Skocz do zawartości
IGNORED

PLAZMA PANASONIC

zurek

Rekomendowane odpowiedzi

@ Mikson

Jak widać nietrudno Cię rozbawić.

Właśnie jestem na etapie zakupu. I napewno NIE BĘDZIE to plazma. Szkoda kasy.

hahahahahahha

może w tym roku kupię większy tv i będzie to plazma

będą to najlepiej wydane pieniądze :)

Focal + Naim

Co kto lubi. Twoja kasa - Twoja decyzja. Możesz banknotami palić w kominku, jeśli taka będzie Twoja wola. Ja należę do tych 90% rynku światowego, które kupują LCD. I to pomimo faktu, iż plazma (tych samych rozmiarów) jest tańsza.

EOT

Co kto lubi. Twoja kasa - Twoja decyzja. Możesz banknotami palić w kominku, jeśli taka będzie Twoja wola. Ja należę do tych 90% rynku światowego, które kupują LCD. I to pomimo faktu, iż plazma (tych samych rozmiarów) jest tańsza.

EOT

czyli jak należysz do 90% co jest mocnym argumentem ,, swoją drogą ciekawe jak to wyliczyłeś,

to pewnie mylić się nie możesz co do wyboru za ja pewnie tak bo należę do reszty :)

hahahahahah bardzo mnie ubawiłeś

a zapytam ile Ty masz lat? skoro kupujesz jak "większość" ??

a wiesz co to jest owczy pęd i kto go reprezentuje? (podpowiem coś z giełdy - czyli ostatnie ogniwo inwestycyjne właśnie owe 90% )

oni też się nie mylą kupując na górce! :)

Focal + Naim

Ostatnio testowałem Panasonic TX-L42V20 i TH-P42V20 na sygnale o wysokiej rozdzielczości, stwierdzam że LCD jest gorszy, a twierdzenia jakoby Lcd jaśniej świecił od plazmy trzeba wyrzucić do śmietnika.

Kolory plazma ma również lepsze, Lcd ma te kolory jakieś takie sztuczne (niewiele ale jednak), zobaczyć to można tylko przy bezpośredniej konfrontacji.

Jeśli chodzi o stopnie szarości Lcd również odstaje od plazmy, więcej tych odcieni szarości szczególnie blisko odcięcia panelu jest w plazmie.

Kolory plazma ma również lepsze,

Wyblakłe i rozmyte = lepsze? Ciekawa teoria.

Lcd ma te kolory jakieś takie sztuczne

Jeżeli ktoś bladość kolorów plazmy nazywa "naturalnością", to faktycznie (chcąc być konsekwentnym) żywe i ładnie nasycone kolory LCD musi nazywać sztucznymi.

Jeśli chodzi o stopnie szarości Lcd również odstaje od plazmy,

W przypadku LCD Full LED z lokalnym przyciemnianiem w/w stwierdzenie jest całkowicie fałszywe.

Ja nie chcę nikogo przekonywać, ludzie nie wiedzą na co zwracać uwagę mysląc że tak musi być i stąd te 90% jak również agresywny marketing.

Nikt nie kupuje telewizora w ten sposób, że najpierw studiuje światowe statystyki sprzedaży i stwierdziwszy, że 90% wybiera LCD (ta liczba była jakiś czas temu w Audio Video) postanawia, że on też to kupi. Idzie się raz, dwa, ..., n razy do różnych salonów sprzedaży, ogląda, porównuje, bardziej wymagający również zapoznają sie z parametrami danych modeli, ściągniętymi z Internetu. I to jest podstawa do decyzji zakupowej. Skoro więc znakomita większość wybiera LCD (powtarzam: mimo wyższej ceny) to chyba jest jakiś ku temu powód, nieprawdaż?

Agresywny marketing LCD? A czy ktoś gdziekolwiek zabronił uprawiania tego samego producentom plazmy?

Stwierdzenia o rzekomym owczym pędzie dowodzą li tylko ubóstwa argumentacyjnego autora.

Uważaj co piszesz cyt. "Stwierdzenia o rzekomym owczym pędzie dowodzą li tylko ubóstwa argumentacyjnego autora."

Wycieczki personalne będe zgłaszał od razu do moderacji bo mam nerwy na ciebie więc daj sobie z tym spokój, chyba że lubisz często urlopować.

Jak pisałem wcześniej, widziałem kolory w tych obu telewizorach, plazma ma liche kolory!!!!???? - dziwne

Wyblakłe i rozmyte = lepsze? Ciekawa teoria.

Jeżeli ktoś bladość kolorów plazmy nazywa "naturalnością", to faktycznie (chcąc być konsekwentnym) żywe i ładnie nasycone kolory LCD musi nazywać sztucznymi.

