Skocz do zawartości
IGNORED

Nowości na winylu

Rekomendowane odpowiedzi

Z drugiej strony nie wiem czy DR=12 a tym bardziej 14 jest możliwy do osiągnięcia przy tak intensywnej muzyce jak death metal i jak by to brzmiało.

Otóż to - w końcu to ściana dźwięku - jak wszyscy grają głośno, gęsto i bez pauz, to niby skąd ma się wziąć ta dynamika ;-) Podejrzewam, że sam zespół "na wejściu", bez żadnej obróbki w takim wypadku może mieć mniejsze DR niż owe 12-14.

ma ktos ostatni The Black Angels "Indigo Meadow" na czarnym krazku?

Nie znów taka nowość, ale ociągałem się z trochę z zakupem.Wczoraj posłuchałem i jestem zaskoczony brzmieniem, ale jak nagrywano to tak jak na teledysku to się nie dziwię.Rozkładana okładka,plakat,koperta z folią,płyta 180 g.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ladnie gra? bo cena 50pln raczej kusi:)

Ukryta Zawartość

A to nie może być 2 osobne cyfrowe mastery, jeden spłaszczony na CD, drugi bardziej dynamiczny pod winyl?

Nie wiem czy to możliwe. Zauważ, że początki gatunku death, to końcówka lat 80-tych, a więc przy nagrywaniu płyt rządzi już equipment cyfrowy. Jeżeli zrobiono zły master cyfrowy, jeżeli pomijając zagadnienia dynamiki generalnie nagrano wszystko "za głośno" (przesterowano) - tak jak przykładowo przesterowałbyś nagrywając coś na magnetofon, to nie wiem, czy z czegoś takiego można by zrobić drugi, lepszy master.

Z drugiej strony nie wiem czy DR=12 a tym bardziej 14 jest możliwy do osiągnięcia przy tak intensywnej muzyce jak death metal i jak by to brzmiało.

Tego już chyba nie sprawdzimy, bo jak wyżej napisałem death nie załapał się na nagrywanie na taśmę na Studerach. Mam przykładowo pierwsze bicie cd Kill`em All (1983 r.,Elektra, Made in USA by WEA Manufacturing Inc., AAD), czy też The Number of the Beast (1982 r., EMI, AAD) i te cd brzmią wyśmienicie. Wiem, to nie death, ale trash też można zepsuć, bo już Master of Puppets na cd mimo że Elektry i pierwsze bicie (1986 r.), jak również odpowiednik na podwójnym winylu (1986, Music for Nations, pierwsze wydanie) brzmią już źle. Bardzo bym chciał kupić pierwsze wydanie Master of Puppets by Elektra, ale nie mogę znaleźć. Obawiam się jednak, że skoro cd Elektry tej płyty brzmi niespecjalnie, to jej winyl może brzmieć tak samo. A tak w ogóle to sorry za pisanie nie na temat. Piszę o starociach, a wątek nosi przecież tytuł "Nowości na winylu".

Tak, ale Metallica słynie z kiepskich realizacji swoich płyt. Teraz czasem robi się osobne cyfrowe mastery pod winyl i CD... w necie jest sporo dyskusji na metalowych forach z tym związanych.

Np. recenzje dwóch wersji ostatniej płyty Fallujah:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wersje o DR10 specjalnie udostępnił facet, który wykonał pierwszy master płyty.... szkoda tylko że nie jest do nabycia oficjalnie, bo oryginał ma DR=3. Albo np. sprawa z płytą Witherscape... Dan Swano wykonał dwa cyfrowe mastery, pod winyl i na CD. Co ciekawe, ten dynamiczny master "pod winyl" również był udostępniony fanom... tu recka:

Ukryta Zawartość

A tu kilka ciekawostek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to na kultowenagrania.pl ruszyła przedsprzedaż lp Jerzy Milian Trio. Dostępne 111 sztuk.

