Skocz do zawartości
IGNORED

Harpia Accustics vs. Studio 16 Hertz

mar_celi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zapytać jakie Macie doświadczenia pytałem na forach dedykowanych kłub miłośników 16 Hz ale nie otrzymałem praktycznie żadnej odpowiedzi tylko same ochy i achy... Zamierzam wymienic Focale 726 z zestawu Yaqiun 10L z Mullardami i radietskim strojącymi, CD Denon 1450 na lampkach Mullardach ECC88 z 61 roku coś nie gra mi dzwięk z tych głośników. Zastanawiam się nad Amstaff Micro tego akurat modelu nie mogę posłuchać tylko model wyższy Amstaff Mini, oraz Minas Anor IIIs. Z tymi drugimi jest większy problem ponieważ nie ma ich na stanie lokalnego dystrybutora, Może ktoś słyszał w akcji oba zestawy? Muzyczka to Pink Floyd, Majki Jackson, Qeen, Madona.... Norah Jons itp. Od wykopu po brzdąkanie na gitarze. Lubię ciepłe brzmienie, nisko idący i odczuwalny bas. Pokój 22 m2 głośniki stoją ja dłuższej ścianie więc do słuchającego jest około 3m.

https://www.audiostereo.pl/topic/83989-harpia-accustics-vs-studio-16-hertz/

Polecam Ci kolumny Akkus V4. Kilka osób ma na forum i bardzo zachwalają. Poczytaj sobie o tym w temacie Klub Akkus. Miałem okazję porównać Focal Chorus 816V właśnie z kolumnami Akkusa. Focal odpadł w przedbiegach :) Za Akkusem przemawia świetna scena, muzykalność, nisko schodzący bas, dźwięk oderwany od kolumn. Sam mam Akkus V1. Pozdrawiam.

A ja proponuję na początek zadzwonić do obu firm - pogadać - może się uda odsłuchać w swoich warunkach tych kolumn, które cię interesują. Z tego co wiem i Pan Rogala (Studio16hz) jak i właściciel Harpii to ludzie komunikatywni jak i chętni do pomocy.

Słucham tylko muzyki.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Już prawie wakacje a my bardzo intensywnie pracujemy!

Niebawem nowa strona www.

Nowa oferta z nowymi modelami.

Wszystko dostępne ........"od ręki" bez czekania.

Do lampy nowe, 300B Mini i 300B

Naprawdę ciekawe konstrukcje.

Są już technicznie dopracowane. Dopieszczamy jedynie estetykę.

Szczegóły niebawem.

Wybaczcie ale cośna Usherach to jest całkowicie inna liga niż ta, o która koledze chodzi...

A Harpia może być dalej za sztywna, za blaszana i za sykliwa dla PP na EL34, ale na pewno warto posłuchać.

Minas Anor tylko z wysokotonowcem Dynaudio lub z Morelem Supreme. Wtedy jest to bardzo dobry dzwięk.

Wybaczam... Nie wiem czy maiłeś okazję posłuchać kolumn Akkusa. Różnią się one w dosyć znacznym stopniu od kolumn Usher. Nie mam ochoty tu przekonywać kogokolwiek na siłę, ani wdawać się w nic nie dające dyskusję, co jest lepsze od czego. Dałem propozycję kolumn które są warte zainteresowania, co z tą informacją zrobi sam zainteresowany to już nie moja decyzja.

I tu się mylisz. Usher ma lepszy kosz inne wyprowadzenia. Usher to głośnik zrobiony lepiej niż Scan Speak i jest tańszy :) Ale nie mam ochoty uprawiać tu polemiki z Tobą na ten temat. Pozdrawiam.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

"fajnie" roz......coś tam Panowie wątek:)

mar-celi

Z Twojego postu wynika, że interesujące Cię kolumny są 4 ohmowe.

Nie wydaje mi się to dobrym wyborem do lampy.

Oczywiście takie kolumny nie są wykluczone ale 8-śmio ohmowe wydają się sensowniejsze.

p.s. Usher na pewno nie jest gorszy od pierwowzoru!!!