W przypadku LCD Full LED z lokalnym przyciemnianiem w/w stwierdzenie jest całkowicie fałszywe.

Nikt nie kupuje telewizora w ten sposób, że najpierw studiuje światowe statystyki sprzedaży i stwierdziwszy, że 90% wybiera LCD (ta liczba była jakiś czas temu w Audio Video) postanawia, że on też to kupi. Idzie się raz, dwa, ..., n razy do różnych salonów sprzedaży, ogląda, porównuje, bardziej wymagający również zapoznają sie z parametrami danych modeli, ściągniętymi z Internetu. I to jest podstawa do decyzji zakupowej. Skoro więc znakomita większość wybiera LCD (powtarzam: mimo wyższej ceny) to chyba jest jakiś ku temu powód, nieprawdaż?

Agresywny marketing LCD? A czy ktoś gdziekolwiek zabronił uprawiania tego samego producentom plazmy?

Stwierdzenia o rzekomym owczym pędzie dowodzą li tylko ubóstwa argumentacyjnego autora.

dokładnie tak! agresywny marketing lcd wyrósł na okresie kiedy lcd kosztował średnio 2-3-4 razy taniej 10lat temu , wtedy plazma była szczytem marzeń a lcd mimo iż obraz miała zdecydowanie gorszy to się sprzedawała bo taniej, i do tej pory to pokutuje lcd zrobiła technologiczny spory krok w obrazie ale ceny pozostały praktycznie bez większych zmian , plazmy przeskoczyły barierę drożyzny i staniały zdecydowanie dalej oferując lepszy obraz dalej ale w mniejszym już stopniu od lcd ale ta sytuacja trwa od 2-4lat kiedy ceny się zaczęły wyrównywać , co dziwne teraz właśnie plazma wraca do łask i zaczyna się lepiej sprzedawać, mimo że 90% ludzi nie może się mylić! pytanie dlaczego? widać 10% zna się na rzeczy i widzi to co 90% nie czyli obraz bez podkręcenia, a tak właśnie ludzie kupują zakup tv polega na tym że jak masz kupić i wchodzisz do sklepu to "konkretniejszy obraz" będzie się bardziej podobał w 90% , prosty przykład z życia jak kupują ludzie i jak mało czasu w większości poświęcają na wybów,, sam kiedyś stałem obok faceta który razem ze mną oglądał koncert jakieś popierdułkowatej popowej grupy na 2 obok siebie tv postawionych tego samego producenta jeden lcd drugi plazma o tej samej przekątnej i co? w pierwszej chwili dynamika kolorów i wyrazistość była domeną lcd i tu generalnie bardziej podchodzili ludzie na chwilkę dwie popatrzeć i dalej odchodzili a my po 10minutach a tyle razem staliśmy i tak sobie gadaliśmy o podobnych cenach i takie tam marketingowe dialogi to koleś sam podkreślam sam stwierdził a nie był młody! że jednak coś tu nie tak z kolorami na tv który był lcd!~ twarze przebarwione za mocno i przyznał sam że plazma daje spokojniejsze prawdziwsze kolory! to były jego słowa,

czyli co koleś też się mylił?? wniosek gdyby więcej czasu ludzie poświęcili analizie samej jakości obrazu to mogło by się okazać że proporcje sprzedaży tych technologii są zbliżone pomijając gusta wyblakłych czy pokręconych obrazów

Focal + Naim

Uważaj co piszesz cyt. "Stwierdzenia o rzekomym owczym pędzie dowodzą li tylko ubóstwa argumentacyjnego autora."

Wycieczki personalne będe zgłaszał od razu do moderacji bo mam nerwy na ciebie więc daj sobie z tym spokój, chyba że lubisz często urlopować.

Po pierwsze: to nie było o Tobie.

Po drugie: na temat wycieczek osobistych była kiedyś rozmowa na Forum z Moderatorami. Wycieczką osobistą jest stwierdzenie wprost: "jesteś @#$%^& (słowo powszechnie uznane za obelżywe)". Natomiast nie jest stwierdzenie "piszesz głupoty" (ja tak nie napisałem), czy też moje "dowodzi ubóstwa argumentacyjnego".

Po trzecie: jak nie moża kogoś przekonać to mamy ciągotki aby go zbanować. Skąd my znamy takie metody?

Po drugie: na temat wycieczek osobistych była kiedyś rozmowa na Forum z Moderatorami. Wycieczką osobistą jest stwierdzenie wprost: "jesteś @#$%^& (słowo powszechnie uznane za obelżywe)". Natomiast nie jest stwierdzenie "piszesz głupoty" (ja tak nie napisałem), czy też moje "dowodzi ubóstwa argumentacyjnego".

