Skocz do zawartości
IGNORED

Srebrne kable - które najlepsze.

dariuszkmoch

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego ta aukcja jest z deka podejrzana :)

No i co? Kupił 2 kawałki po 0,5 m i zrobił "audiofilski" IC. Prezesi tych szacownych firm kablarskich to teraz się popłaczą.

rasta61 (154) (Kupujący) Pozytywny pon 16 maj 2011 11:41:47 CEST 1598046583

Drut srebrny 7N uzytkownika mdsn87 przeszedl moje najsmielsze oczekiwania. Stworzylem z niego prosty w konstrukcji IC, a efekty sa powalajace. Swietna kontrola basu, idealna przestrzen i przejzystosc. Wysokie tony sa oddawane w idealny sposob. Poleca

No i co? Kupił 2 kawałki po 0,5 m i zrobił "audiofilski" IC. Prezesi tych szacownych firm kablarskich to teraz się popłaczą.

Drut srebrny 7N uzytkownika mdsn87 przeszedl moje najsmielsze oczekiwania. Stworzylem z niego prosty w konstrukcji IC, a efekty sa powalajace. Swietna kontrola basu, idealna przestrzen i przejzystosc. Wysokie tony sa oddawane w idealny sposob. Poleca

Autosugestia :)

Autosugestia :)

Prawdę powiedziawszy to nie chodzi mi o doznania dźwiękowe tylko o to jak można zrobić z 2 kawałków po 0,5 m tak „rewelacyjny” IC. Mnie już wiara chyba zawodzi.

Panowie z tym srebrem to troszkę ostrożnym bym był,bo każde srebro takie same tylko w nazwie,a gra inaczej .

Zależy od systemu i kabla-więc próbujcie.

Za dużo srebra jak jest-wtedy robi się dość ostro-to jest pewnik.

Ostro ??? Słucham już 3 dzień IC ze srebra 3 x 0,8 podobno 7N monokrystalicznego + 4 x teflon i jakoś nie mogę usłyszeć porządnych wysokich tonów. Jak sobie przypomnę te opisy o perlistości to mnie nerw łapie i rzuca po pokoju i okolicy. To, co ja słyszę to suche, jakby cięte bez wybrzmienia płaskie, nie melodyjne dźwięki. Taki Profigold hybryda Cu-Ag przy nim to bajka. Nawet scenę ma szerszą, a wysokie to jak plumkanie lodowych sopelków, miód się leje, pełne wybrzmienie, poświata aż pieści uszy. Qed rozwala to towarzystwo jeszcze bardziej na plus. Nie powiem bas owszem niczego sobie, ale na równi z Profigoldem, więc żaden sukces, a już słabiej ze średnicą, a góra szkoda słów. Zastanawia mnie fakt opisywania tej poezji na temat srebra, dlaczego ja jej nie mam. Przecież nie jestem analfabetą. Skoro mają one pobić kable do 4.000 zł to, albo źle skonstruowane, albo to bajka skoro poległy w boju z kablem za 300 zł.

Skoro mają one pobić kable do 4.000 zł to, albo źle skonstruowane, albo to bajka skoro poległy w boju z kablem za 300 zł.

Darku - podaj proszę swoją konfigurację sprzętową.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

...trzeci dzien to zbyt krotko moze daj mu szanse ...moje interkonekty optymalizuja sie po ok trzech tygodniach dosc intensywnego grania...kazdego dnia jest prawie inaczej i kazdy to potwierdza ...teraz wlasnie wygrzewam nowy dla siebie i przezywam katusze, istny kameleon...nie potrafie wyjasnic dlaczego tak jest ...

Ja zrobiłem sobie IC zgodnie z toturialem z tej strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wystarczyły dwie żyły - gorąca i masowa i ponadwymiarowym teflonie 8 AWG - izolacja powietrzem.

Gra to naprawdę dobrze - wszystko jest poukładane, dla mnie to mój Hi-End.

Jak IC jest zrobiony zgodnie z dobrym sprawdzonym pomysłem, to musi zagrać.

post-11945-0-64367600-1305989027_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Darku - podaj proszę swoją konfigurację sprzętową.

