Skocz do zawartości
IGNORED

4k czy jest nam potrzebne?

Gummo

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

z blokowaniem sprzedaży dużych tv z powodu wielkości opakowań to przesadziliście :)

kto był w magazynie ten wie, że podstawową jednostką składowania jest europaleta,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jednostką towarzyszącą rozmiarowi jest waga,, co najwyżej tv zamiast na brzuchu będzie składowany na boku,

przelicznik wagowy i tak w tv jest korzystny.

problemy mogłyby się zacząć gdyby wysokość tv wraz z opakowaniem przekroczyła 120 cm ,

a to dałoby więcej cali niż bylibyśmy skłonni wsadzić do pokoju

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ale jak ma być masowo dystrybuowane w cenach w okolicach dzisiejszej mediany to w tej technologii się tego nie da zrobić.

To zupełna bzdura.

Jak się kupuje TV za powiedzmy średnio dzisiaj 5tzł, to jakie ma znaczenie czy za transport 42'' zapłacę 30zł czy za 80'' 79zł.

Już teraz są takie ceny transportu przy zakupie. Więc gdzie problem?

A tu żeby nie być gołosłownym teoretykiem filozofem:

http://allegro.pl/telewizor-led-3d-sharp-80le857-agd-market-i3527217204.html

@ HQ150

Na DVD może być max 448 kb/s (sorry za oczywistą omyłkę w moim poprzednim poście, gdzie napisałem 348).

640 kb/s jest jakością (zwykłego) DD wymaganą na BD.

Bobcat.

Dzięki. To znaczy że nc+ teoretycznie powinna dawać lepszy dźwięk niż DVD?

Jakoś tego jeszcze nie usłyszałem. Chyba w takim razie dają ciała. Można jakoś domowymi sposobami sprawdzić w jakiej jakości nadają?

@ Maju

Może HQ150 pisząc o lepszej jakości dźwięku na platformach cyfrowych miał na myśli fakt, że DD..

Porównując DD zgoda, jestem w stanie to zrozumieć, ale telewizja DVB-T dysponuje DD+ a ten system powinien mieć zdecydowanie lepszą jakość od DD....

- Kodowanie: od 0,032 do 6,144 Mbit/s

- Głębia bitów: 24 bity na kanał przy 96 kHz

....teoretycznie, a może należy tylko TV przełączyć na DD+...... HQ150? ;)

Żartuję, odświeżyłem pewne informacje z EMITELA (forum) w sprawie dźwięku w DVB-T. Mamy 3 ścieżki dźwiękowe każda z marnym bitratem (przykład ścieżka DD+ 5.1 256 kB/s, DD+ aux 64 kB/s ?)

Ciekawa sprawa, nie widzę na tym forum tematu o jakości dźwięku w DVB-T - nie dziwię się że ten wątek zniknął - nie było się czym chwalić! ;)

Więc prawdą jest to co powiedziałem, że w stereo (TV) zrobiliśmy krok wstecz, powiem że nawet duży! :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

A zatem sugestie, że za 10 lat wszyscy będziemy jeździć Maybachami są, że tak powiem brawurowo optymistyczne.

Standart po prostu urosnie.... jaki to Maybach tv 80" ?

Podobnie jak nie da się powiekszyć przeciętnego mieszkania przecietnego konsumenta bo nie jest z gumy.

taa mieszkania z gumy, trzeba poprostu nie ustawiac regałow gratow i nie wiadomo czego jeszcze na sciance tylko zrobic miejsce na "normalny ekran tv 80-100"

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Gość Gosc

(Konto usunięte)
<br />Więc prawdą jest to co powiedziałem, że w stereo (TV) zrobiliśmy krok wstecz, powiem że nawet duży! :)) <br />

Oczywiście. Z tym że kino domowe to nie stereo. Tu dyskutujemy w dziale kino domowe.

Już nie raz pisałem, oglądanie filmów bez przyzoitego zestawu kina domowego,to obecnie bardzo duże ograniczenie. Połowa przyjemności co najwyżej.

Kiedyś w postępie technicznym funkcjonowało takie coś co nazywano kompatybilnością. Niby to nadal funkcjonuje, ale zasada by nowe nie powodowało pogorszenia wcześniejszego standardu już nie.