Po trzecie: jak nie moża kogoś przekonać to mamy ciągotki aby go zbanować. Skąd my znamy takie metody?

Tak czy siak sam stosujesz takie metody, jeśli będziesz w stosunku do mnie niegrzeczny i będziesz pisał że okłamuje wszystkich będziesz banowany.

To że Twoje postrzeganie technologii LCD jest takie a nie inne nie dowodzi że właśnie ona jest lepsza.

Ale mniejsza o to, bardziej denerwuje mnie jak piszesz że plazma ma słabe nasycenie kolorów i inne, przecież każdy może to sprawdzić wykręcając nasycenie koloru, to też sprawdziłem i wychodzi na to że przy maksimum trzeba głowę odwracać.

dziwne teraz właśnie plazma wraca do łask i zaczyna się lepiej sprzedawać,

No Dobrze Mikson. Skoro nie rugasz mnie, ani nie obśmiewasz - tylko przedstawiasz merytoryczne argumenty, więc pozwól, że i ja coś odpiszę. Przepraszam za nieświadomą omyłkę i wprowadzenie Ciebie oraz innych Dyskutatów w błąd. Sprawdziłem. Plazma miała 12% udziału w rynku, ma 14%. Tak wyglądają statystyki tego "powrotu do łask". Czyli 86% ma LCD.

widać 10% zna się na rzeczy i widzi to co 90%

A może po prostu ludzie LUBIĄ podkręcony obraz? Nie możemy przyjąć takiej argumentacji? Czy wszystko musi być "naturalne". Szczypta soli, pieprzu i innych przypraw czyni potrawę jeszcze smaczniejszą.

jednak coś tu nie tak z kolorami na tv który był lcd!~ twarze przebarwione za mocno i przyznał sam że plazma daje spokojniejsze prawdziwsze kolory

Każdy LCD można skalibrować tak, aby dawał "plazmowy" obraz. Natomiast ŻADNEJ plazmy nie podkręcisz na intensywność obrazu LCD.

Ja na przykład lubię cukierkowe, landrynkowe, nazwij to: przesadzone kolory. Takie z kolorowych pocztówek, albo czasopism na kredowym papierze. Jaki wyrok za to mi grozi? Ile lat w pudle?

I jeszcze opinia Redaktora Filipa Kulpy z poprzedniego wydania Płaskich Ekranów i Dobrego Dźwięku. Właśnie na temat mojego faworyta na dzień dzisiejszy, czyli telewizora LCD LG 42LE8500. Ma on certyfikat THX. Cytuję z pamięci, może jakieś słowo niechcący przeinaczę, ale myśl była taka:

Kto obejrzawszy ten telewizor w trybie THX Movie nadal utrzymuje, że plazma daje lepsze kolory - powinien natychmiast udać się do okulisty. Najlepiej od razu na ostry dyżur.

Tak czy siak sam stosujesz takie metody, jeśli będziesz w stosunku do mnie niegrzeczny i będziesz pisał że okłamuje wszystkich będziesz banowany.

Wskaż mi proszę miejsce w którym byłem niegrzeczny w stosunku do kogokolwiek, w szczególności do Ciebie.

Natomiast merytorycznie mam prawo mieć odmienne od Twojego zdanie i je artykułować. Różnice zdań w dyskusji nie mieszczą się w definicji niegrzeczności.

A może po prostu ludzie LUBIĄ podkręcony obraz? Nie możemy przyjąć takiej argumentacji? Czy wszystko musi być "naturalne". Szczypta soli, pieprzu i innych przypraw czyni potrawę jeszcze smaczniejszą.

Ja na przykład lubię cukierkowe, landrynkowe, nazwij to: przesadzone kolory. Takie z kolorowych pocztówek, albo czasopism na kredowym papierze. Jaki wyrok za to mi grozi? Ile lat w pudle?

W tym miejscu mial byc dosc dlugi post ale... zostal skasowany...

W wiekszosci swoich postow nawolujesz do merytorycznej, obiektywnej dyskusji na poziomie. Wytykasz innym proby narzucenia ich pogladow oraz uzywanie stereotypow. Ty jednak robisz dokladnie to samo uzywajac ladnych slow niekoniecznie zawierajacych merytoryczne argumenty tylko swoje upodobania, nic nie znaczace statystyki lub raczej nie przydatne w rzeczywistosci dane techniczne, wykresy itp. Na prosbe moge rozwinac co mam na mysli.