Kilka zestawów, różne pokoje. Na razie jak pisze Arek katuję na jednym zestawie z 2 wyjściami CD, aby móc w jednym czasie i powtarzalnym fragmencie mieć porównanie do innych kabli. Przenoszenie i przerwy powodują zmiany percepcji, możemy ulec autosugestii.

Zastanawia mnie Arka opinia:

... przekroje 0.5 -0,6 czy nawet 0,7mm charakteryzowało się głownie brakiem swobody w dźwięku , dało się słyszeć pewna monotonie taki dźwięk z oporem bez drive,u..........

Jak się wsłucham to faktycznie jakby był jakiś opór przy wypchaniu tego dźwięku. Qed ma niesamowitą swobodę, jakby mistrz tańca na parkiecie, tak płynie dźwięk po pokoju.

Podałem Ci przykład mojej konstrukcji (konstrukcji w/g projektu z linku powyżej).

Rachityczne srebrne druciki plus śmieszna duża rurka PTFE - i gra rewelacyjnie - oczywiście w moim zestawie. Może gdzie indziej nie byłoby tak dobrze.

Potwierdzam, kable Arka 45 wymagają długiego, starannego wygrzewania. W czasie pierwszych kilku dni zachowują się dziwacznie. Mój interkonekt, którego obecnie używa qb1 stawał się przez pierwsze dni na przemian ostry lub zamulony, bardzo dżwięczny lub wręcz szary. Po wygrzaniu najbardziej przypominał brzmienie kabla ...zupełnie niewygrzanego.

A więc cierpliwość.

Pozdrawiam Stempur

...trzeci dzien to zbyt krotko moze daj mu szanse ...moje interkonekty optymalizuja sie po ok trzech tygodniach dosc intensywnego grania...kazdego dnia jest prawie inaczej i kazdy to potwierdza ...teraz wlasnie wygrzewam nowy dla siebie i przezywam katusze, istny kameleon...nie potrafie wyjasnic dlaczego tak jest ...

Arek

no co ty?

naprawdę nie wiesz? - kable to kondensatory

zapytaj w diy jak działają nowe kondensatory (po wymianie), dobre - szoku można dostać

straszą! dźwięk może być w każdej chwili inny, zupełnie nieprzewidywalny

zanim się uformują - a to też trwa

czasem podobnie jest z kablami

chociaż moje ostatnie porażają od pierwszego wpięcia i tak im już zostaje :-)

czytam jakieś kwieciste opisy kabli, jakieś ciepło, jakieś przestrzenie, jakieś dźwięczności góry - w ogóle nie wiem o co chodzi :-)

tak oceniałem kable 15 lat temu, kiedy wszystko było prostsze :-)

jeśli ktoś mi mówi jaki charakter ma jego kabel, opisuje go, wymienia jego cechy

i potem sprawdzam ile toto nie kosztowało - to już wiem, że nie chciałbym ich mieć za darmo :-)

ja swoich kabli nie potrafię opisać

nadać im słowami charakter - to byłaby jakaś porażka...

to płyty mają klimaty, brzmienie, pasmo, dynamikę i przestrzeń - a nie dobre kable

dobre kable odtworzą wszystko - w sposób, którego po znanym ci od lat nagraniu - nigdy byś się nie spodziewał jeśli jeszcze tego nie sprawdziłeś

tak działa dobry kabel - odtwarza klimat z nagrania, nieważne jaki on jest - ma być taki, jak jest na płycie - od gotyckiego metalu do słodyczy fado, od elektroniki do gitary akustycznej, od drutów kontrabasu na określonej wysokości od ziemi - do dłuugo wybrzmiewających trójkątów - też w przestrzeni, tam gdzie ma być - np jeden za drugim i każdy z osobną aurą :-)

to wszystko :-)

i nic się nie ma prawa zlepiać, tłamsić, zaniżać dynamikę, być ostrym bez powodu, krzykliwym czy nieczytelnym, niepoukładanym w przestrzeni i czasie

wszystko musi być - w ilości, w czasie, w miejscu :-) w skali makro i mikro, w uderzeniu i muśnięciu, w rewerberacji kotła i długim, idącym w nieskończoność gładkości wybrzmieniu czynela czy fletu

HOLISTYCZNIE I RÓWNOPRAWNIE

jeśli tego nie macie - to wyrzućcie wasze kable, bo tracicie czas swojego życia

i tyle

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Rachityczne srebrne druciki plus śmieszna duża rurka PTFE - i gra rewelacyjnie - oczywiście w moim zestawie.

