Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka i strategia obronna Polski.

Gość dziadekwłodek

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby mieć prawdziwą armię trzeba mieć pieniądze i głowę na karku. My nie mamy ani jednego ani drugiego .

W razie wojny najlepiej jest wyjechać do kraju który potrafi się skutecznie bronić, a nie tylko zachęcać do oddania życia za Ojczyznę (czyli za nieudolność polityków).

A "ojczyzna" to wymyślony 250 lat temu produkt marketingowy - konstrukt pojęciowy który miał zachęcić chłopów do walki, tak żeby ich śmierć miała dla nich jakiś wyższy cel.

Jak widać pojęcie się przyjęło, w epoce romantyzmu wzmocniło i dla współczesnego Polaka jest terminem oczywistym.

Stary cie na pewno dokładnie już obejrzał?Zobaczył co narobił?

Żeby mieć prawdziwą armię trzeba mieć pieniądze i głowę na karku. My nie mamy ani jednego ani drugiego .

W razie wojny najlepiej jest wyjechać do kraju który potrafi się skutecznie bronić, a nie tylko zachęcać do oddania życia za Ojczyznę (czyli za nieudolność polityków).

A "ojczyzna" to wymyślony 250 lat temu produkt marketingowy - konstrukt pojęciowy który miał zachęcić chłopów do walki, tak żeby ich śmierć miała dla nich jakiś wyższy cel.

Jak widać pojęcie się przyjęło, w epoce romantyzmu wzmocniło i dla współczesnego Polaka jest terminem oczywistym.

Twoja wypowiedź wynika z niskiej samooceny. Nic nie poradzimy, że masz mentalność niewolnika. Bez urazy. Obecnej władzy nie zależy na tym, aby w Polsce było dobrze. To są sprzedajne qrvy, które mają powiązania z Rosją, Niemcami, i pejsaczami. Rozbawiła mnie reakcja na wypowiedź Rydzyka kilka dni temu. W jego wypowiedzi nie było słowa o żydach, ale - co ciekawe - to właśnie oni zareagowali histerycznie. W dzisiejszym artykule na Onecie poklepali po pleckach Tuska i polski rząd za jedyną słuszną reakcję (link):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pieniądze będą w kasie, gdy pozbędziemy się tych politycznych kurewek, a ludzi z głową na karku nie brakuje.

miglanc,ty chyba nie wziąłeś możliwości mulsa...obronnych.Sam tym zabojadom i litwininom da rade.Wystarczy,że wyjdzie a uciekną od smroda...chiba że gasmaski założom.

Taką taktyke ma...gównianą.

Ja tego idiotę biorę pod uwagę jako potencjalnego sapera. Będzie biedaczysko biegło na przodzie i wywąchiwało miny. Jest tu kilku pajaców na forum próbujących nieudolnie rozbijać tego rodzaju wątki. Na innych forach są ich odpowiednicy. Wykazują zadziwiającą desperację (wręcz fanatyzm) w judzeniu, ale ten akurat to jest debil do potęg entej, zwykły prostak, zero finezji.

Ukryta Zawartość

Nasza strategia powinna być prosta : Nie będzie Rusek pluł nam w twarz ! Można ją wypisać na sztandarach po wygranych przez prawdziwych polaków wyborach jesienią 2011 roku.

Jako pretekst do wywołania wojenki należy ogłosić, że nie będzie nam ruski bezkarnie okadzał mgłą samolotów z prezydentem.

Do wojny możemy wystawić naszą dzielną kawalerię jadącą w równych szeregach za kapelanami wojskowymi. Wsparcia dostarczą nam 3 aktualnie sprawne F-16. Tyle wystarczy, bo jak wiadomo polscy piloci są najlepsi na świecie.

Wsparcia z morza dostarczy nam polska flota okrętów podwodnych ze słynną Błyskawicą na czele.

Wygramy, bo jesteśmy moralnie silniejsi !

