Skocz do zawartości
IGNORED

windows 7 - jaka wersja

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Może banalne, ale czy to jakiego kupimy windowsa 7 ma jakiś wpływ na jakoś dźwięku po USB..? Nie wiem czy wybrać home premium (mniej procesów w tle) czy ultimate (pełna wersja)

PC służy jako komputer domowy, czyli internet muzyka filmy

https://www.audiostereo.pl/topic/82631-windows-7-jaka-wersja/

A co takiego ma SP 1 ,że robi 7 bardziej Audiofilską ? ;)

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Najnowszy windows seven w sprzedaży ma już SP1. Nie mam za mocnego kompa (2,13 core2duo i 2GB RAMu) i u mnie w robocie była spora różnica w ilości procesów między ultimate a home. Przekładało się to na ilość zajętego ramu jak i zużycie procków, i na końcu temp w obudowie. Czy taki podstawowy home basic czy nawet starter ale z SP1 nadaje się w zupełności do muzyki czy filmów HD..?

Jasne, że wystarczy. Tu masz porównanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

NAdal nie wiem po co mam instalować SP 1 ?

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

A po co instalujesz aktualizacje w różnych programach?

Po to żeby poprawić działanie, wykluczyć ewentualne błędy. Proste.

Więcej o Service Packu 1 możesz poczytać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Home Basic ma chyba ograniczenie do 8 GB RAM - trochę mało. Premium zdaje się 16 GB - już bardziej sensownie. Co prawda ma to być PC do muzyki ... ale basic i tak bym nie kupił.

NAdal nie wiem po co mam instalować SP 1 ?

Po to by naprawić błędy/dziury bezpieczeństwa. Najnowszy Service Pack + wszystkie łatki = podstawa.

Ja mam 2GB i podczas pracy kompa nigdy nie widze wiecej jak 50% zużycia. Powinno być wiecej RAM pod PC AUDIO..?

To trochę kicha, bo te nowsze systemy są optymalnym wyborem do maszyn posiadających więcej pamięci. Przy 2 GB z kolei to win XP "lata" ... nawet do audio przy XP to 1 GB wystarczy spokojnie (bez pliku strony chodzi spokojnie przy tak niewymagających zadaniach).

ps. to 50% przy 2 GB RAM to masz na myśli przy zainstalowanym XP jak mniemam ... bo te nowsze systemy zjadają więcej

To trochę kicha, bo te nowsze systemy są optymalnym wyborem do maszyn posiadających więcej pamięci. Przy 2 GB z kolei to win XP "lata" ... nawet do audio przy XP to 1 GB wystarczy spokojnie (bez pliku strony chodzi spokojnie przy tak niewymagających zadaniach).

ps. to 50% przy 2 GB RAM to masz na myśli przy zainstalowanym XP jak mniemam ... bo te nowsze systemy zjadają więcej

Wcale nie zjadają aż tyle pamięci, tylko ją rezerwują.

mazilla foobar utorrent gg i windows 7 home premium to 650MB zajęte z 2000MB RAM w dual channel. Nie wiem co masz Kyle na myśli. Chyba masz Ultimate, tam to pewnie już ponad giga Ramu by to zajeło. Dalej nie wiem po co mam mieć wiecej Ramu

Wcale nie zjadają aż tyle pamięci, tylko ją rezerwują.

Zjadają więcej. Przy wyłączonym pliku strony, na XP bieda było zająć większy obszar pamięci. Natomiast np. Vista X64 zapełniała całość przy pewnych programach i się wysypywała. Dopiero przy 4 GB jest przyzwoicie. Tak więc lata mi czy "rezerwują", "piją", "palą" , czy "brandzlują" tą pamięć - te systemy są bardziej wymagające pod wzgl. ilości RAM, niż win XP i KONIEC !

mazilla foobar utorrent gg i windows 7 home premium to 650MB zajęte z 2000MB RAM w dual channel. Nie wiem co masz Kyle na myśli. Chyba masz Ultimate, tam to pewnie już ponad giga Ramu by to zajeło.

Tak niskiego użycia pamięci na win 7, na firmowym lapie jeszcze nigdy nie miałem :] (win 7 pro x64, 4 GB RAM)

ps. czyt: jak nie zobaczę to nie uwierzę ... chyba że to jakaś wersja 32 bit

Dalej nie wiem po co mam mieć wiecej Ramu

Wyłącz plik strony i jak nigdy nie będziesz miał zółtego wykrzyknika to faktycznie więcej ram Ci nie potrzeba.

ps. a ta Vieśta to faktycznie akurat Ultimate ... muszę zmienić na 7 tego dziada - żwawiej chodzi

Jak zwykle temat zmienił tor początkowy. Wcześniej miałem XP sp3 i 7 home chodzi szybciej. Ma dużo lepszy obraz, co do dźwięku to nie porównywałem. Na początkowych wersjach 7 miałem problemy ze sterami do swoich urządzeń a od xp i viśty działały albo nie.

