Skocz do zawartości
IGNORED

Roksan Platinum

kivlov

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kiedy usłyszałem Caspiana jestem fanem wzmacniaczy marki Roksan. OD prawie dwóch lat nurtuje mnie pytanie jak brzmi Roksan Platinum. Jestem zainteresowany bardzo tym zestawem lecz jeszcze nigdzie nie słyszałem żadnej opinii na forum. Może ktoś słuchał? Bardzo chętnie poczytałbym wrażeniach z odsłuchu oraz może jakieś porównanie. Do jakiego sprzetu (z jakiej półki) można przypisać Platinum. Domyślnie ma to zasilać potężne kolumny Dali Grand z dwoma głośnikami 20cm odpowiedzialnymi za niskie tony.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

https://www.audiostereo.pl/topic/84841-roksan-platinum/

Witam kolegę i przyłączam się do pytania. Po kilku latach zabawy w przerzucanie klocków, co miało na celu zapoznanie się z firmowym brzmieniem poszczególnych wzmacniaczy, powróciłem do Roksana Caspiana. Takiej średnicy i basu nie miał żaden inny wzmacniacz, który u mnie gościł(spis w o mnie) Pełnia barw z kremową konsystencją i analogowa nutą naturalnego wolumenu i jakimś nie do zwerbalizowania czarem. Płyty, które odsłuchiwałem fragmentarycznie wsłuchując się w dźwięki, teraz wciągają i bardzo się podobają. To coś niesamowitego co czyni ten niepozorny piecyk. Brawa i ukłony szacunku dla Pana Touraja Maghaddama.

Wracając do meritum, to Platinum był by kropką nad "i" tak więc wszelkie informacje na jego temat były by mile widziane, wręcz pożądane. Ciekawe co wniósł by względem np. dzielonego systemu pre+ 2x monoblock Caspiana, czy chociaż by integry M2.

https://www.audiostereo.pl/topic/84841-roksan-platinum/#findComment-2228527

Czy może zainteresować się końcówką mocy Krell'a KSA-200B. Ten sprzęt wzbudza moje zainteresowanie od dawna.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

https://www.audiostereo.pl/topic/84841-roksan-platinum/#findComment-2229075

Nikt nie słuchał?

https://www.audiostereo.pl/topic/84841-roksan-platinum/#findComment-2230484

Możesz coś więcej napisać o tym Krellu? Wiem, że jest to niesamowicie prądożerna końcówka i strasznie ciężka, a jak to się przekłada dokładnie na dźwięk. Z czym można to porównać (jaki poziom grania)?

https://www.audiostereo.pl/topic/84841-roksan-platinum/#findComment-2230653
  • 3 tygodnie później...

Mam Roksana Caspian Platinum pod prądem w studio. Gra z Olive 6HD i napędza Swans M6 HighEnd i... szczerze mówiąc jest to jeden z najlepszych systemów, które słyszałem. Makro i mikrodynamika jak najbardziej, system odzwierciedla barwy instrumentów, przestrzeń - szkoda gadać... Lepiej posłuchać samemu - po prostu piękna. Nie można też zapomnieć o sporym zapasie mocy. W niektórych systemach miałem zastrzeżenia co do basu Swans M6, a konkretniej co do jego spójności z resztą pasma, tak teraz mam wrażenie, że kolumny grają bardzo homogenicznie, niskie częstotliwości świetnie zespalają się z resztą pasma. Do jakiej klasy bym to zaliczył? Bez wahania - High End.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

https://www.audiostereo.pl/topic/84841-roksan-platinum/#findComment-2239484

Nareszcie ktoś kto posiada Platinum. Do jakiego zestawu w hi-endzie można przyrównać platinum?

https://www.audiostereo.pl/topic/84841-roksan-platinum/#findComment-2239539

Ponieważ interesujesz się Krellem miałbym takie porównanie do dużego dzielonego Krella sprzed lat (nie pamiętam już symboli) - grał niesamowitą makrodynamiką i wyróżniało go to na tle innych wzmacniaczy. Roksan Platinum potrafi według mnie jedno i drugie - czyli jak wspominałem makro i mikrodynamikę. Mam wrażenie, że przez mikrodynamikę brzmi bardzo elegancko i finezyjnie.

Oprócz tego parę dni temu miałem pod prądem przedwzmacniacz Conrad Johnson Classic i końcówkę mocy Brystona 4B SST2 - całość za trochę ponad 26000,-. Ten zestaw grał bardzo dobrze w swojej klasie (hybryd). Po tym jak stanął zamiast niego Roksan Platinum zrobiło się lepiej - tak jakby zmieniła się klasa sprzętu. Roksan w porównaniu z tym zestawem to wyższa klasa. OK, jest 10tys pln różnicy w cenie, ale w tej klasie cenowej aż takie różnice nie są wcale takie oczywiste.

https://www.audiostereo.pl/topic/84841-roksan-platinum/#findComment-2239599

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.