Skocz do zawartości
IGNORED

Ortofom 2M red vs Shure M75MG Type II

Zdzislav

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś porównywałem obie wkładki na starym, aczkolwiek całkiem dobrym sprzęcie. Wniosek jest taki, że shure świetnie dała sobie radę! Szczególnie w zakresie tonów wysokich i średnich. Szczególnie pod względem barw, ogólnej przyjemności słuchania oraz wybrzmień.

Dlatego męczy mnie kilka pytań.

1 Czy to taka prawidłowość, że stara wkładka gra (wg mnie) trochę(bezpieczne słowo) lepiej od nowej?

2 Jeżeli tak to czy opłaca sie kupować nowe?

3 A może to przez to, że ortofon jest z niskiego pułapu cenowego oferty tego producenta?

4 Może ortofon jest przykręcony do złego/niedopasowanego ramienia? Jakie ramiona lubi ta wkładka?

5 Czy wyższe modele ortofona są już lepsze od 2M red?

6 Czy może inna firma nowych wkładek ma coś lepszego do zaoferowania w segmencie budżetowym jeśli chodzi o barwną średnice i przyjemność słuchania?

Dodam, że czytałem średnie opinie o wkładce shura M75. Poza tym,w tej wkładce zainstalowana jest nowa igła za 40 zł... O co chodzi?? Dlaczego to gra lepiej od nowego ortofona?? Czy jest ktoś w stanie mi to wyjaśnić??:)

https://www.audiostereo.pl/topic/83287-ortofom-2m-red-vs-shure-m75mg-type-ii/

Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele. Czy ramię w Twoim gramofonie jest w pełni kalibrowalne? Bo jeśli nie, to może np. lepiej pasuje "zastane" VTA do Shure'a niż do Ortofona, co może dać pewne różnice w dźwięku. Napisałeś, że Shure jest lepszy na wysokich tonach od Ortofona, może ramię dla Ortofona jest ustawione za nisko? Przyczyną może być także dopasowanie wejścia pre gramofonowwgo do wkładki - znów "zastane" parametry wejścia lepiej pasują do własności elektrycznych Shure'a niż Ortofona. Nie byłoby też źle, gdybyś podał nieco szczegółów na temat sprzętu - jaki gramofon, jaki przedwzmacniacz, ewentualnie jaka integra z wejściem phono.

Pozdro,

Yul

Mogę jedynie dopisać się do spostrzeżeń założyciela wątku.

Słuchanie starych wkładek daje więcej przyjemnosći niż współczesnych wynalazków.

Dotyczy to nie tylko modeli shura.Z wiekowego Goldringa Epica,Lenco M300, SHURA m32e,Digitacka 300,płynie prawdziwy dźwięk epoki winyla.Wspólczesne wkładki mimo "papierowych" walorów,są jednak ubogie w to "coś".Takie jest moje zdanie.

Wzmacniacz zintegrowany. Jakoś nie chce pisać jaka firma bo mnie tu zlinczują:P Może podam dane katalogowe :)

<Preamplifier part>

Input sensitivity/impedance Phono1, 2:2.5mV/27kohm, 47 kohm/low, high

Tuner, Aux, Tape deck1, 2:200mV / 35kohm

THD 0.01%

SN ratio Phono1, 2:88dB/88dB

Tuner, Aux: 106dB/100dB

Frequency characteristic Phono1, 2:RIAA standard curve ±0.2dB

Tuner and Aux: 20Hz-20kHz+0 -0.1 dB

Phono maximum permissible input 280mV

Miałem kilka przedwzmacniaczy gramofonowych na warsztacie - ten zamontowany w integrze gra najfajniej.

Gramofony mam 2

Jvc - z niskiej półki. W nim zamontowałem ortofona

Oraz Perpetuum ebner tam jest shur- staruszek, z idlerem i ponad 3kg talerzem.

Wkładki ustawione wg szablonu - na pewno nie jest to najlepsze wyregulowanie jakie może być. Ale muszę przyznać ze są ustawione na podobnym poziomie zaawansowania - jeśli to coś daje w porównaniu:)

Także to jest całkiem przypadkowy misz masz, niestety. Na razie :) Bo przymierzam sie właśnie do czegoś lepszego. Ale bardzo mnie zastanawia czy opłaca sie inwestować w nowy sprzęt - nowy gramofon i nową wkładkę...

Zamień wkładki na gramofonach i posłuchaj wtedy.

