Skocz do zawartości
IGNORED

Kopia Avalon Acoustics Sentinel

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

arczi widzę ,że się ostudziło bardziej niż myślałem :)

Zerknij na ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

może się troszkę podbudujesz

Ukryta Zawartość

Dzięki Pawle znam ten wątek :). Nawet liczyłem na wypowiedź Martko3t w sprawach stolarki jak to wygląda .itd. Wątek przygasł bo nie jest to kolumna na gdn ze zwrotnicą z cewki i kondensatora. Jest to już jakieś wyzwanie no ale liczyłem, że są osoby które podniosą rękawice.

Prawdopodobnie skończy się tak, że pojadę z dziewczyna na wakacje. Zrobię jakieś tańsze i sprawdzone 3 way. Wpadło mi w oko 3 way na Accutonach (z sensowną zwrotnicą) no i wtedy dziewczyna zadowolona i ja być może też :).

No ja mam też taką nadzieję ,że może ktoś też się zainteresuje zestawem tej wielkości. Piszę ,,tej" ,bo jak już wspominałem wszystko jakieś miniaturowe jak z MM (nie dla idiotów). A miło by było złożyć coś co cieszyło by nie tylko oko ale i ucho. Zewnętrznie wiadomo,każdy wygląd robi pod siebie w zależności do wystroju wnętrza bo to mebel i powinien wyglądać jak najlepiej. Co do obudów ,to jednak to jest najprostsze, ale jak dalej ugryźć temat ,skoro to wiedza i obszerna i tajemna :) i jeszcze jej brak :(.I tu się wszystko prawdopodobnie kończy ,bo bez tej wiedzy kolegów nic się nie ruszy. Ja dla przykładu mam kolegę elektronika z wykształcenia i zamiłowania bo to nawet ważniejsze,ale w tej konkretnej dziedzinie nie sądzę aby mi pomógł a do tego każdy ma swoje życie codzienne ( małe dzieci ,budowa lub remonty domów ) i brak czasu na hobby i to raczej bezinteresowne. Może Ci co się znają na temacie zechcą podzielić się pracą tzn. ktoś wykonuje pomiary inny zwrotnice a inni obudowy. I tak reasumując można złożyć kilka zestawów na ściśle określonych podzespołach i wszyscy mieli by te cuda w domu. Chyba,że tak jak wspominałem wcześniej zaglądają tu tylko po informacje. Miejmy nadzieje,że będzie dobrze :)

A może na bazie tego projektu ,tylko zewnętrznie inne obudowy ? :

Ukryta Zawartość

Tylko musiałby coś podpowiedzieć np. kolega misiomor co sądzi o tego typu zmianach zewnętrznych. Być może zmieniło by to na tyle charakterystykę ,że musiałaby być zmiana również w budowie zwrotnic a chyba na pewno i znowu koło się zamyka bo potrzebny ktoś do takiej zmiany i ..... i to i

DIY to pojęcie szerokie . Tu raczej dla mózgów z akustyki i elektroniki.

W dzisiejszym świecie trudno o pomoc i to raczej wymagającej poświęcenia sporo własnego czasu. Dla większości jest on bezcenny.

Ukryta Zawartość

Aluminiowe przetworniki, kopułka w zakresie średnio tonowym. Cztery drogi, lecz zejście słabe jak na 4 way. Osłuchany w przetwornikach nie jestem i prorokować nie będę ale podobno kopułka w zakresie średnio tonowym to dobra sprawa.

Pozdrawiam

Aluminiowe przetworniki, kopułka w zakresie średnio tonowym. Cztery drogi, lecz zejście słabe jak na 4 way. Osłuchany w przetwornikach nie jestem i prorokować nie będę ale podobno kopułka w zakresie średnio tonowym to dobra sprawa.

Pozdrawiam

Łukasz może isis ?

chętnie też bym przygarną obudowę, biorę na siebie projekt :)

mam zwrotkę i wszelkie dane

domyślam się ,że wiesz jak wygląda wnętrze ? :))

Mniej więcej :)

wszystko w skali

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A miał ktoś przyjemność słuchać Isis-ów ? I czy to była przyjemność ? Oczywiście opinie będą subiektywne ,choć łudzę się ,że założyciel tematu :) jest na tyle osłuchany ,iż może na ten temat powiedzieć skoro wybrał Sentinele.