Nawet prawie roczny system won7 na tym samym PC na którym wcześniej był XP, otwiera się, zamyka i działa żwawiej niż XP. Mam na jednym dysku XP ale jak widze obraz na ekranie, czy to explorator czy przęglądarka to mnie krew zalewa :)

XP to stary system. Nie ma tam AERO itd. ... więc nie dziwota że wygląda brzydziej.

ps. na XP nie ma też np. płynnego skalowania ikon ... tzn. można zmienić ich rozmiar powiedzmy płynnie, ale jakość skalowania jest tragi-komiczna

Zjadają więcej. Przy wyłączonym pliku strony, na XP bieda było zająć większy obszar pamięci. Natomiast np. Vista X64 zapełniała całość przy pewnych programach i się wysypywała. Dopiero przy 4 GB jest przyzwoicie. Tak więc lata mi czy "rezerwują", "piją", "palą" , czy "brandzlują" tą pamięć - te systemy są bardziej wymagające pod wzgl. ilości RAM, niż win XP i KONIEC !

Tak niskiego użycia pamięci na win 7, na firmowym lapie jeszcze nigdy nie miałem :] (win 7 pro x64, 4 GB RAM)

ps. czyt: jak nie zobaczę to nie uwierzę ... chyba że to jakaś wersja 32 bit

Wyłącz plik strony i jak nigdy nie będziesz miał zółtego wykrzyknika to faktycznie więcej ram Ci nie potrzeba.

ps. a ta Vieśta to faktycznie akurat Ultimate ... muszę zmienić na 7 tego dziada - żwawiej chodzi

Nie umiem edytować postów a wkradła mi się literówka.

650MB to sam windows zużywa, jak powyłaczam wszystko

850MB z listą odpalonych programów tak j/w wymieniłem.

sorry za wprowadzenie w błąd

"Usprawnione przesyłanie dźwięku za pomocą kabla HDMI (gubienie ustawień przez system po rozruchu)" - hm... troche mało

Gdybym chcial uwierzyc to znalazlbym sobie jakas sympatyczna sekte. Ja zadalem pytanie jakie dokladnie zmiany wprowadzane przez sp1 maja wplyw na dzwiek i jaki to wplyw.

@Lord Rayden

Niby to mozna zaliczyc do "poprawy jakosci", ale tak podchodzac do tematu to wypiecie kabelka tez pogarsza jakosc dzwieku. ;)

server unreachable;--

Mam teraz dwie siódemki home premium. Jedną z SP1 druga bez. Obie jak dla mnie grają tak samo choć na liście procesów są w tej z SP1 dwie pozycje odpowiedzialne za dzwięk. Dla mnie chodzi to i gra tak samo

Jak Was czytam, to mi ze śmiechu zajady pękają.

Wpływ SP1 na dźwięk. Niby jak?!!!!!

Win7 potrzebujący do domowych zastosowań (poza grami) więcej niż 2GB RAM (powiedzcie to mojej stacjonarce do edycji RAW'ów w PS i LR). Po co?

Mój laptop (C2D 2.4GHZ, 3GB RAM) z otwartymi 6 kilkunastomegabajtowymi arkuszami Excela, ok. 30 zakładek w Chrome, Lightroom, Outlook, kilka instancji Acrobat Readera, i odtwarzany film 1080p ma zajęte 1.6GB RAM. Wszystko płynnie. I co?

Dysk limituje prędkość OS, nie ilość RAM ,czy to, czy działa w Dual Channel!!!

Windows Starter nadający się do czegokolwiek. Ten OS jest tak pocięty, że nadaje się tylko do netbooków.

Do domu Home Premium.

Używał ktoś z Was komputera PC z Windowsem 7 w ogóle, czy tylko powtarzacie bezmyślnie, co jakiś kołek na gazie, albo inny troll na onecie napisał?

Ręce opadają.

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Jak Was czytam, to mi ze śmiechu zajady pękają.

Wpływ SP1 na dźwięk. Niby jak?!!!!!

Win7 potrzebujący do domowych zastosowań (poza grami) więcej niż 2GB RAM (powiedzcie to mojej stacjonarce do edycji RAW'ów w PS i LR). Po co?

Mój laptop (C2D 2.4GHZ, 3GB RAM) z otwartymi 6 kilkunastomegabajtowymi arkuszami Excela, ok. 30 zakładek w Chrome, Lightroom, Outlook, kilka instancji Acrobat Readera, i odtwarzany film 1080p ma zajęte 1.6GB RAM. Wszystko płynnie. I co?

Dysk limituje prędkość OS, nie ilość RAM ,czy to, czy działa w Dual Channel!!!

Windows Starter nadający się do czegokolwiek. Ten OS jest tak pocięty, że nadaje się tylko do netbooków.