A polityka i strategia to tylko takie gadanie różowych liberałów chcących podciąć wojenną tradycję polaków.

Sam widzisz do czego doprowadzili rządzący przez ostatnie dwadzieścia lat. Nie mamy armii, gospodarka wyprzedana, rządzą nami jakieś szmaty, kasa pusta - choć to akurat jest mało precyzyjne określenie, bo mamy gigantyczny dług. Ponadto korupcja, biurokracja itd. itp. Tusk robi dokładnie odwrotnie niż obiecywał w expose, a z 'sondaży' wynika, że ludzie go kochają. Z Kaczki robią świra (a przynajmniej próbują), Sikorski dostaje białej gorączki jak ktoś spojrzy krzywo na żyda, ale nie reaguje, gdy Polakom dzieje się krzywda. Żyjemy w kraju, w którym można szczać na historię, kulturę Polski, ale o starozakonnych można mówić tylko dobrze, albo wcale. Oficjalnie nie ma ich w Polsce, ale w sejmie występuje ich zadziwiająca nadreprezentacja. Płonie w kancelarii sejmu menora, a prezydent w pałacu popierdala w jarmułce. Super.

Ok. 280 samolotów "myśliwskich" w tym ok 80 szkoleniowych (Orliki i Iskry).

Rosja - ok 1600 maszyn tego rodzaju.

Niemcy - ok. 280 maszyn.

Czesi - ok 60 maszyn w tym 14 Saabów

Przynajmniej z lotnictwem nie jest źle tym bardziej, że obecny PO prezydent pocieszał nas kiedyś sławiąc umiejętności naszych pilotów. Fakt, drzwi od stodół jeszcze u nas dostatek...póki co.

Ktoś tu pisał, ze był (jest komandosem)...świetnie, w razie czego będzie z kogo tworzyć ewentualne podziemie zbrojne.

Tak na poważnie, jak historia uczy żaden układ polityczny, militarny, geograficzny, etniczny nie jest trwały.

Kwestia czasu, lepiej później niż za naszego życia.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Twoja wypowiedź wynika z niskiej samooceny. Nic nie poradzimy, że masz mentalność niewolnika. Bez urazy. Obecnej władzy nie zależy na tym, aby w Polsce było dobrze. To są sprzedajne qrvy, które mają powiązania z Rosją, Niemcami, i pejsaczami. Rozbawiła mnie reakcja na wypowiedź Rydzyka kilka dni temu. W jego wypowiedzi nie było słowa o żydach, ale - co ciekawe - to właśnie oni zareagowali histerycznie. W dzisiejszym artykule na Onecie poklepali po pleckach Tuska i polski rząd za jedyną słuszną reakcję (link):

Ukryta Zawartość

Pieniądze będą w kasie, gdy pozbędziemy się tych politycznych kurewek, a ludzi z głową na karku nie brakuje.

Typowe bredzenie PiSSmańskiego nadętka. No ale to już narodowa tradycja. Przed wojną mieliśmy Niemców czapkami nakryć. Teraz też każdy, kto mówi że jest jak jest zostaje ogłoszony wasalem, fordanserem czy niewolnikiem.

Wygnajmy Żydów, a za ich pieniądze zbudujemy armię :-))). To cała twoja koncepcja?

Raz jeszcze pytam - z kim chcesz te sojusze budować? Dlaczego ktoś miałby woleć nas od Niemców czy Francuzów? Mamy więcej pieniędzy? Lepsze technologie? Sprawniejszą armię? Jedyna w czym prowadzimy to chyba ilość księży ale nimi chyba strzelać nie będziemy ;-)?

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

prawadziwa nawalnica idiotów.Tak wiec jako saper przechodze to pole minowe a idioci mogom sobie ...podskakiwac.na tych minach.Jak tak wziąsc na rozum.To ja mam na wojnie nadstawaiac kark za TAKICH idiotów????Tylko dlatego ze som prawdziwi polacy.To ja wole z ukrywanym zydem........A nawet z madrym niemcem..Prawdziwki do...słoja.

