Skocz do zawartości
IGNORED

Czy w erze kapitalizmu przecietny kowalski bedzie mial kiedykolwiek dobrze?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Publicysta "New York Times", laureat nagrody Nobla z dziedziny gospodarki Paul Krugman zacytował w piątek raport, zgodnie z którym 95 proc. zysków pochodzących z zapoczątkowanego w 2009 roku ożywienia gospodarczego trafiło do 1 proc. najbogatszych. Aż 60 proc. zysków trafiło do 0,1 proc. Amerykanów, których roczny dochód przekracza 1,9 mln dolarów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem ciekawy czy ci wszyscy z Solidarnosci z Walesa na czele wiedzieli o tym jak obalali socjalizm ?

Pewno nie....

Chieli dobrze dla wszystkich a tu sie okazalo ze dla 95 % spoleczenstwa nastaly gorsze czasy a tylko 5 % na tym skorzystalo buhaha

Ukryta Zawartość

Kowalskiego , czy kapitalizmu ?

A tak na serio , to masz rację , wyzysk człowieka przez człowieka nigdy nie umrze , co uwidocznił upadek komuny w Polsce , większość z nas znów dała się nabrać .

Jestem ciekawy czy ci wszyscy z Solidarnosci z Walesa na czele wiedzieli o tym jak obalali socjalizm ?

Można obalić komunizm , kapitalizm , ale złodziei niestety się nie obali , co stwierdzam z przykrością .

Piotr

Ci z solidarności niczego nie obalali, bardziej mieliśmy tylko takie wrażenie. Komunizm upadł z powodu demontażu ekonomicznego ZSRR. Gorbaczow musiał zrealizować plan tego demontażu pod naciskiem ekonomii. Solidarność i Wałęsa w Polsce była tylko efektem tych niekorzystnych zmian ekonomicznych.

Co do nabrania się, to ja tego tak nie widzę. Owszem dałem się nabrać - przyznaję, też gardłowałem za tymi palantami i złodziejami, choć akurat kwestie ekonomiczne podnoszone przez balcerka były w tak głupi sposób, ze od samego początku mnie nie przekonały. Ci ludzie przypięci do drzewca sztandaru Solidarności od samego początku głosili idee ekonomiczne antyspołeczne i antyobywatelskie.

Nie mogę jednak uznać ze był to "kolejny raz". poprzedni raz (za Gierka) był wyjątkowo udaną ekonomicznie dekadą w całej historii wolnej Polski. Niestety nie mieliśmy za granica Unii Europejskiej nas zasilającej tak jak Grecję czy Hiszpanię tylko wrogich banksterów rozliczających korzyści z ekonomicznego upadku komunizmu w europie wschodniej.

Sytuację społeczeństwa przed 1989 rokiem, a obecnie ilustruje taki przykład wzięty wprost z Konfucjusza (niestety), że szczury najedzone w spichlerzu są silne i agresywne, a szczury głodne z lasu lękliwe i bezbronne.

• 9 miesięcy później...

Kapitalizm dla przeciętnego obywatela to porazka.. wiadomo rozni z nieruchomościami komuterstwo wlasciciele prywatnych majatkow firm (w tym przejęte podczas pospolitej grabieży majątku po zmianie ustroju) maja dobrze, niektórzy którzy cos w poprzednim systemie osiągnęli tez itd. itd. no i tzw. najlepsi z najlepszych (takiemu cos tam zaplaca cos mu dadza bo ma cos czego reszta nie zaoferują)... ale to max 5%

ale mowa tutaj o przeciętnym obywatelu a wiec zwykłym Polaku...

WAKACJE: tak w erze kapitalizmu można pourlopowac, 30% stać na przynajmniej tydzień taniego urlopu...czy drozszego 70% jest w czarnej du..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Dzisiaj kilka elementów ktore powoduja ze przecietny obywatel kapitalizmu ma tak źle.

Czy wiecie ze wiekszosc firm w Polsce nalezy do mniej niz 10 korporacji.

Czy wiecie ze te korporacje nie konkuruja a wspolpracuja ze sobą.

Czy wiecie ze tworzenie pieniędzy przez Polskie państwo jest nielegalne a tworzyc może tylko międzynarodowa grupa lichwiarska.

Czy wiecie ze pozyczanie pieniędzy od miedzynarodowej grupy lichwiarskiej WYSYSA pieniądze z rynku (o innych wadach łącznie z utrata wsrtosci prawa i panstwa nie wspominajac)

Czy wiecie ze okolo polowy wartości planety nalezy do okolo 100 osob a stalo sie to mozliwe dzieki kapitalizmowi i kapitalizm sluzy tylko do tego celu.

Kolejna porcja ciekawostek wkrótce

I konkluzja.... jak w takim przypadku przecietny obywatel może miec dobrze? Ano bez zmian nie moze.

chwilowy brak działalności w audio.

Wszystko prawda, tyle że kapitalizm w cywilizowanych państwach Europy Zachodniej pozwala przeciętnym, pracującym ludziom godnie żyć a w Polsce, to jedna wielka lipa okraszona propagandą

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.