Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do słuchawek

nerio

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu rozglądam się za czymś co zastąpi obecny zestaw napędzający słuchawki Fostex T-7:

- Hercules Fortissimo IV

- TEAC V-3000 (stary kaseciak robiący za wzmacniacz słuchawkowy)

Rozwiązaniem idealnym były DAC wraz z wzmacniaczem słuchawkowym. Z tanich propozycji myślałem o:

- NuForce uDAC V2 - maleństwo, ale podobno całkiem OK (minusem dla mnie jest wyjście słuchawkowe w postaci małego jacka...)

- uNOSTROMO - cena bardzo atrakcyjna, ale pytanie czy warto? (też wyjście słuchawkowe w postaci małego jacka)

Nieco wyżej:

- AUNE USB DAC MKII SE - warto? Wyjście słuchawkowe - duży jack

- Audinst HUD-mx1 - dobre opinie, ale osobiście jakoś przekonany nie jestem. Jest duży jack.

Inna opcja to zakup nowego Nostromo 3 z chipem WM8740 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i pomęczenie się na kaseciaku jako wzmacniaczu słuchawkowym i później zakup osobnego wzmacniacz słuchawkowego.

Przewinęły mi się też dwie zabawki: Fubar 3 i Fubar 4 (ta sama cena, różne chipy, pytanie czy coś jeszcze). Oczywiście obecny budżet na zakup nie pozwala...

Teoretycznie zakup czegokolwiek powinien dać zadowalający skok jakościowy, jednak rozbieżności cenowe nie są na tyle duże, że ciężko się zdecydować (przy jednoczesnym braku możliwości odsłuchania...)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/84091-dac-do-s%C5%82uchawek/

Mam tą zabawkę i polecam. Nie wiem jednak jak będzie się sprawować z twoimi słuchawkami. U mnie gra z AKG K530 i jest świetnie (jak na ten poziom cenowy). Jakość dźwięku z DAC-a w stosunku do wyjścia słuchawkowego wydaje mi się nieco gorsza, ale na to może mieć wpływ reszta toru i u każdego może być inaczej.

Te, co wymieniłeś są ok, natomiast ja zaproponuję jeszcze jeden, kosztujący dokładnie 600zł (+-10, w zależności od kursu) - Yulong U100. Sam go zamówiłem, zachęcony m.in.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) recenzją. Wg recenzenta jest wyraźnie, choć nie drastycznie, lepszy dźwiękowo od Audinsta, który był rzekomo dotychczasowym liderem.

Ukryta Zawartość

A co z Nostromo? Pod względem jakości wykonania budzi moje największe zaufanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - poprawny link (nie widzę możliwości edytowania pierwszego postu...)

Ukryta Zawartość

Zamówiłem parę dni temu, wczoraj wysłano, dziś przyszło. Z Szanghaju. Niewiarygodne, wiem ;P

Nie mam porównania z żadnym innym DACiem (to mój pierwszy porządny sprzęt audio w życiu), ale nie żałuję ani złotówki - w połączeniu z modowanymi CAL! tworzą fantastyczny duet.

Miło to słyszeć :) Kupowałeś na ebayu? Płaciłeś podatek celny?

Przejrzałem co jeszcze fajnego można dostać w tej kwocie i obecnie biorę pod uwagę:

HLLY HIGH END SMK-II DAC - ok 680 zł

Matrix CUBE 24Bit/192K ASRC DAC - wydatek ok 800 zł z wysyłką (na jednej z aukcji jest tak dobra kwota)

Nostromo 3 z nowym chipem + wzmacniacz słuchawkowy od tego samego producenta - też ok 800 zł

Yulong U100 - ok 620 zł

Jeżelibym się zdecydował, na któryś z droższych przetworników to z zakupem musiałbym się nieco wstrzymać...