Nie mamy armii, gospodarka wyprzedana, rządzą nami jakieś szmaty, kasa pusta - choć to akurat jest mało precyzyjne określenie, bo mamy gigantyczny dług.........Dzień świra???????

dla mnie osobiscie wystarczy ze mamy nadswira kaczynskiego.To mi slodzi brak gospodarki,brak armii,brak kasy,brak sera szwajcarskiego z jajkiem a nawet brak pogody w niedziele.

. Płonie w kancelarii sejmu menora, a prezydent w pałacu popierdala w jarmułce. Super.........a tu jus klinika .Białe fartuchy,kwiaty w oknach.Lub podskoki na minach raz dziennie.

generalnie przestali sie wstydzic swojej ulomnosci.jak prezes to czemu oni nie????I idom w swiat z kijkami.Pardon sztandarami głupoty.

Fakt. Dzięki PiSowi ludzie przestali się wstydzić własnej głupoty. A nawet są z niej dumni.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ok. 280 samolotów "myśliwskich" w tym ok 80 szkoleniowych (Orliki i Iskry).

Rosja - ok 1600 maszyn tego rodzaju.

Niemcy - ok. 280 maszyn.

Czesi - ok 60 maszyn w tym 14 Saabów

Przynajmniej z lotnictwem nie jest źle tym bardziej, że obecny PO prezydent pocieszał nas kiedyś sławiąc umiejętności naszych pilotów. Fakt, drzwi od stodół jeszcze u nas dostatek...póki co.

Ktoś tu pisał, ze był (jest komandosem)...świetnie, w razie czego będzie z kogo tworzyć ewentualne podziemie zbrojne.

Tak na poważnie, jak historia uczy żaden układ polityczny, militarny, geograficzny, etniczny nie jest trwały.

Kwestia czasu, lepiej później niż za naszego życia.

Samoloty są. Skoro są - to powinny latać. Nie latają. Piloci, którzy kiedyś rzeczywiście należeli do elity światowej, siedzą na dupie. Własnej lub kolegi, który akurat poleciał i nie wiadomo czy wróci. Jak siedzą to tyją, piją, tracą umiejętności pilotażowe i w końcu robią bum! A minister Klich i tak ogłosi sukces.

muls jako saper powinien się klonować, zakopywać w zakręconych słojach z uzbrojonym zapalnikiem.

Oczywiście słoje co 20 cm wzdłuż wszystkich naturalnych (szengenowskich nie granic) i tych pozostałych nienaturalnych.

Klich? To jest jakaś atrapa, a nie szef MON. Lepszy Sikorski przynajmniej zna się na wojnie partyzanckiej.

Samoloty są. Skoro są - to powinny latać. Nie latają. [...]

Tu się akurat mylisz. Od mniej więcej roku jest spory ruch w powietrzu. Nie ma tygodnia, żeby się nie odbywała jakaś konkretna akcja treningowa (MIG-i 29 z Mińska Maz. i malborka, F-16 z Krzesin, szturmowe Mi-24 z Inowrocławia i inne też). Pogadaj ze spotterami np. na forum lotnictwo.net , oni są na bieżąco.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Tu się akurat mylisz. Od mniej więcej roku jest spory ruch w powietrzu. Nie ma tygodnia, żeby się nie odbywała jakaś konkretna akcja treningowa (MIG-i 29 z Mińska Maz. i malborka, F-16 z Krzesin, szturmowe Mi-24 z Inowrocławia i inne też). Pogadaj ze spotterami np. na forum lotnictwo.net , oni są na bieżąco.

Może i mylę się. Słyszałem niedawno opinie, ze to wszystko za mało... dużo za mało.

Jeśli chodzi o godziny wylatania to jest słabo, a to podstawa, chociaż jest lepiej niż jeszcze parę lat temu.

