Skocz do zawartości
IGNORED

Srebrne kable - które najlepsze.

dariuszkmoch

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę szanownych Kolegów o wypowiedzi jako użytkowników, bądź mających wiedzę o kablach ze srebra 4 rodzimych producentów:

1. Sonus Oliva

2. Argentum

3. Arek__45

4. pan Marek z Allegro - maro2210

Muzyka gitarowa, progressive, psychedelic, blues z lat 60 / 70 z naciskiem na heavy. Sprzęt Rotel na JBL.

https://www.audiostereo.pl/topic/82594-srebrne-kable-kt%C3%B3re-najlepsze/

z kablami to nie takie proste :) u kogoś się kabel sprawdzi na innym sprzęcie , a u Ciebie się wyłoży . Odpowiedź będzie napewno mało Ciebie satysfakcjonująca ale najlepsze bedą te które najlepiej zagrają u Ciebie .

dla mnie najlepsze srebro to taśmy Goertz i to zarówno IC, jak i - przede wszystkim - głośnikowe, a z wymienionych w poście miałem u siebie wszystkie z wyjątkiem pozycji 4. i zdecydowanie najlepsze to Argentum zarówno polskie, jak i YP Argentum ukraińskie (choć charakterem dość różne). ale j.w. kable muszą wpasować się do systemu i to co podobao się mnie niekoniecznie podpasuje Tobie.

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Polecam sprawdzić też IC Qed XT Signature (ma rodowane końcówki ) i głośnikowe XT Evo. U mnie grają dobrze ale trzeba było poddać pokój adaptacji akustycznej. Srebro wyostrza uszczegóławia górę więc moga pojawić się nieprzyjemne sybilinaty. Wystarczyło 10 arkuszy piramidek 500 mm/500mm na ścianę za kolumnami i teraz pięknie wszystko gra.

Ja poplotłem sobie IC ze srebra od SO. Wsadziłem to do dość dużej średnicy rurki teflonowe - izolatorem jest też powietrze oraz zakończyłem to wtykami Cardasa SLVR.

Niestety nie miałem możliwości porównywać z innymi IC ze srebra. W moim systemie ze wzmacniaczem lampowym, srebro zdało egzamin.

Wystarczyło 10 arkuszy piramidek 500 mm/500mm na ścianę za kolumnami i teraz pięknie wszystko gra.

Mam pytanie, jaką częstotliwość wytłumiłeś taka gąbką piramidką?

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Ja poplotłem sobie IC ze srebra od SO. Wsadziłem to do dość dużej średnicy rurki teflonowe - izolatorem jest też powietrze oraz zakończyłem to wtykami Cardasa SLVR.

Niestety nie miałem możliwości porównywać z innymi IC ze srebra. W moim systemie ze wzmacniaczem lampowym, srebro zdało egzamin.

Mam pytanie, jaką częstotliwość wytłumiłeś taka gąbką piramidką?

Wytłumiałem na słuch wedle uznania. Jak pisałem miałem sybilinaty, za ostre wysokie tony, które czasem kuły w uszy. Był to efekt słabo zagospodarowanej ściany za kolumnami. Fala wielokrotnie odbijała się po pokoju. Po założeniu piramidek (nie cała ściana została nimi obłożona są odstępy między arkuszami) wokale przestały kłuć stały się bardzo przyjemne. Co więcej pojawiły się szczególiki których wcześniej nie było słychać np. gdzieś w oddali lekko brzęczące tamburino, czy nawet odgłos wdychanego powietrza przez wokaliste a czasem podnoszonego jakiegoś instrumentu który zaraz miał zostać użyty.

Także jestem bardzo zadowolony z efektu ale zastanawiam się czy jeszcze nie dokupić trochę ustrojów i jeszcze bardziej wytłumić, poeksperymentować z akustyką.

mam pytanie odnośnie stosowania drogich kabli,

czy jak kupujecie drogie kable to wymieniacie na adekwatne tez w srodku swoich kolumn?

pytam bo czesto tam są kable po 5pln z metra

Focal + Naim

Widzisz zastosowałeś w/w piramidki jako dyfuzory i poniekąd absorbery, ale w bardzo małym stopniu. Do skutecznego działania absorberów niezbędny jest ruch powietrza wywołany przez dźwięk.