No cóż popyt trzeba nakręcać, choćby niepotrzebnym obkładaniem się głośnikami, jak akcja zdarzenia czy filmu dzieje się w jednej płaszczyźnie przed nami i często dźwięk niewiele ma wspólnego z tym co widzimy. ;))

Pewnie też nie trzeba tutaj pisać, że dobre realizacje stereo swoją jakością "miażdżą" DD a przestrzeń w tych realizacjach obejmuje o wiele większy zakres niż tylko między dwoma kolumnami (wielu by się zdziwiło, czy holografia z dwóch głośników) no i ten realizm dźwięku. Wielu ludziom dysponującym przeciętnej wielkości TV to by na pewno na razie wystarczyło.

Dlatego kończąc powrócę do porównania z tym 3D. Trzeba nauczyć się dobrych realizacji w jednym wymiarze, a potem sięgać do następnych. To nie znaczy że dobrze zrealizowane kino 3D z przestrzennym dźwiękiem dobrej jakości mnie nie interesuje, chciałbym mieć wybór, niestety tego mnie sprytnie pozbawiono.

Ciekawe też jest jaka reakcja byłaby gdyby kosztem jakości normalnej TV wprowadzono na siłę (na początek, tak było z DD) niedoskonałe 3D? ;)

No i od kiedy to z telewizji zrobiło nam się "kino domowe"?

Ale te pytania to nie na ten temat.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Gość Gosc

(Konto usunięte)
<br />No cóż popyt trzeba nakręcać, choćby niepotrzebnym obkładaniem się głośnikami jak akcja zdarzenia czy filmu dzieje się w jednej płaszczyźnie przed nami i często dźwięk niewiele ma wspólnego z tym co widzimy. ;))<br /><br />

To najczęściej nieprawda. W prawidłowym zestawie kina domowego czujesz, że jesteś w środku akcji. Np. samolot pierw słyszysz za plecami, później przelatuje nad tobą żeby na końcu pojawić się na ekranie po przeciwnej stronie pokoju.

Nigdy takiego efektu nie słyszałeś w stereo?

Ps. to dopiero jest niespodzianka, jak nie ma głośnika a dźwięk słyszysz.

Co ciekawe w wielu filmach w stereo słychać szeroko poza bazą głośników.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
<br />Pewnie też nie trzeba tutaj pisać, że dobre realizacje stereo swoja jakością miażdżą DD a przestrzeń w tych realizacjach obejmuje o wiele większy zakres niż tylko między dwoma kolumnami (wielu by się zdziwiło, czy holografia z dwóch głośników) no i ten realizm dźwięku. Wielu ludziom dysponującym przeciętnej wielkości TV to by na razie wystarczyło.<br />

To również nieprawda. Oczywiście wszystko można skopać. I realizację DD i realizację stereo.

Holografia z prawidłowego stereo owszem powinna być. I to nie tylko pomiędzy głośnikami ale i bardzo mocno w głąb i do przodu. To oczywiste. Ale nigdy nie będziesz w centrum akcji. Będziesz zawsze ją miał przed sobą. Zgodzę się natomiast, że dobre stereo może być lepsze niż kiepskie kino domowe przy oglądaniu filmów. To jasne. Natomiast jak te systemy będą równorzędne jakościowo, to stereo nie ma startu do kina domowego, przy oglądaniu filmów.

<br />Dlatego kończąc powrócę do porównania z tym 3D. <br />

Co ma 3D do dźwieku. ja też 3D nie używam, mimo że mam bo uważam to za ciekawostkę co najwyżej.

<br />To nie znaczy że dobrze zrealizowane kino 3D z przestrzennym dźwiękiem dobrej jakości mnie nie interesuje, chciałbym mieć wybór, niestety tego mnie sprytnie pozbawiono.<br />

A tego nie rozumiem. Może rozwinąć?

<br />No i od kiedy to z telewizji zrobiło nam się "kino domowe"?<br />

Od momentu jak pojawiły się takie możliwości.

Zauważ że zabierasz głos w dziale KINO DOMOWE.

Jak Cię ono nie interesuje to nie rozumiem po co ta dyskusja?