Tak wiec drogi Kolego nikt nie zabrania Tobie lubic 'przeslozonych kolorkow' ale nie wmawiaj innym ze sa lepsze powolujac sie na statystyki sprzedazy. Rownie dobrze moge podac x argumentow za LCD, niedotyczacych jakosci obrazu i juz podbije tym samym statystyki. Pamietaj takze ze nie kazdy kupujacy jest fanem av i tv kupuje zeby cos tam gralo i mozna bylo zobaczyc 'm jak milosc' czy inne 'na wspolnej'.

Zeby nie bylo watpliwosci nie stoje 'chwilowo' po zadnej ze stron.

@ Gummo

Będę wdzięczny za każdorazowe wskazywanie mi braku merytoryczności w dyskusji.

Bo chyba przytoczenie światowych statystyk sprzedaży jest merytorycznym argumentem? I zarazem najbardziej syntetycznym wskaźnikiem preferencji rynku?

Masz zastrzeżenia do mojego sposobu dyskutowania. Przyjmuję to z pokorą. Nikt nie jest bez wad. Ale czyż nie można mieć zastrzeżeń również do drugiej strony debaty? Plazmowcy bowiem (nazbyt) często lubią dawać do zrozumienia że uważają się za posiadaczy jakiegoś najwyższego stopnia wtajemniczenia, a cała reszta (czytaj: LCD-owcy) to dzieci błądzące że mgle, które nie wiedzą co dobre, bądź też dyletanci, ignoranci i bezwolne marionetki w rękach marketingu.

Bobcat, faktycznie, trudno się czyta po raz n-ty zestaw tych samych, trzeba to powiedzieć: ogólników i frazesów, np. jakie to plazma ma "wyblakłe" czy inne kolory.

Dlaczego? Bo są to OBIEKTYWNIE stwierdzenia nieprawdziwe. Poza tym wskazują jednoznacznie na (wciąż) wyłączność doświadczeń sklepowych. Choć i w sklepach jak ostatnio patrzyłem, to nie można tak o kolorach w plaźmie powiedzieć.

Kolory w plaźmie mogą być w zasadzie dowolnie nasycone i kontrastowe. Wszytko zależy od ustawień. To że w LCD może być jeszcze jaśniej to już inna sprawa, przy czym jeżeli komuś nie wystarcza zakres regulacji nasycenia kolorów i kontrastu w nowoczesnej plaźmie ma niewątpliwie poważną wadę wzroku i powinien się udać to specjalisty.

Podobnie rzecz się ma jeśli chodzi o wybiórcze cytowanie F. Kulpy. Ok, raz tak napisał, ale nawet w tej samej recenzji opisał wiele wad tego LCDek marki LG. Fakt faktem, że akurat ten LCDek ma całkiem przyzwoity obraz - w sklepie chyba jako jedyny był podobny w charakterze do plazmy. Zastanów się więc, bo może Ci się nie podobać - daje obraz w miarę naturalny, czyli taki jakiego nie lubisz.

A na marginesie, to szkoda że nie cytujesz pewnie ze 100 innych cytatów F. Kulpy gdzie otwartym tekstem pisze co sądzi o obrazie LCDeków i jak często lepiej ocenia obraz z plazmy.

ps. zanim dokonasz wyboru zobacz choć raz plazmę w warunkach domowych, dobrze ustawioną, a nóż się przekonasz...

Bo chyba przytoczenie światowych statystyk sprzedaży jest merytorycznym argumentem? I zarazem najbardziej syntetycznym wskaźnikiem preferencji rynku?

Ale na co niby to jest argument ???

90% klientów kupuje też platikowe 5.1 all-in-one zamiast dobrego amplitunera i dobrych głośników. Znaczy że kupują lepsze???

Wskaż mi proszę miejsce w którym byłem niegrzeczny w stosunku do kogokolwiek, w szczególności do Ciebie.

Natomiast merytorycznie mam prawo mieć odmienne od Twojego zdanie i je artykułować. Różnice zdań w dyskusji nie mieszczą się w definicji niegrzeczności.

Niegrzeczny byłeś wiele razy.

Oczywiscie że możesz mieć inne zdanie, nie rozumię tylko jak możesz pisać że plazma ma mdłe kolory.

Nie rozumię też stwierdzenia jakoby LCD mozna ustawić jak plazmę a odwrotnie już nie - przecież to nonsens.

@ Gummo

Będę wdzięczny za każdorazowe wskazywanie mi braku merytoryczności w dyskusji.

To tylko statystyki, cyferki ktorymi niektorzy sie podniecaja;)

To tak jak fan motoryzacji, doskonaly mechanik z wiedza prktyczna rozmawia z drugim fanem zakochanym w tabelkach, danych technicznych oraz teoretycznej wiedzy ksiazkowej.

