Skocz do zawartości
IGNORED

Jak oddzielić preamp lampowy w hybrydzie

wojtek_r37

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam hybrydowy wzmacniacz Mistral MM1 na który dałem naciągnąć, cienizna że aż nie mam sumienia wystawiać go na allegro ;) Wpadłem na ostatni pomysł jak z niego cokolwiek skorzystać, chciałbym odseparować jego preamp lampowy, znaleźć w środku sygnał wychodzący z przedwzmacniacza i ewentualnie odłączyć zasilanie tranzystorowej końcówki mocy, jeżeli jest taka możliwość. Słabo się znam elektronice, w dodatku nie mam schematu tego wzmacniacza. Czy możecie mi coś doradzić, może ktoś posiada schemat tego wzmacniacza tego lub podobnej hybrydy?

pozdrawiam,

Wojtek

Czy to jest ten wzmacniacz? Jeżeli tak to nie jest to hybryda tylko lampa SE małej mocy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Czy to jest ten wzmacniacz? Jeżeli tak to nie jest to hybryda tylko lampa SE małej mocy.

Tak, też podobnie myślałem jak go kupowałem ;) Zaglądałem mu do środka - ma 4 tranzystory i jest pozbawione traf głośnikowych. Czy jest możliwy wzmacniacz SE bez transformatorów głośnikowych?

Nie, SE musi mieć transformator. Ale w takim razie co tam robi ta duża lampa? Nie ma na sieci schematu niestety. Jak masz możliwość go rozkręcić i zfotografować wnętrze to może uda się coś wymyśleć.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj jest opis tego oszukanego wzmacniacza i poradnik jak go przerobić. Mi jednak zależy na tym, żeby skorzystać z samego preampu lampowego, czy jest taka możliwość?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez drastycznych przeróbek nie ma takiej możliwości. Napiszę za chwilkę dlaczego. Ale najpierw napiszę że takiej ściemy to jeszcze nie spotkałem, chociaż nie, widziałem kiedyś chiński "twardy" dysk składający się z obudowy od twardego dysku, pamięci USB i czterech dużych nakrętek wklejonych w środek obudowy aby "dysk" nabrał odpowiedniej masy. To mniej więcej tego samego kalibru ściema. Teraz od technicznej strony. Wzmacniacz ten jest półprzewodnikowy. W tor sygnału włączone są w każdym kanale: połówka podwójnej triody, i pentoda połączone równolegle. Pozostałe połówki triod są do niczego nie podłączone. Lampy te zasilane są napięciem takim jak układ scalony! Żarzenie jest zasilane napięciem skutecznym ok. 10V prawdopodobnie w celu jaśniejszego świecenia. Wzmacniacz przecież powinien nie tylko grać ale i wyglądać:) Tak więc przyjacielu nieświadomie dałeś się zwyczajnie nabić w butelkę. Najlepszym wyjściem byłoby zwrócić go tam skąd przyszedł. Aby wykorzystać to jako preamp, należałoby ten preamp zbudować w oparciu o istniejącą obudowę, podstawki i ewentualnie lampy. Normalny wzmacniacz też można z tego zrobić budując go od nowa tak jak zrobił to ten człowiek w linku który podałeś.

• 1 rok później...

Nie, SE musi mieć transformator. Ale w takim razie co tam robi ta duża lampa? Nie ma na sieci schematu niestety. Jak masz możliwość go rozkręcić i zfotografować wnętrze to może uda się coś wymyśleć.

STERN,

alez Bzdura i to wierutna ,koncowka na tranzystorach 20W ,malem i po jednym dniu oddalem z uwaga by nie wprowadzali w blad potencjanych Klientów!!!(POLPAK)

Dodatkowo byl zardzewialy(chodzi o sruby zabezpieczajace z zewnatrz)pewnie nie wytrzymal warunkow transportu morskiego??

TAD

Wiemy już co to jest:) Ten wątek był stworzony ponad rok temu ale może dobrze że znów wypłynął. Może przeczyta go ktoś kto dzięki temu nie da się nabrac:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.