Do domu Home Premium.

Wyłącz plik strony i daj znać ile masz zajęte.

Używał ktoś z Was komputera PC z Windowsem 7 w ogóle, czy tylko powtarzacie bezmyślnie, co jakiś kołek na gazie, albo inny troll na onecie napisał?

Ręce opadają.

Z 7 używam tylko wersji Pro x64 na maszynach z 4 GB RAM, i przy otwartym firefox, w tle program do backup (mało zabiera), NOD mam zajęte 1,58GB RAM (plik strony wyłączony, więc to realne użycie pamięci)

ov_Darkness,

Wiesz co to jest audio engine periodicity, isochronous audio capture request duration albo timer resolution? Pewnie nie, bo po co się tym w ogóle interesować, skoro instalujesz foobara i on działa tak samo pod kontrolą każdego systemu operacjnego LOL Wg Ciebie i innych tu obecnych userów - gra tak samo haha

Może na badziewnej integrze i słuchawkach za 200zł tak :)

Marcin_gps

Mam prośbę pohamuj swoje buńczuczne wypowiedzi na ten temat. Prawiłeś długo i z polotem na temat jak to grają różne playery, systemy, sterowniki itd. Wedle twojej koncepcji, nie wiem czy jest coś co nie gra...

Na obecną chwilę czekałem na twój "bajeczny" player, który to gra o niebo lepiej niż cała reszta i tweak systemu, który to ma sprawić, że pcAudio zabłyśnie naprawdę jasnym światłem. No ale się nie doczekałem więc, "szczekać" każdy może w swoim domowy zaciszu...

Więc albo pokaż i daj nam sprawdzić te rewelacje, lub zapraszam do innej piaskownicy gdzie będzie można "szczekać" do woli.

No i naucz się że nie powinno się dyskredytować rozmówcy. W twoim przypadku rzuceniem paru anglojęzycznych słówek. Lecz przedstawić rzeczowe argumenty u Ciebie kończy się to na opowieściach bo z innego tematu wiemy że twoje przechwałki do niczego nas nie zaprowadziły. A player jak miał być tak go dalej nie ma a i tweaki też gdzieś zniknęły...

Nie odbieraj mnie źle, ale dużo się chwalisz nic nie wnosząc do tematu...

Pozdrawiam Arczi

Player jest już od miesiąca, adresu publicznie nie podam, bo nie chcę być potem oskarżony o kryptoreklamę. Jak masz ochotę przetestować wersję trial, to podam www na priva. Po prostu nie widzę na tym forum potencjalnych odbiorców - gro osób ma problem z zapłaceniem 50 dolców za Jrivera, to co powie na 99 EUR za program bez "świecącego" GUI

A o moich tweakach niebawem poczytacie w magaznie h......pl - więcej nie mogę powiedzieć :)

pozdr,

Marcin

Moje wypowiedzi są jak najbardziej na temat, te parę "anglojęzycznych słówek" można sprawdzić, mam tu zaserwować wykład co, jak, dlaczego? Czy producent wzmacniaczy, przetworników C/A itd podaje publicznie szczegóły projektu za free? Musi udowadniać, że to własnie jego produkt jest fajniejszy i gra lepiej? Nie, klient słucha i wg swoich widzimisię formułuje zdanie na temat brzmienia i dalej decyzję, czy dany produkt kupić czy też nie. Odtwarzacz nad którym pracuję z przyjacielem z Holandii napewno nie jest dla każdego, ale to już każdy może sobie sprawdzić sam.

Marcin_gps: w takim razie proponuję ślepy test.

Jeśli usłyszysz różnicę w choćby 90% przypadków, to Ci uwierzę.

Ja wysiadam na dobrym DAC (uDAC2, Audinst) i słuchawkach za ponad 1000PLN (UE Triple.Fi, denon D-2000), jeśli mam odróżnić mp3 190VBR od FLAC.

Niedługo będę dysponował znacznie lepszym sprzętem (WM DAC MkII, Spiral Ears Custom 3way, Ultrasone 900pro), jeśli znów nie usłyszę różnicy (a jestem o tym absolutnie przekonany), to przestaję inwestować jakiekolwiek pieniądze w lepszy sprzęt, bo to zwyczajnie nieekonomiczne.

A zapłacić za software mogę, znacznie więcej niż50USD, czy 99EUR, o ile ten software robi coś, czego nie robi darmowy.

Dlatego kupiłem Windows 7 Proffesional, MS Office, czy Adobe LR. Bez dwóch pierwszych nie mogę pracować, bez trzeciego xle mi isę edytuje fotografie.

Jeśli Twój software wprowadza różnice w brzmieniu mniejsze niż przejście z mp3 190VBR na FLAC 96kHz/24bit, to nie jestem (i wątpię by jakakolwiek racjonalna osoba osoba była) zainteresowany jego zakupem.

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.