Arczi próbujesz różnych zestawów ,powiedz coś o walorach Avalon-ów. Skąd ten wybór?

I jeżeli masz chwilkę, powiedz jakie inne zestawy odrzuciłeś i z jakiego powodu. Chodzi o Twoją subiektywną opinię.

I pytanie z innej beczki ,czy można to napędzać tranzystorem ,czy koniecznie lampą?

Z napędzaniem to jest tragedia, jeśli kogoś nie stać na oryginały. Z tranzystorem będzie za ostro, z lampą w sam raz, ale potrzeba bardzo dużo mocy, więc pozostaje tylko kilka konstrukcji lampowych.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Z napędzaniem to jest tragedia, jeśli kogoś nie stać na oryginały. Z tranzystorem będzie za ostro, z lampą w sam raz, ale potrzeba bardzo dużo mocy, więc pozostaje tylko kilka konstrukcji lampowych.

Nie ma trgedii z napędzeniem tych kolumn gm70 da rade :)

Przyznam ,że nie miałem okazji porównywać i odsłuchiwać brzmienia z lampy ,dlatego nie mam pojęcia jaka jest różnica. Z teorii tylko odnoszę wrażenia,że ci co na ten temat się wypowiadają,nie chcą nawet słyszeć o tranzystorze. Czy to faktycznie taka przepaść? I lampa potrzebuje innego umiejscowienia ,co nie zawsze w mieszkaniu jest w zgodzie z meblami.Oczywiście najlepiej gdyby było do tego celu osobne pomieszczenie odsłuchowe,ale słucham muzyki w miejscu gdzie jest mi najwygodniej ,czyli w pokoju dziennym.I chyba większość nie ma specjalnego pomieszczenia do słuchania muzyki. Powiedz coś więcej co znaczy,że z tranzystorem będzie za ostro? Mam chwile ,gdy lubię podnieść sobie poziom adrenaliny i pogłośnić na tyle ,aby poczuć np.rocka w żołądku i w nogawkach. To z lampy można osiągnąć ,czy lampa służy tylko do muzyki delikatnej, spokojnej i nie za głośnej? Może mylę zagadnienia i nie mam pojęcia co to MUZYKA ? Być może po mojej wypowiedzi znawcy nie będą mieli ochoty nawet odpowiadać ,,takiemu" ,ale może ktoś mnie uświadomi i rozjaśni temat?

Co do tranzystora

Ja osobiście słucham na ugodach, no i jak dla mnie stwierdzenie, że każdy tranzystor jest ostry to mit. Osobiście uważam, że te monobloki grają dużo lepiej niż chińskie lampowce. Dynamika, rozciągłość pasma i neutralność zabija te chińskie lampowce.

Co innego jak na samym początku kupiłem sobie Yamahe A-960 i wygrzebałem altusy 60. To można sobie słuch zniszczyć, bo w takim zestawianiu wysokie tony mogły by służyć do rozpędzania tłumu :P.

Moje upodobania (to będzie wiadomo jaką brać poprawkę)

Od razu zaznaczam, że ja nie lubię ciepełka, kluchy itd.. Osobiście lubię detal, dobrą stereofonię i powietrze. Chyba skłaniam się ku lekko odchudzonej prezentacji kosztem barwy. Dzięki czemu mam przejrzystość nagrania, lubię dokładnie słyszeć różnice pomiędzy pomieszczeniami w jakich nagrywano. Wybrzmienia instrumentów i takie tam. Słucham Klasyki i wszystkiego po trochu.

Konstrukcję wybrałem nie ze względu na walory odsłuchowe, bo takowej okazji nie miałem. Przy wyborze kieruję się raczej technologią i rozwiązaniami.