Zapaść jest cały czas, a gadanie, że w 20... którymś roku będzie lepiej mnie nie przekonuje.

Zbyt mało i bez pomysłu od Siwickiego po Klicha ten ostatni słaby, może dlatego, że 13-ty.

Mam nadzieję tylko, że Amerykanie nie odstawią swego "cycka" od NATO.

Tak w zasadzie to potrzebna jest tylko kasa na paliwo i części zużywalne - logistykę wbrew pozorom mamy niezłą, organizacyjnie WLot też już nieźle stoją. Nowy dowódca się stara - to widać.

Typowe bredzenie PiSSmańskiego nadętka. No ale to już narodowa tradycja. Przed wojną mieliśmy Niemców czapkami nakryć. Teraz też każdy, kto mówi że jest jak jest zostaje ogłoszony wasalem, fordanserem czy niewolnikiem.

Nie jestem z PISu.

Wygnajmy Żydów, a za ich pieniądze zbudujemy armię :-))). To cała twoja koncepcja?

Nie pisałem, żeby za ich pieniądze coś budować. Prosty z ciebie człowiek, ale co poradzić...

Raz jeszcze pytam - z kim chcesz te sojusze budować? Dlaczego ktoś miałby woleć nas od Niemców czy Francuzów? Mamy więcej pieniędzy? Lepsze technologie? Sprawniejszą armię? Jedyna w czym prowadzimy to chyba ilość księży ale nimi chyba strzelać nie będziemy ;-)?

Napisałem, że powinniśmy mieć swoją silną armię. Sojusze są dobre do jako straszak, ale nic nie zastąpi własnej armii. Na początek kraje współpracujące z Polską mogły by być potencjalnym dostarczycielem broni, paliwa etc.

Dlaczego ktoś miałby woleć nas? Ano dlatego, bo ma podobne do nas położenie. Jeżeli tego nie rozumiesz, to niczego nie rozumiesz.

Dlaczego ktoś miałby woleć nas? Ano dlatego, bo ma podobne do nas położenie. Jeżeli tego nie rozumiesz, to niczego nie rozumiesz.

Ło matko! Strateg na miarę Napoleona nam tu pod bokiem wyrósł.

W takim razie zapytam Kolegów bardziej oblatanych w historii: czy w jakimś okresie naszej państwowości udało nam się zbudować skuteczny sojusz wojskowy z sąsiadami?

Jestem Europejczykiem.

'muls' napisał:

Dzień świra?

Tak to twój dzień. Kto ci poluzował kaftan? Przyznaj się biedaku.

W takim razie zapytam Kolegów bardziej oblatanych w historii: czy w jakimś okresie naszej państwowości udało nam się zbudować skuteczny sojusz wojskowy z sąsiadami?

Własna silna armia to zła strategia? Masz lepszą wodzu? Następny moralizator o mentalności niewolnika.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Raz - za Jagiełły, ale wtedy Polska buła dużo silniejsza od Wielkiego Księstwa Litewskiego. Drugi raz była szansa za Sobieskiego, ale została zaprzepaszczona - Turcja mogła okazać się wartościowym sojusznikiem.

Własna silna armia to zła strategia? Masz lepszą wodzu? Następny moralizator o mentalności niewolnika.

Mógłbym zapytać, czy mnie znasz Napoleonie (było tu inne słowo ale się zreflektowałem) że tak piszesz?

Ja zapytam o fakty:

- czy wiesz jaki jest stan naszej obrony przeciwlotniczej?

- jakie wydatki nas czekają?

- jakie systemy uzbrojenia należy wymienić w najbliższym czasie i za ile?