Tak apetycznie piszesz Marku, że może warto abym ożenił takie druciki i z moimi rachitycznymi diabełkami :). Jaką wniosły poprawę w stosunku do twoich poprzednich?

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Ostro ??? Słucham już 3 dzień IC ze srebra 3 x 0,8 podobno 7N monokrystalicznego + 4 x teflon i jakoś nie mogę usłyszeć porządnych wysokich tonów. Jak sobie przypomnę te opisy o perlistości to mnie nerw łapie i rzuca po pokoju i okolicy. To, co ja słyszę to suche, jakby cięte bez wybrzmienia płaskie, nie melodyjne dźwięki. Taki Profigold hybryda Cu-Ag przy nim to bajka. Nawet scenę ma szerszą, a wysokie to jak plumkanie lodowych sopelków, miód się leje, pełne wybrzmienie, poświata aż pieści uszy. Qed rozwala to towarzystwo jeszcze bardziej na plus. Nie powiem bas owszem niczego sobie, ale na równi z Profigoldem, więc żaden sukces, a już słabiej ze średnicą, a góra szkoda słów. Zastanawia mnie fakt opisywania tej poezji na temat srebra, dlaczego ja jej nie mam. Przecież nie jestem analfabetą. Skoro mają one pobić kable do 4.000 zł to, albo źle skonstruowane, albo to bajka skoro poległy w boju z kablem za 300 zł.

Panowie spokojnie proszę-kable trza dobierac bardzo delikatnie.Nie tylko wszystko dobre co kosztuje duzo.Proszę nie patrzeć przez pryzmat portfela.

U mnie np. z 300B Abraxsasa połączony jest zazwyczaj srebrny ic kabel Abraxasa-wcale nie gorszy niż transparent reference...a zapytacie dlaczego?

To jest kabel stworzony właśnie do 300b-dedykacja rzecz ważna,i jeśli sie potwierdza,to tylko trzeba sie cieszyć, i po prostu sie sprawdza poprzez ukazanie wielkiej palety barw,dynamiki,wybrzmień,prawidłowej wielkości instrumentów.

Tak apetycznie piszesz Marku, że może warto abym ożenił takie druciki i z moimi rachitycznymi diabełkami :). Jaką wniosły poprawę w stosunku do twoich poprzednich?

Jarku, poprzednio miałem Proteusa Audionovy i niestety niezbyt mi pasował. Obecny jak to fajnie napisał audiograde - odtwarza klimat z nagrania.

Cassandra Wilson wręcz śpiewa w moim pokoju - przygaszam światło - jedynie diabełki żarzą się ciepło - wokół noc i cisza za oknem - popijam czerwone wino z moją dziewczyną i słucham... Temat okablowania mam za sobą - nie potrzebuję czegoś innego, bo to co mam mi w zupełności mi wystarcza. Teraz zbieram na fajną wkładkę :)

Potwierdzam, kable Arka 45 wymagają długiego, starannego wygrzewania. W czasie pierwszych kilku dni zachowują się dziwacznie. Mój interkonekt, którego obecnie używa qb1 stawał się przez pierwsze dni na przemian ostry lub zamulony, bardzo dżwięczny lub wręcz szary. Po wygrzaniu najbardziej przypominał brzmienie kabla ...zupełnie niewygrzanego.

A więc cierpliwość.

Pozdrawiam Stempur

Sugerujesz, że wygrzanie nic nie daje???

• 3 tygodnie później...

