Skocz do zawartości
IGNORED

Velum

jozwa maryn

Rekomendowane odpowiedzi

Wracam do tematu sieciówek i pytania jakie już zadawałem:

Jaki sprzet (wzmak, CD, kolumny, konkretne modele) trzeba zestawić, żeby uwypuklic różnicę między dwiema sieciówkami do tego stopnia, żeby sprawa różnicy stała sie oczywista?

Tak, żeby w ślepym teście trafiać za każdym razem?

Ja się nie czuję dość osłuchany, żeby coś takiego rozróżnić z całą pewnością i bez ryzyka.

A jest okazja to zrobić:) Pojawił się nawet potencjalny fundator takiej imprezy ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/8429-velum/page/45/#findComment-431119
  • 2 miesiące później...
  • 8 miesięcy później...
  • 11 miesięcy później...

Frank, 28 Paź 2007, 10:36

>

Ukryta Zawartość

No to mamy nową klasę interkonektów - klasa "De facto wyższa":

"De facto wyższej klasy interkonekt o dużej przepustowości zapewnia..."

;)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/8429-velum/page/45/#findComment-905267

panowie co wy tu za pierdoły

:-)

to są kable:

Ukryta Zawartość

a ile kosztują....

:-)

nie powiem, ale trochę....

btw: u mnie nie zagrały...

P

Ukryta Zawartość

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

https://www.audiostereo.pl/topic/8429-velum/page/45/#findComment-907670

:) Nie pierdoły ale usułujemy poznać fakty.

Zrobiłem "sekcję zwłok" czyli rozebrałem kabel sieciowy kolegi (zapłaciłem mu wcześniej) by odkryć tajemnicę. Gdyby sieciówka trafiła do mnie i miał bym wydać CE, to nigdy by nie dostała znaku bezpieczeństwa. Hućpa w biąły dzień jesli chodzi o budowę i izolatory. Natomiast na plus zasługuje użycie litzy z bardzo cienkich drucików srebrnych izolowanych teflonem po dwa przewodziki ubrane w rękaw ekranujący wykonany również ze srebra. Idąc dalej znajdujemy koszulkę PVC a następnie wszystko po "strojeniu "specjalna" geometrią jest wciągnięte w rurkę paliwową produkcji germany na którą owinieta jest :):):):) izolacja mająca na celu ekranowanie :):):) z taśmy klejącej do pakowania, która po pewnym czsie jak nie od razu "puszcza" klej kauczukowy, którego naturalnym charakterem jest że zawsze się lepi:), na to wciągnięty jest peszel a na wtykach zakończenia PVC w postaci koszulek termokurczliwych. Sieciówki są niebezpieczne i mogą porazić. Sposób konfekcji czyli mocowania drucików z wtykami mocno kontrowersyjny jesli chodzi o bezpieczeństwo:). Dzwiękowo działa czyli zobumia powietrze, lokalizacja instrumentów dobiega nie wiadomo skąd (brak precyzji), bas za mało wyartykułowany a brzmienie mogłoby mieć lepszą głębię. OCENA- kabel klasy i budowy DIY za pieniadze HI-END. Bardzo dobre wejście na rynek jako pierwotnie produkt niemiecki a obecnie mocno lansowany przez miedia. To tyle w skrócie. Wkrótce w zakładce DIY zamieszczę wątek- zróbta sobie sami Velum Power. Będą oczywiście i zdjęcia. W wątku równiez postaram się zamiescić plusy i minusy oraz jak wykownać filtr Audiograde za 15zł:)

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/8429-velum/page/45/#findComment-907752

Że też nikt w Japonii albo Stanach na to nie wpadł?! To epokowe odkrycie! Taśma klejąca w kablu zasilającym jako czynnik "udobrzenia" dźwięku jest godna Nobla z fizyki!

Wyprzedzając nieco to nieuniknione wydawałoby się wydarzenie, pragnę TFURCY tego CHAJ ENTU pogratulować jako pierwszy. Brawo! Polak potrafi! W garażu...

Gratuluję także nabywcom tego cacka w cenach detalicznych - brawo! Zyta Gilowska byłaby z Was dumna!

https://www.audiostereo.pl/topic/8429-velum/page/45/#findComment-907806

Deko mnie bawia takie wpisy...ogladaliśie niektóre wyroby japończyków na rynu hi-end ? Np. Final Labs, wnętrza 47Labs ?

