Skocz do zawartości
IGNORED

DUAL 491 - ramię "nie trafia" w płytę

konradskala

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem gramofon DUAL 491 i mam problem z działaniem z automatu. Mianowicie po wciśnięciu "Start" talerz zaczyna się kręcić, ramię podnosi się, przesuwa w kierunku płyty i opada, ale za wcześnie. Igła zamiast lądować na początku płyty, opada przed nią, w powietrzu. Czym to wyregulować? Może gramofon jest niesprawny?

Jak się to reguluje i do czego służą pozostałe pokrętła i śruby?

Nie mam pod ręką aparatu, ale znalazłem w internecie zdjęcia dokładnie takiego gramofonu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mechanizm ruchu ramienia składa się z dużego plastikowego koła zębatego posiadającego prowadnicę w której porusza się ślizgacz dźwigni wywołującej ruch ramienia. Sprawdź czy nie ma zbyt dużych luzów na połączeniach wszystkich wodzików, czy prowadnica jest pokryta smarem aby ślizgacz przesuwał się lekko, czy np. na skutek rzucania przesyłki z gramofonem któraś z dźwigienek się nie rozłączyła. Mam DUALA z tym samym mechanizmem tylko z ramieniem typu S. Niestety nie mogę przedstawić ci opisywanych elementów na zdjęciu, ponieważ z pełną świadomością wymontowałem całą automatykę uwalniając ramię i poprowadziłem sygnał z ramienia bezpośrednio do gniaza wyjściowego. Tę zmianę słychać.

Czyli nie ma regulacji ramienia, trzeba rozbierać?

Sam z siebie się nie rozregulował. To może byc drobiazg a zajrzec do środka w celu sprawdzenia i konserwacji nigdy nie zaszkodzi.

Ja miałem jakieś kilka lat temu innego duala z automatem i rozkręcanie polega (może w Twoim jest tak samo) na odkręceniu spodniej płyty. Zabezpiecz jakaś gumka od pęczka rzodkiewek lub czymś podobnym ramie i postaw patefon na bocznej ściance. 4 śrubki i mięcho będzie na wierzchu :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Na dole nie ma żadnych śrubek niestety, gramofon jest obudowany.

Jeżeli spód jest nierozbieralny zdejmujesz plintę. Śruby blokujące plintę podczas transportu musisz wykręcić do momentu kiedy będzie możliwe całkowicie swobodne poruszanie ich góra /dół. Unieś plintę ile sie da i za pomoca płaskiego wkrętaka zsuń gniazdo śruby odpychając śrubę w kierunku osi talerza, tylna zsunie się sama kiedy będziesz wyciagał plintę w kierunku do siebie. Staram się opisać ci to jak najbardziej obrazowo, to dośc proste. Prawdopodobnie wyciagniesz także spreżyny resorujace, ale to nie problem, łatwo osadzic je w ich gniazdach.

Zycze powodzenia i miłej zabawy. W razie problemów w miare mozliwości podpowiem.

Pod przełącznikiem jest śruba do regulacji punktu opadania - nr 13.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Już ją widzę.

Teraz od początku - od czego mam zacząć aby wyregulować ramię?

W tej chwili automat nie ma "siły" aby podnieść ramię.

Ukryta Zawartość

Zacznij od dokładnego wymycia prowadnicy na kole powodującym ruch ramienia. Następnie nasmaruj rzadkim smarem cały rowek prowadzacy ślizgacz dźwigni ramienia. Silnik nie daje rady, bo pewnie jest stary zapieczony smar w prowadnicy. Jak dokładnie wyczyścisz i nasmarujesz zacznie pracowac cicho i prawdopodobnie będzie trafiał w odpowiednie miejsce na płytach. Jeśli nie to skorygujesz tą śrubą (13)którą odnalazłeś.

• 5 miesięcy później...

Witam

Przepraszam ,że się podczepiam ale mam Duala cs520 z podobnym problemem. Ramię przy poprawnym nastawieniu na long play ma problemy z automatyką. Są one często zmienne ale teraz objawiają się tak: start działa poprawnie (nie licząc tego ,że idzie stosunkowo wolno i staje na chwile w jednym miejscu) natomiast w przypadku stopu ramie wstaje, czasami kawałek rusza a czasami nie i spada (w dowolnym miejscu lecz te miejsca również często się powtarzają). Co może być z tym gramofonem i jak go naprawić ? Proszę o pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.