Dlatego ta aukcja jest z deka podejrzana :)

Oto sposób na jeleni i darmowe dowartościowanie konta na Allegro. Może mi ktoś wytłumaczy jak z 2 odcinków 0,5 m

Ukryta Zawartość

ktoś sobie zrobił IC marzeń i tak dziękuje:

Kupił u sprzedawcy z Zabrza i sam jest z Zabrza.

Tu rasta61 sprzedaje i podaje swoje miasto "Zabrze"

Ukryta Zawartość

Ktoś chce wejść na rynek ze srebrem monokrystalicznym 7N, które według ekspertów jest droższe od złota, a ma cenę dobrej miedzi i stosuje "samouwielbienie" w komentarzach.

Oto inny wpis:

MEGA TRANSAKCJA !!! ZAKUPIONY KABEL NISZCZY JAKOŚCIĄ PRZENOSZONEGO DŹWIĘKU, DOSŁOWNIE JAPA OPADA I NIE WRACA :)))) DO TEGO SZYBKA WYSYŁKA I ŚWIETNY KONTAKT ZE SPRZEDAJĄCYM !!! OBY KAŻDY SPOTYKAŁ TAKICH SPRZEDAWCÓW JAK mdsn87 ! DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś podobnego Peter używał do połączeń w swoim GC i chwalił. Kupiłem na próbę, zobaczymy jak się sprawdzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś podobnego Peter używał do połączeń w swoim GC i chwalił. Kupiłem na próbę, zobaczymy jak się sprawdzi.

Fajnie by było, tylko trzeba pamiętać, że to srebro jubilerskie.

Ukryta Zawartość

Na wstępie chciałbym zauważyć że jestem naprawdę zdumiony tym co się wypisuje w tym temacie - szczególnie dotknął mnie fakt iż mój komentarz do aukcji (ten z humorystycznym tekstem o "opadaniu japy") jest uważany za "samouwielbienie" sprzedającego !

Ciekaw jestem czy kolega dariuszkmoch ktory tak światle określa czyjeś słowa jako kłamstwa - bo w takim tonie jest jego wypowiedz - miał kiedykolwiek okazję posłuchac na wyższej klasy sprzęcie dzwięku ktory dostarcza IC srebrny sprzedawany przez Pana mdsn87 na allegro ?

Wg mnie nigdy dariuszkmoch nie miał takiej możliwości, a ponadto na 90% udaje teraz pseudo melomana ktory sam albo robi kable i próbuje nieudolnie konkurować stosując chwyty najniższego poziomu albo jest zwykłym pieniaczem i mówi od rzeczy. Bardzo szkoda mi że są tacy ludzie na forach tej renomy.

Kabel kupiłem na allegro na próbę, po przeczytaniu wielu postów na różnych forach o tematyce audio itp (od pclaba, przez mp3store na ktorych jestem juz od dawna, po audiostereo itd).

kabelek ktory otrzymałem - ic trój-żyłowy pleciony, na wtykach vivianco - bardzo mile zaskoczył pełnym pasmem i spowodował, że nareszcie moj rotel 840bx3 pokazał na co go stać.

Tyle ode mnie poki co, moge tylko dodać, że mój staż na allegro powinien świadczyć o tym że nie jestem oszustem i wystawiam komentarze pozytywne tylko gdy towar jest zgodny z opisem, a w tamtym wyjątkowym wypadku cieszyłem się szczególnie z tego, że zaoszczędziłem sporo funduszy otrzymując coś lepszego niż oczekiwałem.

pozdrawiam

Witam Panów, również pana dariuszkmoch.

Widzę, że muszę tu wyjaśnić parę spraw.

Ktoś chce wejść na rynek ze srebrem monokrystalicznym 7N, które według ekspertów jest droższe od złota, a ma cenę dobrej miedzi i stosuje "samouwielbienie" w komentarzach.

Rozumiem, że dobra cena to problem? Gdybym sprzedawał 3x drożej było by lepiej? - były aukcje w dobrych cenach, gdyż chciałem wyprzedać to co mi pozostało. Przepraszam za to , że zrobiłem okazję i można było kupić coś dobrego w atrakcyjnej cenie.