P.S. Moje Fostexy to bliźniacze słuchawki do CALów, więc myślę że się nie zawiodę :)

W tej klasie cenowej, zainteresuj sie NFB-12

Ukryta Zawartość

Tu masz info

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od dłuższego czasu rozglądam się za czymś co zastąpi obecny zestaw napędzający słuchawki Fostex T-7:

- Hercules Fortissimo IV

- TEAC V-3000 (stary kaseciak robiący za wzmacniacz słuchawkowy)

Rozwiązaniem idealnym były DAC wraz z wzmacniaczem słuchawkowym. Z tanich propozycji myślałem o:

- NuForce uDAC V2 - maleństwo, ale podobno całkiem OK (minusem dla mnie jest wyjście słuchawkowe w postaci małego jacka...)

- uNOSTROMO - cena bardzo atrakcyjna, ale pytanie czy warto? (też wyjście słuchawkowe w postaci małego jacka)

Nieco wyżej:

- Audinst HUD-mx1 - dobre opinie, ale osobiście jakoś przekonany nie jestem. Jest duży jack.

Inna opcja to zakup nowego Nostromo 3 z chipem WM8740 (http://allegro.pl/audinst-hud-mx1-dac-usb-wzmacniacz-sluchawkowy-i1659257116.html) i pomęczenie się na kaseciaku jako wzmacniaczu słuchawkowym i później zakup osobnego wzmacniacz słuchawkowego.

Przewinęły mi się też dwie zabawki: Fubar 3 i Fubar 4 (ta sama cena, różne chipy, pytanie czy coś jeszcze). Oczywiście obecny budżet na zakup nie pozwala...

Teoretycznie zakup czegokolwiek powinien dać zadowalający skok jakościowy, jednak rozbieżności cenowe nie są na tyle duże, że ciężko się zdecydować (przy jednoczesnym braku możliwości odsłuchania...)

Powinieneś jeszcze przemyśleć zakup DAC'a w klasie A. Marka Firestone posiada tego typu produkty w sprzedaży. Opcjonalnie, tańszy Audinst HUD-mx1 spisuje się rewelacyjnie w tym segmencie cenowym i klienci są zachwyceni.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Sklep.RMS.pl

Dzięki za sugestie (jak rozumiem odnośnik do wzmacniacza słuchawkowego w klasie A, a nie DACa to drobna pomyłka).

Zamówiłem już NFB-12 (przekroczyłem budżet, ale nie ma aż takiej tragedii) :) Zobaczymy ile przyjdzie mi na to poczekać :)

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj otrzymałem przesyłkę z audio-gd NFB-12 :) Pierwsze wrażenie - scena dużo większa, przybyło mnóstwo detali, słychać jak utwór jest mocno skompresowany (mp3 słabej jakości)... :)

Budżet przekroczyłem o niemal 300 zł - całkowity koszt jaki poniosłem to ok 894 zł (sprzęt, wysyłka, prowizja paypal, prowizja dla DHL'a za przygotowanie papierów do odprawy celnej, vat (obeszło się bez cła, ale vat bardziej boli :P)). Mimo tego i tak uważam, że było warto :)

Czas oczekiwania od zamówienia do otrzymania przesyłki to nieco ponad 2 tygodnie (zamówione 19/06/2011). Sam transport za pośrednictwem DHL trwał ok 5 dni:

wtorek, lipiec 05, 2011 Terminal DHL Godzina Ilość

20 Przesyłka doręczona do odbiorcy. Odebrana przez: ... KATOWICE - POLAND 13:34

19 Przesyłka przekazana kurierowi do doręczenia KATOWICE - POLAND 09:18

18 Przesyłka dotarła do terminala przeznaczenia - KATOWICE - POLAND KATOWICE - POLAND 08:25

17 Przesyłka opuściła punkt tranzytowy - KATOWICE - POLAND KATOWICE - POLAND 07:58

16 Przesyłka procesowana - KATOWICE - POLAND KATOWICE - POLAND 07:30

poniedziałek, lipiec 04, 2011 Terminal DHL Godzina Ilość

15 Odprawa celna zakończona o KATOWICE - POLAND KATOWICE - POLAND 16:49

14 Niezamierzone opóźnienie w odprawie celnej KATOWICE - POLAND 10:43

13 Przesyłka w trakcie odprawy celnej - KATOWICE - POLAND KATOWICE - POLAND 07:24

12 Przesyłka awizowana w punkcie tranzytowym - KATOWICE - POLAND KATOWICE - POLAND 07:21

11 Przesyłka opuściła punkt tranzytowy - LEIPZIG - GERMANY LEIPZIG - GERMANY 04:50

niedziela, lipiec 03, 2011 Terminal DHL Godzina Ilość

10 Przesyłka procesowana - LEIPZIG - GERMANY LEIPZIG - GERMANY 13:58

9 Przesyłka awizowana w punkcie tranzytowym - LEIPZIG - GERMANY LEIPZIG - GERMANY 12:33

sobota, lipiec 02, 2011 Terminal DHL Godzina Ilość

8 Przesyłka awizowana w punkcie tranzytowym - LEIPZIG - GERMANY LEIPZIG - GERMANY 16:46

7 Przesyłka opuściła punkt tranzytowy - HONG KONG - HONG KONG HONG KONG - HONG KONG 05:19

6 Przesyłka procesowana - HONG KONG - HONG KONG HONG KONG - HONG KONG 05:02

piątek, lipiec 01, 2011 Terminal DHL Godzina Ilość

5 Przesyłka procesowana - HONG KONG - HONG KONG HONG KONG - HONG KONG 14:32

4 Przesyłka awizowana w punkcie tranzytowym - HONG KONG - HONG KONG HONG KONG - HONG KONG 14:26

3 Przesyłka opuściła punkt tranzytowy - HONG KONG - HONG KONG HONG KONG - HONG KONG 13:00

2 Przesyłka procesowana - HONG KONG - HONG KONG HONG KONG - HONG KONG 12:52

1 Przesyłka odebrana od nadawcy HONG KONG - HONG KONG 02:13

Ciekawostka jaka mi się rzuciły w oczy:

- sprzęt miałem zapakowany już 20/06/2011 (wg naklejki na opakowaniu), paczka nadana 29/06/2011 (wg etykiety DHL na paczce), a jak widać podróż zaczęła 01.07.2011

W zestawie oprócz samego przetwornika znajduje się jeszcze kabelek USB (z filtrami ferrytowymi), kabelek optyczny oraz kabel zasilający. Audio-GD dorzuciło też sporo zworek (coś tam można przestawić w środku urządzenia).

Poniżej fotka jak się urządzenie prezentuje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj otrzymałem przesyłkę z audio-gd NFB-12 :) Pierwsze wrażenie - scena dużo większa, przybyło mnóstwo detali, słychać jak utwór jest mocno skompresowany (mp3 słabej jakości)... :)

Budżet przekroczyłem o niemal 300 zł - całkowity koszt jaki poniosłem to ok 894 zł (sprzęt, wysyłka, prowizja paypal, prowizja dla DHL'a za przygotowanie papierów do odprawy celnej, vat (obeszło się bez cła, ale vat bardziej boli :P)). Mimo tego i tak uważam, że było warto :)

Czas oczekiwania od zamówienia do otrzymania przesyłki to nieco ponad 2 tygodnie (zamówione 19/06/2011). Sam transport za pośrednictwem DHL trwał ok 5 dni:

Ciekawostka jaka mi się rzuciły w oczy:

- sprzęt miałem zapakowany już 20/06/2011 (wg naklejki na opakowaniu), paczka nadana 29/06/2011 (wg etykiety DHL na paczce), a jak widać podróż zaczęła 01.07.2011

W zestawie oprócz samego przetwornika znajduje się jeszcze kabelek USB (z filtrami ferrytowymi), kabelek optyczny oraz kabel zasilający. Audio-GD dorzuciło też sporo zworek (coś tam można przestawić w środku urządzenia).

Poniżej fotka jak się urządzenie prezentuje :)

Ukryta Zawartość

Gdzie mogę go kupić???