To ze 80-90% ludzi wybiera LCD nie oznacza ze jest lepsze od plazmy. Statystyczny kupujacy tv tak naprawde nie wie co jest wlasciwym wyborem wiec idzie do sklepu i zdaje sie na opinie sprzedawcy fachowca. W tym momencie wkracza wielokrotnie powtarzany na forum schemat: pobor pradu, wypalanie, powidoki, wydalane cieplo itp czyli plazma=ZLO. Wiele osob przesiada sie z 21-29" tv crt i dla nich 42-50" plazma jest wieeelka. Oni wybiora 32-37" LCD. Inna b. duza grupa to posiadacze konsol, oni tez wybiora lcd. Po za tym dla wiekszosci ludzi to TYLKO tv ktory jest przedmiotem codziennego uzytku a nie obiektem zainteresowan i w pewnym momencie warto wymienic na plaski bo tak jest modnie, bo poprzedni jest b. stary. Dla wiekszosci ludzi plaski tv = lcd tak samo jak film jest na dvd a nie blu-ray.

Masz zastrzeżenia do mojego sposobu dyskutowania. Przyjmuję to z pokorą. Nikt nie jest bez wad. Ale czyż nie można mieć zastrzeżeń również do drugiej strony debaty? Plazmowcy bowiem (nazbyt) często lubią dawać do zrozumienia że uważają się za posiadaczy jakiegoś najwyższego stopnia wtajemniczenia, a cała reszta (czytaj: LCD-owcy) to dzieci błądzące że mgle, które nie wiedzą co dobre, bądź też dyletanci, ignoranci i bezwolne marionetki w rękach marketingu.

Co do sposobu dyskutowania to czasami (nie bierz tego absolutnie do siebie) nawet najwiekszy kit ubierajac w ladne slowa mozna sprzedac jako cos wiarygodnego, sensownego.

Pewnie ze mozna miec co nieco zarzucic 'plazmowca' ale wystarczy napisac plazma oraz stereo i w 9/10 pojawiasz sie TY i narzucasz w sposob kulturlny (ale jednak ciagle narzucasz) swoje poglady. Czyli tak naprawde nie roznisz sie od przeciwnej strony dyskusji.

Co tu się dzieje. Temat ożył.

Ja osobiście nie cierpię obrazu LCD. Kolory nienaturalne obraz mało plastyczny, kontury przerysowane, brak płynności przejść pomiędzy stopniami szarości, kolor skóry nienaturalny, brak szczegółów w cieniach i światłach. Jednym słowom oczojebny.

Przy świetle dziennym jeszcze ujdzie ale im ciemniej tym większa masakra.

No ale są ludzie ślepi do których dociera tylko mocno przerysowane dla których świat nie jest wystarczająco kolorowy.

Ja należę raczej do tych którzy wolą obraz naśladujący rzeczywistość a nie taki który ją przerysowuje.

@ Mczaj

Przekonałeś mnie jednym. Nie do plazmy, broń Boże. Faktycznie 90% kupuje plastikowe 5.1 all-in-one ale to nie oznacza jego wyższości nad takimż systemem złożonym z klocków wysokiej klasy, a wprost przeciwnie. Jedna rzecz mi tylko nie bardzo pasuje. Taka plastikowa tandeta jest wielokrotnie tańsza, więc nie dziwota, że ludzie się tym interesują. Normalna elastyczność cenowa popytu. Im towar tańszy - tym większy popyt. W telewizorach natomiast mamy zjawisko odwrotne. Plazma ma niższą cenę (i jeszcze, jak powiadasz, jest lepsza), a mimo to cieszy się znacznie mniejszym zainteresowaniem na rynku. Ujemna elastyczność cenowa? Wyjątkowo rzadkie zjawisko w ekonomii.

Oglądałem u rodziny plazmę. I to (podobno) dobrze ustawioną. Nie gniewaj się proszę, ale to był moment w którym definitywnie stwierdziłem: dziękuję, NIE. Mnie to nie odpowiada.

LG 42LE8500 ma faktycznie w niektórych trybach "plazmowy" obraz. Ale można go również ustawić bardzo "LCD-owo". I wtedy ma obraz, który mnie zachwyca.

Bardzo Cię tylko proszę: nie wpadajmy w praktykowany często na Forum konwenans dyskusyjny polegający na tym, że jak ktoś nie lubi plazmy to dostaje skierowanie do okulisty, a jak nie lubi stereo - do laryngologa. Choć może należy się cieszyć, że nie od razu do psychiatry.