Kupił u sprzedawcy z Zabrza i sam jest z Zabrza

Niesamowite. Jeszcze nigdy nikt nie kupił czegoś w tym samym mieście, żeby mieć łatwy odbiór. Pan z Zabrzu kupił drut dla krewnego, żeby ten nie musiał płacić za przesyłkę.

Czy może masz na myśli, że to całe srebro 7N może pochodzić z tej firmy w Chorzowie? Byłaby nie zła ściema.

Mojego źródła nie zdradzę (chyba oczywiste, że nie chcę żeby każdy mógł z niego korzystać), lecz zapewniam, że nie pochodzi z Chorzowa, i nie jest zwykłym srebrem jubilerskim.

Oto sposób na jeleni i darmowe dowartościowanie konta na Allegro. Może mi ktoś wytłumaczy jak z 2 odcinków 0,5 m

Wcześniej pan dariuszkmoch wspominał, że nie jest analfabetą. Chyba jednak jest, skoro 0,5 m i 1 m to dla niego to samo, srebro było sprzedawane na aukcji po 1 m za klikniętą sztukę, tak więc kupując 2 sztuki, ludzie dostawli po 2m, co pozwala zrobić prosty interkonekt po dwie żyły 0,5m na kanał. I Ci, jak ich pan nazwał "jelenie" są prawdziwymi klientami, którzy potrafią dostrzec różnicę między tym co sprzedawałem, a zwykłym srebrem jubilerskim i to docenili w komentarzach.

Panowie, każdy może słyszeć co chce - na pewno najlepszym rozwiązaniem będzie odsłuch i wymiana opinii. Może sprzedający udostępni gotowy IC do testów i puści w obieg - wtedy będzie wiadomo co jest co.

Opublikowano · Ukryte przez palton, 9 Czerwca 2011 - Na prośbę autora.
Ukryte przez palton, 9 Czerwca 2011 - Na prośbę autora.

Wcześniej pan dariuszkmoch wspominał, że nie jest analfabetą. Chyba jednak jest, skoro 0,5 m i 1 m to dla niego to samo, srebro było sprzedawane na aukcji po 1 m za klikniętą sztukę, tak więc kupując 2 sztuki, ludzie dostawli po 2m, co pozwala zrobić prosty interkonekt po dwie żyły 0,5m na kanał. I Ci, jak ich pan nazwał "jelenie" są prawdziwymi klientami, którzy potrafią dostrzec różnicę między tym co sprzedawałem, a zwykłym srebrem jubilerskim i to docenili w komentarzach.

Uderz w stół, a nożyce się odezwią. Panie "inżynierze konstruktorze" z Zabrza. To, że Pan stosuje kłamstwa to jasno widać, wystarczy przeczytać, kto ma rację:

Ukryta Zawartość

Na tej aukcji proponuję państwu zakup drutu o średnicy 0,5 mm z srebra monokrystalicznego o czystości 7N (>99,99998% Ag)- czyli jednego z najczystszych materiałów jaki można kupić....

Dlaczego Pan kłamie, że sprzedał 2 x 1 m, skoro pochlebca kupił 2 x 0,5 m.

Ukryta Zawartość

Uderz w stół, a nożyce się odezwią. Panie "inżynierze konstruktorze" z Zabrza. To, że Pan stosuje kłamstwa to jasno widać, wystarczy przeczytać, kto ma rację:

Ukryta Zawartość

Na tej aukcji proponuję państwu zakup drutu o średnicy 0,5 mm z srebra monokrystalicznego o czystości 7N (>99,99998% Ag)- czyli jednego z najczystszych materiałów jaki można kupić....

Dlaczego Pan kłamie, że sprzedał 2 x 1 m, skoro pochlebca kupił 2 x 0,5 m.