Ja np. nie dyskutuję w dziale analog, bo nie mam nic do powiedzenia i zero praktyki w tym temacie.

Słuchaj. mam stereo w innym pokoju i kino domowe też w innym dedykowanym tylko do tego celu.

Wiem co potrafi i jeden i drugi system. Mam porówanie na co dzień.

Ale nigdy nie bedziesz w centrum akcji.

Ok. ale nie każdy tego potrzebuje, zauważ akcja dzieje się z przodu, nie muszę być mamiony tym co niewiele ma wspólnego nieraz z tym co widzę. Nigdy Ciebie to nie irytowało, że to co słyszysz nieraz nic nie ma wspólnego z tym co widzisz?

Mnie już w stereo denerwuje o KD nie mówiąc.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jeśli masz system stereo z takim efektem o jakim Ci napisałem w poście, to jadę do Ciebie na odsłuch, obojętnie skąd jesteś. Jak to usłyszę( możesz oczywiscie w każdej chwili porównać do tego co jest u mnie w kinie domowym) to stawiam Ci dobrą szkocką.

Jeśli jednak Twój system tego nie potrafi, to zwracasz mi koszty dojazdu i Ty stawiasz dobrą butelkę.

Umowa stoi?

<br />Ps. to dopiero jest niespodzianka, jak nie ma głośnika a dźwięk słyszysz.<br />Co ciekawe w wielu filmach w stereo słychać szeroko poza bazą głośników. <br />

A to jakaś nowina?

jak w stereo podczas odsłuchu muzyki, dźwięk nie jest całkowicie oderwany od głośników, to taki sprzęt należy wyrzucić. I to jak najszybciej.

Ok. ale nie każdy tego potrzebuje, zauważ akcja dzieje się z przodu, nie muszę być mamiony tym co niewiele ma wspólnego nieraz z tym co widzę. Nigdy Ciebie to nie irytowało, że to co słyszysz nieraz nic nie ma wspólnego z tym co widzisz?

Mnie już w stereo denerwuje o KD nie mówiąc.

No właśnie. Teraz opisałeś sedno problemu.

Bo degradujesz ścieżkę dźwiękową. 5.1, 7.1 do 2.0

I to co powinieneś mieć za plecami, masz z głośników przednich. I Ty się dziwisz. U mnie tego nie ma.

Co ma 3D do dźwieku.

A tego nie rozumiem. Może rozwinąć?

Skoro do dźwięku dodajemy kolejny wymiar (KD), logicznym dopełnieniem jest wprowadzenie tego do obrazu, nawet na holografii z dźwiękiem przestrzennym jako zamykającym w logiczną całość kończąc.

Jeżeli to ma być, dźwięk sobie, obraz sobie - to mnie nie pociąga....może jako gadżet tak jak teraz 3D.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
<br />Ok. ale nie każdy tego potrzebuje,<br />

Ale oczywiście. Czy posiadanie kina domowego jest jakąś koniecznością, przymusem?

Powtarzam po raz kolejny. Tu jest dział KINO DOMOWE. Tu się wypowiadają osoby które właśnie to lubią, to ich wybór.

Skoro do dźwięku dodajemy kolejny wymiar (KD), logicznym dopełnieniem jest wprowadzenie tego do obrazu, nawet na holografii z dźwiękiem przestrzennym jako zamykającym w logiczną całość kończąc.

Jeżeli to ma być, dźwięk sobie, obraz sobie - to mnie nie pociąga....może jako gadżet tak jak teraz 3D.

Nieprawda. Nic nie dodajemy. Tylko teraz mamy mozliwości bardziej dokładnego oddania dźwięku jaki towarzyszy temu co się dzieje na ekranie. Już Ci pisałem o np. tym samolocie który nadlatuje do nas od tyły i leci dalej do przodu. jak leciał 80 lat temu tak i teraz. Ale teraz to w kinie usłyszysz a przedtem nie. W naturze też go prędzej usłyszysz niż zobaczysz.

Natomiast Ty w stereo odnieszesz wrażenie, że coś jest nie tak, bo jak napisałeś co innego na ekranie a co innego w głośnikach. Trafnie to ująłeś.

