Skocz do zawartości
IGNORED

jaki dac na pcm 1704

tomp86

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jest kolejny, który się buntuje i wie lepiej bo słyszał. Kolego axw jeśli zrobisz kostkę do konwersji cyfrowo analogowej i parametrach obecnych kostek to poprosimy Cię o ponowne przedstawienie swoich poglądów. Bo obecnie starasz się być mądrzejszy od tych co te kości projektują. Nie masz pojęcia jak coś działa a teoretyzujesz niezbyt trafnie.

Michelangelo na tacy wyłożył Ci co wpływa na różnicę w dac'u a co nie. Nie jest to kość a aplikacja i część analogowa, która ma dużo większe zniekształcenia i tyle w tym temacie.

Pozdrawiam Arczi

oczywiscie ap[likacja jest bardzo wazna ale nie masz racji ze przetwornik jest malo wazny, wszystko jest wazna w ukladach cyfrowych dlatego tutaj jest ciagly postep, slyszalem nawet opinie ze po 1704 nie ma co wiecej wymyslac jak na cyfre ale to tez nieprawda...

chwilowy brak działalności w audio.

[..] Najlepsze barwy słyszałem z delta-sigma - MN74761, TDA1547, CS4397, AD1955. To nie dziwi, natomiast dziwi mnie upór, z jakim Burr-Brown robi przetworniki bipolarne. [..].

hahaha.. ale żenada, delikatnie mówiąc drastyczna zmiana poglądów -- jak na kogoś, kto parę postów wcześniej przekonywał, że różnice między kośćmi nie mają prawa być słyszalne bo to wynika z parametrów w datasheet ;)

zgadzam się zupełnie z wypowiedzią antymalkontenta, ma rację..

[..] Z Wikipedii to taki podręcznik jak z Faktów program informacyjny [..]

.. tu już chyba nie potrzeba więcej komentarzy do wpisów kolegi michelangelo

hahaha.. ale żenada, delikatnie mówiąc drastyczna zmiana poglądów -- jak na kogoś, kto parę postów wcześniej przekonywał, że różnice między kośćmi nie mają prawa być słyszalne bo to wynika z parametrów w datasheet ;)

zgadzam się zupełnie z wypowiedzią antymalkontenta, ma rację..

To ostatni raz, kiedy zasygnalizuję, że się błaźnisz. Kolejne razy będę się tylko śmiał czytając.

Po pierwsze ja nie napisałem, że za ładną barwę odpowiadał DAC. To jest Twoje domniemanie. Ja podałem statystykę przeczącą gaworzeniu o związku barwy dźwięku z architekturą DACa.

Z PCM1702 i podobnymi sprawa się rozchodzi o jedno napięcie zasilające kontra dwa, a nie co w datasheet DACa napisali. Próbowałeś w ogóle kiedyś zrealizować takie samo urządzenie z pojedynczym i podwójnym zasilaniem? Jakie wnioski? No chyba, że ty z tych, co myślą, że auto powinno mieć 8 kół, bo skoro na czterech jeździ, to na ośmiu będzie jechać jeszcze bardziej.

Najlepsze barwy słyszałem z delta-sigma - MN74761, TDA1547, CS4397, AD1955.

[..]

Po pierwsze ja nie napisałem, że za ładną barwę odpowiadał DAC. To jest Twoje domniemanie.

Aha. Więc to nie ty pisałeś, że najlepsze barwy słyszałeś z MN74761, TDA1547, CS4397, AD1955?

Pytanie więc - kto to napisał? widać ktoś się podszywał pod "michelangelo"..

To ostatni raz, kiedy zasygnalizuję, że się błaźnisz. Kolejne razy będę się tylko śmiał czytając.

Po pierwsze ja nie napisałem, że za ładną barwę odpowiadał DAC. To jest Twoje domniemanie. Ja podałem statystykę przeczącą gaworzeniu o związku barwy dźwięku z architekturą DACa.

Z PCM1702 i podobnymi sprawa się rozchodzi o jedno napięcie zasilające kontra dwa, a nie co w datasheet DACa napisali. Próbowałeś w ogóle kiedyś zrealizować takie samo urządzenie z pojedynczym i podwójnym zasilaniem? Jakie wnioski? No chyba, że ty z tych, co myślą, że auto powinno mieć 8 kół, bo skoro na czterech jeździ, to na ośmiu będzie jechać jeszcze bardziej.

teoretyzujesz i teoretyzujesz ale w czasach swietnosci 1704 robiony na nich nawet topowe dace producentow, i nie wazne czy dla mody czy dla wygody akurat 1704 wybierano a byly najlepsze bo mialy najlepsze aplikacje (ale dac tez ma znaczenie wiec to tylko na pocieszenie co po niektorych) wazne ze akurat na 1704 powstawaly bardzo dobrze grajace dace - a o to chodzi audiofilowi

chwilowy brak działalności w audio.