111 sztuk to wersji limitowanej. Czarnych będzie pewnie sporo więcej i dostępna będzie też w normalnej sprzedaży. Ja już zamówiłem :)

recenzje dwóch wersji ostatniej płyty Fallujah:

A tu kilka ciekawostek:

Ciekawe artykuły i w kontekście uzyskanych rezultatów mixów na potrzeby tłoczenia cd i płyty winylowej tego samego tytułu niezrozumiała dla mnie jest postawa producentów/wydawców. Jeżeli możliwym okazało się uzyskać podczas masteringu jeden mix o kilka punktów lepszy (z DR 5 czy 6 na DR 9 czy nawet DR 11 - przy muzyce metalowej!) od drugiego, to dlaczego tego lepszego mixu (z wyższym DR) przeznaczonego na tłoczenie winyla nie wykorzystano przy tłoczeniu płyty cd?! Zupełnie niezrozumiałe podejście. Przecież po odsłuchach podkreślano o wiele lepsze brzmienie materiału z wyższym DR (co w ogóle nie podlega dyskusji). A to DR 3 ostatniej płyty Immolation to musi być jakaś brzmieniowa masakra!, brrrrr! Ja się zastanawiam, czy producenci, realizatorzy dźwięku i w końcu sami członkowie zespołów słuchają w ogóle produktu finalnego, czyli płyty, która trafia na półki sklepowe? Czy słuchają ich na odpowiednim poziomie głośności? (przy cichym słuchaniu wady niskiego DR są raczej niezauważalne) A jeżeli nie słuchają (a chyba tak jest, bo kolejne płyty mają taki sam niski niby standardowy DR 6), czyli nas potencjalnych nabywców lekceważą, to wiadomo co zrobić - zero kupowania. Pozdrawiam wszystkich, o ch....a jak późno, idę spać :)

partie gitary grane są na basie to jest w jakimś stopniu ciekawe , odkrywcze? , dwóch ludzi i taka muza jestem na tak !!!!

Jak najbardziej,potencjał jest i dla mnie rock w czystej postaci,ciekaw jestem jak brzmi winyl...

To nie nowość, ale pierwszy raz na winylu:

KULT - Ostateczny krach systemu korporacji

"Wydawnictwo jest dostępne w limitowanym nakładzie, na dwupłytowym winylu (najwyższej jakości 2 x 180g.), wyprodukowanym w Anglii."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

George Michael ‎– Symphonica

Label: Aegean ‎– 379244-6, Virgin EMI Records ‎– 379244-6

Format: 2Lp Gatefold

Released:01 September 2014

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Łódzkiego zespołu Kamp! chyba nie trzeba przedstawiać.

W końcu wydali płytę w rodzimej wytwórni, nakładem której ukazały się kilka dobrych lat temu ich pierwsze cd.

Mowa o wytwórni Brennnessel z Łodzi.

Do nabycie EP "Baltimore" (39 zł) oraz singiel 7 inch "A new leaf"

Ukryta Zawartość

Jak ktoś lubi elektronikę, to polecam.

post-43720-0-93480700-1409862344_thumb.jpg

post-43720-0-31828500-1409862357_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

George Michael ‎– Symphonica

Label: Aegean ‎– 379244-6, Virgin EMI Records ‎– 379244-6

Format: 2Lp Gatefold

Released:01 September 2014

Czy są dwie wersje tego wydania ? Znalazłem w jednym sklepie wersję 180g

Dwie ciekawsze nowości na Lp z ACT Music:

1. Lars Danielsson - Liberetto II

Ukryta Zawartość

2. Manu Katché - Live in concert 2LP

post-15842-0-52963500-1409945174_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie miał już ktoś z Was okazję przesłuchać winyl Opeth "Pale Communion"?

Zasadzałem się na transparentnego winyla na ich stronie ale wychodziło grubo ponad 100 z przesyłka więc odpuściłem. Jest jeszcze czerwony ale też drożyzna :-) może rzucą po mediach czy cuś? Jak kupię dam znać bo na pewno kupię, jak nie kolor to czarny smutny :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

