są ciepłe.Tannoy a ni M1 czy M2 nie zagra z takim zestawem-tak już jest -monitor ten przeznaczony jest do innej muzyki w której spisuje się bardzo dobrze.To tyle moje faworyty do luxmana to głównie paradim.

pozdr

FV>>>

Moca wzmacniacza sie nie przejmuj. Zobaczysz iz jest on wydajnieszy pradowo od wielu Yamah, Denonow i Onkyo co maja w instrukcji napisane 60W. Ja mialem Cambridge Audio Atac 3 moc tylko 2x35wat....a po prostu kopał tylek ! Ostatnio jak pewnien człowiek kupowal kolumny to wzial ze soba jakis model Maranza (zloty) niby ladny i co?....grało to znacznie gorzej i ciszej od tego malego CA. Zreszta CA napedzał spokojnie Paradigmy Monitory 7 i wielkie Quadrale taurin (250Wat) bez kompleksów. Fakt iz te kolumny mialy wysoka efektywnosc ale ja mam 28m2 ponad 3m wysokie wiec bylo co nagłasniac.

W Twoim pokoju luxmanik spokojnie da rade!

Co do połaczenia Paradigma z Luxmanem to nie próbowalem ale majac w domu Monitor 7 uwazam iz jak dla mnie to moglo by grac zbyt muliscie. Nie wiem moze audiofil słuchal serie studio....ja byl bym wszak ostrozny z takim zestawieniem chociaz uwazam iz paradigm robi swietne (jak za te pieniadze) kolumny.

audiofil: polecasz mi kolumny które uważasz za słabe a ktoś kto słucha muzyki wymagającej od kolumn i odbiorcy zdecydowanie najmniej uważa je za dobre ? No po prostu wielkie dzięki :/

Co do Aegis i Paradigm: nie ta klasa cenowa. Jeśli chodzi o M2 - do jakiej muzyki się nie nadają ? Do techno ? To nawet dobrze :> Ja bym bardziej się brzmieniem głosu, gitar, saksofonu, trąbki i perkusji interesował.

Ja bym bardziej się brzmieniem głosu, gitar, saksofonu, trąbki i perkusji interesował

Jak dla mnie szukaj B&W 602 (15m2 w gore) lub 601 (w dol). Przepraszam, ze chwale swoje - masz na oslode nizej troche moich ale. 602 z drugiej reki w dobrym stanie powinienes nabyc za ok. 800, 601 za ok. 600 zl.

Rotel 2x25 spokojnie dal sobie rade z Bowersami - w tescie wydajnosci na 20m2 musialem zatykac uszy przy 13, zadnych przeklaman.

Wyniki porownania 602 - KS Linea:

1. KS schodza nizej, ale bas sie lekko rozchodzi - do techno chyba nie za bardzo, ale niski nieszarpiacy bas miodzio. Efekt na 602 uzyskiwany dopiero po podbiciu. Za to w B&W slychac "gwint" basowki i paznokcie basisty... ale ciut malo.

2. Wysokie, trabki, smyczki oraz talerzyki: KS delikatniej, bardziej rozmazanie. B&W brzytwa - mnie nie meczy, ale beda tacy, ktorzy powiedza - non-acceptable. W jednych i drugich brak sykow, talerze to elfie dzwoneczki :-)

3. Srednica - porownywalna tu i tu, im wyzej tym przewaga B&W IMHO rosnie. Zdanie zaprzeczone przez drugiego testujacego.

4. Nie potwierdzily sie odsluchowo wyniki z generatora co do dziury w okolicach 100Hz w KS-ach, pewnie generator mial ta dziure ;-)

5. Off-topicznie: design Bowersow to tragedia, ten plastik, trzeba wciagac ponczochy. Wez to w razie czego pod uwage ze wzgledu na slicznego Luxmana :-)

Moje oceny moga byc zachwiane nieco ogolnym pogladem, ze kiedys wszystko bylo lepsze :-) L-u-x-m-a-n!!!

