Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla Meridiana 551

mariuszdab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dopracowałem swój system składający się z cd Meridian 508.20, wzm Meridian 551, kolumny Epos M16. Kable kolumnowe - Linn K20, IC - Oyaide PA-02. Sądzę, że wzmak nie do końca daje mi satysfakcję ze słuchania, jest za mało dynamiczny, oczekuję więcej dyscypliny i twardości, barwa jest ok,

charakterystyka tez jest ok, być może szukam "kwadratowych jajek", ale co tu wykombinować?

https://www.audiostereo.pl/topic/84397-alternatywa-dla-meridiana-551/

Zestawiłeś system wg angielskiej szkoły brzmienia i narzekasz na brak ofensywności. Kup coś z amerykańskich producentów, to poznasz różnicę i znajdziesz odpowiedź na pytanie jakie granie wolisz. To schematyczne ujęcie, ale się sprawdzi.

Na początek wypróbuj inne źródło - może z lampami w środku?

Różne są definicje hi-endu, ale jeśli świadomie wstawiłeś temat w tę zakładkę, to prowokujesz.

Na początek komplet kabli np.Nordosta lub Stereovoxa+2sieciówki.Jeżeli chcesz więcej,w zasadzie wszystkiego-to Krell kav300i w miejsce M551 dostarczy ci mnóstwo wrażeń,a nie wyrwie podszewki z kieszeni.Unikałbym jednak lamp,poniewaz tylko upiekszą i tak mdłe granie.

Na początek komplet kabli np.Nordosta lub Stereovoxa+2sieciówki.Jeżeli chcesz więcej,w zasadzie wszystkiego-to Krell kav300i w miejsce M551 dostarczy ci mnóstwo wrażeń,a nie wyrwie podszewki z kieszeni.Unikałbym jednak lamp,poniewaz tylko upiekszą i tak mdłe granie.

Jesli chodzi o kable, to celuje w Nordosta, na sieciowki chwilowo nie mam pomyslu, na razie sa Audionovy Starpower MkII , dzieki za sugestie w kierunku Krella, wlasnie ten model bralem pod uwage. Nie wiem czy dobrze mysle, ale przychodzi mi do glowy rowniez Exposure 3010s. W zasadzie juz od dawna bylem zdecydowany na Electrocompanieta ECI-1, ale widze, ze dla tego modelu rynek wtorny nie istnieje. Tak czy siak cd zostaje jako docelowy, kolumny przynajmniej na razie też.

Nordost odchudza dźwięk - szukasz zupełnie czegoś innego. Lampa właśnie dociąża i dodaje ciała. Na pewno nie spowalnia.

Mam i lampę i Nordosta. Miałem też Krella 300i - wybierz coś innego lub kup to samo za dużo mniej, bo z łatwością można.

Electrocompaniet, to ślepa uliczka. Po miesiącu od zakupu pamiętaj, że był taki, co przestrzegał :-)

Kup wzmacniacz tranzystorowy w klasie A lub mocną hybrydę - największa szansa uzyskania wykopu z delikatnością.

Nordost odchudza dźwięk - szukasz zupełnie czegoś innego. Lampa właśnie dociąża i dodaje ciała. Na pewno nie spowalnia.

Mam i lampę i Nordosta. Miałem też Krella 300i - wybierz coś innego lub kup to samo za dużo mniej, bo z łatwością można.

Electrocompaniet, to ślepa uliczka. Po miesiącu od zakupu pamiętaj, że był taki, co przestrzegał :-)

Kup wzmacniacz tranzystorowy w klasie A lub mocną hybrydę - największa szansa uzyskania wykopu z delikatnością.

Możesz rozwinąć myśl o kav300i.Grałem na lampach i na Krellu,tym właśnie.Wydaje mi się,że nie potrafiłeś zestawić systemu.Przy cenie ok.3,5tys ten wzmak nie ma konkurencji.Chyba,że ty znasz lepszy za takie pieniądze.

Możesz rozwinąć myśl o kav300i.Grałem na lampach i na Krellu,tym właśnie.Wydaje mi się,że nie potrafiłeś zestawić systemu.Przy cenie ok.3,5tys ten wzmak nie ma konkurencji.Chyba,że ty znasz lepszy za takie pieniądze.

Krell jest liderem wg tego co koledzy doradzaja, to nie ulega watpliwosci, ale co myslicie o Exposure 3010s, to podobno brzmieniowo w/w Krell tylko w tanszym wydaniu. Uparlem sie i jesli chodzi o IC, to zostawie Oyaide.

Krell jest liderem wg tego co koledzy doradzaja, to nie ulega watpliwosci, ale co myslicie o Exposure 3010s, to podobno brzmieniowo w/w Krell tylko w tanszym wydaniu. Uparlem sie i jesli chodzi o IC, to zostawie Oyaide.

Porównanie 300i z Exposure 2010s skończyło się na drugim traku-nie było sensu kontynuować.Za część tego na co narzekasz odpowiada ten IC.

Porównanie 300i z Exposure 2010s skończyło się na drugim traku-nie było sensu kontynuować.Za część tego na co narzekasz odpowiada ten IC.

A takie cuda na kiju wypisują o tym Oyaide, uleglem przyznam sie szczerze opiniom i go kupilem, ze miedz monokrystaliczna wyczynia cuda.....(ku..a mam go 3 pary, kazda z innymi wtykami)

Okey, jedynym typem staje sie widzę ten kav-300i i na nim koncze poszukiwania.

Piszesz o Exposure 2010s a ja mialem na mysli 3010s, podobno "10 razy" lepszy od 2010s.

A takie cuda na kiju wypisują o tym Oyaide, uleglem przyznam sie szczerze opiniom i go kupilem, ze miedz monokrystaliczna wyczynia cuda.....(ku..a mam go 3 pary, kazda z innymi wtykami)

Okey, jedynym typem staje sie widzę ten kav-300i i na nim koncze poszukiwania.

Piszesz o Exposure 2010s a ja mialem na mysli 3010s, podobno "10 razy" lepszy od 2010s.

Ale tylko ``podobno``.Zanim zaczniesz zmieniać elektronikę,popróbuj z innym IC.Z tanich można samemu zrobić z Kimbera PBJ z wtykami ETI,może coś ze srebra.

Exposure do Eposa to może być bardzo dobry wybór. Dawno, dawno temu, za siedmioma lasami i siedmioma górami, jeszcze za czasów Eposów ES11 i ES14, zestawienie Epos + Exposure uchodziło za klasyczne, synergiczne połączenie. Może i z nowszymi produktami zadziała ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.