Skocz do zawartości
IGNORED

jak ustawić Kino Domowe ?

cannabiscup

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Bardzo proszę o pomoc bo nie mam się do kogo z tym zwrócić, więc nie moge sobie poradzić z ustawieniem trzech pokręteł z tyłu subwoofera i nawe nie wiem po są Hz i fazy, tak samo nie wiem jak ustawic Hz w amplitunerze, czy ktoś sie na tym zna ? moze ktoś posiada taki zestaw i napisze jak ma ustawione u siebie ?

Mój zestaw to: Onkyo 608 + QQ 5000 + Jamo SUB250

Obecne ustawienia w amplitunerze to :

subwoofer - Yes

front - Full Band

Center - 50 Hz

Surround - 40 Hz

LPF of LFE - 120 Hz

Double Bass - On

Czy to dobre ustawienia ? i co tymi pokrętłami z tyłu subwoofera? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/84675-jak-ustawi%C4%87-kino-domowe/

Twój amplituner ma automatyczną kalibrację , dla tych co wnikają to świetna rzecz . Należy z tego korzystać .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeczytaj spokojnie instrukcję i skalibruj za pomocą mikrofonu .

Przed automatycznym kalibrowaniem musisz ustawić odpowiednio sub . Nie wiem jak pisze w twojej instrukcji , ale przy moim amplitunerze musiałbyś ustawić w ten sposób :

Od góry pierwsze pokrętło ( głośności ) ---- na godzinę dziesiątą

Drugi pokrętło( częstotliwość odcięcia ) ---- na maksymalnie 150 Hz

Trzecie pokrętło ( odwrócenie fazy ) ---- na zero

Ukryta Zawartość

Edytuję : nie znam Twego amplitunera , ale jest na pewno możliwość ustawienia wzmacniania sygnału stereo np z płyt CD poprzez sub , ale kalibracja automatyczna raczej tego nie zrobi , będziesz musiał sam pogrzebać w ustawieniach manualnych suba .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

właściwie to jak na subie odkręce pokrętło na 40Hz to mam wrażenie że gra lepiej niz na 150Hz nie dudni tak tylko jest czysty miękki basik. Sam już nie wiem

Zrób tak jak wcześniej napisałem .

W skrócie powiem Ci : ta częstotliwość odcięcia w subie to jest taki filtr dolnoprzepustowy pasywny np . Jeżeli ustawisz na 60 Hz to bezie wzmacniał częstotliwości poniżej 60 Hz.

Natomiast w ampli jest filtr " aktywny " . Gdy na subie masz 150 Hz , a w ampli ustawione na 60 Hz to sub i tak wzmocni to co jest poniżej 60 Hz , pomimo ustawienia pokrętła w subie na 150 Hz .

Dzieje się to tak gdyż z ampli wypuszczany jest sygnał poniżej 60 hz .

Z ustawieniem głośności w subie nie przesadzaj , godzina 10 .

Przy niższych częstotliwościach basy czuć , a nie słychać gorszej jakości .

Po kalibracji , zawsze możesz z mienić częstotliwość w ustawieniach manualnych na mniejszą , ale raczej nie zwiększaj głośności w subie , bo będzie buczało . W amplitunerze są poziomy wyjściowe dla każdej kolumny i suba , to poustawia Ci odpowiednio kalibracja .

W tej chwili z taką wiedzą którą posiadasz niech ona załatwi wszystko za Ciebie , będzie o wiele prościej i lepiej .

Tą kalibrację w ONKYO to sobie możesz wsadzic między bajki kolego :)

jeśli masz z tym już doswiadczenie a zapewne masz skoro tak piszesz to powiedz jak ustawić wszystko manualnie żeby było dobrze

właściwie to jak na subie odkręce pokrętło na 40Hz to mam wrażenie że gra lepiej niz na 150Hz nie dudni tak tylko jest czysty miękki basik. Sam już nie wiem

Nie ma co się dziwić :)

Tak (sub przycięty na 40Hz) powinieneś mieć ustawione. Wtedy sub przenosi tylko najniższe częstotliwości (do 40Hz). Wyższy bas wtedy słychać z frontów.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Tą kalibrację w ONKYO to sobie możesz wsadzic między bajki kolego :)

Pewnie jest tak jak mówisz , wcześniej pisałem , że nie znam tego amplitunera ( nie mam żadnego pudełka tej marki )

Najlepiej napisz mu krok po kroku jak ma poustawiać wszystko w manualnych ustawianiach , biorąc pod uwagę jego słuch .

Nie ma co się dziwić :)

Tak (sub przycięty na 40Hz) powinieneś mieć ustawione. Wtedy sub przenosi tylko najniższe częstotliwości (do 40Hz). Wyższy bas wtedy słychać z frontów.

Oczywiście , ale w uproszczeniu .

W przypadku gdy kolumny są ustawione na small , niższe częstotliwości z kolumn są przekierowywane do suba .

lukaszek19831 Zrobiłem autokalibracje zeby ustawić odległości po czym pozmieniałem sobie fronty, centralny i tyły na 80Hz a subwoofer również odciąłem na ampli do 80Hz wydaje mi sie ze gra teraz wszystko czysto. Co o tym sądzisz ?

