Skocz do zawartości
IGNORED

Historia XX wieku - rzeczywistość i mity

Gość dziadekwłodek

Rekomendowane odpowiedzi

Arku

Załóż partię Proletaryat i zacznij robotę od początku!Obyś tylko nie skończył w Schlisserburgu.

dziadekwłodek

Zawaliło się z tego prostego powodu,że gospodarka komunistyczna oparta była na chorych,nieracjonalnych podstawach.Komuna musiała się zawalić.Ale to wiemy dzisiaj,wtedy tego nie wiedzieliśmy.

Ty sie zapisz do mensy :lol:

Komuna w ChRL też się MUSIAŁA zawalić ? no popatrz kurde jacy twardzi są. Nie dosyć ze sie nie zawalili to jeszcze cały świat Zachodni trzymaja w kieszeni.

Wystarczyło, że Mao stał się "Gierkiem".

W Chinach tak jak i w Wietnamie rządzi partia komunistyczna ale gospodarka jest wolnorynkowa,kapitalistyczna( jak z czasów Dickensa!).Na dłuższą metę to się nie utrzyma i będzie musiał powstać system bardziej demokratyczny.To tylko kwestia czasu.

Wszystko jest kwestią czasu i w tym kontekście nasze dywagacje nie mają sensu.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

Zawaliło się z tego prostego powodu,że gospodarka komunistyczna oparta była na chorych,nieracjonalnych podstawach.Komuna musiała się zawalić.Ale to wiemy dzisiaj,wtedy tego nie wiedzieliśmy.

Nie tylko, nie tylko! Inne czynniki też trzeba brać pod uwagę. Teraz łatwo jest mówić, że wszystko było złe lub zbrodnicze. Prawda jest bardziej skomplikowana. Te nieracjonalne podstawy to również to, że robotnik mający siedmioro dzieci brał więcej rodzinnego, niż pensji za rzeczywiście wykonywaną pracę i ciężko było go zwolnić nawet za notoryczne pijaństwo w godzinach pracy. A stosunek społeczeństwa do własności to był racjonalny? Powiedzenie,że własność społeczna i państwowa to własność niczyja usprawiedliwiało przecież nagminne rozkradanie tej własności. Teraz wmawia się ludziom, że nie było żadnej afery mięsnej. Była i to na rzeczywiście masową skalę. Znałem uczestników tej afery z obu stron. Człowieka, który budował socjalizm, siedział za kradzieże mięsa, potem wrócił i kradł dalej "państwowe", by zakończyć swoją działalność jako działacz AWS noszący baldachim na księdzem w czasie procesji. Był bardzo szanowany w środowisku za swoje zasługi w obalaniu systemu. Do mnie powiedział kiedyś tak: "Myśleli kur.y, ze mi wszystko zabrali, ale nawet szukać nie umieli. Z tego co mi zostało jeszcze dwa domy wybudowałem!". Kapitana b. MO, którego spotkałem przypadkowo. Kiedy dowiedział się, skąd jestem opowiedział mi historię jednego przeszukania u mieszkańca wsi z mojego regionu. Mieszkał w rozwalającym się obejściu, dzieci głodne i bose, a on miał pod węglem w szopie skrytkę z dolarami i złotem. Rodzina nawet o tym nie wiedziała.

Czyli jaką ? Że byliśmy wspaniali tylko nam ogrodowe krasnale szczały do mleka ?

Prawda jest taka że w PRL nie było prawdziwej dyktatury. Takiej jak w Chinach zdolnej do wykonania centralnie sterowanego kapitalizmu i wepchnicia robotniczych gęb w błoto pod sztandarami dyktatury robotnioczo-chłopskiej.

Tylko wasalny kraik utrzymywany w celach militarnych przez ZSRR. Padł razem i ich gospodarką. ZSRR sie rozpadła pozbywając balastu gospodarczego wasali. I Rosja mogła rozwinąc gospodarkę.

Stało się pod naciskiem gospodarczym USA tylko że Reagan wpędził USA w gigantyczne zdłużenie wewnętrzne spłacone dopiero podczas kadencji Clintona.

Z perspektywy czasu trudno jest ocenić kto lepiej wyszedł na przegranym wyścigu zbrojeń - USA z zadłużeniem i kryzysem po Reaganie czy Rosja wyłoniona z upadku ZSRR Gorbaczowa.

Polska niestety została tam gdzie była - w czarnej dupie.

Arku

No znowu wypisujesz bzdury.Gdzie ta Rosja rozwinęła gospodarkę?Przecież to jest cały czas kraj surowcowy,który bez eksportu gazu i ropy nie może egzystować.

Oni praktycznie wszystko muszą sprowadzać,nawet żywność!( którą kiedyś za cara eksportowali).To jest kraj żle zarządzany,skorumpowany,zacofany( ilość luksusowych samochodów w Moskwie o niczym nie świadczy),który wymaga dalekoidących reform.