Bo można sobie założyć ostrogi i z gołą d... biegać i pohukiwać, ale to mentalność 5-letniego gówniarza który w marzeniach wygrywa średniowieczne bitwy przy pomocy czołgów.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Kryzys uzbrojenia rozpoczął się w latach 80 XX wieku. Wówczas także ze względów finansowych zaprzestano wymiany sprzętu bojowego na nowszy i dotknęło to wszystkie rodzaje sił zbrojnych: zrezygnowano m.in. z zakupów okrętów podwodnych, fregat rakietowych, nowych czołgów podstawowych, artylerii klasycznej, samolotów myśliwskich i rakiet przeciwlotniczych (a Związek Radziecki proponował m.in. systemy S-300, Su, "1155").

III RP nie wypracowała kompletnie nic w dziedzinie obronności. Najpierw założono, że lekarstwem na wszystko będzie NATO, a potem, że armia zawodowa. Niech ktoś mnie poprawi, ale przez te lata nie przyjęto innych nowoczesnych (w dużej ilości) systemów uzbrojenia niż F16 i Rosomak. Siły morskie mają jeden w miarę nowoczesny okręt podwodny o dużych możliwościach bojowych. Pieniądze topione są w darowiznach jak 2 stare amerykańskie fregaty rakietowe (które krytykowane były zaraz po wybudowaniu za błędy konstrukcyjne i słabe właściwości morskie i bojowe; w niekończących się budowach lub przebudowach okrętów; różnorodności systemów bojowych, itd. Siły morskie mogą w zasadzie pełnić funkcje reprezentacyjne i szkoleniowe. Nie maja on także żadnego lotnictwa morskiego, które potrafiłby niszczyć cele nawodne lub podwodne, prowadzić działania rozpoznawczo-patrolowe. Obrona wybrzeża zarówno przeciwokrętowa, jak i przeciwlotnicza - żadna. Tutaj należało by wybudować 2-4 fregaty po ok. 2000 t, 8-16 korwet po ok. 350-500 t - których cechą wspólną powinno być modułowe uzbrojenie i wyposażenie, aby można było je szybko przystosowywać do różnych zadań oraz co najmniej 4 okręty podwodne nie większe niż 1500 t na wodzie. To powinie być trzon. W innych krajach takie plany opracowuje się na lata i realizuje latami. W Polsce przez lata nie zrobiono nic. Sukcesem miała być ciągnięta latami nieprzemyślana budowa "Kaszuba" lub pozyskanie "Bryz". Liczba systemów uzbrojenia, elektronicznych i innych powinna być jak najmniejsza (w nowoczesnych flotach średnie i małe okręty są pod tym względem zunifikowane). Napisałem dla przykładu tylko o siłach morskich.

Nieprawda !!! Polska armia jest sukcesywnie wyposażana w nowoczesne samochody wyższej klasy (dla generałów) marki Skoda Superb. Nie można więc mówić że w armii nic się nie robi ...

Bo można sobie założyć ostrogi i z gołą d... biegać i pohukiwać, ale to mentalność 5-letniego gówniarza który w marzeniach wygrywa średniowieczne bitwy przy pomocy czołgów.

Nie mam doświadczenia z bieganiem w ostrogach z gołą dupą, ale ty najwyraźniej masz pewne wiedzę w tym względzie. Ponadto widujesz naokoło Napoleonów... Hmm... A białych myszek nie widzisz czasem? Mógłbyś z mulsem stworzyć ciekawy tandem.

Podyskutowałbym z tobą, ale dotychczasowe twoje wypowiedzi świadczą, że jesteś zainteresowany wyłącznie rozbijaniem tego rodzaju wątków i zawsze jesteś na 'nie', także szkoda mojego czasu. Kreujesz się na wyrocznię, która podobno wszystko wie lepiej, ale z drugiej strony nie masz niczego konstruktywnego do dodania poza sugerowaniem, że Polacy są nieudacznikami, a burdel który panuje w kraju jest cacy. Ja mam odmienne zdanie i pewnie to cię tak bardzo boli... Gdyby sprawdzić twoje pochodzenie, to pewnie wiele by się wyjaśniło w kwestii tych twoich 'głębokich przemyśleń'. Gdyby doszło do wojny, to pewnie sp***doliłbyś za granicę, albo lizałbyś stopy tym, którzy by raczyli nawiedzić nasz piękny kraj. Jak potrzebuję nowych ludzi do pracy, to zawsze szukam fajterów. Z kolei takie zera, które są zawsze na 'nie' ('nie da się'; 'nie można'; 'szkoda czasu'; 'a po co'; 'no nie wiem' etc.) są przeznaczeni na 'odstrzał' i zastępuje się ich osobami wartościowymi, z którymi można zrobić wszystko, bo nie ma dla nich rzeczy niemożliwych.