Veluma słuchałem raz-całkiem niedawno. Może wpieniać ze sie cały lepi (od tego przeciekającego kleju pewnie) ale żadnego negatywnego wpływu na dźwięk nie zauważylem ... a może nawet ciut lepiej było. Kumpel stwierdził ze z Velumem system mu gra tak jak wieczorami(było ok. południa)...moze jakies harmoniczne z sieci kabel jednak filtruje(przez swoją budowę). Nie mówię czy jest wart tyle czy mniej, ale zanim sie tradycyjnie pojedzie po krajowym producencie to zobaczcie jak wygladaja cenione wyroby zagraniczne.

Ostatnio był wątek o Shunyata Hydra. Za taką budowę swego czasu krajowy PAL został zjechany na forum jak bura suka, ze nic tam nie ma i ze placi sie za powietrze...ogólnie syf....a Shunyata....no to już co innego...co prawda są tam w środku podobnie jak w PAL-u 2 kondensatory na krzyż....ale za to najlepsze na świecie...po dolarze max sztuka zdaje się....do tego shunyata ma szynotory, ktore leżały w kąpieli termalnej -300stopni w senatorium....producent opłacił cały turnus z zakwaterowaniem i wyżywieniem...no i to jest HiEnd, a nie jakies tam Polskie badziewie.

....a apropos DIY...pisałem to już kiedyś, ale pozwole sobie sie powtórzyc. w nieależnej prasie(takiej bez reklam, do której pisywał m.in Kondo) dobre DIY stoi w rakingu powyżej klasy A Stereophile.

Większosć manufaktur HiEnd to w zasadzie DIY tylko działający na rynku...żadna z wielkich firm takich jak Sony, Denon, Philips nie oheruje (pomimo ogromnego zaplecza) takiej jakosci jak małe(kilkuosobowe czasami) manufaktury obsadzone pasjonatami.

Nie bronię konkrtnie Veluma, choć myśle ze obroni sie sam(wątpię zeby np. Jaromir Waszczyszyn używał veluma na swojej prezentacji wiedząc ze kaszani...sprzedaje wzmaki za 100Kzł)...chodzi mi o takie podejście, ze "nic tam nie ma" i co tam ma niby tyle kosztowac ?

Wczoraj byłem u notariusza i zapłaciłem za dwie kartki papieru 150zł...ile to jest warte ? 20groszy ? To dopiero przewała.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/8429-velum/page/45/#findComment-907823

W kulturze semickiej jest taka zadada: nie ważne kto, co i za ile chce sprzedać, istotne jest czy ktoś to kupi.

A jeśli ktoś kupił kawałek szrotowego drutu za cenę samochodu, to najwyraźniej miał na to ochotę, w końcu to jego pieniądze. Klient na szpan!

https://www.audiostereo.pl/topic/8429-velum/page/45/#findComment-908068

Lancaster, trzeba było sobie na ksero odbić. ;]

A co do tego czegoś to wstydziłbym się w ogóle przyznawać, ze miałem styczność z takim wytworem wyobraźni. Wydaje mi się, ze chyba sprzedaż spadła,bo watek został podniesiony do góry. Wiecie coś na ten temat?

Mimo wszystko szacunek dla wytwórcy czy tez sprzedawcy, ze znalazł frajerów na te kable. :)