Aby uzyskać ten efekt potrzebne jest odsunięcie tych gąbek od ściany. Występuje jedynie zmiana ciśnienia z tego powodu „wygłuszanie” pomieszczenia tak jak Ty to zrobiłeś z punktu widzenia akustycznego nie ma większego sensu, gdyż w ten sposób wytłumimy jedynie najwyższe częstotliwości i trzepoczące echo. W zakresie basów i środka nie zmieni się zupełnie nic.

Rezonanse pozostaną, a stłumiony zakres wysokich częstotliwości sprawi, że pomieszczenie będzie brzmiało głucho i matowo.

Piramidki też nie są dobrym dyfuzorem gdyż niezbędne jest zachowanie nieregularności między odbijanymi

powierzchniami wynoszącymi przynajmniej 1/4 długości fali, a więc w praktyce kilka -kilkanaście centymetrów.

ale to nie jest tematem wątku, za co przepraszam autora.

mam pytanie odnośnie stosowania drogich kabli,

czy jak kupujecie drogie kable to wymieniacie na adekwatne tez w srodku swoich kolumn?

pytam bo czesto tam są kable po 5pln z metra

a który kabel jest dla Ciebie drogi? SO za 200, Argentum za 600 czy może raczej jakiś Cardas za 20000, a może drogie są już te powyżej 5 zł z metra?

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Widzisz zastosowałeś w/w piramidki jako dyfuzory i poniekąd absorbery, ale w bardzo małym stopniu. Do skutecznego działania absorberów niezbędny jest ruch powietrza wywołany przez dźwięk.

Aby uzyskać ten efekt potrzebne jest odsunięcie tych gąbek od ściany. Występuje jedynie zmiana ciśnienia z tego powodu „wygłuszanie” pomieszczenia tak jak Ty to zrobiłeś z punktu widzenia akustycznego nie ma większego sensu, gdyż w ten sposób wytłumimy jedynie najwyższe częstotliwości i trzepoczące echo. W zakresie basów i środka nie zmieni się zupełnie nic.

Rezonanse pozostaną, a stłumiony zakres wysokich częstotliwości sprawi, że pomieszczenie będzie brzmiało głucho i matowo.

Piramidki też nie są dobrym dyfuzorem gdyż niezbędne jest zachowanie nieregularności między odbijanymi

powierzchniami wynoszącymi przynajmniej 1/4 długości fali, a więc w praktyce kilka -kilkanaście centymetrów.

ale to nie jest tematem wątku, za co przepraszam autora.

Nie jest to prawda tematem wątku ale mnie zaciekawiłeś. Co mi proponujesz jeszcze zrobić poza piramidkami ? Zresztą podejrzewam, że autor po przesiadce na srebro też poczuje potrzebę adaptacji pokoju.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Polecam sprawdzić też IC Qed XT Signature (ma rodowane końcówki ) i głośnikowe XT Evo. U mnie grają dobrze ale trzeba było poddać pokój adaptacji akustycznej. Srebro wyostrza uszczegóławia górę więc moga pojawić się nieprzyjemne sybilinaty. Wystarczyło 10 arkuszy piramidek 500 mm/500mm na ścianę za kolumnami i teraz pięknie wszystko gra.

..to nie jest interkonekt ze srebra....to co zaoszczedziles, wydales na ustroje....

QED Signature Audio XT

Features:

Silver Plated 99.999% Oxygen Free Copper (OFC) conductors with foamed polyethylene dielectric

Directional Symmetrical Twisted Pair Geometry featuring X-Tube™ technology and dual layer electrostatic screen

Rhodium plated Signature RCA plugs featuring eight leaf ground ring, split centre pin and, precision engineered barrel with bonded aluminium shell.

Lifetime warranty against manufacturing defect

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

..to nie jest interkonekt ze srebra....to co zaoszczedziles, wydales na ustroje....

QED Signature Audio XT

Features:

Silver Plated 99.999% Oxygen Free Copper (OFC) conductors with foamed polyethylene dielectric

Directional Symmetrical Twisted Pair Geometry featuring X-Tube™ technology and dual layer electrostatic screen

Rhodium plated Signature RCA plugs featuring eight leaf ground ring, split centre pin and, precision engineered barrel with bonded aluminium shell.

Lifetime warranty against manufacturing defect

ok posrebrzane kable...

Nie jest to prawda tematem wątku ale mnie zaciekawiłeś. Co mi proponujesz jeszcze zrobić poza piramidkami ? Zresztą podejrzewam, że autor po przesiadce na srebro też poczuje potrzebę adaptacji pokoju.