Jeśli masz system stereo z takim efektem o jakim Ci napisałem w poście, to jadę do Ciebie na odsłuch....

Po co te wydatki na podróż itd.

Posłuchaj tego, konieczne przyzwoite słuchawki.

Ukryta Zawartość

Wiesz ile kosztowałoby kino domowe oparte na tym patencie? ;)

A to jakaś nowina?

jak w stereo podczas odsłuchu muzyki, dźwięk nie jest całkowicie oderwany od głośników, to taki sprzęt należy wyrzucić. I to jak najszybciej.

Pewnie nie zrozumiałeś nie chodziło mi o oderwanie dźwięku ale że słychać Dźwięki poza bazą czyli np. szeroko poza prawą kolumna z prawej strony, podobnie z lewej. Nieraz słyszałem dźwięki też tym miejscu gdzie siedzę, a pomyśleć co by się działo gdyby zastosować te techniki jakie zastosowano w tym nagraniu z linku.

.

No właśnie. Teraz opisałeś sedno problemu.

Bo degradujesz ścieżkę dźwiękową. 5.1, 7.1 do 2.0

I to co powinieneś mieć za plecami, masz z głośników przednich.

Ja kompletnie nie o tym i to akurat mi nie przeszkadza....chodzi o takie realizacje dźwięku (bardzo częste w filmach) że nie słyszymy dokładnie tego co widzimy

W stereo idzie to znieść ale w KD tego nie trawię.

Ps. To co mam za plecami powinno być tak sprowadzone do 2.0 bym tego nie odebrał jako dźwięk z przodu.

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ale po co mi zapodajesz jakiś przykład dobrej realizacji w stereo?

Myślisz ze tego nie mam? Nie raz w stereo dłiek pojawia mi się trzy metry obok jednej kolumny, żeby zniknąć na sąsiedniej ulicy po przeciwnej stronie drugiej paki.

Jeszcze raz napiszę, choćbyś miał nie wiem jak zrealizowaną ścieżkę stereo to np. efektu o którym Ci napisałem nie uzyskasz. I tu widzę że się zgodzisz skoro nie dążysz do konfrontacji.

I pod tym względem stereo jest uboższe. A na filmie takich efektów są setki podczas jednej projekcji.

<br />W stereo idzie to znieść ale w KD tego nie trawię. <br />

Możesz podać Twój system kina na którym tego słuchasz? Może nam to coś podpowiedzieć, będzie się łatwiej na konkretnym przykładzie rozmawiało a nie czysto teoretycznie. Może przyczyna leży w sprzęcie albo akustyce pomieszczenia, rozmieszczeniu ?

Ale po co mi zapodajesz jakiś przykład dobrej realizacji w stereo?

Słuchałeś to, na słuchawkach? I tylko w stereo słyszałeś?

Może masz (bez obrazy) jakiś problem ze słuchem! ;)

Bardzo lubię takie rozmowy, zwłaszcza sugerujące lub insynuujące.

Problem w tym że oceniłeś coś pobieżnie i dziwisz się mojej reakcji. Wyraźnie napisałem posłuchaj na słuchawkach, bo to na nie jest zrealizowane. Zrozumiałbyś może więcej z tego co przy tym napisałem.

Druga sprawa system (dopisałeś i nie zauważyłem wcześniej), czytałeś "o mnie" więc wiesz, po co te podchody, z KD się jak na razie pożegnałem.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie no to jasne.

Ale skoro się pożegnałeś to jednak jakiś miałeś i z jego odsłuchu masz niemiłe odczucia. Więc co to było?

Pytam nie bez powodu ale bez złośliwości. Popatrz na fora o tematyce HDTV. Można tam zestawy kin domowych pooglądać. Bardzo często z drogimi sprzętami ale beznadziejnie rozmieszczone w pomieszczeniach wybitnie się do tego nie nadających.

I tu często jest pies pogrzebany. Niestety bardzo często w naszych niewielkich mieszkaniach nawet z prawidłowym usytuowaniem stereo jest kłopot. A w kinie mamy do rozmieszczenia 6-8 kolumn!