@ Tangband

Napisałem tylko swoje wrażenia. Ja kolory plazmy postrzegam jako mdłe i wyblakłe.

Pomawiam prośbę o wskazanie przykładowo jednego miejsca, gdzie byłem niegrzecznym.

@ Gummo

Czy coś narzucam? Nie jet to moim zamiarem. Staram się tylko wyraziście bronić swojego punktu widzenia i rzeczy, które uważam za słuszne.

@ Mczaj

Nie jet to moim zamiarem. Staram się tylko wyraziście bronić swojego punktu widzenia i rzeczy, które uważam za słuszne.

Owszem punkt widzenia można bronić ale gustu się raczej nie da zwłaszcza że czasami takowego brakuje. No cóż każdy ma trochę inną percepcję rzeczywistości również tej multimedialnej.

W telewizorach natomiast mamy zjawisko odwrotne. Plazma ma niższą cenę (i jeszcze, jak powiadasz, jest lepsza), a mimo to cieszy się znacznie mniejszym zainteresowaniem na rynku. Ujemna elastyczność cenowa? Wyjątkowo rzadkie zjawisko w ekonomii.

Znowu nie opisujesz rzeczywistości, poza tym nie czytasz co piszą inni. Więc jeszcze raz: plazma jest przede wszystkim większa, albo inaczej: nie ma (lub prawie nie ma) małych plazm, takich poniżej 37 cali. A to jest większość rynku. I tu jest naprawdę tanio. 1500zł. na przykład. Za tyle nie kupisz plazmy. Dobra plazma jest bardzo droga dla "kowalskiego". Tak samo jak najdroższe LCD-eki. Wystarczy zobaczyć, co kupują klienci w ramach różnych weekendów bez VATu. Same tanie LCDeki.

Jednorazowa przygoda u rodziny z nieznaną plazmą z nieznanymi ustawieniami - wybacz, ale jeśli to są te twoje doświadczenia w domowych warunkach, to naprawdę trudno uznać Cię za eksperta w temacie. I jeszcze na tej podstawie uogólniasz i wydajesz kategoryczne osądy. Hmm...

Zrobilem parę fotek. Niestety, aparat nie jest najlepszy, nie mam statywu, nie oddają więc rzeczywistości. Znaczy - zdjęcia są dużo mniej ostre (robiłem w VGA po ciemku), kolory trochę zależą od kąta, pod jakim robiłem zdjęcia. Musicie wziąć na wiarę, że na żywo obraz jest ostrzejszy i bardziej kontrastowy. Ale jakieś tam pojęcie jest.

Do oceny poziom wypłowienia/wyblakłości kolorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17029-0-24736900-1306018445_thumb.jpg

post-17029-0-29716300-1306018459_thumb.jpg

A tu z lekko podciągniętymi kolorami. Obraz na żywo jest znacznie jaśniejszy i kontrastowy, nie mógłbym oglądać w takich ustawieniach. Na zdjęciu wychodzi mniej więcej tak, jak oglądam na codzień. Czy są to wyblakłe kolory? Czy obraz jest nieostry?

post-17029-0-99185800-1306019588_thumb.jpg

post-17029-0-81541500-1306019606_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bobcat napisz dlaczego mieszasz ludziom w głowach pisząc nieprawdę że jakoby plazma cyt."Wyblakłe i rozmyte = lepsze?"

To nie może być Twoje odczucie ponieważ plazmę można wyregulować tak że nie będzie można na nią patrzeć od przekolorowań, nie podejrzewam że masz kłopoty ze zdrowiem, a zdjęcia zamieszczone powyżej dobitnie świadczą że można nasycenie kolorów nastawić jeszcze mocniej.

Czy widziałeś na żywo człowieka który miałby taki kolor skóry jak Bond?

W starożytnym Rzymie wszystkie drogi prowadziły do Rzymu. W nowożytnym Forum Audiostereo wszystkie dyskusje na temat telewizorów muszą prowadzić do jednej konkluzji: plazma jest lepsza.

Podobno nie opisuję rzeczywistości. Czy aby? Dla wszystkich oczywistym jest, że małe TV to domena LCD (plazmy tam wogóle nie ma), natomiast wielkie i ogromne to królestwo plazmy (acz największy LCD ma 103"). Natomiast podstawowym rozmiarem TV (58% rynku światowego - pewnie znów ktoś będzie uprzejmy napisać, że podaję nic nie mówiące statystyki) jest 40" - 42". A w tym segmencie jest oferta obydwu technologii. Ponawiam więc pytanie: co jest (powtarzam: w tym rozmiarze) tańsze? Otóż plazma ma tutaj niższą cenę. Następne więc pytanie: dlaczego mimo to ludzie wybierają LCD? Mówienie, że klienci to bezmyślny motłoch na pasku pozbawionego skrupułów marketingu jest raz że obraźliwe, dwa że mało przekonujące.