Napisałem przed chwilą w wątku o braku basu przeczytane w sieci zdanie, zacytuje je też tutaj:

Cytuję:

"Zastanówmy się teraz, jakie mogą być efekty pracy w niezaadaptowanym lub źle zaadaptowanym pomieszczeniu,

a za takie uznajemy pomieszczenie, w którym rozkład czasów wybrzmiewania jest nierówny dla różnych częstotliwości

w całym zakresie audio. Problem pojawia się głównie w zakresie niskich częstotliwości, co wynika z faktu, iż

energię fal o największej długości jest najtrudniej pochłonąć. Pomieszczenie odsłuchowe charakteryzujące się niewielkim pochłanianiem w tym zakresie częstotliwości sprawia, że odsłuch z wykorzystaniem nawet najbardziej

liniowych zestawów głośnikowych będzie niewiarygodny, z dudniącymi, trudnymi do jednoznacznego zdefiniowania

basami. Pojedyncze dźwięki basu mogą brzmieć w tej sytuacji skrajnie różnie, a partie instrumentów grających

w tym zakresie częstotliwości będą mało czytelne i mało stabilne rytmicznie (ciągnące się, rozmazane)."

Przeciwdziałać temu można budując różne ustroje akustyczne - poszukaj na Forum, było parę wątków o tym.

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Napisałem przed chwilą w wątku o braku basu przeczytane w sieci zdanie, zacytuje je też tutaj:

Cytuję:

"Zastanówmy się teraz, jakie mogą być efekty pracy w niezaadaptowanym lub źle zaadaptowanym pomieszczeniu,

a za takie uznajemy pomieszczenie, w którym rozkład czasów wybrzmiewania jest nierówny dla różnych częstotliwości

w całym zakresie audio. Problem pojawia się głównie w zakresie niskich częstotliwości, co wynika z faktu, iż

energię fal o największej długości jest najtrudniej pochłonąć. Pomieszczenie odsłuchowe charakteryzujące się niewielkim pochłanianiem w tym zakresie częstotliwości sprawia, że odsłuch z wykorzystaniem nawet najbardziej

liniowych zestawów głośnikowych będzie niewiarygodny, z dudniącymi, trudnymi do jednoznacznego zdefiniowania

basami. Pojedyncze dźwięki basu mogą brzmieć w tej sytuacji skrajnie różnie, a partie instrumentów grających

w tym zakresie częstotliwości będą mało czytelne i mało stabilne rytmicznie (ciągnące się, rozmazane)."

Przeciwdziałać temu można budując różne ustroje akustyczne - poszukaj na Forum, było parę wątków o tym.

ok wielkie dzięki.

a który kabel jest dla Ciebie drogi? SO za 200, Argentum za 600 czy może raczej jakiś Cardas za 20000, a może drogie są już te powyżej 5 zł z metra?

mnie stac na drogie kable ale nie w tym rzecz,,

pytam sie czy kupujac kabel z metra np za 200 wymieniasz tez w srodku kolumny gdzie czesto jest najtanszy za 5 z metra?

bo jaki sens jest kupowanie droższego kabla gdzie np terminale wtyki czy okablowanie w kolumnie bedzie najgorszym ogniwem w torze głośnikowym dla zachowania jakości sygnału

Focal + Naim

mnie stac na drogie kable ale nie w tym rzecz,,

pytam sie czy kupujac kabel z metra np za 200 wymieniasz tez w srodku kolumny gdzie czesto jest najtanszy za 5 z metra?

bo jaki sens jest kupowanie droższego kabla gdzie np terminale wtyki czy okablowanie w kolumnie bedzie najgorszym ogniwem w torze głośnikowym dla zachowania jakości sygnału

ale mówimy o nieustających dywagacjach o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy...zasada jest prosta - słyszysz różnicę/jest lepiej kupujesz, nie słyszysz różnicy nie kupujesz...

ale mówimy o nieustających dywagacjach o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy...zasada jest prosta - słyszysz różnicę/jest lepiej kupujesz, nie słyszysz różnicy nie kupujesz...

za bardzo upraszczasz ogólny tok rozumowania na tym forum,

widzisz miałem przykład na swoim systemie

gdzie tańszy kabel tzn kosztujący 50za metr dał lepszy rezultat przyrost czy poprawę jakości brzmienia niż prawie 2krotnie droższy,,, właśnie przy całkowitym okablowaniu tym samym kablem również w środku kolumny,, nie serwuj mi tekstów że nie każdy kabel droższy jest lepszy bo nie w tym rzecz,,

dlatego pytam czy jak ktoś kupuje kabel z wyższej półki to zastanawia się ile tak w zasadzie traci lub ogranicza go fajansiarskie okablowanie wewnątrz kolumny, dla mnie jeżeli wymieniam na droższe to robię też jeżeli jestem w stanie również w środku odpowiednikiem kabla z rolki

co z tego że najlepsze na świecie srebrne okablowanie w pięknej koszulinie będzie zwisało pomiędzy wzmakiem a kolumnami jak w środku będzie kabel jak od światełek od choinki,