Wybrane zostały z prostej przyczyny. Głośniki które są robione z bardzo twardych materiałów mają bardzo nisko rezonans położony rezonans. Głośnik wysoko tonowy dzięki temu generuje mniej zniekształceń w "paśmie odsłuchowym". Obudowy które są tak pościnane mają mniejsze zafalowania na charakterystyce częstotliwościowej. Czterodrożne kolumny potrafią zejść bardzo nisko co pozwala słuchać organów, kontrabasu z dużo większym realizmem. Przy dobrym zgraniu i selektywnym podziale pasma głośniki generują mniej zniekształceń (wadą jest to, że trzeba być dalej od kolumny by była bardziej punktowym źródłem dźwięku). Unikam rozwiązań które przez audiofilii są określane jako delikatne, miękkie itd. Zawsze wiąże się to z jakimś wygładzeniem, podbarwieniem. Duża membrana też generuje lepszy jakościowo bas niż 8" głośnik. No i tak sobie pomyślałem czemu nie Sentinel. Powinien on być bardzo dobrym wyborem. Osobiście jestem zdania że rzecz dobrze zaprojektowana, przemyślana która nie stara się "oszukać" fizyki nie ma prawa nie grać.

No a przede wszystkim jest prosty związek, że audiofilom nie wiedzieć czemu w dużej mierze podobają się urządzenia generujące zniekształcenia. Ktoś opowiadał jak było kilka wzmacniaczy do porównania (tranzystorowych) no i najlepiej grał ten który wedle pomiarów miał największą ilość zniekształceń. Z racji że ceramiki grają chłodno to stwierdziłem że to jest dobry trop.

Wygłaskane zestawy grają potem zupełnie inaczej niż instrumenty na koncercie. Bo to trąbka nie ma kłuć, basik ma być miekki itd. No a Ci co chodzą do filharmonii słyszą, że trąbka to nie jest instrument, który brzmi łagodnie. Struny kontrabasu wybrzmiewają, wibrują i to na bardzo niskich częstotliwościach. To jest dość twarde granie zaś na tych systemach kontrabas robi plum, plum, plum. Nie wiem czy słuchacie klasyki i czy ktoś kojarzy jak brzmi na żywo targanie za struny kontrabasu?

I takiej informacji oczekiwałem. Z przykrością muszę się przyznać ,że transformator ,którym dysponuje to Yamaha tyle,że AX 1070. Swego czasu flagowy wzmacniacz stereo Yamahy. Parametry miał (i ma)wówczas dobre. Pytanie teraz co to znaczy dobre.No jak na budowę tranzystora.Twoje zdanie na temat Yamahy już znam :))).Chyba ,że dotyczyły Altusów,bo uważam ,że raczej ich niż wzmacniacza.Co do Sentineli ,to rozumiem wybór pod względem przetworników ,tyle,że jak już inni zwracali uwagę będą problemy z konfiguracją 4way.To na tyle wysoka półka trudności,że wątpię aby się ktoś podjął tego zadania i próbował to zestroić.

Już mam zaplanowane,że jadę nieodwołalnie na Audio Show do W-wy na jesień i chcę tego wszystkiego posłuchać jak te wynalazki chodzą :)) Kiedyś trzeba aby mieć pojęcie

Jestem ciekaw ,czy ten cały sprzęt hi-end faktycznie jest drogi bo dobry ,czy drogi bo dobrze podany i...drogi:))?

Czy jak w dobrej restauracji : mało, dobrze podane(choć nie zawsze) i czasami wątpliwe w smaku no może atmosfera.

Ja na ten przykład wolę jak żona dobrze ugotuje, dobrze poda i jem do bólu ,bo tak lubię:)i w domowej atmosferze.

Każdy lubi coś innego ,dlatego wszystkiego jest dużo ,do wyboru i jest ciekawie.W muzyce podobnie. Tyle ilu słuchających ,tyle różnych wrażeń i upodobań.

Dlatego trzeba... i szanuje wszelkie opinie i uwagi (nie mylić z agresywną krytyką).

Arczi buduj te kolumny ,a ja Ci zrobię jakieś ładne emblemaciki na nie :)

Potem sam się wezmę za nie jak już będą opracowania (schematy)elektroniczne(zwrotnice) ,bo na tym się nie znam.

Nie ma trgedii z napędzeniem tych kolumn gm70 da rade :)

Tak GM'y u Ciebie dają radę, ale jaka inna lampa da im radę?