Panie Dariuszu - albo ma pan poważne problemy z liczeniem, albo z czytaniem. Choć przypuszczam, że obie przypadłości mogą występować równolegle... ;)

Ukryta Zawartość

kabelek ktory otrzymałem - ic trój-żyłowy pleciony, na wtykach vivianco - bardzo mile zaskoczył pełnym pasmem i spowodował, że nareszcie moj rotel 840bx3 pokazał na co go stać.

pozdrawiam

Nie ośmieszaj się waść. Kupiłeś gniota zrobionego dla kasy za 82,12 zł:

Ukryta Zawartość

i chwalisz pod niebiosa.

Zobacz co sam "konstruktor inżynier" z Zabrza o nim napisał, komentując mój zakup:

"18 maja 2011 14:17

Panski rózni się drastycznie. To na akcji to najprostsza konstrukcja z drucikow 0,4 a pan ma 3x 0.8. Pan ma 7 rurek teflonowych w srodku tam jest tylko niezbedne minimum, no i pan ma lepszy model wtyczek.Jedyna cecha wspulna jest niebieskie obicie i fakt ze w obydwu jest srebro monokrystaliczne."

Ja dałem kilka razy więcej, a kabel jest kiepski, nie ma góry.

Co do sprzętów i kabli jakie mam to nie Twój poziom Kolego i nawet nie będę Ci wyszczególniał.

Nauka psychologi mówi, że jak ktoś się zjawia nagle w dyskusji i broni tego co zaraz pod nim ma wpis, to może być tylko jedna i ta sama osoba, lub koleś pochlebca. Oba nicki mają kilka wpisów, czy to nie dziwne???

Panowie, każdy może słyszeć co chce - na pewno najlepszym rozwiązaniem będzie odsłuch i wymiana opinii. Może sprzedający udostępni gotowy IC do testów i puści w obieg - wtedy będzie wiadomo co jest co.

Na razie to nie możliwe, bo zastosowane budżetowe wtyki Vitalco są tak ciasne, że wyrwały mi gniazdo z jednego z odtwarzaczy. Inżynier z Zabrza twierdzi, że wtyki są nie istotne w takim kablu, bo to gra kabel, a nie wtyki.

Ukryta Zawartość

Przepraszam że się wtrącam, ale tak sobie czytam, i jeśli to wszystko co Szanowni Panowie wiedzą o kablach, czy dana średnica ma trochę tego, a inna trochę tamtego, to wybaczcie, ale nie sposób być przekonującym używając tak ubogiej argumentacji.

Przepraszam.

Pozdrawiam.

no w takim razie fajnie by było gdyby jednak ktos procz tych ktorzy kabelek rzeczony kupili dostał ów do odsłuchu i kurde w końcu posluchal jak dobry sprzet z nim gra.. fajnie gdyby ktos z poważanych szczególnie na forum ludzi mogl zabrac glos i zrobic krótką recenzję tego kabelka.. Może Pan Roland by zechciał ? :)

a co do srednicy to kable srebrne podbijają górę, kazdy o tym wie, czy to są kimbery 4pr czy 8, czy te z allegro 7n czy jakies inne. Poza tym nie ma przekłamań, jest przekazywane w przyjazny sposób pełne pasmo, komu braknie dołu temu polecam kupic sobie inny IC albo jak ma eq we wzmaku to go uzyć.

no w takim razie fajnie by było gdyby jednak ktos procz tych ktorzy kabelek rzeczony kupili dostał ów do odsłuchu i kurde w końcu posluchal jak dobry sprzet z nim gra.. fajnie gdyby ktos z poważanych szczególnie na forum ludzi mogl zabrac glos i zrobic krótką recenzję tego kabelka.. Może Pan Roland by zechciał ? :)

a co do srednicy to kable srebrne podbijają górę, kazdy o tym wie, czy to są kimbery 4pr czy 8, czy te z allegro 7n czy jakies inne. Poza tym nie ma przekłamań, jest przekazywane w przyjazny sposób pełne pasmo, komu braknie dołu temu polecam kupic sobie inny IC albo jak ma eq we wzmaku to go uzyć.

Szkoda czasu, bo jeśli recenzja będzie zbyt pochlebna, to Pan Darek i tak ją usunie, tak jak robi z niewygodnymi postami. Przykre!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.