Skocz do zawartości
IGNORED

Dzisiaj się zaczyna. Czy Wagneromania ma jeszcze sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość oh_mercy

(Konto usunięte)

sporo pozycji zostało już wymienionych w tym wątku przez pozostałych forumowiczów. tak podsumowując i dodając parę pozycji od siebie:

PARSIFAL

1951 Knappertsbusch, Bayrueth

1962 Knappertsbusch, Bayreuth

1980 Kubelik / Karajan

TRISTAN

1936 Reiner

1952 Furtwangler

1952 Karajan, Bayreuth

1966 Bohm, Bayreuth

MEISTERSINGER

1970 Karajan

1951 Karajan, Bayreuth

1995 Solti

RING

1958-1965 Solti - absolutny must buy

1955 Keilberth, Bayreuth

1966-1967 Bohm, Bayrueth

GOTTERDAMMERUNG

1951 Knappertsbusch, Bayreuth

SIEGFRIED

1937 Bodanzky

DIE WALKURE

1935 Walter (Act I, II)

1951 Karajan, Bayrueth (Act III)

LOHENGRIN

1963 Kempe

1986 Solti

TANNHAUSER

1970 Solti

2001 Barenboim

HOLLANDER

1950 Reiner

1955 Keilberth

RIENZI (nie polecam na początek)

1983 Sawallisch

Co do boxu Barenboima to w przypływie gotówki sobie zakupię bo wszystkie jego wagnerowskie nagrania trzymają wysoki poziom.

Oczywiście nic ująć ewentualnie można dodać:

PARSIFAL

1953 Krauss

1954 Knappertsbusch

1956 Knappertsbusch

TRISTAN

1952 Furtwangler

MEISTERSINGER

1967 Kubelik

RING

1950 Furtwangler

1953 Furtwangler

1953 Krauss

Żeby nie było iż ja i Oh_Mercy mamy patent na wykazywanie wybitnych nagrań można tez spróbować nagrań dyrygenta ,który jak twierdzą nie którzy jako jedyny nie pokazuje własnych wariacji ,lecz muzykę przekazuje tak jak to powinno być.

Osobiście nie znam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość oh_mercy

(Konto usunięte)

hmm pierwszy raz widzę to nagranie, trzeba będzie posłuchać :)

tak z innej beczki: śpiewak bez którego świat wagnerowskich nagrań nie byłby taki sam:

http://youtu.be/jlSSql5BR8g?t=55m

wystąpił 73 razy w Bayreuth, jeśli dobrze kojarzę to wyprzeda go jedynie Josef Greindl (82 razy)

Edytowane przez oh_mercy

Ukryta Zawartość

Na 100% to Keilberth z 1955. Jak słusznie zauważył oh_mercy. Początki stereo i faktycznie jakość nagrania znakomita. Ktoś się pomylił

w opisie pliku.

Zresztą Walkiria z Keilberthowego Ringu to znakomite wykonanie. W szczególności finał w wykonaniu Hottera. Jest w tym nagraniu też pewien "smaczek". Jako że to początki stereo były, nie wszystko było nagrane idealnie. W momencie, kiedy w III akcie Varnay (Brunhlida) śpiewa "Soll fesselnder Schlaf - fest mich binden", cały fragment jest w mono :) Oczywiscie w niczym to nie przeszkadza bynajmniej :)

Z "must buy" dodam tylko od siebie:

PARSIFAL

1964 Knappertsbusch, Bayreuth (Orfeo). Jeśli priorytetem jest jakość dźwięku, to jednak wersja wydana przez Philips z 1962. Z wersji mniej "typowych" z bardzo przyzwoitym dźwiękiem - Boulez.

RING

1956 Knappertsbusch (Orfeo). Cały czas "rywalizuje" u mnie z Kraussem i Keilberthem. Jeśli istotna jest jakość dźwięku/stereo, to zdecydowanie Keilberth z Testamentu lub Solti (Decca).

Ostatnio jestem też pod świeżym odsłuchu Parsifala w wykonaniu Netherlands Radio Philharmonic Orchestra. Dyryguje Jaap Va. Nowość. Zupełnie inny Parsifal. W stylu Bouleza i trochę Levine. Nie do końca mi się podoba (chociaż są piorunujące momenty), ale dla zwolenników mniej misteryjnych/mistycznych wersji powinien być idealny. W roli Parsifala Klaus Florian Vogt. Za lekki i zbyt miałki jak dla mnie, ale niektórym się podoba. Oczywiście idealna jakość nagrania (SACD).