dzien swira.Pierwszy postulat swira.Musimy miec silnom naszom armie i nowoczesna zeby pokonac wszystkie inne.Obecnie mamy rosyjskom.Drugi postulat swira.Musimy miec polski rzad.trzeci postulat swira.Musimy miec duzo kasy zeby wystarczylo na silnom armie i polski rzad.Czwarty postulat swira to musimy miec silne panstweo i duzo obywateli zeby była silna armia i polski rzad.Rano wstaje swir robi szesnascie obejsc wokol stolu zaleznie od natezenia choroby podciaga majteczki i liczy. pierwszy postulat swira. armia musi byc nasza i rzad nasz.drugi postulat swira......Bardzo tu potrzeba była takiego swira bo jus sie robilo nudno.Generalnie podoba mi sie ze...nie ma doswiadczenia.Dlatego chiba jezd za silnom armiom i jeszcze silniejszym rzadem.No i duzom kasom.Mysle ze można go bedzie pokazywac w kinie.

dzien dobry...swir.

pomalutku ograniczymy ilosc okrążeń do.... dwóch.

osobiscie zgadzam sie na takie postulaty ale miałbym jeden swoj.Zeby mundury były niebieskie a samoloty zólte tak jak i łodzie podwodne.

Nie mam doświadczenia z bieganiem w ostrogach z gołą dupą, ale ty najwyraźniej masz pewne wiedzę w tym względzie. Ponadto widujesz naokoło Napoleonów... Hmm... A białych myszek nie widzisz czasem? Mógłbyś z mulsem stworzyć ciekawy tandem.

Podyskutowałbym z tobą, ale dotychczasowe twoje wypowiedzi świadczą, że jesteś zainteresowany wyłącznie rozbijaniem tego rodzaju wątków i zawsze jesteś na 'nie', także szkoda mojego czasu. Kreujesz się na wyrocznię, która podobno wszystko wie lepiej, ale z drugiej strony nie masz niczego konstruktywnego do dodania poza sugerowaniem, że Polacy są nieudacznikami, a burdel który panuje w kraju jest cacy. Ja mam odmienne zdanie i pewnie to cię tak bardzo boli... Gdyby sprawdzić twoje pochodzenie, to pewnie wiele by się wyjaśniło w kwestii tych twoich 'głębokich przemyśleń'. Gdyby doszło do wojny, to pewnie sp***doliłbyś za granicę, albo lizałbyś stopy tym, którzy by raczyli nawiedzić nasz piękny kraj. Jak potrzebuję nowych ludzi do pracy, to zawsze szukam fajterów. Z kolei takie zera, które są zawsze na 'nie' ('nie da się'; 'nie można'; 'szkoda czasu'; 'a po co'; 'no nie wiem' etc.) są przeznaczeni na 'odstrzał' i zastępuje się ich osobami wartościowymi, z którymi można zrobić wszystko, bo nie ma dla nich rzeczy niemożliwych.

miglanc to jest dosc mało odkrywcze i cienkie jednak.nawet kretynsko przestarzałe.Podoba mi sie nawet ze to ty szukasz, a nie ciebie.Boss.takie to ...nasze..Jedyne co ci sie udało to pochodzenie.faktycznie...eskimos.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.