Najpierw obwiniany jestem, że moja wiedza na ten temat jest wyłącznie sklepowa. Gdy odpowiadam, że nie wyłącznie i piszę, że miałem okazję oglądać ją w warunkach domowych - natychmiast jest to dezawuowane. Dorozumiewam się, że gdybym w wyniku oglądu rodzinnego posypał głowę popiołem, przywdział pokutną włosienicę, a następnie złożył samokrytykę i obwieścił, że przekonałem się do plazmy i jest ona THE BEST - wtedy moja wizyta i ekspertymenty z plazmą uznane byłyby za obiektywne i wiarygodne, ja zaś sam za wybitnego eksperta w przedmiotowej sprawie.

Broniąc LCD powtarzam (zdaniem niektórych Rozmówców) te same wyświechtane frazesy. To samo czynią Plazmowcy powtarzając w kółko tę sama mantrę: PDP jest najlepsze. Dlaczego? Bo jest. Zresztą nie należy pytać dlaczego. Należy to przyjąć jako aksjomat wstępny.

Pisałem o wyblakłych kolorach, jako pewien skrót, aby (właśnie) nie powtarzać całej (nie krótkiej bynajmniej) listy wad plazmy, które w moich (i nie tylko) oczach dyskwalifikują tę technologię. Skoro już jesteśmy przy kolorach: oczywiście, że można na PDP je podkręcić. Tyle że obraz stanie (jak pisał Tangband) taki, że się odwróci głowę, będzie nie do oglądania. Nieznośny. Dlatego plazmy ustawia się na kolory blade (w nowomowie miłośników: naturalne), bo tylko tak to-to wogóle daje się oglądać. Natomiast LCD z przesadnie ustawionymi kolorami owszem, daje po oczach i jest tylko dla zwolenników, ale od tego nie boli głowa.

Mczajowi dziękuję za fotki. W nadchodzącym tygodniu, jeśli złapię chwilę wolnego czasu - pójdę raz jeszcze przyjrzeć się LG 42LE8500. Podobno ma taki "plazmowy" obraz. Pod tym kątem go nie badałem. Ale na szczęście można go ustawić na LCD. Dyskusja mnie absolutnie nie przekonała. Mój nowy TV będzie na pewno LCD.

Natomiast podstawowym rozmiarem TV (58% rynku światowego - pewnie znów ktoś będzie uprzejmy napisać, że podaję nic nie mówiące statystyki) jest 40" - 42". A w tym segmencie jest oferta obydwu technologii. Ponawiam więc pytanie: co jest (powtarzam: w tym rozmiarze) tańsze? Otóż plazma ma tutaj niższą cenę. Następne więc pytanie: dlaczego mimo to ludzie wybierają LCD? Mówienie, że klienci to bezmyślny motłoch na pasku pozbawionego skrupułów marketingu jest raz że obraźliwe, dwa że mało przekonujące.

kto się nie zna, przyjeżdża do sklepu po płaski tv - w domyśle LCD, najczęściej nie wie nawet że coś takiego jak plazma istnieje, nie ma pojęcia czym się różni jedno od drugiego

kto się natomiast zna, ten analizuje przed zakupem listę wad i zalet, nie kupuje w ciemno...

wtedy wynik ten może wyglądać np tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Broniąc LCD powtarzam (zdaniem niektórych Rozmówców) te same wyświechtane frazesy. To samo czynią Plazmowcy powtarzając w kółko tę sama mantrę: PDP jest najlepsze. Dlaczego? Bo jest. Zresztą nie należy pytać dlaczego. Należy to przyjąć jako aksjomat wstępny.

oczywiście że w zdecydowanej większości przypadków to plazma jest lepsza, nie bezwględnie bo zakładam że nie pytasz o porównanie dwóch najlepszych modeli z obydwu technologii, tylko pytasz o modele w zbliżonej cenie i o tym samym rozmiarze matrycy

druga przewaga jest taka - że nie ma słabych plazm, te najtańsze maja wadę w postaci braku filtra antyodblaskowego ale generalnie jeśli chodzi o obraz to reprezentują bardzo przyzwoity poziom, czego niestety nie można powiedzieć o tanich LCD

nawet najtańsza plazma = zawsze jednolite podświetlenie matrycy, brak problemu kątów, bardzo dobry czas reakcji, niezła czerń, a najtańsze LCD nie dość że droższe to listę wad mają długą...

