Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz XLR

andrzej!obibok

Rekomendowane odpowiedzi

dzień dobry, mam problem. Zrobiłem wzmacniacz z wejściem XLR z PCM1796 (regulacja po jednym PGA2311 na kanał) a za nimi na każdy kanał po jednej sztuce LM4780, na głośniki idzie sygnał tylko z plusów końcówek mocy. Gdy podłączam subwoofer aktywny pod jeden z kanałów przy kolumnie dźwięk w subie jest ale tak jakby tylko w połowie to znaczy słychać bas tylko z jednej komory (są dwie) sub - przeróbka pasywnego ZGN 120 -8-513 na aktywny, filtr wejściowy różnicowy. Dodam że wcześniej były pojedyncze końcówki mocy (LM3886) i grało z obu komór suba subhał był brany również z zacisków kolumn.

Moje pytanie: czy mogę wsiąść sygnał dla subwoofera z każdego plusa końcówki mocy i zamknąć o masę wzmacniacza, czy to będzie bezpieczne? zaraz dodam zdjęcia jeśli potrzeba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uploaded with

Ukryta Zawartość

zapyanie.jpg

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/84453-wzmacniacz-xlr/

edycja: przepraszam na nieco pewnie niezrozumiały opis problemu, ale rozwiązanie jego nastąpiło po uzupełnieniu układ o wzmacniacz słuchawkowy TPA6120a2 do którego sygnał trafia zza PGA2311 który jak się okazało z noty katalogowej może pracować bez problemu przy napięciu +-5V czyli identycznym jak PGA2311 (korzystają ze wspólnego zasilania) Stamtąd już TPA zasila tylko wejście głośnikowe filtra aktywnego i robi to zdumiewająco precyzyjnie, o wiele ciekawiej niż z wyjścia LM4780 w mostku. Teraz gra równo z obu komór subwoofera (Jay Z. z teledysku Deja Vu wali w ścianę identycznie realnie jak teściowa z pokoju obok, można dać się nieźle nabrać!)

Pozdrawiam wszystkich zapaleńców DIY :)

https://www.audiostereo.pl/topic/84453-wzmacniacz-xlr/#findComment-2224529

ty obiboku jeden coś ty wykombinował?

Co ja wykombinował? hmm jak to nazwać - wzmacniacz nietypowy bo zawierający w odległości kilku centymetrów od końcówek mocy kartę dźwiękową z wejściem na USB (48Khz/16bit), wejściem optical 96Khz/24bit oraz torem całkowicie zbalansowanym od samego źródła PCM1796 (192Khz/24bit) przez potencjometry BurrBrown PGA2311 do 4 końcówkek mocy w mostakch 2xLM4780 dodatkowo posiadający doskonały wzmacniacz słuchawkowy tpa6120a2. Gra to majestatycznie jak dla mnie po przesiadce z LM3886, czy można chcieć czegoś więcej oprócz lepszych kolumienek? Mam juz zestaw na miarę swoich potrzeb, teraz tylko muzyki odpowiedniej szukam

:D

https://www.audiostereo.pl/topic/84453-wzmacniacz-xlr/#findComment-2226470

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.