Nie jest łatwo zrobić to poprawnie w pomieszczeniu które służy do innych czynności dnia codziennego. Bardzo często się widzi pokoje w których kolumny stoją w miejscach gdzie akurat jest miejsce a nie w miejscach gdzie powinny stać. Do tego pokój kinowy to salon dzienny otwarty na kuchnię, jadalnię gdzie nie ma możliwości prawidłowego romieszczenia sprzętu.

<br />z KD się jak na razie pożegnałem. <br />

Ale jak widzę sporo masz właśnie do powiedzenia w dziale KINO DOMOWE.

• Moderatorzy

Po co te wydatki na podróż itd.

Posłuchaj tego, konieczne przyzwoite słuchawki.

Ukryta Zawartość

.

Maju - rewelacja

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Nie no to jasne.

Nie mam zamiaru tu z Tobą dyskutować, bo dla Ciebie nic nie będzie jasne zanim nie posłuchasz tego co ci zapodałem.

I nikt mnie nie zmusi do zagracenia mieszkania bym sobie posłuchał raz na jakiś czas jak mi przelatuje samolot. :)))

Wyrosłem z tego!

Maju - rewelacja

Czy ja wiem.... to tylko mp3, i stare to już wiele razy tu na forum było...pokazuje tylko, że niekoniecznie trzeba było iść w stronę mnożenia głośników.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
<br />Nie mam zamiaru tu z Tobą dyskutować, <br />

Się jakoś nie dziwię.

Dobrze się składa bo ja jednak wolę porozmawiać z osobą która ma praktykę w temacie w którym zabiera głos. Filozofów, teoretyków jest sporo. Przeważnie są najmądrzejsi.

<br />Nie mam zamiaru tu z Tobą dyskutować, bo dla Ciebie nic nie będzie jasne zanim nie posłuchasz tego co ci zapodałem.<br />

Nawet nie mam jak. W ogóle nie słucham plków. Tylko CD. Nawet nie wiem czy mam w lapku w domu jakieś wyjście cyfrowe.

Zdarzało mi się polemizować z @HQ150 w rozmaitych sprawach, ale tym razem przyznaję Mu 100% racji. Maksimum przestrzenności, które może dać stereo to półprzestrzeń 180* przed słuchaczem (widzem). A i to osiagnięcie takiego efektu wymaga spełnienia szeregu rygorystycznych warunków odnośnie jakości i skonfigurowania sprzętu, jego rozstawienia, oraz samego pomieszczenia, w tym zwłaszcza akustyki. Muszą być "dopieszczone" wszystkie szczegóły, szczególiki i szczególiczki. Nie ma żadnej możliwości uzyskania z dwóch głośników pełnej przestrzeni 360* wokół nas. Praw fizyki nie oszukamy.

Przestrzenność przydaje się nie tylko w kinie domowym. Jest trochę nagrań czysto audio zrealizowanych w 5.1, poza tym niektóre telewizje i radia na satelitach transmitują koncerty z dźwiękiem DD 5.1. To robi wrażenie. Tym bardziej więc nie rozumiem niechęci, jaką @Maju pała do DD. Oczywista nie jest to ideał, zwłaszcza w porównaniu z takim np. Dolby TrueHD czy DTS-HD MA, ale z drugiej strony również nie jest aż tak źle, szczególnie przy bitrate 640 kb/s.

Filozofów, teoretyków jest sporo. Przeważnie są najmądrzejsi.

Ok. Może inaczej.

Przyznaję że do KD zraziły mnie nieudane z tym próby, nic na to nie poradzę że lubię dobrej jakości dźwięk a gdy usłyszałem słabszy z pięciu kolumn to już wolałem słuchać tego na dwóch. I tu nie chodzi o przestrzenność, ale o jakość! Nie podważam tego co mówisz masz trochę racji, ale ty z kolei nie do końca mnie zrozumiałeś.

Nawet nie mam jak. W ogóle nie słucham plków. Tylko CD. Nawet nie wiem czy mam w lapku w domu jakieś wyjście cyfrowe.

To nagranie zrealizowano na słuchawki. Pokazuje jak dźwięk przestrzenny we wszystkich kierunkach (przód, tył, góra, dół) można przekazać za pomocą dwóch głośników w słuchawkach.

Nie trzeba do tego specjalnego sprzętu wystarczy laptop + słuchawki.

