Skocz do zawartości
IGNORED

Tani bluray jednak nie zastąpi porządnego !?

stempel

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie ostatnio natknąłem się na dziwny wątek odnośnie różnej jakości dźwięku puszczonego po coaxialu do ampli z odtwarzaczy bluray. Pomyślałem kolejny post jakich wiele ale... Chodziło o porównanie taniego urządzenia na magiczną literkę "M" oraz odtwarzacza w cenie 500zł. Ponieważ nie dawało mi to spokoju a nadarzyła się okazja kupna w promocyjnej cenie tegoż cuda techniki nie zastanawiałem się długo. No i jak się okazało strumień bitów wpuszczony do tego samego ampli z mojego SONY BDP S-373 okazał się lepszy od tego z urządzenia "M". Dało mi to troszkę do myślenia i zastanawiam się czy np. w kinie wysokiej klasy preamp/końcówka nie warto jednak zainwestować w jakiś porządny bluray ? Robił ktoś takie testy ?

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

witam wlasnie sprzedalem odwarzacz bluray sony pdp-s360 w stereo gral calkiem przyzwoicie a nawed mial rekomendacje w wydaniu specjalnym plaskie ekrany&dobry dzwiek 2010.A cena odwarzacza grubo ponizej 500zl.POZDRAWIAM.

witam wlasnie sprzedalem odwarzacz bluray sony pdp-s360 w stereo gral calkiem przyzwoicie a nawed mial rekomendacje w wydaniu specjalnym plaskie ekrany&dobry dzwiek 2010.A cena odwarzacza grubo ponizej 500zl.POZDRAWIAM.

Wybacz ale nie o tego typu wypowiedzi mi chodzi.

Jest taki test pokazujący łącznie ze zdjęciami różnice pomiędzy BD za 2000 zł i BD za 4000 zł.

Różnice są duże:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jest taki test pokazujący łącznie ze zdjęciami różnice pomiędzy BD za 2000 zł i BD za 4000 zł.

Różnice są duże:

Ukryta Zawartość

Wiem, ze występują różnice w budowie itp. To nic nowego. Chodzi mi tylko i wyłącznie o połączenie cyfrowe ( w tym wypadku coaxial). Jak wiadomo przy takim połączeniu różnic być nie powinno bo to ampli/preamp bierze na siebie rozkodowanie sygnału a jednak są przypadki kiedy jest inaczej. Zastanawia mnie tylko fakt czy to tanie urządzenie ma jakiś "gryps" czy występuje więcej takich "kwiatków".

Ukryta Zawartość

I tu zmyłka wystarczy np wziąsc taki odtwarzacz Funai M1-B110 za jakies 300 zł i niech nikt nie mówi mi że gra czy odtwarza lepiej niz odtwarzacz za 1000 czy 1500zł wiem bo mam i porównywałem.

Przeczytałem wpis założyciela tego wątku kilkukrotnie i mówiąc szczerze nie rozumiem... Po co spinac odtwarzacz blu ray z ampli coaxialem? Czy chodzi tu o sytuację, gdy ampli nie posiaada HDMI? Czu chodzi po prostu o ew. porównanie wyjść cyfrowych jakiś konkretnych odtwarzaczy?

Wiem, ze występują różnice w budowie itp. To nic nowego. Chodzi mi tylko i wyłącznie o połączenie cyfrowe ( w tym wypadku coaxial). Jak wiadomo przy takim połączeniu różnic być nie powinno bo to ampli/preamp bierze na siebie rozkodowanie sygnału a jednak są przypadki kiedy jest inaczej. Zastanawia mnie tylko fakt czy to tanie urządzenie ma jakiś "gryps" czy występuje więcej takich "kwiatków".

Za dźwięk odpowiada elektronika wewnętrzna. Np. karta dźwiękowa Sound Blaster Audigy domyślnie brzmi fatalnie (po cyfrze również) bo w locie wszystko kiepsko upsampluje do 48 Khz (muzyka 44,1k) co daje opłakany rezultat.

Nie wiadomo co na poziomie oprogramowania robi z dźwiękiem jeden z drugim blu ray. Jeśli jest różnica to jeden z modeli nieźle coś partoli. Może są aktywne jakieś filtry?

>Supmario

A czego tu nie rozumieć :-)

Dobra więc porównanie dotyczy odtwarzaczy Sony Bluray BDP-S373 i Manty za 200zł. Załóżmy, ze posiadam ampli bez HDMI i spięte jest to przez coaxial. Okazuje się, że Mancie brakuje ewidentnie dynamiki w stosunku do Sony. Co do ustawień to nie ma żadnych filtrów- chyba, że coś od górnie. I teraz zastanawiam się czy taka sama sytuacja będzie występować jeśli zastąpimy Mantę jakimś drogim odtwarzaczem Bluray a Sony będzie robiło za ten gorszy Player. Mimo, że dźwięk cyfrowy rozkodowany w ampli powinien być taki sam okazuje się jednak troszkę różnić na korzyść droższego urządzenia. Więc może jednak warto inwestować w droższe odtwarzacze nawet jeśli będą podłączone z wyjść cyfrowych.