https://www.audiostereo.pl/topic/8429-velum/page/45/#findComment-908887

Każdy kabel czy gadzet jest wart tyle ile ktoś jest skłonny za niego zapłacić. Pomimo budowy jaką skrytykowałem kabelek Velum w wyraxnie słyszalny spośób "pracuje" w każdym systemie- im lepszy tym wpływ jest bardziej słyszalny. Brzmienie jest pełne przestrzeni ale mi brakuje precyzji znanej mi z tańszej sieciówki jaką posiadam........................ . Brakuje mi równiez wypełnienia dolnego pasma, szybkości na basie i precyzji. Dzwięki są przestrzenne ale "latają" frywolnie i nie można ich precyzyjnie zlokalizować. Pomimo budowy ze srebra brzmienie przypomina kable miedziane- taka sztucznie rozdmuchana przestrzeń. Jednym to się spodoba innym nie. Wielkim minusem równiez w mojej ocenie jest sposób konfekcji. Obrane z izolacji druciki nie są ani skręcone ani pocynowane. Odcinki bez izolacji sa bardzo długie tak by wchodziły we wtyk od gniazda jak najdalej w piny oraz w IEC do końca blaszki stykającej się z gniazdem męskim IEC. Punktowy montaż uzyskano wyłącznie wskutek styku kabla ze śrubami mocującymi. Niby O.K ale jednak pod względem bezpieczeństwa istnieje ryzyko iskrzenia luźnych końców drucików. Sieciówke zbudowano na wzór kabli Tara labs serii AIR- umieszczając wiązkę w rurce olejowo-paliwowej o grubości ścianki 2mm i przekroju 12mm. Cała rurka wraz z wtykami została opasana taśmą izolacyjną zbrojona szarą (izolacja uszczelniająca-6zł rolka). Ma to tworzyć zamknięcie rurki powietrznej a owinięcie taśmą również wtyków i złączek zastąpić ekranowanie. Tasma nie jest aluminiowa więc roli ekranu nie spełnia- byc może wyłącznie w wyobraźni konstruktora- producenta. Tak zwane strojenie kabla odbywa się na trzech etapach. Pierwszy mocne tłumienie- geometria Kimber, następnie wiązki proste a następnie skrętka typowo energetyczna. Istotą jest są tu długości całości kabla i podział % na poszczególne skrętki całej sieciówki. Osobiście dostrzegam wiele możliwości poprawienia tej sieciówki co podniesie sprężystość i wypełnienie brzmienia przy jej stosowaniu bez utraty jej plusów jakie są wynikiem wyłącznie uzytego srebra- izolacji małych wiązek, ekranu i wzmajemnej geometrii. Na plus brzmienia zapewne sposób konfekcji Velum nie miał wpływu. Tak więc mając ten sam typ półproduktu mozna zbudować coś naprawdę ekstra dodatkowo z dbałością o pełne 100% bezpieczeństwo użytkowania. Dodatkowym plusem z nabycia sieciówki jest możliwość z długiej sieciówki zrobienia "lepiej brzmiącej sieciówki" ale krótszej a z pozostałych wiązek zrobienie Interkonektu, bo użyte druciki i ekran sda naprawdę pierwszej jakości.

https://www.audiostereo.pl/topic/8429-velum/page/45/#findComment-909388

Nic nowego moje oczy nie dostrzegły jak to co już było. Dla wyjasnienia klejam zapozyczone zdjęcia na których jest identyczny obraz jaki ukazał sie przed moimi oczami po rozebraniu sieciówki. Prosze zwrócić uwagę na szlauch olejowo paliwowy i owinięcie taśma "puszczającą" klej. Na zamieszczanych wcześniej zdjęciach duciki są identyczne jak te używane w IC i zapewne w głośnikowych. Wcześniejsze sugestie Bartka1 były że druciki to miedź srebrzona. Dokonałem sprawdzenia- druciki wykonane są tak jak i ekran z bardzo czystego srebra.

Ukryta Zawartość

post-15608-100000888 1194001618_thumb.jpg

post-15608-100000889 1194001618_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/8429-velum/page/45/#findComment-909859

Chyba więc się nie mylę sądząc ze i w sieciówce i łączówkach jest uzyty ten sam półprodukt?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/8429-velum/page/45/#findComment-909880

Niestety kabelek nie wygląda jak z allegro:) Zbudowany jest z cienkich wiązek drucików ze srebra o łącznej średnicy z izolacją teflonową 1mm2. Wiązki są ze sobą wzajemnie skręcone i pokryte rękawem ekranującym równiez z takiego samego srebra. Na sieciówke składają się trzy pary takich drutów. Błędnie więc były oceniane jako z brakiem ekranowania:). Ekran w jednej parze jest połączony od wtyku RCA do wtyku męskiego prądowego. Nie spotkałem nigdy takiej jakości druta na allegro a szkoda:)

https://www.audiostereo.pl/topic/8429-velum/page/45/#findComment-911086

Rolandsinger, 31 Paź 2007, 14:18

>W kulturze semickiej jest taka zadada: nie ważne kto, co i za ile chce sprzedać, istotne jest czy

>ktoś to kupi.

>

>A jeśli ktoś kupił kawałek szrotowego drutu za cenę samochodu, to najwyraźniej miał na to ochotę, w

>końcu to jego pieniądze. Klient na szpan!

dobrze to napisałeś- w kulturze semickiej.

w dawnych czasach broniono się przed tą "kulturą" na różne sposoby w Europie. Dzisiaj to już historia.

Najpierw w USA a potem w Europie "rozlały"się wartości z tej "kultury".

Wszystko można sprzedać i kupić. I obsrać.

Kultura :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/8429-velum/page/45/#findComment-911148
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.