Na głośnikach tego nie słuchałem, pewnie trzeba by siedzieć między nimi. ;)

Zdarzało mi się polemizować z @HQ150 w rozmaitych sprawach, ale tym razem przyznaję Mu 100% racji.

Nie ma żadnej możliwości uzyskania z dwóch głośników pełnej przestrzeni 360* wokół nas. Praw fizyki nie oszukamy.

Też nie zadałeś sobie trudu przesłuchać tego co podałem, usłyszałbyś jeszcze oprócz 360*, doskonale w kierunku góra dół. Fizyka fizyką, ale słuch oszukać okazuje się można! :))

..nie rozumiem niechęci, jaką @Maju pała do DD.

Zostawmy ten temat, DD mi nie przeszkadza chciałbym tylko by nowe technologie nie były wprowadzane z niewykorzystaniem w pełni walorów starych (stereo), a gorzej bo nawet ich kosztem.

Nie wiesz jak sprawdzić bitrate na nc+?

A nie będzie różny dla różnych programów?

Mam tak na programach satelitarnych.(MPEG1L2) DD coś mi nie chce pokazać. :)

To nagranie zrealizowano na słuchawki. Pokazuje jak dźwięk przestrzenny we wszystkich kierunkach (przód, tył, góra, dół) można przekazać za pomocą dwóch głośników w słuchawkacH.

Też nie zadałeś sobie trudu przesłuchać tego co podałem, usłyszałbyś jeszcze oprócz 360*, doskonale w kierunku góra dół. Fizyka fizyką, ale słuch oszukać okazuje się można! :))

Nie neguję. Widocznie nagranie zrealizowano techniką "sztucznej głowy". To była podjęta w połowie lat 70-tych próba stworzenia alternatywy dla lansowanej wtedy kwadrofonii. Nie przyjęła się, głównie właśnie z powodu wymogu odbioru wyłącznie na słuchawkach. Kwadrofonia poniosła wtedy chwilowe fiasko, ale się odrodziła w postaci Dolby Surround i późniejszych technologii Dolby i DTS.

chciałbym tylko by nowe technologie nie były wprowadzane z niewykorzystaniem w pełni walorów starych (stereo), a gorzej bo nawet ich kosztem.

Przecież Dolby TrueHD oraz DTS-HD MA dają nie tylko jakość CD (niektórzy twierdzą, że lepszą) ale jeszcze wielokanał.

DD coś mi nie chce pokazać. :)

Pokombinuj w menu ustawień tunera Sat i amplitunera. Mnie jak tylko włączam program satelitarny z dźwiękiem DD - natychmiast pokazuje się na wyświetlaczu amplitunera Dolby Digital 2.0 lub Dolby Digital 3/2.1 (zależnie jak nadają).

Widocznie nagranie zrealizowano techniką "sztucznej głowy".

Podejrzewam że coś więcej kryje się za tą realizacją, bo bardzo realistycznie to słychać a sama technika "sztucznej głowy" stosowana była raczej by uniknąć wad słuchawek i zbliżyć odsłuch słuchawkowy do odbioru jaki mamy korzystając z kolumn, czyli nie słyszeć "w głowie" jak to bywa na słuchawkach a z przodu.

Pokombinuj w menu ustawień tunera Sat i amplitunera.

No właśnie, ustawiałem dźwięk DD a i tak pokazywało mi bitrate MPEG.

Jeszcze pokombinuję może się uda. ;)

Przecież Dolby TrueHD oraz DTS-HD MA dają nie tylko jakość CD (niektórzy twierdzą, że lepszą) ale jeszcze wielokanał.

A ile kosztują same dekodery (procesory bez wzmacniaczy), i dlaczego tak drogo? :))

@ Maju

Technika sztucznej głowy była stworzona głównie po to, aby dać słuchaczowi dźwięki nie tylko lewe i prawe, ale również przednie i tylne oraz górne i dolne. Jednak mimo to bardzo szybko poszła w zapomnienie.

Nie wiem ile kosztują same dekodery. Chyba układy dekodujące nie muszą być drogie, skoro Dolby TrueHD i DTS-HD MA spotykamy nawet w bardzo budżetowych amplitunerach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.