Skocz do zawartości
IGNORED

Wykres Waterfall - które niskie częstotliwości zniwelować?

white1

Rekomendowane odpowiedzi

Dodaje wykres co dwoma rezonatorami oraz bez rezonatorów w zakresie 20-80Hz tak samo wyskalowany.

Jak oceniacie ich działanie? I ogolnie akustyke pomieszceznia?

Imacman, nie wiem co mógł bym więcej napisać. Pytaj wprost o rzeczy ktore Cie nurtuja. W pierwszym uzyłem rurek PCV kanalizacyjnych a w drugim do montażu elektroinstalacji. Tych pierwszych sie nie opłaca ponieważ sa drozsze i przy cięciu kątówką spalaja sie i na końcach pozostaje przyklejone kawałki spalonego pcv. -cena 12zł za 2m. Natomiast rurki do elektroinstalacji sa tańsze i cięcie nie sprawia problemu - 5zł za 3m.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35203-0-29745800-1308659418_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@white1 - dziękuję za informację o rurach - mam jeszcze pytanie wykorzystywałeś do obliczania rezonatorów - arkusza z Excela zmodyfikowanego przez MB - jakie wstawiałeś wymiary w przypadku Twojego nieregularnego kształtu? Robiłeś jakieś przeliczenia?

Wstawiam jeszcze jeden wykres na którym rezonatotory sa ustawione na tylniej scianie.

Tak, wykorzystałem arkusz zamieszczony przez MB. Zmieniłem go tak aby obliczał z trapezu a nie prostokąta. Musiałem dodac pare komórek i zmienic działania. A czy oblicza tak samo? Tak, wstawiłem odpowiednie wymiary tak aby pojemność u MB była taka sama jak w moim trapezie i wyliczał tak samo.

Imacman, co myslisz o skutecznosci tych rh? zamierzasz zbudowac podobne ze tak pytasz? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, mam problemy z rezonansem w okolicach 60 Hz. Zastanawiam się, czy robić RH jedno otworowy, czy wielootworowy?

Skuteczność Twojej konstrukcji została oceniona na innym forum przez MB i zgadzam się z nią.

Masz może poprawiony arkusz tak aby liczył skośne konstrukcje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam do zagospodarowania dwie skrzynki. Dalej walczyc z 62Hz?

Na bryłe o jakiej podstawie chciał bys kalkulator?

Coś tak jak u Ciebie, aby weszło w kat pomieszczenia.

Właśnie wróciłem z Castoramy z rurkami elektroinstalacyjnymi RL-37 - chyba też pokuszę się na zrobienie takiego rezonatora wielootworowego. Postaram się wpłynąć na mój rezonans 60Hz.

white1 - widzę, że udało Ci się w końcu (po dłuższych walkach ? ) zrobić porządne pomiary, gratulacje ! możesz zamieścić plik pomiarowy z REW-a ?

Postaram się wpłynąć na mój rezonans 60Hz.

Chyba jednak 64Hz.

Mam możliwość zrobienia i umieszczenia w rogach pokoju za kolumnami trzy skrzynki:

81, 99 i 206 litrów, jakieś propozycję co do zagospodarowania tych skrzynek jako RH?

Czy dam radę ruszyć ten rezonans 34 Hz, czy go olać, bo rzadko występuje w muzyce? A może wszystkie trzy skrzynki dostroić do tych ok 64Hz?

@white1 - mam pytanie, czy długość rurek w honeycomb resonator liczy się od zewnętrznej powierzchni płyty, czy od wewnętrznej. Załóżmy, że rurka ma 15 cm i jest wklejona w płytę MDF o gr 1,8 cm? Czy w tym przypadku liczone jest 15 cm, czy 13,2 cm?

od zewnętrznej podczas przepływu powietrza powstaje obszar niższego ciśnienia i powietrze jest zasysane do rezonatora mniej więcej :)

Pozdrawiam

od zewnętrznej podczas przepływu powietrza powstaje obszar niższego ciśnienia i powietrze jest zasysane do rezonatora mniej więcej :)

Pozdrawiam

Też tak myślałem, ale wolałem się upewnić. Dzięki za info. Pozdrawiam

Z tego co wiem to chodzi o obszar drgającego w rurkach powietrza i teoretycznie mogą nawet wystawac z obudowy.

Wrzuce Ci zaraz kalkulator.

A sam nie wiem czy walczyc nadal z 62hz bo mam skrzynki juz zrobione wiec czemu ich nie wykorzystac.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Prosze bardzo, jakby cos było niejasne to pisz.

Ukryta Zawartość

Z tego co wiem to chodzi o obszar drgającego w rurkach powietrza i teoretycznie mogą nawet wystawac z obudowy.

Wrzuce Ci zaraz kalkulator.

A sam nie wiem czy walczyc nadal z 62hz bo mam skrzynki juz zrobione wiec czemu ich nie wykorzystac.