Ukryta Zawartość

Tutaj znajdziesz nieco więcej informacji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

daro896, jak będziesz u nich zamawiał to pogadaj z nimi, aby ci zaniżyli wartość paczki, gdy trafi na cło to mniej zapłacisz.

Albo możesz też poczekać na to -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

daro896, jak będziesz u nich zamawiał to pogadaj z nimi, aby ci zaniżyli wartość paczki, gdy trafi na cło to mniej zapłacisz.

Albo możesz też poczekać na to -

Ukryta Zawartość

Czy to jest sklep z którego kolega powyżej zamawiał daca??? (nie widzę opcji kup teraz w jaki sposób to zamówić przez maila??)

Nigdy czegoś takiego nie robiłem z góry sorki za zawracanie tyłka.

Kurde to troszkę mi nie pasi bo zacząłem latać na słuchawkach:( Ale nieźle się prezentuje.

Ukryta Zawartość

:) Prosta sprawa - zgodnie z tym co pisze, piszesz maila (warto napisać gdzie sprzęt będzie użytkowany - kwestia zasilania, jaką przesyłkę preferujesz - DHL, EMS, TNT, no i jaki sprzęt chcesz zakupić). W odpowiedzi dostajesz formularz do wypełnienia (część danych już tam jest wbitych). Zamówienie zostaje przyjęte w momencie przelania kasy i odesłania wypełnionego formularza. Odnośnie wart. i takich tam w mailu dostaniesz szczegóły :)

@nsk

Nie wiem skąd Ty te wszystkie niszowe sprzęty wynajdujesz :P Też fajny kawałek sprzętu, ale z wysyłką i USB pewnie ok 400$ wyjdzie. Na minus brak wzmaka słuchawkowego, no i to jest póki co pre-oreder (wysyłka może w sierpniu).

:) Prosta sprawa - zgodnie z tym co pisze, piszesz maila (warto napisać gdzie sprzęt będzie użytkowany - kwestia zasilania, jaką przesyłkę preferujesz - DHL, EMS, TNT, no i jaki sprzęt chcesz zakupić). W odpowiedzi dostajesz formularz do wypełnienia (część danych już tam jest wbitych). Zamówienie zostaje przyjęte w momencie przelania kasy i odesłania wypełnionego formularza. Odnośnie wart. i takich tam w mailu dostaniesz szczegóły :)

@nsk

Nie wiem skąd Ty te wszystkie niszowe sprzęty wynajdujesz :P Też fajny kawałek sprzętu, ale z wysyłką i USB pewnie ok 400$ wyjdzie. Na minus brak wzmaka słuchawkowego, no i to jest póki co pre-oreder (wysyłka może w sierpniu).

DZIEKI WIELKIE:) MAM NADZIEJE ZE PÓJDZIE BEZ PROBLEMÓW.

nerio, na head-fi widziałem ogłoszenie, jak na razie ta firma wydała trzy modele wzmaków słuchawkowych, które cieszą się dużym zainteresowaniem. Ogólnie to jeszcze nawet nie pokazali zdjęć wnętrza, ale klocek zapowiada się nieźle. Z USB i wysyłką gdzieś pod $500 by podeszło. Ciekawą kostkę od AKM tam zaaplikowali. Niewiele o niej można się dowiedzieć w Internecie, ale zamontowana ona jest w Cary Xciter i Esoteric. Natrafiłem też na jakieś forum DIY, gdzie komuś bardziej podpasowała ta kostka niż ESS 9018.

Natomiast, co to wojego NFB-12 to wiem, że niektórzy porównywali do wyrobów sklepowych i spokojnie walczyła z tymi za $500. Jedna osoba miała NFB-12, Arcama, NuForce HDP i Yulonga D100. Na pierwszym miejscu był ten ostatni, potem Audio-GD. Ale podejrzewam, że może miał jakieś "głodne" słuchawki i może sprawa zasilania z HDP i Arcama nie dała rady.

