Skocz do zawartości
IGNORED

Bass Reflex - Altus 110

krzychu441

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zastąpić te "kraty" od bass reflex'u tubami. Jakiej długości tuby wsadzić?

Może być ta?:

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/84120-bass-reflex-altus-110/

Jeżeli chcesz to zrobić porządnie to należy długość rur obliczyć z wzorów lub zasymulować w jakimś programie do projektowania obudów bassreflex. Do tego potrzebne są parametry T-S głośnika niskotonowego, objętość obudowy, średnica i ilość rur oraz trochę wiedzy na ten temat. Parametry T-S chyba są dostępne na stronie Tonsilu ale nie jestem tego całkiem pewny. Żeby to zrobić jeszcze porządniej to należałoby po wmontowaniu obliczonych rur sprawdzić zgodność rezultatu z założeniami poprzez pomiar impedancji głośnika w funkcji częstotliwości. Mogą tu być rozbieżności ponieważ publikowane parametry są, a przynajmniej powinny być, wielkościami średnimi dla nowych głośników. Te konkretne egzemplarze mogą się różnić nieco. Parametry te również zmieniają się z czasem.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Źle się wyraziłem. Chodziło mi o te sitka, a nie kraty. A co to są za bass-reflex'y w linku który podałem? Pisze, że do Altus 110, więc jest to już obliczone?

krzychu441 nie obraź się, ale myślałeś może o zezłomowaniu tych altusów? (wiesz bardzo złe opinie a nawet pogarda dla tych kolumn na forum)

Dzięki christo1250

Którą wybrać spośród tych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki christo1250

Którą wybrać spośród tych:

Ukryta Zawartość

W linku masz napisane - średnica zewnętrzna 55mm, zresztą wyjmij sobie te sitka i zmierz dokładnie ich średnicę. Tylko że:

altus 110 to mierna kolumna i inwestowanie w rury, nowe zawieszenia i membrany (lub całe głośniki) może być średnio opłacalne. Popatrz. same rury BR to w przypadku a110 cztery razy 15 zł (około) plus przesyłka. Zestaw naprawczy (wspomniane membrany i zawieszenia) kolejne 40zł. To już ponad 100 i na koniec może okazać się, że efekt jest dużo gorszy od wyjściowego. Ja na Twoim miejscu sprzedałbym te kolumny - przy odrobinie szczęścia weźmiesz za nie dwie stówki. Jeśli dodasz do tego 100, które chcesz "władować" w rury okaże się, że masz kasę na sprzęt sto razy lepszy niż te altusy z nowymi rurami.

Ukryta Zawartość

Nie wyrzucaj. Nie pamiętam wymiarów, lecz wydaje mi się, że to jest około 50 l, to dla głośnika 25/40/3 rezonans trzeba ok 40 Hz lub niżej, czyli dwie rurki o średnicy wewnętrznej 46 mm i długości 8cm. Sam to przerabiałem. Lecz musowo je wytłumić przynajmniej gąbką lub wełną mineralną, owczą czy co tam masz. Może jeszcze kiedyś dojrzejesz do jedwabnego głośnika kopułkowego zamiast tuby, ale to inna para kaloszy. Życzę efektów.AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.