I tu zmyłka wystarczy np wziąsc taki odtwarzacz Funai M1-B110 za jakies 300 zł i niech nikt nie mówi mi że gra czy odtwarza lepiej niz odtwarzacz za 1000 czy 1500zł wiem bo mam i porównywałem.

ten funai to blizniacza konstrukcja z Philips BDP 7200, Denon BD 1800, Onkyo BD 606, Marantz BD 7003 ktorych ceny byly nawet kilka razy wyzsze od M1-B110. Z reszta funai pierwotnie kosztowal ok 1 tys zl. Z czym go porowynywales i jakie wnioski?

Do Stempel:

Teraz Ciebie rozumiem i raczej potwierdzam Twoją tezę, że wiele zależy od "bebechów" odtwarzacza BD. Ja mam porównanie od tygodnia: dotychczasowy "odtwarzacz" - PS3 vs. Cambridge Audio Azur 751BD i wniosek jest oczywisty :). Sorki jeśli uraziłem Cię moim niezrozumieniem. Ja akuram posiadam, ampli z HDMI ale i tak dźwięk w wielu przypadkach jest moim zdaniem lepszy po analogu 5.1 przesyłany dobrymi IC.

Do Stempel:

Teraz Ciebie rozumiem i raczej potwierdzam Twoją tezę, że wiele zależy od "bebechów" odtwarzacza BD. Ja mam porównanie od tygodnia: dotychczasowy "odtwarzacz" - PS3 vs. Cambridge Audio Azur 751BD i wniosek jest oczywisty :). Sorki jeśli uraziłem Cię moim niezrozumieniem. Ja akuram posiadam, ampli z HDMI ale i tak dźwięk w wielu przypadkach jest moim zdaniem lepszy po analogu 5.1 przesyłany dobrymi IC.

Spoko nie mam 5 lat żeby się obrażać :-) A czy dźwięk puszczony cyfrowo przez PS3 jest inny niż ten z 751BD także przy tym samym połączeniu ? HDMI VS dobry analog z reguły jest na przegranej pozycji.

Do PS3 to już nie porównywałem. Mam starą "fat" i dźwięk z niej wypuszczałem jako PCM by mieć mozliwość odsłuchu "nowych" formatów. Z BD751 po analogu jest fajniejszy dźwięk, bardziej detaliczny choć miłośnicy łupania zauważą mniej basu na subwooferze.

Do PS3 to już nie porównywałem. Mam starą "fat" i dźwięk z niej wypuszczałem jako PCM by mieć mozliwość odsłuchu "nowych" formatów. Z BD751 po analogu jest fajniejszy dźwięk, bardziej detaliczny choć miłośnicy łupania zauważą mniej basu na subwooferze.

No widzisz a chodzi właśnie o to aby porównać dźwięk z dwóch różnych urządzeń ale połączonych w taki sam sposób (coaxial) z ampli. Różne połączenia będę dawały różne efekty a nie o to mi chodzi. Jeśli możesz to wykonaj taki test na swoich odtwarzaczach.

Ok pokusilem sie o maly test, nie wiem dla czego wczesniej tego nie zrobilem ! SONY PS3 slim VS DENON DVD3800BD. Dwie maszynki podpiete przez HDMI do Arcam av888+koncowka P7 i pod mlotek walkowana od roku plytka 7.1 Forsenses. Rezultat,zaczne od cyfr. Na menu procka pokazuje ze: ps3 incoming sample rate 48khz

denon incoming sample rate 192khz

Na wyswietlaczu procka przy podpietym denonie mam DTS HD HIGH RESOLUTION AUDIO 7.1 przy ps3 DTS+EX. Czyli tu ps3 przegrywa a na sluch tez mi sie tak wydaje bo bas w ps3 zaglusza cala reszte.oczywiscie wszystkie ustawienia i glosnosc sa nie zmieniane podczas testu(moze dla ps3 trzeba by bylo pokrecic lekko tonami i suba zciszyc) w denonie glosy lepiej slyszalne, wyrazniej ale moze to byc wina tego zagluszajacego basu! I minus dla denona strasznie wolno sie odpala ale to nie o to chodzilo w tescie. Wniosek widoczny i slyszalny na plus dla denona!!!

