Skocz do zawartości
IGNORED

magnetowid do projektora i ampli KD

krzychg

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mój stary TV nie ma żadnych wyjść. Chciałbym oglądać niektóre programy TV na projektorze więc myślę o kupnie zewnętrznego tunera - np. jakiś używany magnetowid. Oczywiście zależy mi również na dobrej jakości dźwięku. Chcę to podłaczyć do amplitunera KD. Przy okazji - stacje nadają już np. dolby surround. Czy kupując magnetowid będę mógł cieszyć się tym rodzajem dźwięku czy też ograniczony będę do stereo?

Na co powinienem zwrócić uwagę przy kupnie takiego sprzętu? Jakiej marki (Panasonic?). A może ktoś mi podpowie konkretny model? Nie chciałbym kupować jakiegoś chłamu ale myślę o kwocie do ok. 500zł.

A może są na rynku jakieś samodzielne tunery TV (bez całej mechaniki magnetowidu), nawet droższe ale bardziej funkcjonalne i ciekawsze jeśli chodzi o jakość?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/8310-magnetowid-do-projektora-i-ampli-kd/

Najlepszym rozwiazaniem bylby cyfrowy odbiornik satelitarny z wyjsciem AC3 (jesli masz mozliwosc zabudowy anteny satelitarnej). Jego zaleta jest:

- odbior Dolby Surround (analogowe) w programach nadawanych w stereo (bez DD)

- odbior Dolby Digital (cyfrowe) w programach nadawanych w DD (np pro7 itd.)

- wyjscie RGB (wazne jesli masz Panasonika PT-AE500) albod S-Video (dla innych projektorow)

sa tez odbiorniki satelitarne posiadajace wyjscia YUV wlasnie ze wzgledu na projektory

alternatywa jest odztwarzacz Video majacy wyjscie S-Video (albo poprzez SCART albo poprzez mini-DIN)

xajas

www.jaschiks.com

Dzięki xajas.

Echh, no to mam grad pytań co do satelitki bo tu jestem zielony jak szczypiorek:

Jak to wygląda cenowo?

Jaka powinna być średnica talerza?

Jaki konkretnie odbiornik kupić - może jakiś taki gdzie nie miałbym zamkniętej drogi jeśli chodzi o "alternatywne" dekodowanie stacji ;-)

Gdzie to kupić? MM czy Allegro? Czy w MM jest możliwość zamówienia zamontowania?

Rozumiem, że z apli łączę to optykiem lub coaxialem?

A z projektorem? RGB w PT AE 500 mam już zajęte bo podpięty mam PC. Wejście YUV zostawiam w rezerwie bo przecież kupię kiedyś DVD. S-Video da mi odpowiednią jakość obrazu? Może jakiś rozgałęziacz RGB?

Odległość od projektora to będzie ok. 10 m.

Na co ustawiać antenę? Jest gdzieś dostępny spis programów?

P.S. Nadal jestem otwarty na Wasze propozycje modelu magnetowidu ;-)

zaczne od najwazniejszego

>A z projektorem? RGB w PT AE 500 mam już zajęte bo podpięty mam PC. Wejście YUV zostawiam w rezerwie bo przecież kupię kiedyś DVD. S-Video da mi odpowiednią jakość obrazu? Może jakiś rozgałęziacz RGB?

Odległość od projektora to będzie ok. 10 m.

Optymalna kombinacja

PC -> projektor = D-Sub / RGB

SAT -> projektor = SCART / RGB (albo bardzo zadko YUV)

DVD -> projektor = YUV (albo SCART / RGB)

Videorekorder -> projektor = S-Video (Y/C) albo Composit (FBAS)

>Jak to wygląda cenowo?

trudno mi powiedziec gdyz nie znam sie na polskim rynku ale w niemczech dostaniesz juz sety (talez + odbiornik) za ok 150EUR. Lepsze tunery sat (np. Kathrein) ok. 200EUR, topowe z wyjsciem YUV ok 350EUR.

>Jaka powinna być średnica talerza?

60-80cm

>Jaki konkretnie odbiornik kupić - może jakiś taki gdzie nie miałbym zamkniętej drogi jeśli chodzi o "alternatywne" dekodowanie stacji ;-)

mysle ze tutaj kilku innych kolegow z Polski moze poradzi...

>Rozumiem, że z apli łączę to optykiem lub coaxialem?

dowolnie, jeden z dwu w zaleznosci od tego jakie wyjscie ma SAT (przewaznie coax)

>Na co ustawiać antenę? Jest gdzieś dostępny spis programów?

wszystko w internecie

xajas

www.jaschiks.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.