Do fv

Nie znalazłem w tym wątku abys pisał jakiej muzyki słuchasz i czego na początek byś wymagał od kolumn chodzi mi o ich brzmienie.Dlatego taki mój wpis tym bardziej,że ludzie początkujący są podatni na tanie efefekty brzmieniowe (głośno, buczący bas,czucie dzwieku na ciele itd.)Dopiero później napisałeś czym bardziej byś się interesował.W takim wypadku Misson według mnie odpada.Co do B@W to miałem kilka monitorów z ser.600 ale z tych nowszych grają fatalnie-nie wiem jak ze starszymi podobno są lepsze ja ich nie słuchałem.Dalej nie wiem jak naprawdę gra twój luxman ja słcuhałem za kilka tys.zł luxmany także to inna pólka i inne brzmienie.Jak mówisz twój wzmak jest dosc ciepły, nie wiem jeszcze na jakim okablowaniu grasz- to Tannoy również odpada chociaż jest tu faworytem w tej materii brzmienia o której piszesz szczególnie w tak taniej elektronice jaką masz.Chociaż moje tannoye grają z lampą i wypada to naprawdę świetnie.Tuning tych kolumn wiele im pomógł oraz podpięcie bezpośrednio kabla głośnikowego do zwrotnicy sprawiło że kolumienka wyraźnie się ożywiła i gra duzo czytelniej niż orginalna.Wcześniej miała cofnięte wysokie tony i trochę dzwięk zaokrąglony teraz tego nie ma.Gra niższym basem i nie samowitą świetlistą dźwięczną górą.Brzmienie tych kolumn zmieniło się niesamowicie.Wracając do tematu, ja bym na twoim miejscu nie kupował nowych kolumn.Używkę kupisz już ze stendami w dobrej cenie i masz po kłopocie. Kwestia teraz co? Sam pisałeś,że jesteś początkujący i grałeś na gorszym sprzęcie.Podejrzewam,że większość kolumn których będziesz odsłuchiwał będzie się podobała- tak to jest na początku w końcu człowiek dochodzi do wniosku że już sam nie wie co wybrać.Moja rada jest taka posłuchaj trochę kolumn i sam oceń jak ci się podoba-tylko nie sugeruj się efekciarstwem bo to zawsze uwodzi za uszy poczatkujących.Weź swoje różne płytki i słuchaj słuchaj, jak po dosc długim czasie nie zajedzie cię brzmienie lub nie uśpi to może będzie to czego szukasz.Najlepiej by było gdybyś kolumn posłuchał w domu.Bo w sklepie zawsze to bedzie grało inaczej niż u ciebie.Bez posłuchania u siebie w domu tym bardziej w tak małym pokoju może byc lipa.Trudno doradzić jakie kolumny.Często teoria ,ze coś z czymś nie zagra nie potwierdza się.Potrzeba jest poprostu posłuchania kilku kolumienek.To tyle -owocnych zakupów.

MarjuszJ: Pocieszyłeś mnie tym 600zł za B&W 601, to będzie trudne ale co nagle to po diable - lepiej poczekać.

Najpierw ich posłucham w sklepie i porównam z innymi a jeśli się spodobają to będę polował... Co do designu: Gale 3020 ładniejsze ale ja i tak słucham muzyki po ciemku :>

audiofil: fakt, nic nie napisałem o muzyce. Mam 26 lat i techno już mi przeszło :) Jeśli chodzi o luxmana: to jest wzmacniacz tej klasy co w tej chwili topowe luxmany tyle że ma 20 lat. Opinie w sieci są takie że to ta sama grupa brzmieniowa. W dodatku to nie ja twierdzę że luxman gra ciepło tylko ludzie z forum (dla mnie to on gra po prostu ślicznie ale nie wiem czy to ciepło czy zimno). W dodatku jeszcze luxmana nie zakupiłem, chodź rzeczywiście w tej cenie (400zł) to on nie ma żadnej konkurencji.

Szanse na odsłuch w domu są żadne, chyba że któryś ze sklepów jakimś cudem się zgodzi na taki manewr z najtańszymi kolumnami (droższe by pewnie dali). Mam jednak dobrą wyobraźnię i postaram się ją wykorzystać :>

Wyobraźnia wyobraźnią,żebyś później nie żałował. Oczywiście śmieję się.Kurde wzmak za 400zł i to jeszcze luxman szok-faktycznie musi być staruszek. Zaskakujesz mnie tym iż nie wiesz czy on gra ciepło czy zimno.Chyba raczej ciepło skoro bardzo się Tobie podoba i można go długo słuchać.Oby był to wybór brzmieniowy a nie podyktowany samym wyglądem.tak często sie zdarza początkującym.Ale jest pewne na tym etapie jak na razie nie jesteś wstanie ocenić podstawowych zasad brzmienia i wszystko co w skład tego wchodzi.Do tego jest potrzebne przedewszystkim osłuchanie,oświadzcenie poparte łączeniem różnych klocków,testowanie coraz to lepszych urządzeń,następnie zabranie się za okablowanie bo bez tego nic nie gra i szereg innych czynności zwiazanych z pozyskiwaniem jak lepszego brzmienia-oczywiscie dla ciebie.Otwiera się przed Tobą chyba nowy dział w życiu(audiofilizm) niesłychanie zaplątany jakże przez wielu nie rozumiany.Widzę,że uparłeś sie na nowe kolumny.Szkoda bo za tą kasę miałbyś mpżliwość może wyporzyczenia od jakiegoś sprzedajacego i sprawdzenia jak to zagra u ciebie w domu.Naprawdę różnica jest duża.A stendy już masz!!!

