Skocz do zawartości
IGNORED

Superlux profesjonalne słuchawki

thrak

Rekomendowane odpowiedzi

5x to jednak przesada. Dochodzimy do ceny HD-580.

Jeśli mamy liczyć ceny używanych, to SL będą chodzić za 80 zł. A nowych 580 już nie kupisz. Teraz w tej cenie są 598 (miałem) i SL są od nich lepsze.

A widzisz różnicę między "studyjne" i "jasne"?

Słuchałem na nich Toola i Blind Guardiana, i wiem, że się nie nadają.

Pisałem już, że to nie jest żaden high end, po prostu są co najmniej 5x lepsze niż na to wskazuje cena.

Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi. Chcesz mi udowodnić, że wiesz lepiej co mi bardziej pasuje? :-) Nie jestem jedynym, któremu szeroko rozumiany metal zabrzmiał na 668b świetnie.

Ja nie twierdzę, że to hi-end, bo nie zależy mi na słuchani z paragonem przed oczami, a najlepiej jakby zwisała ze słuchawek jeszcze metka z ich ceną :-) W/g mnie ceny sprzętu tzw. hi-end sa sporo przegięte ale jeśli są chętni do zakupu to nic mi do tego. Tyle. Zakładając ten watek chciałem przybliżyć tym, których nie stać na wywalenie kilku tysi na słuchawki, produkt chinoli, który wielu konstrukcjom dorównuje.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi. Chcesz mi udowodnić, że wiesz lepiej co mi bardziej pasuje? :-) Nie jestem jedynym, któremu szeroko rozumiany metal zabrzmiał na 668b świetnie.

Ja nie twierdzę, że to hi-end, bo nie zależy mi na słuchani z paragonem przed oczami, a najlepiej jakby zwisała ze słuchawek jeszcze metka z ich ceną :-) W/g mnie ceny sprzętu tzw. hi-end sa sporo przegięte ale jeśli są chętni do zakupu to nic mi do tego. Tyle. Zakładając ten watek chciałem przybliżyć tym, których nie stać na wywalenie kilku tysi na słuchawki, produkt chinoli, który wielu konstrukcjom dorównuje.

Jakim konstrukcjom dorównuje i w jakich konfiguracjach? Piszesz o rzeczach ekstremalnie drogich a ciekaw jestem czy ich słuchałeś. Sennheiser Orpheus - czy im też dorównują? W jakiej konfiguracji porównywałeś np do HD600/HD650 czy DT 880 Pro Ed. 2005?

Jakim konstrukcjom dorównuje i w jakich konfiguracjach? Piszesz o rzeczach ekstremalnie drogich a ciekaw jestem czy ich słuchałeś. Sennheiser Orpheus - czy im też dorównują? W jakiej konfiguracji porównywałeś np do HD600/HD650 czy DT 880 Pro Ed. 2005?

"...tanie nigdy nie oznacza dobre." z takim stwierdzeniem zamykasz wszelkie dyskusje :-) Nie chcę nikogo do niczego przekonywać, jak zwykle dyskusja zeszła na boczny tor i jest bezsensowna wymiana. Słuchałeś chociaż tych 668b, czy tak dla zasady zakładasz, ze to gówno, bo cena nie jest na poziomie kilku stów/tysięcy? ;-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Warto odsłuchać słuchawek tajwańskich JTS 535,wyśmienity dzwięk za przyzwoitą cenę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

"...tanie nigdy nie oznacza dobre." z takim stwierdzeniem zamykasz wszelkie dyskusje :-) Nie chcę nikogo do niczego przekonywać, jak zwykle dyskusja zeszła na boczny tor i jest bezsensowna wymiana. Słuchałeś chociaż tych 668b, czy tak dla zasady zakładasz, ze to gówno, bo cena nie jest na poziomie kilku stów/tysięcy? ;-)

Piszę ponieważ słuchałem i pisanie że dorównują konstrukcjom za kilka tysięcy jest zwykłą bzdurą. Razi tandeta wykonania. Dźwięk powiedzmy na poziomie modeli za 300-500 PLN w zdecydowanie gorszym opakowaniu. Ale Ty nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

Porównywałem 668B z Akg k 242 i Beyerami dt990pro z dziury z cd sony xa5es, z dziury wzmaka Sony TA-FA777ES, z mojego cd i wzmaka, z iPoda i z dziury laptopa. Relacją cena do jakości dźwięku na korzyść Superluxów (nazwę to sobie mogli jakąś lepszą wybrać ;-) ). Nie biorę pod uwagę jakości materiałów, etc. Interesował mnie tylko dźwięk i względna wygoda plus cena.

