Skocz do zawartości
IGNORED

Czy DIY może być "ładne"

GNAKED

Czy DIY może być "ładne"?  

210 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy DIY może być "ładne"?

• Tak, jest to realne
    • Nie da sie zrobić w domowych warunkach ładnych klocków
    • Potrzeba wielu prób i doświadczenia
    • Wystarczą mi płytki lużnorzucone na desce

Rekomendowane odpowiedzi

Gość JanF

(Konto usunięte)

Po dłuższym namyśle i obserwacji niniejszego wątku, dochodzę do smutnego wniosku, że niestety, nie da się w standardzie DIY zrobić porządnej obudowy!

Parę jaskułek wiosny nie czyni - dokładnie, są to tylko wyjątki, potwierdzające regułę.

A reguła jest taka, jaka każdy widzi, tylko że z prezentacją jest nie najlepiej, bo i specjalnie, nie ma co pokazywać - kogo zachwyci obudowa plastikowa z taniej oferty sklepowej.

Proszę zauważyć, że potrzebny jest specjalistyczny sprzęt, wiedza przedmiotowa i doświadczenie, najlepsze, co może amator zrobić w tej sytuacji, to zdać się na profesjonalistę - wiele zdjęć przedstawia obudowy wykonane w ten właśnie sposób.

Czasami, te dwie osoby zbiegły się w jednej, ale to tylko przypadek.

Wynik ankiety przedstawia wiarę polaków w cuda i zakorzenioną w narodzie idę lekceważenia rzeczywistości, jako przedmiotu krnąbrego i jakiegoś takiego 'be', którego miejsce jest w wychodku.

Dziękuję za uwagę.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Wynik ankiety przedstawia wiarę polaków w cuda i zakorzenioną w narodzie idę lekceważenia rzeczywistości, jako przedmiotu krnąbrego i jakiegoś takiego 'be', którego miejsce jest w wychodku.

A te wszystkie zdjęcia to fake?

Nikt nie mówił, ze wszystkie sprzęty DIY są ładne, piękne i cudowne. Ale mogą być. Tak brzmi zresztą pytanie: Czy DIY może być ładne? Mamy dowody, że może.

Proszę zauważyć, że potrzebny jest specjalistyczny sprzęt, wiedza przedmiotowa i doświadczenie, najlepsze, co może amator zrobić w tej sytuacji, to zdać się na profesjonalistę - wiele zdjęć przedstawia obudowy wykonane w ten właśnie sposób.

No byle kto nie klepnie np: takich cudeniek, które tu wkleiłem. Ale fakt trzeba mieć pojęcie, a ta "ładność" też tania nie jest, dlatego sporo ludzi rezygnuje z tego, bo w takich projektach liczy się głównie dźwięk.

Najważniejszy jest dźwięk, wygląd to rzecz drugorzędna, no chyba ,że wygląd ma dla kogoś większe znaczenie niż walory dźwiękowe, ale wtedy można sobie na półce postawić ładne atrapy i może komuś to wystarczy. Odpowiadając któremuś z kolegów to wszystko co robimy lepiej wygląda i brzmi jak jest wsparte doświadczeniem, najlepiej długoletnim. Diy jest formą hobby a nikt jeszcze nie wymyślił taniego hobby. Ja na swoje zabawki wydałem tyle kasy przez cale życie,że gdyby żona o tym wiedziała to już dawno by mnie spakowała i wysłała do diabła. Zawsze wykonanie obudowy zajmuje mi dużo czasu, mimo że nie brakuje mi ani pomysłów ani możliwości warsztatowych, tak to już jest . Tanio i szybko to można sobie zrobić samolocik z wyrwanej kartki z zeszytu szkolnego.Ale jeszcze raz powtarzam, ważniejsze jest to jak co działa a nie jak wygląda. Dobrze zaprojektowane i złożone urządzenie można wsadzić do pudełka po butach i tak dla prawdziwego fana muzyki będzie cenniejsze niż bubel w ładnej drogiej i efektownej obudowie. A swoją drogą, to ja lubię jak coś, od razu od pierwszego rzutu okiem, wygląda na domowy produkt, to ma swój urok. Koledzy głowy do góry i do przodu.

Hello.

Ja stawiam na to ze DIY może być i jest ładne a napewno - indywidualne.

Nie jakieś sztamponowe projekty kanciastych pudełek .

Łącząc proste nie drogie materiały mozna uzyskać świetne efekty.

Obecnie prowadze projekt- DZIOBAK

Potrzebowałem urzadzenia do podania 220v dla DAC-a i wzmacniacza słuchawkowego.

A ze słucham z "szuflandii" ( komputer zabudowany w szuflade z chłodzeniem wodnym zabudowanym w ściane)

To pomyślalem ze dam przekaznik uruchamiany w momenice wlaczenia kompa 12 v z zasilacza na

przekaznik a on juz poda 220 v do zasilania DAC-a.