Dzięki za podpowiedzi, nie chodziło mi w poście o to żeby wyłonić jednego słusznego faworyta, tylko o pomoc w doborze kolumn do moich preferencji i zestawu, który już posiadam. Nie chciałbym kolejny raz wymieniać wzmacniacza, kabli CD.... Wiadomo że "jeden lubi kwiatki, drugi córkę ogrodnika..." Harpii pewnie posłucham jest niedaleko dystrybutor. Na pewno łatwiejsze do wysterowania na lampie są 8 Ohmowce jednak poczytał bardzo dużo pochlebnych postó w jakim oscyluw o producentach z tematu dlatego zadałem to pytanie. A czy w Państwa ofercia Harhia Accustics są zestawy kolumnowe 8 Ohmowe, niestety nie doczytałem na ten temat. Pozdrawiam jeszcze raz i dzięki za odpowiedzi. PS przedział w jakim oscyluję to coś pod a raczej przed 6k.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

mar_cell

Nasza seria "Golden Age" to 8-mio ohmowe kolumny o wysokiej sprawności i linearyzowanej impedancji (czyli minimum powyżej 7 ohm).

W zamyśle są one konstruowane do współpracy ze wzmacniaczami lampowymi.

Jak pisałem w pierwszym poście właśnie tu pojawią się nowe konstrukcje.

Linia będzie składać się z trzech modeli.

300B Mini ( dwudrożna z szerokopasmowym 22cm Seasem na dole i tradycyjnie kopułka Seas na górze, cena ok.7 000)

300B ( trójdrożna , 30cm Beyma, 18-stka Seas i kopułka Seas, cena ok.14 000)

300B Grande ( model w obudowie Time Coherent bez zmian od dwóch lat, cena 23 900)

Wszystkie kolumny podłogowe.

Dwie pierwsze czekają już tylko na skończenie projektu wzorniczego który wykonuje studio nagradzane prestiżową nagrodą "Red Dot"

Wstępnie, będzie coś blisko tego:

post-13845-0-97512100-1308241314_thumb.jpg

Z opisu to to czego zawsze szukałem czyli średnica niskotonowca jak najbliżej 25-30cm, która generuje według mojego zdania odpowiednią częstotliwość i ilość niskich tonów mi się to jak najbardziej podoba. Firmę poleca znaczna ilość forumowiczów w dodatku mam możliwość odsłuchanie przynajmniej jednego produktu w Zielonej Górze. Nie patrzyłem jeszcze po cenniku ale jeżeli cena bliżej 7 z naciskiem na dolną granicę to po odsłuchu zdecydowanie na TAK nawet z samego opisu i użytych komponentów. Postaram się porozmawiać jeszcze osobiście z przedstawicielem Marki. Słuchałem na NAD C372 i Rotelu 1070 Paradigmów jak dla mnie była kosa ale bez odsłuchu zdecydowałem się iść krok dalej i kupiłem Focale 726, przy rodzince i budżecie jakim dysponuje trzecia wymiana całego systemu żeby dogodzić tym głośnikom jak dla mnie nie do przejścia.

jeżeli szukasz typowych basowych kolumn to minasy nie są dla ciebie,te wspanaiłe kolumny przejawiają mnóstwo innych aspektów nie osiągalnych dla innych producentów w zakresie cenowym poniżej 10 a nawet 12 tys złotych,przepiękna średnica wraz z dobra lampą to realizm ludzkich głosów nie do przejścia dla konkurencji,firmowe głośniki produkowane w Europie a nie na Tajwanie,ushery mają inne parametry od swoich scan speakowych wzorców,co tu więcej pisac,ja na twoim miejscu skupiłbym się na ariesach ze stajni studio 16 hertz,których możesz posłuchac w Tychach u producenta.Poza tym wątęk trochę niepoważny,należałoby sie teraz spodziewać licznych wypowiedzi zwolemników i przeciwników obu marek.Napisz chłopie do producentów obu kolumn,umów sie na odsłuchy i sam wybierzesz co ci odpowiada.

"fajnie" roz......coś tam Panowie wątek:)

mar-celi

Z Twojego postu wynika, że interesujące Cię kolumny są 4 ohmowe.

Nie wydaje mi się to dobrym wyborem do lampy.

Oczywiście takie kolumny nie są wykluczone ale 8-śmio ohmowe wydają się sensowniejsze.

Bzdura!

Taskie stwierdzenie jest równoznaczne z wrzuceniem wszystkich lampowców do jednego wora. Tymczasem ZNAKOMITA WIĘKSZOŚĆ lampowców bez żadnego problemu współpracuje z kolumnami 4 ohmowymi. I wcale nie jest tak, że kolumny 8 ohmowe są sensowniejsze do lampowca. Sensowniesze są te, które lepiej grają, i tyle. Jeżeli komuś "wydaje się" sensowniejsze coś innego, to jest w błędzie.

