Skocz do zawartości
IGNORED

Focal 5WS - co z tego wyjdzie ?

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Macie jakieś propozycje na użycie Focali 5WS ?? kupiłem parkę z myślą o monitorach 2 way. Cięko będzie pewnie z dobraniem wysokotonowca. Może macie jakies propozycje ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/85147-focal-5ws-co-z-tego-wyjdzie/

Bardzo ciężko. Wypadałoby ciąć około 600-700 hz. Może jakaś mała szerokopasmówka?

Ale to i tak będzie troche kombinowanie na sile.

El sueño de la razón produce monstruos.

Bez przesady - nawet gdyby to był rasowy subwoofer to na pewno dałby radę wyżej niż600Hz. Myslałem mimo wszystko po podziale na granicy 1,5kHz i do tego wydajny głośnik wysokotonowy który gra nisko środkiem. Tutaj parę propozycji:

Morel (który ??)

Seas 27TBFC ( wolałbym nie, ale jest tani i relatywnie do tej ceny dobry, ale i tak za nim nie przepadam)

Vifa XT25 (tylko która ?? ) Tego nigdy nie miałem, ale ponoc schodzi dość nisko.

Co Wy na to ?? Warto ?? czy poprostu to sprzedać zaraz jak do mnie przyjdzie ??

Owszem jest dedykowany, ale Ancient Audio też wykożystało 20sto paro cm woofer samochodowy Hertza jako nisko-średnio tonowca - z pozytywnym skutkiem.

Przekreślić głośniki to ja mogę sam, Was proszę o jakieś pomysły, bo moze warto się pomęczyć. Wszak te głośniki to nie byle co.

Z konkretów - symulacja wskazała 7 litrów, strojenie na 50Hz, rura 4,7cm - 20cm długa, bardzo ładna ch-tyka, impuls na poziomie 12ms, idealnie równy wręcz przebieg SPL.

Obudowa będzie "z odzysku" po poprzednim moim projekcie. Małe podłogowce. Niecały metr wysokości.

Co do zwrotnicy - ze względu na taką a nie inną ch-kę częstotliwościową (PDF) pomyslałem żeby na Focala w ogóle nie zakładać filtrów, a jedynie odpowiednio odfiltrować wysokotonowca... ewentualnie na Focala filtr pierwszego rzędu odciąty w granicach 1,6kHz żeby go lekko tylko uspokoić od góry.

Prosze o opinię o nowych scan-speakach wysokotonowych z serii Discovery. Przedewszystkim czy są otwarte, czy raczej przyciemnione.

Bał bym się nie filtrować go od góry, ma dość silne rezonanse przy 3-4 kHz, co może podbarwiać lub spowodować dziurę w ch-ce w zależności od fazy wysokotonowca. Przy tej klasie woofera możesz celować w SS D3400/6600 ma niski rezonans i gra bardzo szczegółowo, ale bez ostrości. W projekcie Zapha - ZRT , tnie go na 1,6 khz 18dB/okt. Można go czasem kupić z drugiej ręki za ok. 600-800 parkę.

800 zł ?? dla zabawy ?? dokładam 200 i mam Morele Supremo, a to jużnie jest zabawa. Zależy mi na czymś do 4 stówek / para. Gdyby nie to że jest to specyficzny głośnik wybór byłby prosty i padł by na Vifę D25.

Może Wavecor TW030. U Akustyka 220 zł/szt. Można ciąć przy 1,5kHz. Ponoć jest bardzo dobry. Sam nie słyszałem, ale opinie ma pozytywne.

Zdecydowanie odradzam Vifę XT25. Powinna być cięta w okolicach 3kHz. Wiem, że charakterystyki mówią inaczej, ale poniżej 3kHz ten głośnik zniekształca. (Zaph) Słyszałem go w aplikacji z podziałem 3,8kHz i było w porządku, przy 2,2kHz słuchało się tego nieprzyjemnie.

Morela MDT29 posiadałem (jeszcze mam) i też za bardzo nie lubi być cięty tak nisko, jak wynikałoby to z charakterystyk.

Można spróbować z mało popularnym w Polsce głośnikiem Hiquphon OW1. 19mm, ale potrafi bardzo nisko zejść, świetne rozproszenie, kapitalny detal. Posiadałem swego czasu, pracował w zwrotnicy z podziałem 2,2kHz

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.