Jeśli masz magnetofon/video pożesz nagrać z takim samym poziomem jakiś kawałek i porównać.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Coz powiedzic w tej sprawie hmm, jak na srednim jesli chodzi o mase ramieniu wisiala u mnie wkladka Denon 103 a pozniej w to miejsce powedowala 3 krotnie tansza 2M Red to tez nie czulem aby ta pierwsza byla jakos znaczaco lepsza.

Dopasowanie i ustawienie ma wieksze znaczenie jak cena wkladki.

robix

Ogólnie chodzi o to żeby wkładka była dopasowana(pod względem wagi i klasy) do ramienia i całego gramofonu. Ja mam akurat tą wkładke w PJ debut III (nie mówie,że polecam ten gramofon)- sprawdza się nieźle(chociaż standardowa przeciwwaga jest za lekka),to dosyć popularny zestaw, uważam, że do tego gramofonu można dać najwyżej 2m blue, wyżej nie ma co. 2m pasuje do ramion lekkich i średnich (różne są podziały w kwestii wagi ramion), do cięższych chyba są lepsze wybory.Jak na tą cene gra przyzwoicie, separacja kanałów cieszy ucho, wysokie tony nie drażnią, bas dość mocny, nawet bardzo. W środku czasem czegoś brakuje, ale nie można za dużo wymagać od wkładki za 250 zł:)poprawne ustawienie vta ma b.duży wpływ na dźwięk, z resztą jak wszystkie inne ustawienia.Szablon sprawdza się nieźle, tylko trzeba mieć dobre oko;) Ktoś się może orientuje jaka jest cena samej igły w 2m red?pozdrawiam

Ortofon ale stary, kup tego dziwoląga i będziesz miał wszystko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ogólnie chodzi o to żeby wkładka była dopasowana(pod względem wagi i klasy) do ramienia i całego gramofonu. Ja mam akurat tą wkładke w PJ debut III (nie mówie,że polecam ten gramofon)- sprawdza się nieźle(chociaż standardowa przeciwwaga jest za lekka),to dosyć popularny zestaw, uważam, że do tego gramofonu można dać najwyżej 2m blue, wyżej nie ma co. 2m pasuje do ramion lekkich i średnich (różne są podziały w kwestii wagi ramion), do cięższych chyba są lepsze wybory.Jak na tą cene gra przyzwoicie, separacja kanałów cieszy ucho, wysokie tony nie drażnią, bas dość mocny, nawet bardzo. W środku czasem czegoś brakuje, ale nie można za dużo wymagać od wkładki za 250 zł:)poprawne ustawienie vta ma b.duży wpływ na dźwięk, z resztą jak wszystkie inne ustawienia.Szablon sprawdza się nieźle, tylko trzeba mieć dobre oko;) Ktoś się może orientuje jaka jest cena samej igły w 2m red?pozdrawiam

jak kupowałem ortofona, sprzedawca powiedział, że igłą to koszt ponad 200zł

Ortofon ale stary, kup tego dziwoląga i będziesz miał wszystko

Ukryta Zawartość

Z zakupem jeszcze sie wstrzymam. Najpierw muszę znaleźć jakiś godny mnie gramofon :) No chyba, że ktoś chce kupić kilkumiesięczną 2m w idealnym stanie?:)

Ukryta Zawartość

Dzisiaj 2m red poszła za 95 na allegro(używana), więc nie opłaca sie sprzedawać. Po za tym to całkiem niezła wkładka. Tą poleconą przez mamela nie znam...Celujesz w nowy czy używany gramofon?

sam nie wiem czy nówka, czy używany:) Na nowy mnie w sumie nie stać, bo musiałbym wydać z 3000zł. Od tej ceny wg mnie zaczynają sie gramiaki, które mogłyby mnie usatysfakcjonować.

Ale jakaś używka w granicach 1000, może trochę więcej była by spoko. Tak czy owak zakup planuje za jakiś miesiąc, może dwa.

Dobra maszyna, ale temat technicsa zawsze wzbudza kontrowersje. Ciężko powiedzieć ile jest warty - większość używanych jest po Dj-ach, są zupełnie zużyte, więc jeśli decydujesz się na SL to musi być to gramofon od znajomego lub kogoś zaufanego, a to jest wyzwanie. Nie powiem Ci o różnicach między mkII, to już się pytaj kolegów Ahaji, Thraka i kto tam jeszcze ma na forum sl-12xx. Warto też szukać używanych pro-jectów, schodzą za 40-60% ceny(żadko są wystawiane), a też się nie psują.Ostatnio Xpression poszedł za 1000 ze speed boxem, jest jakiś RPM na alledrogro, myśle że móglbyś utargować do 1250.Próbuj, pozdrawiam;)

*rzadko

Widziałem tego RPM'a. Zastanawiałem sie.