Zapytaj na tym drugim forum, tam jest więcej ludzi oświeconych.

Sprawdziłeś, czy te zrobione rezonatory faktycznie stroją zgodnie z założeniami na 62 Hz ? Zwykle się to nie udaje bez korekcji ...

Najlepiej na początku nie przyklejać, tylko zaplanować dłuższe - wtedy można regulować długość, dostroić i przyciąć na koniec.

Taki wielootworowy rezonator nie ma szans, aby stroił od razu, wzory są przybliżone i trzeba o tym pamiętać.

Czyli niezła czeka mnie praca - pomiar, korekta rurek, pomiar - korekta rurek :).

Piotr, od jakiej pojemności skrzyni jest sens budować rezonator?

Rezonator wielootworowy to tyle rezonatorów ile otworów (w przybliżeniu)

Granice pojemności wynikają raczej z ograniczeń konstrukcyjnych. Kwestia skuteczności to kilka aspektów:

1. jak silny rezonans pomieszczenia

2. jaka częstotliwość - im mniejsza, tym większy musi być rezonator

3. jak duże jest pomieszczenie

Jak widzisz, nie ma jednoznacznej odpowiedzi

Nie wiem sam co o tym myślec. MB potwierdził działanie rezonatorów poprzedzając to argumentami. Remlik proponuje nie przyklejanie rurek na czas strojenia, ale czytałem gdzies ze wazne jest odpowiednie uszczelnienie a dopasować idealnie otwór do rurki tez raczej ciężko. Poza tym rurki nie beda sie trzymały bez kleju. Ja w pierwszym rezonatorze zrobiłem dwie rurki wiecej (gdzie jedna rurka dawała +/- 0,5Hz). Wykresy które wrzuciłem są wykonane z rezonatorem z libczą tuneli odpowiadającym 62Hz. Postaram sie jutro porobić wodospady z mniejsza i większa ilością otworów.

Nie wiem sam co o tym myślec. MB potwierdził działanie rezonatorów poprzedzając to argumentami. Remlik proponuje nie przyklejanie rurek na czas strojenia, ale czytałem gdzies ze wazne jest odpowiednie uszczelnienie a dopasować idealnie otwór do rurki tez raczej ciężko. Poza tym rurki nie beda sie trzymały bez kleju. Ja w pierwszym rezonatorze zrobiłem dwie rurki wiecej (gdzie jedna rurka dawała +/- 0,5Hz). Wykresy które wrzuciłem są wykonane z rezonatorem z libczą tuneli odpowiadającym 62Hz. Postaram sie jutro porobić wodospady z mniejsza i większa ilością otworów.

Tak, szczelność rezonatora jest bardzo ważna. Nie powinno być problemem spasowanie rurek na wcisk - po dokładnym wycięciu otwornicą.

Nie rób wodospadów z pomieszczenia, tylko wsadź mikrofon do rezonatora - powinien wyjść jeden "garb" dla częstotliwości rezonansowej.

Imacman a wyobrazasz sobie uszczelniać np 40 rurek plastelina? :] Proponuje zrobienie wiekszej ilosci rurek co pozwoli na ewentualne dostrojenie poprzez zatykanie. Ja tak zrobiłem ale nie bawiłem sie jeszcze w wykresy z wieksza iloscia rurek niz wyliczył kalkulator.

Remlik, wsadzic mikrofon do rurki i zrobić wykres np 20-80Hz?

Remlik, wsadzic mikrofon do rurki i zrobić wykres np 20-80Hz?

Tak. Najlepiej zrobić to w innym pomieszczeniu niż to ze zwalczanym rezonansem.

No tak ale przez rurke. Ja mam rezonatory posklejane szczelnie silikonem.

No tak Ty masz Behringera ECM8000, który przejdzie przez rurkę, mój jest o wiele szerszy.

Jako ciekawostkę, załączam wykresy waterfall sprzed/po adaptacji.

Niestety, poziomy nie zostały skalibrowany, starałem się jednak tak ustawić wykres, żeby możliwe było

bezpośrednie porównanie.

Pomieszczenie jest niewielkie, niecale 14m2.

Pomimo górki około 135Hz, kluczowy zakres 40Hz-170hz zawiera się w zakresie -4/+4dB.

W pomieszczeniu zastosowano:

1) absorpcję szerokopasmową (absorbery BTR1).

2) troszkę dyfuzorów Schroedera Aku Pro Diff1 (efekty ich działania są widoczne raczej w górze pasma)

3) Jeden rezonator Helmholtza strojony na okolice 40Hz.

Sufit w pomieszczeniu jest całkowicie goły - zostało więc pole do poprawy - dałoby to dalszą poprawę w okolicach 135Hz.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest bardzo widoczna różnica na plus, pomimo niewyskalowania wykresów. Garb na 40Hz z Himalajów przeszedł na Sudety :). Może jest jeszcze do tego wykres specrogramowy?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.