Wspomnę jeszcze, że stwierdzenie o kolumnach, że są 8 ohmowe tylko na podstawie danych producenta to puste gadanie. Pamiętam kilka pomiarów w Audio np. kolumn B&W, które na tabliczce znamionowej miały napisane 8 ohm a pomiar impedancji wykazał nieco ponad 3 ohmy :)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Do tego Harpia proponuje kolumny wysoko-efektywne do wzmacniacza na EL34 w PP który jest małą spawarką. Bezsens.

Wg. mnie autor powinien się zastanowić nad 16Hz Minasami, ale tak jak piszę tylko z Morelem Supreme lub Dynkiem, a Harpią Amstaff Micro bo to ma sens... choć wybór jest w tym przypadku bardzo prosty.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Panowie.

Nie napisałem, że wybór 8-śmio ohmowych kolumn jest jedynie słuszny ale prawdopodobnie sensowniejszy.

Problem jest chyba w oczekiwaniach jakościowych.

Może to co Wy nazywacie " wysterowanym" dla mnie na basie jeszcze buczy.

Można oczywiście w małym pomieszczeniu przy cichym słuchaniu stwierdzić, że bas jest OK! ale w kategoriach obiektywnych jest inaczej.

p.s. (jeden) Z nisko impedancyjnymi kolumnami, problem ma nawet tranzystorowy Krell (słynący z jakości odtwarzania basu) jeśli chcemy posłuchać z natężeniem odpowiadającym naturalnemu.

p.s. (dwa) Nie ma żadnego spisku w B&W bo oni na swojej www. w parametrach podają minimum impedancji i często widać tam 3 ohm.

p.s. ( trzy) wysoka efektywność kolumn jest zaletą przy współpracy z każdym wzmacniaczem, choćby miał 1000W.

Panowie.

Nie napisałem, że wybór 8-śmio ohmowych kolumn jest jedynie słuszny ale prawdopodobnie sensowniejszy.

Problem jest chyba w oczekiwaniach jakościowych.

Może to co Wy nazywacie " wysterowanym" dla mnie na basie jeszcze buczy.

Można oczywiście w małym pomieszczeniu przy cichym słuchaniu stwierdzić, że bas jest OK! ale w kategoriach obiektywnych jest inaczej.

p.s. (jeden) Z nisko impedancyjnymi kolumnami, problem ma nawet tranzystorowy Krell (słynący z jakości odtwarzania basu) jeśli chcemy posłuchać z natężeniem odpowiadającym naturalnemu.

p.s. (dwa) Nie ma żadnego spisku w B&W bo oni na swojej www. w parametrach podają minimum impedancji i często widać tam 3 ohm.

p.s. ( trzy) wysoka efektywność kolumn jest zaletą przy współpracy z każdym wzmacniaczem, choćby miał 1000W.

To co piszesz o Krellu i o skuteczności kolumn to mit.Mam Krella,mam kolumny 4ohm o średniej skuteczności i jest zbyt głośno,na preampie jest tylko 1/2 pierwszej kreski,gdybym odkręcił więcej to prawdopodobnie pospadałby tynk ze ścian.Dżwięk o natężeniu `Live` to w komorze bezechowej lub w piwnicy prywatnego domu,w normalnym mieszkaniu nie da się tak słuchać.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Mam inne doświadczenia.

Rzeczywiście miałem na myśli komfortowe warunki prywatnego domu.

Dla mnie normalne używanie np. KAV-300i to ponad połowa wskaźnika wysterowania.

Przy takiej mocy po pół godzinie wzmacniacz jest potwornie gorący. ( kiedyś zmierzę czy obudowa nie przekracza dopuszczalnej temperatury kondensatorów)

Krell gra dla mnie świetnie na basie a problemy objawiają się nie pogorszonym dźwiękiem a nadmiernym grzaniem.

Mam inne doświadczenia.

Rzeczywiście miałem na myśli komfortowe warunki prywatnego domu.

Dla mnie normalne używanie np. KAV-300i to ponad połowa wskaźnika wysterowania.

Przy takiej mocy po pół godzinie wzmacniacz jest potwornie gorący. ( kiedyś zmierzę czy obudowa nie przekracza dopuszczalnej temperatury kondensatorów)

Krell gra dla mnie świetnie na basie a problemy objawiają się nie pogorszonym dźwiękiem a nadmiernym grzaniem.