Ale korcą mnie stare konstrukcje. W sumie zauroczył mnie ten techniol 1200:) Chyba go kupię.

Widzę, że ramie wygląda konkretnie, wagowo jest też ciekawy. No i oczywiście podoba mi się jego design.

Jakie on lubi wkładki? Z czym to sie je?? Ktoś używa tego starocia??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Ten Technics po zakupie odpowiedniej podstawy pod ramię np Jelco 750D mógł by być niezłą bazą do rozbudowy. Oto przykład takiej podstawy

Ukryta Zawartość

Pytanie tylko w jakim stanie jest napęd...

Ukryta Zawartość

Witam

Ten Technics po zakupie odpowiedniej podstawy pod ramię np Jelco 750D mógł by być niezłą bazą do rozbudowy. Oto przykład takiej podstawy

Ukryta Zawartość

Pytanie tylko w jakim stanie jest napęd...

No to pytanie nie poznam odpowiedzi :) Bo chce kupić plattenspielera z dojczów. Mimo to przykład tej bazy pod ramie jest bardzo "przyszłościowy". Hmm, dobra sprawa.

A jeżeli napęd trzyma obroty to znaczy, że jest wszystko ok? Czy może być jakiś inny mankament? Jakieś buczenie z silnika czy cuś?

Ukryta Zawartość

Najlepiej jest sprawdzić osobiście stan. Mogą być podidżejskie wykrzywienia, drgania przenoszące się na płytę itp.

Ja mam mocno przerobionego idlerowego Duala 1019, przejściowo z ramieniem RB300 regi na oddzielnej podstawie i nie mam problemów z napędem.

ja właśnie wyżej wymienionego perptuum ebnera kupiłem ze względu na napęd ( idler z ponad 3kg talerzem i świetnym łożyskiem) z przeznaczeniem do przeróbki. Ale, to przekracza moje możliwości. Nowa plinta, nowe ramie.. za mało jeszcze wiem na ten temat żeby sie za to brać. Wole gotowca na całościowo dobrym poziomie.

Plinta do Duala u mnie jest przekładańcem z korka sklejki i dechy - stoi na kolcach i razem z gramofonem waży sporo, około 15kg :). Przy zakupie nowego ramienia dostaniesz szablon ułatwiający montaż, ale i tak minimum niezbędnej wiedzy trzeba posiadać.

Ps. Podałem przykład płyty pod Jelco bo do niego jak i Denona DL103. za jakiś czas będę się przymierzał.

Widziałem tego RPM'a. Zastanawiałem sie.

Ale korcą mnie stare konstrukcje. W sumie zauroczył mnie ten techniol 1200:) Chyba go kupię.

Widzę, że ramie wygląda konkretnie, wagowo jest też ciekawy. No i oczywiście podoba mi się jego design.

Jakie on lubi wkładki? Z czym to sie je?? Ktoś używa tego starocia??

Witam

Posiadam ten gramofon SL1200, kupiłem go trzy lata temu od melomana w idelanym stanie za 950 zł, była to najlepsza tranzakcja jaką kiedy kolwiek zrobiłem. Gramofon działa bezbłędnie, czas ustabilizowania się obrotów poniżej 1 sekundy. Na dzień dobry wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne( ze względu na wiek).Mogę go polecić z czystym sumieniem, jeżeli oczywiście nie był maltretowany, ale uważam że ten model nie jest ulubieńcem DJ.

Pozdrawiam Jacek

• 2 miesiące później...

Kto chce ortofona 2m red?? Cena do uzgodnienia, albo zamiana na jakiś winylowy gadżet :)

Przesłuchałem na niej nie więcej jak 100 płyt. Mam opakowanie i całą resztę - jak ze sklepu.

Kto chce ortofona 2m red?? Cena do uzgodnienia, albo zamiana na jakiś winylowy gadżet :)

Przesłuchałem na niej nie więcej jak 100 płyt. Mam opakowanie i całą resztę - jak ze sklepu.

Cholercia, się spóźniłeś z ogłoszeniem. Właśnie kupiłem i zamontowałem 2m red. Nie mam porównania, ale na moje niewyrobione ucho gra b. przyzwoicie (ramie mam 9g efektywnej).

Powrót po dłuższej przerwie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.