Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre kości DAC

Maciek1988

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli dodam coś pomiędzy mojego laptopa z wbudowaną kartą dźwiękową, a słuchawki AKG K412P, to będzie to jakiś bardzo tani DAC na USB. Logika podpowiada mi, że najważniejszym elementem DACa jest DAC ;) , czyli kość. Lubicie na tym forum używać symboli w rodzaju WM8740 (wybór przykładu nieprzypadkowy), może więc jest jakaś lista kości DAC godnych uwagi? Albo może moglibyście podać mi parę modeli (biorąc pod uwagę jak najniższy koszt)?

A może tak naprawdę kość DAC nie jest najważniejsza? Dla przykładu i Audinst Hud-MX1 (ok. 550zł), i FiiO E7 (ok. 300zł) używają tej samej kości. Skąd więc tak duża różnica w cenie? Dodatkowe złącza? Czy będzie robił różnicę wybór jednego z nich, jeśli potrzebny mi będzie po prostu zamiennik dla wbudowanej karty dźwiękowej do słuchania muzyki na słuchawkach? Moje zastosowania: Internet, mp3, flac, planuję każdą kupioną płytę zgrywać bezstratnie na komputer, generalnie nie słucham muzyki na głośnikach ;)

EDIT: Nie zauważyłem, że piszę w dziale Stereo, wybaczcie. Z drugiej strony może ten temat przyda się nie tylko słuchającym muzyki przy komputerze.

https://www.audiostereo.pl/topic/82479-dobre-ko%C5%9Bci-dac/

DAC to tylko jeden z elementów układanki. Istotny, ale nie jedyny. Istnieją urządzenia kosztujące 1000zł i 50000zł używające dokładnie tej samej kości DAC. Wszystko zależy od rozbudowania zasilania, stopnia analogowego itd.

Moim zdaniem skupianie się na samej kości to droga donikąd.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

PHILIPS

TDA1540

TDA1541, TDA1541A, TDA1541A/R1, TDA1541A/S1 and S2

TDA1543

TDA1545

TDA1549

TDA1305

Burrn-Brown (Texas Instruments now)

PCM58

PCM63

PCM1700

PCM1701

PCM1702

PCM1704

PCM1716

PCM1732

PCM1738

PCM1794

PCM1716

Analog Devices

AD1862

AD1865

AD1852

AD1955

Cirrus - Crystal Semiconductors

CS43xx – all from that series

Wolfson

WM8740, 41, 42

Pioneer

PD2028A

PD2028B

Matsushita – Technics

MN35511

MN35502

MN35500

MN6474

MN66271

SANYO

UPD6376

LC78816

Ess Tech

Sabre32 Reference 90018

AKM

AK4393

AK4395

AK4396

NPC (Nippon Precision Circuits)

SM5872

źródło: Lampizator.eu

Czyli prawie wszystkie :D

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

No i proszę, jest lista :) Jak rozumiem, w DACach na USB występują tylko niektóre kości?

DAC to tylko jeden z elementów układanki. Istotny, ale nie jedyny. Istnieją urządzenia kosztujące 1000zł i 50000zł używające dokładnie tej samej kości DAC. Wszystko zależy od rozbudowania zasilania, stopnia analogowego itd.

Moim zdaniem skupianie się na samej kości to droga donikąd.

Na co więc zwracać uwagę poza kością DAC? Jest jakiś łatwo zauważalny element?

Jeżeli szukasz czegoś do podłączenia słuchawek (czyli chcesz się wpinać bespośrednio w DAC), to różnice mogą być dramatyczne z powodu tego, że tak naprawdę słuchać będziesz wbudowanego wzmacniacza słuchawkowego. A na niego wpływ ma przede wszystkim jakość toru analogowego umiejscowionego już na wyjściu DAC. Generalnie czym lepiej zasilane i czym większe urządzenie, tym lepiej (możesz to potraktować jako "rule of thumb"). Fiio nie poradzi sobie z 300 ohmowymi słuchawkami w rodzaju HD650, a Audinst już tak (choć i tak wyciągnie z nich tylko jakieś 50% możliwości, bo potrzebny jest lepszy wzmacniacz). Jeśli planujesz słuchać stacjonarnie, to kup Audinsta, bo Fiio to taki wzmacniaczyk przenośny z dodatkową funkcją DAC. Chyba że chcesz potem dokupić Fiio E9 (dedykowany wzmacniacz ze stacją dokującą).

Kości DAC będą mieć większe znaczenie, jeśli chcesz podpiąć DAC do jakiegoś zewnętrznego wzmacniacza. I tu znowu liczy się przede wszystkim otoczenie analogowe + zasilanie, bo nie widziałem jeszcze DAC-a z kiepskim chipem do konwersji DA. Ten chip jest tak tani (rzędu 20 USD) że wszyscy wsadzają te najlepsze kości.

Ogólnie jeśli chcesz słuchać bezpośrednio z dziurki słuchawkowej, to za 90% efektu będzie odpowiadać wbudowany wzmacniacz i na niego powinieneś zwracać uwagę.

Jeżeli szukasz czegoś do podłączenia słuchawek (czyli chcesz się wpinać bespośrednio w DAC), to różnice mogą być dramatyczne z powodu tego, że tak naprawdę słuchać będziesz wbudowanego wzmacniacza słuchawkowego. A na niego wpływ ma przede wszystkim jakość toru analogowego umiejscowionego już na wyjściu DAC. Generalnie czym lepiej zasilane i czym większe urządzenie, tym lepiej (możesz to potraktować jako "rule of thumb"). Fiio nie poradzi sobie z 300 ohmowymi słuchawkami w rodzaju HD650, a Audinst już tak (choć i tak wyciągnie z nich tylko jakieś 50% możliwości, bo potrzebny jest lepszy wzmacniacz). Jeśli planujesz słuchać stacjonarnie, to kup Audinsta, bo Fiio to taki wzmacniaczyk przenośny z dodatkową funkcją DAC. Chyba że chcesz potem dokupić Fiio E9 (dedykowany wzmacniacz ze stacją dokującą).

(...)

Ogólnie jeśli chcesz słuchać bezpośrednio z dziurki słuchawkowej, to za 90% efektu będzie odpowiadać wbudowany wzmacniacz i na niego powinieneś zwracać uwagę.

Nie planuję zmiany słuchawek (na razie), zastanawiam się bardziej, jak by tu jeszcze poprawić jakość dźwięku, a i wzmacniacz słuchawkowy + DAC na USB to jakiś potencjał na przyszłość (choć to ma znaczenie... trzeciorzędne w tej chwili ;) ). Poczytam więc o wzmacniaczach słuchawkowych.

Najwyraźniej niepotrzebnie założyłem ten temat (chociaż jak inaczej miałem się dowiedzieć?), ale mam nadzieję, że komuś się przyda. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Tak jak napisał mathu, w Twoim wypadku warto zwrócić uwagę na jakość wzmacniacza słuchawkowego.

A w DAC zwykle najważniejsza jest implementacja całego układu, użyte podzespoły też swoje znaczenie mają.

Jak komuś się chce, to zachęcam do lektury:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Takie rozróżnienie DAC ma moim zdaniem mocne podstawy.

Pozdrawiam

Xen

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.