@daro896:

jak coś pisz, ja mam już to za sobą, więc wiedza jakaś jest :)

@nsk

Ogólnie sporo nowych zabawek się pojawiło od czasu, kiedy się rozglądałem ostatni raz (ok rok temu)

Póki co cieszę z zakupionego NFB-12 (każdego dnia gra coraz lepiej, dźwięk naprawdę zaczyna wciągać :)).

Inne zakupy to przyszłość, jak wypłata będzie na tyle sensowna, żeby można było zacząć kolekcjonować sprzęt :)

Na pewno w najbliższym czasie nowe słuchaweczki się przydadzą, bo źródło jest już na bdb poziomie :)

Osobiście zainteresował mnie ten przetwornik (wzmak słuchawkowy, pre-amp w jednym):

Ukryta Zawartość

Ale cena póki co zabija :P 3800 zł (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To, co wstawiłeś to DAC/HP/Pre w jednym, ale DAC-a już masz i cię to nie interesuje, no chyba, że myślisz o zmianie.

To, cię interesuje jak już

Ukryta Zawartość

Słuchaweczki do zmiany i to jak najprędzej :), musisz coś przypolować do 1,5k wtedy DAC ci pokaże na co go stać. Natomiast jeśli mam być szczery, to jeśli myślałeś w przyszłości o wzmaku słuchawkowym, to trochę byłoby dziwnie z dziurą słuchawkową w NFB-12. Moim zdaniem na razie skup się na słuchawkach z pokroju Denon D2000/Sennheiser 650/Ultrasone 900/Grado albo jakieś AKG i potem jak będziesz chciał zrobić zmianę na coś o wiele lepszego, a nie przykładowo Audio-GD NFB-3. Może Bifrost i jakiś wzmak :).

Bursona wzmak to bym chciał, ale DAC to tak średnio, tzn. wolałbym kupić coś osobnego.

Ukryta Zawartość

Na razie nic nie zmieniam :P Może kiedyś :) i jak mówisz prędzej kupie samego wzmaka słuchawkowego (teraz szukałem czegoś all in one za rozsądną cenę i udało się kupić, więc jest OK :))

Jak budżet się trochę podreperuje to na pewno coś nowego kupię, ale kwota rzędu 1,5k zł za słuchawki odpada raczej (no chyba, że przychody będą inne). Póki co wśród faworytów są SENNHEISER HD 598, Audio-Technica ATH-AD700, może również Fostex T50RP (za wielką wodą ost 2 sztuki jakiś czas temu były za ok 90$, ale wysyłki brak do EU). Słuchawki muszą grać dobrze w praktycznie każdym gatunku i być bardzo wygodne (2 pierwsze modele podobno są ultra wygodne).

Ale to póki co takie tam przymiarki, jak będzie gotówka to będę myślał :)

Daruj sobie te modele, które podałeś, z Audio-Technic warte świeczki jest model 900 jeśli ktoś lubi to granie, Sennheiserów słuchałem i przeciętnie, można lepiej, a do tego są brzydkie w rzeczywistości i to bardzo... Nie wyglądają tak fajnie jak na obrazku.

Porozglądaj się za: Creative Aurvana Live + rekabling, AKG K530, Sennheiser HD555, GRADO SR 60i, Sennheiser HD380, Beyerdynamic.

Daruj sobie te modele, które podałeś, z Audio-Technic warte świeczki jest model 900 jeśli ktoś lubi to granie, Sennheiserów słuchałem i przeciętnie, można lepiej, a do tego są brzydkie w rzeczywistości i to bardzo... Nie wyglądają tak fajnie jak na obrazku.

Porozglądaj się za: Creative Aurvana Live + rekabling, AKG K530, Sennheiser HD555, GRADO SR 60i, Sennheiser HD380, Beyerdynamic.

Mam zupełnie inne zdanie. AD700 to jest zbliżony dźwięk do AD900, te drugie są trochę bardziej szczegółowe, mają niżej schodzący bas, powiedziałbym, że są trochę lepsze, ale nie wiem, jak ktoś może kategorycznie twierdzić, żeby darować sobie jedne, a polecać drugie... Tak samo odradzać 598 a polecać 555...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.