Na ponad 30m poddaszu odkręciliśmy 300i na połowę skali i nawet nie miałknął,natomiast Dynki72se-gdyby było o diodkę więcej,padłyby,membrany o mało nie wypadły.A ja mam w 20m dzielonego Krella,chętnie zamieniłbym Aries na totalne muły(żartowałem lubie moje kolumny).Więc skuteczność kolumn to nie jest tak naprawdę w określonych warunkach pożądany parametr.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

"triode"

Pisząc o zaletach skuteczności miałem na myśli "lekki" sposób grania jaki zwykle jest typowy dla sprawnych kolumn.

Oczywiście jak wszystko związane z audio jest to bardziej zawiłe i nie jedynie słuszne ale jeśli z dwóch zbliżonych jakościowo par kolumn któraś jest sprawniejsza to jest wysokie prawdopodobieństwo, że zagra lepiej bez względu na moc wzmacniacza.

Kompletnie nie chodzi mi o poziom "hałasu"

p.s. Jeśli Krell nie radzi sobie z jakimiś kolumnami to znaczy, że to właśnie one (kolumny) są do kitu.

"triode"

Pisząc o zaletach skuteczności miałem na myśli "lekki" sposób grania jaki zwykle jest typowy dla sprawnych kolumn.

Oczywiście jak wszystko związane z audio jest to bardziej zawiłe i nie jedynie słuszne ale jeśli z dwóch zbliżonych jakościowo par kolumn któraś jest sprawniejsza to jest wysokie prawdopodobieństwo, że zagra lepiej bez względu na moc wzmacniacza.

Kompletnie nie chodzi mi o poziom "hałasu"

p.s. Jeśli Krell nie radzi sobie z jakimiś kolumnami to znaczy, że to właśnie one (kolumny) są do kitu.

Co to oznacza że zagra lepiej?same ogólniki lub cudzysłowy,jeżeli ktoś przerabia zwrotnicę dajmy na to zastępuje cewkę rdzeniową powietrzną(nie wnikam tu w pozostałe elemnty zwrotnicy świadomie) i w ten sposób obniża efektywność kolumny to będzie gorzej czy lepiej?to było pytanie retoryczne.Dajmy spokuj tym akademickim dyskusjom,każdy system gra indywidualnie i nie zawsze ma to przełożenie na fizyczne parametry.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

,każdy system gra indywidualnie i nie zawsze ma to przełożenie na fizyczne parametry.

Indywidualne gra artysta!!!

System artystą nie jest . Przy mechanicznym ODTWARZANIU dźwięku ZAWSZE jest przełożenie na fizyczne parametry!!!

Nierozumienie ich przez większość nie oznacza, że nie istnieją.

Nakładających się w audio zjawisk jest dużo i dlatego jest to takie trudne.

Systemy zawsze gra lepiej lub gorzej.

To, że komuś bardziej podoba się źle grający system nie oznacza, że jest dobry...

mar_cell

Nasza seria "Golden Age" to 8-mio ohmowe kolumny o wysokiej sprawności i linearyzowanej impedancji (czyli minimum powyżej 7 ohm).

W zamyśle są one konstruowane do współpracy ze wzmacniaczami lampowymi.

Jak pisałem w pierwszym poście właśnie tu pojawią się nowe konstrukcje.

Linia będzie składać się z trzech modeli.

Dwie pierwsze czekają już tylko na skończenie projektu wzorniczego który wykonuje studio nagradzane prestiżową nagrodą "Red Dot"

Wstępnie, będzie coś blisko tego:

Harpia siekiery Fiskars tez dostały ta nagrode :) a tak na powaznie to mam nadzieje ze dostali je za meble

z propozycja 8 omowych kolumn oczywiscie masz racje, kupiłem juz kilka wzmacniaczy lampowych bezposrednio od producenta i jeszcze nie trafił sie ani jeden ktory nie odwodziłby mnie od konstrukcji 4 omowych kolumn

oczywiscie sa słynne wyjatki na tym forum produkcji chinskiej i ukrainskiej krorym nie robi to róznicy :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Cir napisał:

"a tak na powaznie to mam nadzieje ze dostali je za meble"

Nagrodę dostali za ....wannę.

No pięknie wątek ...zdryfował:)

Wanny tu chyba jeszcze nie było? :)

post-13845-0-86488800-1308686386_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.