teoretyzujesz i teoretyzujesz ale w czasach swietnosci 1704 robiony na nich nawet topowe dace producentow, i nie wazne czy dla mody czy dla wygody akurat 1704 wybierano a byly najlepsze bo mialy najlepsze aplikacje (ale dac tez ma znaczenie wiec to tylko na pocieszenie co po niektorych) wazne ze akurat na 1704 powstawaly bardzo dobrze grajace dace - a o to chodzi audiofilowi

Nie wiem co chciałeś napisać właściwie. PCM1704 to względnie nowy DAC, tak na mój gust to się jeszcze nie dorobił żadnej legendy przy okazji jakiegokolwiek urządzenia, które wytrzymało próbę czasu. Ja biorę PCM1704 pod uwagę do swojego projektu, ale zupełnie nie ze względu na jego wielobitowość i inne domniemane przewagi, tylko z powodu sposobu aplikacji. Jest wygodny i łatwy w użyciu, a to jest zawsze początkiem i końcem legendarności kostek DAC na forach DIY audio. Ponadto pasuje mi symetryczne zasilanie do pomysłu na resztę układu. TDA1547 jest niezły, ale ile się trzeba nabudować wokół niego, żeby zagrał - z jednej strony SAA7350, z drugiej sugerowany dość mocno rozbudowany filtr wyjściowy. DAC będący zaprzeczeniem gotowca, stąd nielubiany i omijany, a ośmionóżkowy TDA1543 to cud miód i orzeszki.

PCM1704 to względnie nowy DAC, tak na mój gust to się jeszcze nie dorobił żadnej legendy przy okazji jakiegokolwiek urządzenia, które wytrzymało próbę czasu. Ja biorę PCM1704 pod uwagę do swojego projektu [..]

13 letnia nie produkowana już kość to dość fascynujące kryterium "względnie nowego DACa"..

nie dorobił się legendy? hm, nie wątpię że Twój projekt "wytrzyma tę próbę czasu" i przebije bylejakość bijącą z Marka Levinsona No 36, Ayre D1 czy Krella KAV280 ;)

W kwestii wieku rzeczywiście pomyliłem z inną kością, ale z przytoczonych urządzeń zna co najmniej dwa mój kolega, który mi zlecił pół roku temu tuning swojego Audioneta. KAV280 CD ocenił jako grający ze trzy klasy niżej od jego obecnego źródła. A swojego DACa z jego CD porównywałem w ostatnią niedzielę. I szykuje mi się kolejna fucha na przyszłość. Fakt faktem, że użyty DAC chip jest pół dekady młodszy od PCM1704. Poza tym to wielobitowa delta-sigma.

Bo akurat CS4397 to akurat scalak z potencjałem:) bo ja bym powiedział inaczej jest grupa scalaków z potencjałem, która może dzięki starannie dobranej i przemyślanej aplikacji zagrać, z tych co próbowałem CS4397, AK4396, AD1865 jak i cała rzesza przeciętnych których nie zabierze się na wyżyny.

A kwestia PCM1704 - wielobotowce mają inny bas od DS.

W kwestii wieku rzeczywiście pomyliłem z inną kością, ale z przytoczonych urządzeń zna co najmniej dwa mój kolega, który mi zlecił pół roku temu tuning swojego Audioneta. KAV280 CD ocenił jako grający ze trzy klasy niżej od jego obecnego źródła. A swojego DACa z jego CD porównywałem w ostatnią niedzielę. I szykuje mi się kolejna fucha na przyszłość. Fakt faktem, że użyty DAC chip jest pół dekady młodszy od PCM1704. Poza tym to wielobitowa delta-sigma.

kolego michelangelo, w takim razie proponuję się trochę douczyć, bo potem okazuje się, że wypisujesz coś a nie masz pojęcia o jakiej kości piszesz, z czymś ci się tam myli..

jeśli sam nie słyszałeś żadnego daca z tych dość wysoko ocenianych urządzeń na pcm1704, tylko "kolega słyszał", to proponuję też jako minimum wstrzymać się od stwierdzeń typu "[pcm1704] nie dorobiła się żadnej legendy przy okazji jakiegokolwiek urządzenia".

fajnie, że twój projekt DACa gra cztery klasy wyżej niż ten Krell, pytanie tylko kto w to uwierzy oprócz kolegi który wszystko słyszał ;)

Jejku, jejku. Nie oddałem pokłonu cedekowi za 8 kółek. Pewnie dlatego, że podniecanie się dyskofonami za taką kasę mam za sobą. Audionet ART v2 kosztował nowy tak z 5 kafli więcej od Krella. Jest na TDA1547. Jeśli nawet niegrzebany grał porównywalnie z tym Krellem, to naprawdę żaden powód do legendy. CEC DX51 gra lepiej jak mu dać dobry transport, a i tak uważam, że tłumaczenie tego faktu obecnością takiego, a nie innego chipa w środku za niepoważne. To jeszcze nie ten poziom, gdzie użyty przetwornik ma znaczenie.