Disco

Na jakie pytanie miałem odpowiedzieć?

Wymienione słuchawki są alternatywa do konkurencji z pułapu kilkuset złoty i nic więcej/skuteczną/.

Wykonanie faktycznie Hi-eNdowe nie jest - cena tyż!

Ogromna zaleta --- to proste --- te słuchawki grają świetnie prosto z " dziury".

:-))))))

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Disco

Na jakie pytanie miałem odpowiedzieć?

Wymienione słuchawki są alternatywa do konkurencji z pułapu kilkuset złoty i nic więcej/skuteczną/.

Wykonanie faktycznie Hi-eNdowe nie jest - cena tyż!

Ogromna zaleta --- to proste --- te słuchawki grają świetnie prosto z " dziury".

:-))))))

Ciebie o nic nie pytałem;-) Jesteś pewien że są alternatywą np dla HD-580?;-)

Wywalą Chinole do góry nogami panów preziów z dużych firm :-) Będą musieli zweryfikować swoje nadmuchane ceny :-)

Superlux to stara firma. Od ponad chyba 20 lat produkuje komponenty dla zachodnich marek - mikrofony i słuchawki. To poważna i duża fabryka z pełnym zapleczem inżynierskim, badawczym i sprzętowym.

W ogóle nie rozumiem niektórych osobników.

Ryczą, krzyczą, że tanie, że sranie, że chińskie (tajwańskie) itp. Co to za durna mowa, że skoro tanie to nie może być dobre?! A ile do kur..wy nędzy może kosztować wyprodukowanie słuchawek? Te wszystkie elementy z których się składają nauszniki kosztują w hurcie kilka centów. Przetworniki do słuchawek produkuje się na tony, żadna to technologia kosmiczna. Plastyk, kawałek skórki, trochę weluru, drut i kabel. Oczywiście pomijam tu wytwory tzw. biżuteryjne gdzie nauszniki mamy z drewna egzotycznego itp.

Metka to 90 procent ceny. Płacimy nie za produkt stricte a za możliwość posiadania produktu z metką. W przypadku superlux otrzymujemy towar bez metki stąd też normalna cena. Wystarczyłoby jednak te superlux przemianować na Bose i cena byłaby 300 dolarów za sztukę.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Superlux to stara firma. Od ponad chyba 20 lat produkuje komponenty dla zachodnich marek - mikrofony i słuchawki. To poważna i duża fabryka z pełnym zapleczem inżynierskim, badawczym i sprzętowym.

W ogóle nie rozumiem niektórych osobników.

Ryczą, krzyczą, że tanie, że sranie, że chińskie (tajwańskie) itp. Co to za durna mowa, że skoro tanie to nie może być dobre?! A ile do kur..wy nędzy może kosztować wyprodukowanie słuchawek? Te wszystkie elementy z których się składają nauszniki kosztują w hurcie kilka centów. Przetworniki do słuchawek produkuje się na tony, żadna to technologia kosmiczna. Plastyk, kawałek skórki, trochę weluru, drut i kabel. Oczywiście pomijam tu wytwory tzw. biżuteryjne gdzie nauszniki mamy z drewna egzotycznego itp.

Metka to 90 procent ceny. Płacimy nie za produkt stricte a za możliwość posiadania produktu z metką. W przypadku superlux otrzymujemy towar bez metki stąd też normalna cena. Wystarczyłoby jednak te superlux przemianować na Bose i cena byłaby 300 dolarów za sztukę.

Popis na poziomie wpisów o Tonsilu tego samego autora.

Fajnie, że są słuchawki, które można polecać ludziom. Takie, które nie kosztują drożej niż 250 zł. Ja szczęśliwie mam HD600 i więcej mi nie trzeba, ale znajomi często pytają mnie o tanie, dobre słuchawki. Mam nowy typ. Coś jak Alphard daVinci :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Fajnie, że są słuchawki, które można polecać ludziom. Takie, które nie kosztują drożej niż 250 zł. Ja szczęśliwie mam HD600 i więcej mi nie trzeba, ale znajomi często pytają mnie o tanie, dobre słuchawki. Mam nowy typ. Coś jak Alphard daVinci :)

Zgodnie z ideologią niektórych powinieneś sprzedać HD-600 bo jak nie słychać różnicy to po co przepłacać? Za różnicę w cenie możesz kupić płyty.