Arku No jeżeli masz wątpliwości porównując USA i Rosję to....ręce opadają.Przecież Rosja jest w głębokim kryzysie nie tylko gospodarczym,cywilizacyjnym ale przede wszystkim demograficznym.Rosja się wyludnia w szybkim tempie i jest to spuścizna po komunie.Kryzys ten to nie tylko mała dzietność ale nadumieralność dorosłych a zwłaszcza mężczyzn( niski poziom życia,alkohol,złe warunki pracy,skażenie środowiska).W wyścigu cywilizacyjnym w stos. do UE,Ameryki czy Chin Rosja zostaje z tyłu.

Ta zacofana Rosja na razie taki wysrajdów jakim jest teraz Polska to czapkami moze nakryć. Swoje bajeczki o żle zarządzanej gospodarce surowcowej to na zebraniach Młodzieży Wszechpolskiej opowiadaj. Tam ci bedą bili brawo takie same jełopy które w d.. byli i tyle wiedzą.

Zacznijmy może od podstaw. Ile razy byłeś w Rosji i ile rzay robiłeś biznes z Rosjanami? pomijając tych od których na rynku kupowałeś zegarki.

na szczęście liczy się siła gospodarki a nie ilość czapek.Nie wiem co ma do tego młodzież wszechpolska z którą nie mam nic wspólnego?Nie tylko z racji wieku!

Jeżeli uważasz się za wysrajdę ( nie wiem co to za słowo?) to Twoja sprawa ja nie uważam obecnej Polski za "wysrajdę".

Czyli przyznajesz że nie tylko jesteś starym pierdzielem to jeszcze nie masz pojęcia o gospodarce. Młodego barana jeszcze można tolerować, gorzej kiedy sie starzeje a uporu mu nie ubywa.

Gospodarka Rosji ma sie dobrze i coraz lepiej. Tak sie składa że zajmowałem się kredytowaniem różnych przedsięwzięć. Równiez takich w których uczestniczyły firmy z Rosji. Na razie ich czapki sa nadal bogatsze od naszych i jeszcze długo będą. Gdyby nie przeszkody prawne i niechęć polityczna to Rosjanie byliby przynajmniej drugim po kapitale niemieckim inwestorem w Polsce, a gospodarka Rosji nawet by tego nie zauważyła.

problem to ja moge mieć najwyżej z nawiedzonymi piszącymi brednie w Internecie. Ale to niewielki problem, bo prawdziwy świat jest na zewnątrz i tam się tak dobrze barany nie trzymają.

a kolołdko najlepszym priemierem byl. Czyż nie arku????Z trzeciej strony nawet duren wie ze NIC na tym swiecie nie jest jedyne i najlepsze.W tym również rosja i jej sprawy.

Znaczy nie myliłem się:)

Prawdziwy świat to chyba wewnątrz?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Arku

Tak jak się nie ma argumentów to idą obelgi!

Nie jestem ekonomistą ale orientuję się w sytuacji politycznej.Ja nie neguję faktu,że istnieją ogromne firmy rosyjskie obracające wielkimi pieniędzmi.

Tylko pojawiają się pytania.Do kogo one należą?W jakich warunkach ekonomicznych na rynku wewnętrznym działają?Jakie są relacje polityka-biznes?Jaka jest ich efektywność?To że w Rosji działają gigantyczne koncerny(głównie paliwowe) tego nie neguję tylko,że to są twory patologiczne działające w patologicznej przestrzeni gospodarczej.To nie jest normalna,zdrowa gospodarka wolnorynkowa.To dziki wschód zarządzany przez oligarchów i ludzi pochodzących nie wiadomo skąd.

Jednak pomimo moich zastrzeżeń do gospodarki rosyjskiej uważam,że powinniśmy robić z nią interesy.

Duża ilość miliarderów nie świadczy wcale o sile gospodarki.

Te firmy to na pewno należą do krasnoludków i kosmitów. Jestem tego pewien – to bardzo rzeczowy argument.

Twoje ideologiczne brednie widzę już na kolejnym forum. Wklejasz tę samą śpiewkę jak kumplom obibokom na styropianie z którego później zrobili kapitał polityczny.

Ogarnij się trochę i nie pisz bzdur bo inaczej będziesz zasługiwał wyłącznie na obelgi.

A jeśli nie wiesz to rosyjskie frimy biorące udział również w biznesach w Polsce są prywatne. I nie zajmują się tylko wydobyciem ropy, ale też na przykład produkcją zywic weglowodorowych, części taboru kolejowego, czy ogniw fotowoltaicznych w technologii której nie wyśniono w dolinie krzemowej. I to polskie firmy wiszą u ich klamek, a nie odwrotnie.

a kolodko najlepszym płemierem był?Prawda jest taka ze rosja miala wszytko i najlepsze ale tylko dla armii i paru jeszce osob.a tak normalna bryndza i trzeba bylo doslac cos z polski.W tym zywnosc.A tory sam spawalem...tak wiec arku..pudlo.Jak i z resztom.Pardon...qubric.Teraz znowu pare osob ma wszystko i najlepsze.

spawacz torów się odezwał :lol:

Rosja mogła kupic wszystko co chciała z apetrodolary, a zwłaszcza zboże z USA, Kanady - i tam tez je kupowała. A gdyby nie kupowała o d PRL to bys sobie tyłek musiał zaspawać, żeby sniadanko ci na dłuzej wystarczyło.