Poza wiekiem PCM1704 reszta faktów na jego temat jest mi znana, zresztą ja od początku piszę, że te fakty to w ogóle nie jest temat na ten wątek. Mając dwa tysiące do wydania, trzeba je wydać na dobre urządzenie, a nie płacić za obecność PCM1704, bo to nonsens. Kwestię wiary możesz rozstrzygnąć odsłuchem. U mnie, albo mam kolegę, który ma tego DACa w obudowie. Po głowie mi chodzą kolejne projekty, ale na razie jestem obłożony inną robotą.

Jejku, jejku. Nie oddałem pokłonu cedekowi za 8 kółek. Pewnie dlatego, że podniecanie się dyskofonami za taką kasę mam za sobą. Audionet ART v2 kosztował nowy tak z 5 kafli więcej od Krella. Jest na TDA1547. Jeśli nawet niegrzebany grał porównywalnie z tym Krellem, to naprawdę żaden powód do legendy. CEC DX51 gra lepiej jak mu dać dobry transport, a i tak uważam, że tłumaczenie tego faktu obecnością takiego, a nie innego chipa w środku za niepoważne. To jeszcze nie ten poziom, gdzie użyty przetwornik ma znaczenie.

Poza wiekiem PCM1704 reszta faktów na jego temat jest mi znana, zresztą ja od początku piszę, że te fakty to w ogóle nie jest temat na ten wątek. Mając dwa tysiące do wydania, trzeba je wydać na dobre urządzenie, a nie płacić za obecność PCM1704, bo to nonsens. Kwestię wiary możesz rozstrzygnąć odsłuchem. U mnie, albo mam kolegę, który ma tego DACa w obudowie. Po głowie mi chodzą kolejne projekty, ale na razie jestem obłożony inną robotą.

Odtwarzacz trzy klasy lepszy po "grzebaniu" niż przed "grzebaniem" i trzy klasy lepszy od Kav-280CD... Zdolny ten grzebacz musi być niebywale...

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

michelangelo - mam wrażenie że nie lubisz 1704 z innego powodu - trzeba mieć niezły łeb żeby wypałowac do niego stopień analogowy na elementach dyskretnych. wtedy ta kosc pokazuje prawdziwą klasę.

jej, szkoda że kolega taki zajęty, bo sam bym zamówił u niego tuning swojego daca.. widać nie może opędzić się od fuch dot. "pogrzebania" od posiadaczy Levinsonów i Krelli.. buhahahh.. powodzenia!

Przecież mnie nie pytałeś czy mam czas i zrobię, więc oszczędź innym czytania swoich rojeń na mój temat. Dłubanie w sprzęcie uprawiam sporadycznie. Mam ciekawsze "fuchy".

@romekxxx, nie mam stosunku emocjonalnego do PCM1704. Na scalakach też się zrobi do niego stopień. Faktem jest, że moim zdaniem z doborem przetwornika biega głównie o to, jaki można mu zrobić układ wyjściowy. Słyszałem stopnie dyskretne symetryczne do 2x PCM1702, ale nie jestem przekonany, czy to był szczyt. Inny do tego samego przetwornika na scalaku podobał mi się bardziej, tylko że był podrasowany, nie fabryczny.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Przecież mnie nie pytałeś czy mam czas i zrobię, więc oszczędź innym czytania swoich rojeń na mój temat. Dłubanie w sprzęcie uprawiam sporadycznie. Mam ciekawsze "fuchy".

@romekxxx, nie mam stosunku emocjonalnego do PCM1704. Na scalakach też się zrobi do niego stopień. Faktem jest, że moim zdaniem z doborem przetwornika biega głównie o to, jaki można mu zrobić układ wyjściowy. Słyszałem stopnie dyskretne symetryczne do 2x PCM1702, ale nie jestem przekonany, czy to był szczyt. Inny do tego samego przetwornika na scalaku podobał mi się bardziej, tylko że był podrasowany, nie fabryczny.

dac na 1704 ze stopniem koncowym na opampach to nieporozumienie. w ogole opampy to syf.

• 2 tygodnie później...

jakby ktoś był zainteresowany mam do sprzedania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.