Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory Qba Sobieski Diy czy warto

zone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem zasięgnąć rady waszego grona w sprawie kupna tych kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co myślicie o samych przetwornikach ?

czy w ogóle cała sprawa jest warta zachodu?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83342-monitory-qba-sobieski-diy-czy-warto/

Wzorem i głównym założeniem konstruktora miały być zbliżone brzmieniowo do Qba Sobieski. Konstruktor konstruował i opierał się o głośniki seasa. Dlatego pytam czy warto sam konstruktor zwrotnicy był podobno specjalista... widziałem komponenty zwrotnicy są na prawdę zacne ...

Nie znam gościa ale to partacz robił i tyle. Brak pod frezowań pod głośniki co wpływa na dźwięk tzn jego odbicie od przedniej ścianki to raz. Dwa Sobieski ma inne głośniki i pochyłą ściankę, trzy obudowa chyba nie najlepiej wykonana ale jakość fotki tragiczna.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Kolumna nie miała być idealnym odwzorowaniem ...a po za tym skąd wiesz że te konkretne głośniki w nie pod frezowanej ściance nie będą zachowywały się lepiej niż w pod frezowanej ? Znam zestaw który odznacza się świetnymi własnościami akustycznymi w nie pod frezowanych ściankach. Żadne konkretne rozwiązanie w danym projekcie nie musi bezwzględnie przesądzać że jest kompletnym chłamem ...

Zone ja nie będę ci teraz podstaw akustyki tłumaczył, bo raz, że nie mam czasu a dwa chęci. Jak cię temat interesuje to tu są dwa słowa o tym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w dolnej części.

Jak ktoś robił kolumnę to ma schemat i pomiary. Jak ci to udostępni to zerkniemy, a jak tego nie ma i twierdzi, że jest super projekt to zwyczajna kicha jest. Na oko z byle jakiej fotki dużo nie idzie powiedzieć tym bardziej czegoś zachwalać. Fota zwrotnicy też by się przydała.

Ukryta Zawartość

Nie będę kopał się z koniem stronę troelsa znam doskonale...i jak byś nie wierzył troszkę książek na temat akustyki przeczytałem nie zaprzeczam że nie stosowanie pod frezowań w większości wypadków ma złe skutki. Lecz uczulam że w niektórych wypadkach nie jest konieczne ( wszytko zależy od smaku jaki chcemy wyczuć w dźwięku). Nie bronie na siłę swoich przekonań ale wolę na razie pozostać czysto obojętny ...zdaje sobie doskonale sprawę z istniejących praw fizyki ale bronie też tego co każdy z nas chcę usłyszeć w dźwięku.

Słuchaj jak podobają ci się one to je kup, tylko posłuchaj jeszcze przed zakupem i tyle. Ja wyraziłem swoje zdanie patrząc na byle jaką fotkę. Nikt za ciebie decyzji nie podejmie.

Oryginalne Sobieskie były na midwooferach Seasa serii XP i kopułkach Dynaudio serii Esotar,

jedne i drugie już dzisiaj raczej nie do dostania, ale ostatnie ceny detaliczne oscylowały w granicach 1.800PLN za komplet.

Komplet samych przetworników, a za tyle albo i mniej można dzisiaj kupic całe oryginalne Sobieskie, obok których te z aukcji nawet nie stały.

To tyle w temacie "czy warto" bo z "Qba Sobieski" to on wspólnego raczej nic nie ma.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Porównujcie zestaw samych głośników a nie ciągle odwołujecie się do Sobieskich. Sobieski miał być pewnym zamierzeniem ale sam zestaw głośników i zwrotnice nie okazały się brzmieniowym strzałem w dziesiątkę.

Porównujcie zestaw samych głośników a nie ciągle odwołujecie się do Sobieskich. Sobieski miał być pewnym zamierzeniem ale sam zestaw głośników i zwrotnice nie okazały się brzmieniowym strzałem w dziesiątkę.

Tytuł tematu jest po prostu nietrafiony. Te kolumny nie mają nic wspólnego z kolumnami w tytule.

Czy warto trudno powiedzieć.

Do aukcji poza słowem honoru że są to świetne kolumny nie dołączono żadnych pomiarów. Przy DIY wypadałoby. Poza tym brak frezów pod głośnik świadczy o braku podstawowych umiejętności tego co to robił. Frezy to obowiązek i może to jedynie wskazywać na to że reszta łącznie ze zwrotnicą była robiona również "fachowo". Ale możesz podejść inaczej do tematu. Sprawdź ile kosztują głośniki do takich kolumn. Jeżeli cena nie odbiega dużo od ceny głośników i nie masz dwóch lewych rąk i jesteś w stanie poprawić to co kupiłeś to warto je kupić. Przy czym pomiar zakupionych kolumn jest w tym wypadku obowiązkowy.

Sobieski miał byc pewnym zamierzeniem...

Odnoszę wrażenie graniczące z pewnością, że "pewnym zamierzeniem" to miało byc tylko i wyłącznie zareklamowanie tej konkretnej aukcji na forum,

bo z tytułowymi QBA Sobieski nie ma to nic wspólnego ani pod względem zastosowanych przetworników, ani pod względem kształtu, wykonania

czy czegokolwiek innego poza jakimś bliżej nieokreślonym "pewnym zamierzeniem"...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Jeżeli one grały w takiej pozycji w jakiej są sfotografowane i autor słyszy z nich (w takim ustawieniu) fantastyczny dźwięk ,to według mnie nie jest wiarygodny

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Za te same pieniądze można spokojnie dzisiaj kupic chociażby Audiowave 171SE,

których nie wystrugał jakiś Pan Heniek w garażu i przynajmniej midwoofery mają te same co Sobieskie,

nie wiem nad czym tutaj jeszcze debatowac, tym bardziej że gostek prawdopodobnie szuka tylko frajera,

który na ten jego chłam się skusi po przeczytaniu "zachęcających" wpisów co to niby za cuda na kiju nie są.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.