czarne mają na stanie w MM, gra to bardzo dobrze, muzycznie także wpada w ucho

Muzycznie to raczej kto co lubi, mnie się to podobie ale są opinie że Opethowi zmiękła rura i się skoczył na Orchid :-)))) Dzięki za info.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Mam Pale Communion na czarnym winylu, zamówionym ze strony Opeth, razem z podpisanym printem z grafiką z płyty (taki fetyszysta ze mnie ;) ). Muzycznie album jest świetny, można powiedzieć że jest to "Heritage" zrobiony tym razem jak należy. Nadal mamy do czynienia z estetyką retro, natomiast powróciło poczucie tego że jest to Opeth. Melodie i gitarowe patenty nie po pomylenia z niczym innym. Dźwięk z winyla bardzo dobry (w końcu to Steven Wilson w tym palce maczał, a i sam Akerfeldt jest znanym fanem winyli), ale jest pewien bardzo niprzyjemny mankament: o ile cały album brzmi dobrze, to czwarta strona (czyli "D" inaczy) jest totalnie skopana w tłoczni - multum dokuczliwych trzasków, przeszkadzajek, pyknięć. Tak samo się dzieje na egzemplarzu mojego brata, zatem zakładamy że jest to jakiś fabryczny problem. A szkoda, bo dwa ostatnie numery na albumie są znakomite. Jak ktoś na inne wersje tej płyty na winylu to niech się podzieli czy też występuje taki problem. Wydaje mi się, że Roadrunner Rec. nie do końca przykłada się do jakości tłoczenia, moja wersja Storm Corrosion na winylu też ma sporo mankamentów. Reasumując, Pale Communion to świetny mastering i nieco skopane tłoczenie.

LP jest do kupienia na allegro, żaden problem to zdobyć teraz.

Czy są dwie wersje tego wydania ? Znalazłem w jednym sklepie wersję 180g

Nie

Z tego co wiem na razie jest tylko jedna wersja. Też ją mam.

Może później (przed świętami) wrzucą jakiegoś deluxa..

Taka ciekawostka. Tony Levin z bratem nagrali płytę pod obiecującym tytułem Levin brothers :) Limitowana edycja na kolorowym winylu z autografami artystów i odręcznie napisanym numerem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taki będzie kolorek tej płytki, uwielbiam Tony'ego ale chyba nie wysupłam tyle grosza na tę płytę. Wolę go z King Crimson, na Sticku, z Bozzio i Stevensem niż takiego jazzowego.

LPmockup02-coverandvinyl-300w.jpg

To nie nowość, ale pierwszy raz na winylu:

KULT - Ostateczny krach systemu korporacji

"Wydawnictwo jest dostępne w limitowanym nakładzie, na dwupłytowym winylu (najwyższej jakości 2 x 180g.), wyprodukowanym w Anglii."

Posiadam ten album - egzemplarz 476 oraz album Hurra! - egzemplarz 62 :)

Nie ma przypadków…

W niedzielę chwilę przed 6 rano jak wracałem z dworca usłyszałem u Gackowej w Atelier na 3jce „Pendulum”.

Audycji, której nie słucham, kto słucha radia w niedzielę o 5 nad ranem ? A od dziś się kręci „LP1” FKA Twigs – nie pamiętam, kiedy ostatnim razem poruszyła mnie tak współczesna płyta, a tym bardziej z gatunku Downtempo/SynthPop/Indie – czy jak to się inaczej nazywa.

Pozwoliłem sobie na wydanie standardowe, zwykła okładka, wew. koperta z tekstem oraz kod do zgrania. W Empiku do kupienia za 70 zł.

Jest jeszcze dostępna wersja Deluxe, ale szczerze…płacisz drugie tyle, albo więcej, za plakat – albo aby brzmiało drożej „Art Print”, którego ja z pewnością nie powieszę, gdyż według mnie jest słaby (foto 1.) zwykły turkusowy bez jakiegokolwiek nadruku gatefold, hasło „Limited Edition” które zawsze podnosi cenę o kilkanaście % oraz odrzut z sesji czyli „exclusive” bonus 7.

Płyta miała premierą miesiąc temu.

Płytka brzmi rewelacyjnie, niski bas, cudowny słodki głęboki wokal, dużo ciekawych dźwięków które dobiegają nie wiadomo skąd, wieczorem musi robić dobry nastrój.

Polecam.

Ukryta Zawartość

Płytę wydaje Young Turks - współpracujące wcześniej m.in z SBTRKT / The XX czy chociażby Gil Scott-Heron

post-43720-0-15916500-1410963163_thumb.jpg

post-43720-0-03089100-1410963169_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Dominic2509
  • Pokaż nowe odpowiedzi