Focal + Naim

za bardzo upraszczasz ogólny tok rozumowania na tym forum,

widzisz miałem przykład na swoim systemie

gdzie tańszy kabel tzn kosztujący 50za metr dał lepszy rezultat przyrost czy poprawę jakości brzmienia niż prawie 2krotnie droższy,,, właśnie przy całkowitym okablowaniu tym samym kablem również w środku kolumny,, nie serwuj mi tekstów że nie każdy kabel droższy jest lepszy bo nie w tym rzecz,,

dlatego pytam czy jak ktoś kupuje kabel z wyższej półki to zastanawia się ile tak w zasadzie traci lub ogranicza go fajansiarskie okablowanie wewnątrz kolumny, dla mnie jeżeli wymieniam na droższe to robię też jeżeli jestem w stanie również w środku odpowiednikiem kabla z rolki

co z tego że najlepsze na świecie srebrne okablowanie w pięknej koszulinie będzie zwisało pomiędzy wzmakiem a kolumnami jak w środku będzie kabel jak od światełek od choinki,

ale to przecież Ty wyciągnąłeś kwestie ceny...ja już tyle przerzuciłam gratów, że wiem doskonale, że nie cena gra...nie raz i nie z jednago mojego systemu tańsze druty wyrzuciły droższe...trzeba wpiąć i porównać i słuchać własnymi uszami...tyle i aż tyle - piszę to po raz setny i pewnie jeszcze nie raz napiszę...

zgadza się tylko jest jedno ale

ktoś weźmie kabel za x pln i powie że "gra" lepiej od kabla za 2x pln i ok ale ile by zagrał jeszcze cały system lepiej gdyby w środku kolumny był taki sam jak na zewnątrz? o to mi chodzi, ja nie negują sensu kupowania kabli bo sam słyszę różnicę tylko czy czasem nie lepiej pójść taką drogą jak opisałem

kupić komplet kabli tańszych + 3m z rolki na zrobienie wymiany w środku kolumny, ok nie każdemu chce się bawić ważne żeby zdawał sobie sprawę z tego że tańsze druty może efektywniej wykorzystać niż droższe które będą tylko na zewnątrz kolumny robiły za typową biżuterię a w środku przeciwieństwo taniocha ale schowana,

Focal + Naim

Proszę szanownych Kolegów o wypowiedzi jako użytkowników, bądź mających wiedzę o kablach ze srebra 4 rodzimych producentów:

1. Sonus Oliva

2. Argentum

3. Arek__45

4. pan Marek z Allegro - maro2210

Muzyka gitarowa, progressive, psychedelic, blues z lat 60 / 70 z naciskiem na heavy. Sprzęt Rotel na JBL.

Zapomniales o Albedo Blue. Ja mam Sonus Oliwe i nie narzekam. Z tym ze na zwyklych Neutrikach. A nie Bullet Plug. Jak za 290zł warto. Dł. 0.8m, kabel na lata.

?👈

Zapomniales o Albedo Blue. Ja mam Sonus Oliwe i nie narzekam. Z tym ze na zwyklych Neutrikach. A nie Bullet Plug. Jak za 290zł warto. Dł. 0.8m, kabel na lata.

Potwierdzam, rewelacyjny kabelek w swojej klasie cenowej. szczegółowy, acz zwiewny, bez cienia ostrości. Tylko słuchać.

A nie lepiej ukręcić sobie coś samemu? Jest tyle fajnego srebra na rynku, do tego izolacja teflonowa i jakieś sensowne wtyki i mamy super kabel sygnałowy made by sam, tani i dobry i satysfakcja gwarantowana.

No tak, ale oni oferują fachowe lutowanie, „magiczne” sreberko i technologie splatania, polerowania itp. Robią to lata to się znają, a ja jako laik mogę przegrzać, źle dobrać. Nie wiem czy warto się w to bawić. Każdy z nich ma jakieś swoje tajemnicze srebro, a ja nawet nie wiem gdzie podobnego szukać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.