za 2700zł można mieć bardzo ładnie odbierającego LG 50PK550 z trybami thx, podczas gdy w tej cenie nie kupi się nawet przyzwoitego 46' LCD, nawet o dobry 42' ciężko

idąc wyżej cenowo różnice jakościowe się wyrównują, ale różnice cenowe jeszcze bardziej się zwiększają na niekorzyść LCD

jedyna istotna przewaga LCD to większa "żyleta" ale płynność gorsza, ewentualnie taka sama kosztem mniejszego lub większego efektu "teatru" bo w plaźmie płynność wynika głównie z szybkości matrycy a w LCD głównie za to odpowiadają polepszacze

Pisałem o wyblakłych kolorach, jako pewien skrót, aby (właśnie) nie powtarzać całej (nie krótkiej bynajmniej) listy wad plazmy, które w moich (i nie tylko) oczach dyskwalifikują tę technologię. Skoro już jesteśmy przy kolorach: oczywiście, że można na PDP je podkręcić. Tyle że obraz stanie (jak pisał Tangband) taki, że się odwróci głowę, będzie nie do oglądania. Nieznośny. Dlatego plazmy ustawia się na kolory blade (w nowomowie miłośników: naturalne), bo tylko tak to-to wogóle daje się oglądać. Natomiast LCD z przesadnie ustawionymi kolorami owszem, daje po oczach i jest tylko dla zwolenników, ale od tego nie boli głowa.

kolory są identyczne i na plaźmie i na LCD jeśli chodzi o intensywność, różnica tkwi w możliwościach jasności obydwu paneli

druga ważna różnica jest taka, że plazma najczęściej pokazuje znacznie więcej przejść tonalnych od LCD - zwłaszcza w trybach dla filmu (kinowy, thx itp), przez co obraz w LCD wydaje się bardziej kontrastowy i taki "mniej blady", ale giną szczegóły w odcieniach koloru

są różne tryby obrazu i każdy może sobie wybrać jaki mu się podoba, fakt jest taki że plazmy wyglądają zdecydowanie lepiej gdy są ustawione na bardziej stonowany obraz, mniej świecąco, najlepiej w warunkach niezbyt intensywnego światła - czyli wtedy kiedy można zobaczyć te mniej kontrastowe odcienie na ekranie

jak chcesz pooglądać gwiazdy to w bezksiężycową noc, inaczej zobaczysz tylko te jaśniej świecące

w LCD odwrotnie, tu zawsze były problemy z detalami w najciemniejszych i najjaśniejszych scenach (nie piszę tu o ostrości, tylko o detalach przy przejściach tonalnych), dlatego lepiej ten tv się sprawuje w warunkach oświetlenia, gdzie i tak tego się nie dostrzeże

odnośnie przejść tonalnych - ten rysunek nieco to obrazuje (nieważna jakość, chodzi o samą zasadę)

z lewej najtańsza plazma LG, z prawej LCD Sharpa

Foto0037_hrnarer.jpg

Ukryta Zawartość

do forumowicza "mczaj"

daj sobie spokój... i tak nie przekonasz "Bobcata"... to taki typ człowieka co miał trudne dzieciństwo.

do "Bobcata"

Ja osobiście mam kontakt na codzień z TV i moi koledzy też, bo handlują takim sprzętem i nie przekonasz mnie do LCD bo to jest scierwo i tyle :-) przykro mi stwierdzic ale z 80% klientów co kupuja TV się nie znają i wogóle nie wiedza co kupują i w tym temacie sa tępi... Jak przychodzi do mojego kumpla do sklepu człowiek a by kupić TV i JEST OBEZNANY, TO NAWET NIE PATRZY W KIERUNKU LCD, IDZIE W STRONE PLAZMY BO WIE ZE TO JEST NAJLEPSZE... a zwykły klient to przychodzi i po oglądnięciu parnastu sztuk TV pyta się " Panie a ten to będzie dobry, pochodzi pare lat, nie psuje się ... itp " i na koniec patrzy oczywiście na cene, przedział cenowy to od 2000 do 3000 to góra... taka jest rzeczywistość i skończ w końcu w tym wątku pieprzyć głupoty bo powoli mnie drażnisz a nikt tu Cię nie zapraszał kapujesz ???

proszę Cię więcej nie pisz w tym watku !

Osobiscie jestem posiadaczem PLAZMY i stworzyłem ten wątek po to, aby dowiedzieć się od forumowiczów jaki jest godny model PLAZMY PANASONIC bo w niedalekiej przyszłości chcę wymienić na nowszy model :-)

W życiu piękne są tylko chwile...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.