No to potrzebna przecierz obudowa dla przekażnika po co go chować.

Ktoś powie obudowa dla głupiego przekażnika - a ja wiem ze ogranicza nas tylko wyobrażnia .

Daje mi to wiele radości i moge wykazac sie kreatywnoscią .

2013-02-11_15-34-37_320.jpg

2013-02-12_18-38-21_569.jpg

2013-01-26_19-10-32_773.jpg

SDC10135.JPG

SDC10119.JPG

SDC10130.JPG

Jak zwykle u mnie proste połaczenie bejcowana sklejka + stal + nierdzewka. (fotki jeszcze bez kabli)

DIY to w pewnym sensie odzwierciedlenie nas .

co Wy na to panowie?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Mnie się to bardzo podoba. Moje gusty idą w dwóch kierunkach - albo stylistyka nowoczesna, wręcz futurystyczna, albo też "staromodna" steampunkowa lub cyberpunkowa, czy choćby nawet styl vintage audio z lat 60 i 70 ubiegłego stulecia.

Fantastyczne ręczne "robótki"!

No i ta własna satysfakcja z własnoręcznie wykonanych piękności...

Ale nie czarujmy się. Takie piękne i dopracowane w szczegółach urządzenia potrafią wykonywać tylko nieliczni (czytaj: wyjątkowo zdolni, pracowici i o niebanalnej wyobraźni).

Ale jest to też dowód, że w domowych warunkach można wykonać piękne DIY.

Są tu na forum wspaniali ludzie ,potrafiący stworzyc , rozwinąć lub poprawic niejedno urzadzenie

mogące dżwiękowo zawstydzić produkcje za grubą kase.

Nie spomne tu o budowie kolumn ,wyliczeniach itd - dla mnie KOSMOS

Ja takiej wiedzy i doświadczenia nie posiadam dlatego elektronike robi ktoś inny - ja tylko kupuje.

Ale za to kręci mnie wykonywanie obudów na te grające cudeńka.

Uzyskujac coś co można postawić na widoku i się nie powstydzic .

Prawdą jest to że trzeba wiele precyzji, chęci na budowe.

Nie jest to nie wykonalne i nie az tak trudne .

Trzeba chcieć i mieć w tym pasje.

JAK PISAŁEM OGRANICZA NAS TYLKO WYOBRAŻNIA

Taki kolejny projekt

Mój komputer-

SDC10181.JPG

SDC10203.JPG

SDC10070.JPG

4%2520razy%25204%252C3%2520ghz.JPG

i chłodzenie do niego

P8170668.JPG

P8180686.JPG

P8180702.JPG

Komputer jest w szufladzie 4 lata , chłodzenie w ścianie 2 lata temu.

Cisza i wydajność

Lubie takie prace.

To chyba też jest takie DIY ?

Pokazałem te przeróbki w ścianie mojej żonie. Już jest pełna obaw , czy tego nie powtórzę u nas w domu, tym bardziej ,że już nie jedne cuda widziała w moim wykonaniu. Wszystkim którzy na takie rzeczy się decydują pełny szacun. ROBSONBERCIK -gratulacje za zrealizowany projekt z tym chłodzeniem w ścianie.

Pokazałem te przeróbki w ścianie mojej żonie. Już jest pełna obaw , czy tego nie powtórzę u nas w domu

Ciesze sie ze moja praca budzi zainteresowanie i inspiruje innych do działania.

Taki jest m in. cel - zachęcać innych i pokazywać ze nie jest to trudne.

A kto powiedział że obudowa komputera ma być blaszanym prostokątem.

Albo czemu chłodzenie ma być głośne lub drogie.

Dzięki temu projektowi zdobyłem dużo doświadczenia i wiele się nauczyłem.

Nie od razu było chłodzenie płynem .

Chłodzenie ewoluowało ,najpierw wersja stock

SDC10391.JPG

póżniej z pomoca przyszły HEAT-PIPE.

SDC12485.JPG

Nie tak łatwo było wymyśleć cyrkulacje powietrza w meblu.

Ale dopiero dzięki "wodzie" mogłem w pełni wykorzystać potencjał coraz nowszych podzespołów.

Sprzet jest mega wydajny a go nie widać i nie słychać.

Dzieki temu pliki flac wysyłam światłowodem do DAC-a

Cel osiągnięty.

Czekam na fotki kolegów- także poszukuje inspiracji do dalszych prac.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...

Pozostając w tematyce steampunku, przedwzmacniacz do gramofonu analogowego zbudowany na lampach 6n1p.