Arku

Ty akurat w ogóle nie zasługujesz na polemikę.Możesz sobie snuć te bajeczki jak to ZSRR utrzymywał Polskę,Czechosłowację czy Węgry,Twoja sprawa tylko nie wiem czy to głupota czy naiwność!Co zresztą na jeno wychodzi.

no patrz.tyle mogla az w koncu ..zaniemogla.chiba przez te moje tory.A teraz statki krazowniki rdzewiejom.I podwodne.I bakteryji nie ma kto pilnowac. majom tych petryli jeszce wiecej a dziadostwo jeszcze wieksze.Co wiecej przestali nas utrzymywac a nam sie poprawiło a im jakby...gorzej.A kolodko najlepszym płemierem był.Co nie...qubric?

Jak ZSRR sprowadzał zboże z USA i Kanady to pewnie i te kraje też utrzymywał?

P.S.Do 1913r. Rosja była jednym z największych eksporterów zboża.

Niestety ale kiedy twoi guru z pisdrakowa próbowali Rosji wystawić rachunki, to Rosjanie napisali jedno zdanie na temat dumpingowych cen ropy, którą sprzedawali demoludom i zamkneli gęby krzykaczom.

Wiec moja głupota to nic przeciwko twojemu idiotyzmowi. Weź coś na złagodzenie tych Twoich afektów geriatrycznych zanim wnuczek zabierze komputer.

Jak ZSRR sprowadzał zboże z USA i Kanady to pewnie i te kraje też utrzymywał?

P.S.Do 1913r. Rosja była jednym z największych eksporterów zboża.

A po rewolucji musiała importować. Może dlatego, ze Lenin wymordował więcej ludzi niż pochłonęła ofiar IIwojna światowa. Ciekawe dlaczego histoeia nie stawia go na równi z innymi ludobójcami?

Arku

Daj sobie spokój z tymi głupotami.Znowu pudło!To z tymi "guru z pizdrakowa",jestem zwolennikiem PO.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Większość pisze tylko Rosja była zła i niszczyła PRL ekonomicznie. Wobec tego pewnie Zachód PRL-owi pomagał? Wprawdzie podobno ciotka UNRRA nie mogła z przyczyn politycznych, ale "pomagali" na inne sposoby. PRL musiał zapłacić co do centa wszystkie koszty utrzymania, uzbrojenia, wyposażenia i inne związane z walką PSZ na Zachodzie w obronie tamtejszych demokracji. I wywiązał się sumiennie. Co nie można było tego darować? Też ze względów politycznych. Trzeba było komucha dobić, jak nie armią - to choć po kieszeni!

A po rewolucji musiała importować. Może dlatego, ze Lenin wymordował więcej ludzi niż pochłonęła ofiar IIwojna światowa. Ciekawe dlaczego histoeia nie stawia go na równi z innymi ludobójcami?

Ja myślę że to jest podyktowane pragmatyzmem. Uczniowie by się totalnie zbiesili. Każdy zna chyba stosowny cytat z Wodza Rewolucji.

dziadekwłodek

mimo najszczerszych chęci nie widzę niczego pozytywnego w ZSRR.

P.S.Zaznaczam,że chodzi o ZSRR a nie o Rosję.

Zachód generalnie i centralnie miał Polskę w d... Póżniej wykorzystał PRL jako motor do rozbijania komunizmu w Europie. Do czasów Reagana cały zachód współpracował z PRL. Gierek był "człowiekiem zachodu", kims z kim mozna było robić interesy. Ale sam los Polski obchodził zachód tyle samo co podczas negcjacji jałtańskich - czyli guzik. W rozwój PRL zainwestowali naprawdę grosze. 25 mld USD to jest prawie nic, ale z powodu róznic kursowych siła nabywcza wystarczała żeby podniesc przemysł PRL w latach 70-tych na poziom wystarczający do produkcji OEM dla marek zachodnich.

ZSRR niczego ekonomicznie w Polsce nie zniszczył, bo tu niczego nie było do niszczenia. W ich interesie było żeby PRL samo sobie utrzymywała kilkuset tysięczną armię - dokładnie ok. 400 tys. w warunkach pokoju i ok. 1,5mln w warunkach mobilizacji. Byliby więc kompletnymi durniami gdyby dążyli do jakiegos ekonomicznego wyniszczania demoludów. Zresztą zasadą w ZSRR było że w demoludach i republikach nadbałtyckich warunki ekonomiczne i socjalne były przez długi okres lepsze niż średnio w całej ZSRR.

Arku

Daj sobie spokój z tymi głupotami.Znowu pudło!To z tymi "guru z pizdrakowa",jestem zwolennikiem PO.

Czyli zwolennik amerykańskich lizidupów. Którzy klawisza ZSRR muszą zastapić klawiszem z USA w więziennym grajdole o nazwie Polska.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.