Jak bys puscil z ps3 po cyfrze DD i DTS tez bys slyszal roznice. Chodzi o roznice przy przesylaniu tego samego materialu a ty potwierdziles roznice w oferowanych funkcjach.

server unreachable;--

A o co ? Dwa rozne urzadzenia podpiete w ten sam sposob, w tym przypadku cyfrowy hdmi. Roznica slyszalna!

OK to już jakiś krok na przód. A czy możesz zrobić odsłuch zwykłej płyty CD i ewentualnie jeszcze płyty DVD/Bluray ale zdegradować dźwięk w lepszym odtwarzaczu tak aby dźwięk docierający do pre/amp był taki sam z obydwu urządzeń.

hmm racja! Troche sie zagalopowalem i pasowalo mi to ze jest roznica bo w innym przypadku udowodnil bym sam sobie ze wywalilem siano w bloto. ale zaraz zrobie na innym koncercie test i opisze, tyle ze juz jutro.

Nie moglem sie doczekac do jutra, mialem zle ustawionego ps-a ! po odpowiednim ustawieniu pokazywalo na dwoch urzadzeniach to samo dts high resolution audio 7.1 incoming sample rate 192khz na ps3 i denonie. I co ? Zadnej slyszalnej roznicy, NIC totalnie przynajmniej ja nie slysze.

No czyli u ciebie wychodzi na to, że jednak dźwięk po zdekodowaniu jest taki sam bez względu na użyty player. Może ktoś jeszcze ma okazję porównać różne odtwarzacze ? Zastanawia mnie czy nie chodzi tylko o tanie urządzenia (z którymi ewidentnie jest coś nie tak) i powyżej pewnej poprzeczki różnicy w połączeniu cyfrowym nie dostrzeżemy.

Dobra test nr 2 bo nie dawalo mi to spokoju. Wzielem plyte "Audio Reference Performance Test CD" na ktorej sa nagrane dzwieki bez obrobki studyjnej plus rozne piski i szumy od 20hz do 20khz. Testowalem kiedys z kumplem na niej pare cd-kow i nie ktore z nich odpadaly juz przy 8khz, tzn zaczynaly sie dziwne trzaski, przerywania az po zupelna cisze. Moj stary technics byl najgorszy zaczal szwankowac wlasnie przy 8khz a przy 15khz juz wcale nie gral, aktualny arcam cd36 gra plynnie do konca czyli 20khz(wszystkie cd-ki testowane byly po analogu).Teraz czas na blu-ray ps3 i denon.I znowu sie zdziwilem bo jeden i drogi zagral tak samo jak moj cd arcama. Nie bralem pod uwage jakosci odtwarzanego sygnalu tylko sprawdzalem czy sie nie zadusi ktorys z nich jak to bylo w przypadku slabych cd-kow a mialem nadzieje ze ps3 odpadnie na 15khz i zacznie choc przerywac a tu nic az do 20khz zagral plynnie.Teraz musze zalatwic jakis slaby cd player ktory NIE przejdzie testu po analogu i sprawdzic czy po podlaczeniu cyfrowym bedzie tak samo,bo jezeli wynik bedzie inny tzn po analogu lipa a cyfrowka spoko bedzie to oznaczac ze jaki kolwiek odtwarzacz(blu-ray,cd,tanie czy drogie) podlaczony cyfrowo zagra identycznie bo itak robote odwala DAC w procesorze!?

Ano widzisz ja cały czas tez byłem przekonany, ze przy połączeniu cyfrowym różnic być nie może bo i skąd ? Miałem sporo różnego sprzętu i różnic nie wychwytywałem aż do teraz. Trafił się "babol" z marketu, który zaprzecza tej teorii i dlatego zacząłem się zastanawiać czy aby prosty bluray jaki posiadam (Sony BDP-S373) nie ogranicza mojego kina. Wiem, ze najlepiej byłoby wypożyczyć coś dobrego do domu ale kto przyśle mi na testy takiego Oppo :-)

Wychodzi na to ze jezeli tak jak w moim przypadku mam lepszego DAC-a w procku niz w denonie po przez analog multichanel pogorszylem jakosc. I jeszcze zaplacilem za to.

a tu nic az do 20khz zagral plynnie.

że tak skromnie się zapytam

usłyszałeś 20khz ?

czy może miałeś mikrofon , oraz analizator dźwięku który by to pokazał

ja podłączałem kiedyś kolumny pod generator częstotliwości i moje ucho odpadło przy ok 16-17khz ( kolumny przenoszą do 25khz )i podgłaśnianie sprzętu też nic nie dało

no bo odtwarzacze graja roznie nawet przez coaxial, wniosek: chcesz dobrze to przy dzisiejszej polityce producentow audio (cena w kosmos) musisz slono zabulic a te tanizny to o... mozesz roztrzaskac

chwilowy brak działalności w audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.