Wykorzystałem obudowę po cd-romie i kilka elementów hydraulicznych. Brzmi super a wygląd to już kwestia gustu, co kto lubi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-36201-0-14520700-1364845819_thumb.jpg

post-36201-0-88173800-1364845855_thumb.jpg

post-36201-0-33218800-1364845872_thumb.jpg

post-36201-0-25871800-1364845894_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Manometr, tylko jako element dekoracyjny, nie działa.W odtwarzaczu cd, który już prezentowałem, wskaźniki działają

A stopki robiłeś czy kupiłeś z monacoru?

Potrzebuje takie tylko srebrne.

Wysłane z mojego Galaxy S 4 za pomocą Tapatalk 2

Obudowa po cd-romie, nóżki od cd Harman Kardon który poszedł do rozbiórki, pokrywa transformatora to puszka po kawie, badziewia hydrauliczne, trochę lakieru, ogólnie wszystko zgodnie z ideą steampunku, czyli same śmieci .Jedynie środek to nowe dobrze dobrane podzespoły. Chodzi o to aby było zabawnie i kolorowo a przy tym oczywiście grało .

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Józefie Łukaszu, podziwiam Twoje stimpanki. Może spotkamy się w Wieży Wodnej w Pszczynie http://www.wodnawieza.pl/ na piwku i pogadamy o jakiejś robótce dla mnie? :-)

Ktoś mnie namawiał, by tutaj pokazać zdjęcia mojej SOHY, więc pokażę, a co mi tam:)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-30358-0-88008100-1364925978_thumb.jpg post-30358-0-88788200-1364926002_thumb.jpg post-30358-0-48024000-1364926018_thumb.jpg post-30358-0-60798300-1364926042_thumb.jpg

Obudowa to głównie aluminium gr. 10mm, kubki są stalowe. Projekt mój. Obróbka AL - frezarka i tokarka przez fachowca, kubki to moje imadło i spawarka plus pilnik, potem szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla.

Całość malowana sprayem, kilka warstw. Grawer laserowy.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Józefie Łukaszu, podziwiam Twoje stimpanki. Może spotkamy się w Wieży Wodnej w Pszczynie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na piwku i pogadamy o jakiejś robótce dla mnie? :-)

Father_PiO

Nigdy jeszcze tam nie byłem. Lokal znam tylko z internetu mimo, że często jeżdżę przez Pszczynę w drodze do Bielska lub Szczyrku.Chętnie się z Tobą spotkam tam na piwku. Lokal wygląda super, chyba taki jedyny w Polsce. Pozdrawiam JosefLukas

FERB,

ta SOHA na 6+

Ile to to waży?

Ukryta Zawartość

ta SOHA na 6+

Ile to to waży?

...specjalnie zważyłem - całe 12 kg...przytyło się Zosi co nieco:)

Twoje dzieła ŚWIETNE. po prostu....

FERB, puchy imponujące, nigdy nie miałem ani cierpliwości ani tym bardziej chęci do wykonania takich prostokątnych puszek na trafa.

Zazwyczaj wykorzystuję stalowe pojemniki ze stali nierdzewnej na sypkie artykuły spożywcze. Są drogie, ale spełniają swoją rolę i mam problem z głowy. Lakieruje je na potrzebny mi kolor , lub tylko poleruję na błysk i cześć pieśni.

FERB, puchy imponujące, nigdy nie miałem ani cierpliwości ani tym bardziej chęci do wykonania takich prostokątnych puszek na trafa.

Zazwyczaj wykorzystuję stalowe pojemniki ze stali nierdzewnej na sypkie artykuły spożywcze. Są drogie, ale spełniają swoją rolę i mam problem z głowy. Lakieruje je na potrzebny mi kolor , lub tylko poleruję na błysk i cześć pieśni.

Z puchami jestst sporo roboty. Ja wykorzystuję stalowe profile zimnogięte o gabarytach potrzebnych do trafa i konstrukcji, docinam na długość, spawam wieczko. Jeżeli potrzebuję nietypowy wymiar wówczas wspawuję wstawki. Niestety wymaga to później duużo szpachli. Same profile również nie mają idealnie równoległych ścianek, zwłaszcza po stronie zgrzewu są krzywe. W tym przypadku dokładność kształtu była bardzo istotna, bowiem puszki są blisko siebie i każdy błąd jest widoczny. Podstawę puszki stanowi 8 mm odpowiednio wyfrezowany detal z podcięciem na około do osadzenia puszki i otworami M3 do przykręcenia. Te 6 puszek robiłem około 30 godzin...

Ktoś mnie namawiał, by tutaj pokazać zdjęcia mojej SOHY, więc pokażę, a co mi tam:)))

Całość malowana sprayem, kilka warstw. Grawer laserowy.....

aż się proszą pierścienie osłaniające podstawki do lamp

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.