???? Alpiard? Senki hd600 i alpiard brzmią tak samo? :-) Chłopie kup sobie pchełki z marketu za 10 pln jak nie widzisz różnicy :-)

Panowie Hajendowcy spokojnie :-) nikt Wam Waszych drogich słuchawek z metką nie zabiera, słuchajcie sobie wspaniałych cen i szelestu szmalcu :-) Wątek jest po to żeby biedota, której zależy na dobrym dźwięku miała na czym słuchać i nie musiała głodować :-]

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

???? Alpiard? Senki hd600 i alpiard brzmią tak samo? :-) Chłopie kup sobie pchełki z marketu za 10 pln jak nie widzisz różnicy :-)

Panowie Hajendowcy spokojnie :-) nikt Wam Waszych drogich słuchawek z metką nie zabiera, słuchajcie sobie wspaniałych cen i szelestu szmalcu :-) Wątek jest po to żeby biedota, której zależy na dobrym dźwięku miała na czym słuchać i nie musiała głodować :-]

Oczywiście aluzji nie zrozumiałeś no ale tego można było się spodziewać. Natomiast kolejna część Twojej wypowiedzi to już żenada na maxa. Te insynuacje jakoby ci którzy wolą inne słuchawki, nie wiem: HD 600 czy DT 880 Pro ed 2005 słuchali tylko metek i grały im audiofilskie nazwy jest żałosną insynuacją. Superluxy są ok mimo fatalnego wykonania. Jednak za 350 PLN można kupić używane HD 580 grające dużo lepiej i zdecydowanie lepiej wykonane. Alternatywą dla Superluxów może być Creative Aurvana Live! tak mocno kiedyś reklamowana na forum. Cudów nie ma. Poziomu HD 600/650 czy dobrych Beyerów/AKG nie da się osiągnąć za grosze. Tonsil też podobno jest tak rewelacyjny że szkoda przepłacać. Dziwne jednak że ci którzy od niego raz odeszli już nigdy do niego nie wrócą. Kolejny sprzęt dla tych którzy nie słyszą różnicy bądź nie mają porównania.

Dziwna dyskusja. Ani przeciwnicy Superluxów nie słyszeli jak reprodukują dźwięk, ani ich zwolennicy nie słuchali na polecanych Sennheiserach. Podstawowym wyznacznikiem dźwięku pozostaje więc tutaj cena ;)

To ty nie wiesz Disco że jak coś ma nazwę Superlux -to musi grac dobrze....he he he ,pomyśl jak by to grało gdyba nazwa była Superturbolux!!!!

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Z wyjątkiem mojej osoby.

I jak wrażenia z odsłuchu?

Na jakimś forum dla muzyków ktoś chwalił się, że ma 10 sztuk Superluxów, zdaje się HD681. I twierdził, że w porównaniu z Bayerami grają kiepsko.

Co do nazw różnych marek, to na ogół są one obcobrzmiące. Tak więc nic dla wielu użytkownikow jęz. polskiego nie znaczą. Jak by się tak bliżej przyjrzeć zdarzają się niezłe marketingowe wtopy, np. a Hiszpanii sprzedawano samochód znanej firmy, którego nazwa przydawkowa oaznaczała po hiszpańsku "nie jedzie". Nota bene: "lux" kojarzy się z luksusem, ale to po łacinie po prostu światło, blask, jasność, zaś "super" - nad, ponad. Być może chodziło, że są to wyjątkowo przejrzyste słuchawki.

Swoją drogą "Beyerdynamic" może się komus skojarzyć jako niezywkle bajerancko dynamiczne słuchawki.

Czytaj brachu ze zrozumieniem. Piszę właśnie, że choć słucham innego sprzętu, zakładam że te słuchawki warte są swojej ceny i będę mógł je polecić, gdy ktoś będzie szukal tańszych. Nie atakuj osoby, która jest po Twojej stronie. A kable HDMI Alphard daVinci są świetnym przykładem, że coś może kosztować grosze i być naprawdę dobre. Kapisz?

Poza tym myśl co piszesz. Jak kabel i słuchawki mogą brzmieć podobnie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.