A kiedy Fv nauczysz sie tak pieknie audiofilsko pisac jak Audiofill... Widac lata wprawy :-)

Zacytuje jeden z moich ulubionych kawalkow z 'Wladcy Pierscieni' (ksiazki ma sie rozumiec): 'Nie pytaj Elfow o zdanie, bo Ci powiedza ni to ni sio'

:-)

Tylko jakieś 8-9lat testowania i słuchania przeróżnej muzy:)).

O dźwięku można pisac i pisać.hehehhee. Ale najważniejsze to samemu wybierać nie traktowac czyjejś opinii jako wyroczni.

pozdr

Łe ? Praktykuje się wypożyczanie sprzętu second-hand ? Ty byś swoje pożyczył gdybyś chciał sprzedać ? Zupełnie obcemu człowiekowi ? Jeśli tak jest jak mówisz to już zupełnie zapominam o sklepach jako o źródle sprzętu (jako odsłuch jednak się przydadzą).

Co do luxmana: nie uparłem się tylko się naczytałem opinii z różnych źródeł i to osób nie mających materialnego interesu w wychwalaniu starych gratów. Jeśli chodzi o wygląd: NADy są ładniejsze, ten luxman nie wygląda zbyt pięknie ale ja go chcę słuchać a nie obmacywać ;) Dźwięk mi się bardzo spodobał bo było tak:

Przyszedł pan w średnim wieku kupować używane podłogowce za 1500zł. Grały przepięknie z jakimś Onkyo. Potem ja poprosiłem o podpięcie Tonsil Fenix Sat i dźwięk z tym Onkyo był gorszy niż z technicsa który mam w tej chwili (zamulony, bez duszy zupełnie). Poprosiłem zatem o wpięcie Luxmana bo w sumie to do niego kolumny bym dobierał. I stał się cud. Muzyka się obudziła i zaczęła radośnie biegać po pokoju i przytupywać. Basu troszku brakowało no ale czego wymagać od minimonitorków. W każdym razie całość była cudna. Zasługa Luxmana jest ewidentna. I od tej pory chodzę "zaświergolony" bo chciałbym mieć to cudo w domu. Po prostu usłyszałem dźwięk podany tak jak sobie wyobrażam i to w dodatku z nadzieją na lepsze (bo te fenixy to nic specjalnego).

Myślę sobie też że skoro te podłogowce umiały *tak* zagrać z tym badziewnym amplitunerem onkyo to jak by zagrały z luxmanem ? :-)

Troche to nieeleganckie co Ci zaproponuje (szczegolnie ze wzgledu na obecnosc tu V Kolumny w postaci handlowcow sprzetem audio :-) Wypozycz, udajac ze chcesz kupic. Tak naprawde zrobisz to jedynie dla odsluchu w warunkach docelowych. Potem zwroc je do salonu i 'sorry, za drogo...'. Wariant 1: spuszcza cene do poziomu Cie satysfakcjonujacego. Wariant 2: przyjma, a Ty poszukasz uzywek tego modelu.

No to inaczej: kupowac rozne rzeczy po odsluchach w niedocelowych warunkach oraz opierajac sie na usrednionym zdaniu forum (z poprawka na V Kolumne ;-). W przypadku wdepniecia w g... rozpoczac na forum kampanie spiewow pochwalnych n/t owych kolumn. Jestes ponoc informatykiem, napiszesz latwo generator audiofilskiej recenzji, wiesz cieple brzmienie, sybilanty i alikwoty, fundamenty basowe, miedz z szczatkowym udzialem srebra, wegla i kocich bobkow, te rzeczy plus generator liczb losowych, kilka fotek. Wylansujesz nowy topowy model, dorobisz sie grona kibicow, ktorzy nie slyszac Twoich kolumn beda podobnie pier... o wyrafinowanych srednicach i posmaku piasku i w koncu sprzedasz je nastepnemu frajerowi, show must go on!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.