2a3, 45, 300b, diabełek, EL34, EL84 odpadają. Do tego KT88/6550 w mniejszych ilościach niż 4szt na kanał.

Tak GM'y u Ciebie dają radę, ale jaka inna lampa da im radę?

2a3, 45, 300b, diabełek, EL34, EL84 odpadają. Do tego KT88/6550 w mniejszych ilościach niż 4szt na kanał.

aktywnie dółnpz klasy D ,góra i środek z 300b :)

to startując od zera ,skoro tranzystor to pomyłka ,zaczyna się robić kwota już około 20kzł :)za komplet

jest to już jakaś bariera przy wydatkach życia codziennego...

no ale hobby kosztuje:)

Marcin a jak wygląda podłączenie do lampy DIY na gm70 analogu ? Czy musi być w tym przypadku preamp? Obecnie w moim Yamaha AX 1070 mam przełącznik na wkładki MM/MC.Czytałem temat z DIY gm70,ale raczej posty dotyczyły spraw techniczo-elektronicznych w budowie. No i koszta około 8kzł

Marcin a jak wygląda podłączenie do lampy DIY na gm70 analogu ? Czy musi być w tym przypadku preamp? Obecnie w moim Yamaha AX 1070 mam przełącznik na wkładki MM/MC.Czytałem temat z DIY gm70,ale raczej posty dotyczyły spraw techniczo-elektronicznych w budowie. No i koszta około 8kzł

Mogę ja odpowiedzieć?

W każdym przypadku, gdy chcesz podłączyć gramofon musisz skorzystać z przedwzmacniacza z korekcją RIAA. W twojej Yamahe masz go już wbudowanego. wzmacniacze Marcina na GM-70 to końcówki mocy. Nie mają wbudowanej korekcji potrzebnej do prawidłowego odtworzenia płyty gramofonowej. Jeśli chodzi o czułość tej końcówki, to niestety nie wiem/nie pamiętam jaka jest.

Takie na pewno łatwiej napędzić z jednym etonem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myśle,że masz na myśli te z prawej strony :)

Ja raczej odpuszczę sobie napędzanie tego lampą. To jest jak wszystko w tych tematach kwestią gustu i subiektywnych opinii co do brzmienia , a na temat gustów podobno się nie dyskutuje. Skupię się raczej innych aspektach mających także wpływ na rodzaj dźwięku.

Mam nadzieję ,że arczi pociągnie ten temat z pomocą innych i temat nie padnie jak Harpii :)))

Marcin , a Ty będziesz kontynuować temat Isis ?

Jeżeli tak ,to chętnie podepnę się do Ciebie ,oczywiście za Twoją zgodą. Jednak są tańsze do wykonania i większe prawdopodobieństwo, że znajdą się osoby chętne rozpracować układ 3way.Ja już myślę o zakupie towaru na obudowy.Są w Polsce jakieś sezonowe obniżki na materiał :) Mam pomysł na technologię wykonania. Aby nie zaśmiecać tematu arczi'ego , pozwolę sobie skontaktować się z Tobą na PW.

bliższa oryginałowi :)

Ale widzisz Marcin oryginalny ISIS jest wątły w środku, już część średnio-wysokotonowa jest bardziej pancerna niż dół, gdzie przeciez pracują dwa duze woofery, dlatego się rozpędziłem i wsadziłem w dół mase czasu i pieniędzy. Górny moduł też będzie u mnie ciut inny, kiedys wrzucę foty.

Warta rozważenia jest koncepcja z linku mój górny moduł jest podobny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_8636,de,90898,64

Coś ten link nie działa. Chodzi o Duetta Grandiosa cała na Etonach, moim zdaniem gra warta świeczki;-)

Ukryta Zawartość

Marku toż to potwory. Takie głębokie, że optycznie zdominowały by każde pomieszczenie.

pełny link:

www.lautsprecherbau.de/Magazin/Lautsprecherbau-Magazin-2009/Ausgabe-M%C3%A4rz-2009/_Martins-Duetta-%28Grandiosa%29_8636,de,90898,64

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.