Obecne ustawienia w amplitunerze to :

subwoofer - Yes

front - Full Band

Center - 50 Hz

Surround - 40 Hz

LPF of LFE - 120 Hz

Double Bass - On

Czy to dobre ustawienia ? i co tymi pokrętłami z tyłu subwoofera? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.

mam Onkyo 609 i tak poustawiałem :

subwoofer - Yes

front - Full Band

Center - 80 Hz

Surround - 80 Hz

LPF of LFE - 80 Hz

Double Bass - OFF

i u mnie takie ustawienia są najlepsze

dodatkowo wyciszyłem troszkę centrala na -4db i tyły na -4db ( autokalibracja podpowiadała nawet więcej bo na -7db jak i fronty na -4db

sub ustawiony na 1/3 głośności ( w amplitunerze na -6db )

mam Onkyo 609 i tak poustawiałem :

subwoofer - Yes

front - Full Band

Center - 80 Hz

Surround - 80 Hz

LPF of LFE - 80 Hz

Double Bass - OFF

i u mnie takie ustawienia są najlepsze

dodatkowo wyciszyłem troszkę centrala na -4db i tyły na -4db ( autokalibracja podpowiadała nawet więcej bo na -7db jak i fronty na -4db

sub ustawiony na 1/3 głośności ( w amplitunerze na -6db )

Pomogłeś mi z tym. Dzięki wielkie

Jeżeli masz kolumny podłogowe na frontach , to nie należy dublować basów i ustawić poniżej trochę faktycznego zejścia w dół kolumn frontowych ( nie tak jak podaje producent np. pasmo przenoszenia od 40 Hz , faktycznie może zaczynać się od 60 HZ )

Najlepiej dokonaj wielu prób i sam zdecyduj .

Gdy dojrzejesz to stwierdzisz , że lepiej basy " czuć " niż słyszeć tak jak by były zrobione celowo pod publikę .

Inna sprawa , gdy zrobisz odcięcie na 120 Hz , to może być lepiej , gdyż bas z twego suba lepiej brzmi niż z głośników frontowych .

Edytuję : w krótkim czasie nabyłeś trochę wiedzy .

Czas zdobyć doświadczenia , dokonuj eksperymentów w manualnych ustawieniach , oczywiście dalsze pytania i rozwiązywanie Twoich wątpliwości są jak najbardziej na miejscu .

Kolego zapoznaj sie z dźwiękiem. Sprawdzaj i słuchaj i wtedy sam zobaczysz kino nie ma być ustawione tak jak trzeba lub jak ci inni doradzają tylko tak jak jest dobrze je słychać. Ustaw na 60hz potem na 80 potem na 40 może nawet na 100. I zostaw tak jak ci sie podoba. skocz jeszcze do kilku osób,sal odsłuchowych i spr jak im wszystko gra. Nabierzesz wprawy w niedługim czasie. Czy to takie ciężkie?? Tu na forum nagadają ci głupot nie byli u ciebie w domu ale wiedza jakie ustawienia będą najlepsze(wierzysz w to).

Panowie u mnie dalej lipa z subwooferem, za nic nie potrafie ustawić go żeby wyeliminować buczenie i żeby był sam czysty miękki i nie koniecznie głośny bas. Poddaje sie , nie wiem czy mam sprzedac tego suba , czy on jest na tyle słaby ze nie da rade ustawić na nim prawdziwego czystego basu , nie wiem dlaczego jest to nieprzyjemne buczenie, poddaje sie , zastanawiałem się nawet nad wynajęciem firmy która zajmuję sie zegulacjami KD. Jestem zrezygnowany i mam dość tego subwoofera.

Panowie u mnie dalej lipa z subwooferem, za nic nie potrafie ustawić go żeby wyeliminować buczenie i żeby był sam czysty miękki i nie koniecznie głośny bas. Poddaje sie , nie wiem czy mam sprzedac tego suba , czy on jest na tyle słaby ze nie da rade ustawić na nim prawdziwego czystego basu , nie wiem dlaczego jest to nieprzyjemne buczenie, poddaje sie , zastanawiałem się nawet nad wynajęciem firmy która zajmuję sie zegulacjami KD. Jestem zrezygnowany i mam dość tego subwoofera.

skąd jesteś?? Twój sub to słabeusz a buczenie to często rezonanse złe pomieszczenie. mi pomogło przestawienie suba polataj z nim po całym pokoju. Wsadzaj go nawet za kanapę. U mnie była poprawa i to ogromna!!!

Kraków , spróbuje zrobić tak jak piszesz

jest jeszcze jedna zasada

stawiasz suba tam gdzie siedzisz , chodzisz po pokoju i nasłuchujesz miejsce w którym brzmi on najlepiej , na koniec zamieniacie się miejscami ( stawiasz go tam gdzie stałeś ) i siadasz na swoje miejsce

suba za mocno nie podkręcaj - ustaw na 1/3 mocy

zobacz czy masz przestawienie fazy w subie ( 180' przełącznik ) i pokombinuj też z zmianą

Poradziłem sobie już z dzwiękiem i jest naprawde OK ! Teraz mam zamiar przygotować sobie wszysko pod projektor, przeciąganie kabli, montowanie uchwytów itp. I tu wrzucę fotkę mojego projektu i proszę Was o rady co ewentualnie zmienic,ulepszyć, może ekran jest za nisko lub za wysoko, dodam że głośnik centralny bedzie wyżej i nie będzie w tym miejscu telewizora. TV powędruje na inną ściane do oglądania faktów itp. Szafka RTV tęż będzie inna , ta z IKEA mi pękła i musiałem coś na szybko wymyśleć a że w garażu były tylko jakieś płyty MDF i cegła... Na fotce wkleiłem screenshot z transformers jako atrape ekranu jakieś 80", ja tak to widzę a Wy ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak dla mnie odległość OK , ale dołóż jedną "cegłę" nad amplitunerem bo się zagotuje

centrala daj zaraz pod ekranem

dobra rada, myślałem juz o tym i nawet sprawdzałem "stan cieplny" cegieł i o dziwo sa bardzo zimne ale górą faktycznie lepiej zrobić więcej miejsca. Centralny będzie dużo wyżej jak już będzie ekran, myśle że coś w ten sposób...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.