JazzyFan

Ukryta Zawartość

...Lubiłem twoją aksamitną woń, długie podróże w delcie twoich nóg....

Ja dodam tylko do "absolutnych wagnerowskich must buy"

- znakomita Walkiria pod batutą Furtwanglera. 1954. Studyjne nagranie. Remastering Naxos Historical

- znakomity "Tristan i Izolda" pod batutą Kleibera. DG

Obie pozycje warte każdych pieniędzy

Pozdrawiam,

Ola

Ja dodam tylko do "absolutnych wagnerowskich must buy"

- znakomita Walkiria pod batutą Furtwanglera. 1954. Studyjne nagranie. Remastering Naxos Historical

- znakomity "Tristan i Izolda" pod batutą Kleibera. DG

Obie pozycje warte każdych pieniędzy

Zupełnie zapomniałem o Kleiberowskim Tristanie,chyba jeszcze lepsze są jego nagrania Tristana z Bayreuth 1974,1975,1976 trudno dostępne ,ale jakoś tam można je zdobyć.

Gość oh_mercy

(Konto usunięte)

A jak podoba się Wam pani Price jako delikatna, niemal dziewczęca Izolda? Bo jakby nie patrzeć, jest to inny głos niż ten, z którym zwykle kojarzy się Izoldy.

marco - gdzie te Kleibery zdobyłeś? Jeśli dobrze pamiętam to niektóre z nich były amatorsko nagranymi bootlegami. Było kiedyś rosyjskie forum, na którym ludzie wrzucali mnóstwo takich rarytasów.

Aktualnie poszukuję broadcastów z Bayreuth 2005 (mam całość, ale nagrane na kasetach) oraz broadcast Tristana z 2005 r. z Paryża (dyr. Salonen, Heppner, Meier). Jeśli ktokolwiek widział, ktokolwiek wie gdzie można je aktualnie zdobyć (a wiem, że można) to proszę dać znać na priva.

marco - gdzie te Kleibery zdobyłeś? Jeśli dobrze pamiętam to niektóre z nich były amatorsko nagranymi bootlegami. Było kiedyś rosyjskie forum, na którym ludzie wrzucali mnóstwo takich rarytasów.

Nagranie z 1974 z wytwórni Opera d'Oro można kupić na amazonie :

Ukryta Zawartość

z 1975 roku mam nagrane z radia France Musique,a z 1976 nie mam (ale też bywają na amazonie Golden Melodram ,Exclusive i inne mało znane wytwórnie.

Bardzo trudno dostępne nagranie: Walkiria Karajana z Metropolitan Opera,jest też Złoto renu .

Ukryta Zawartość

oh_mercy

może tutaj znajdziesz interesujące cię rzeczy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość oh_mercy

(Konto usunięte)

dzięki marco za linka. jest kilka takich sklepów, gdzie handlują broadcastami (np. parsifal z 2005 jest tu: http://www.operapassion.com/cd13876.html i tu: http://www.operaaddiction.com/cd13876.html) i szczerze mówiąc mam trochę opory, żeby cokolwiek zamówić. Pomijając legalność takiego handlu to właściwie nie ma pewności co do tych nagrań - czy na pewno zgadza się z opisem i czy faktycznie dostaniemy te płyty.

Na szczęście jest sporo osób, które się wymieniają takimi rzeczami i jeżeli ma się coś na wymianę to można znaleźć niemal wszystko wagnerowskie co zostało kiedykolwiek nagrane. Są też serwisy w stylu grupy Yahoo SWGoldenAge, gdzie niektórzy uploadują stare nagrania, na które wygasły prawa autorskie (np. Parsifala z Melchiorem, dyr. Bodanzky/Leinsdorf). Ten Tristan, którego szukam krążył swego czasu w necie na różnych blogach, ale teraz nie mogę go znaleźć.

Sony Japan wydało taki 3-płytowy album z muzyką instrumentalną Wagnera. Ktoś kojarzy może orkiestrę i dyrygenta?

Znalazłam to w "Muzykancie" w Warszawie. Niestety nie ma możliwości posłuchać na miejscu:

51SuSAiZGHL._SS500_.jpg

Pozdrawiam,

Ola

Sony Japan wydało taki 3-płytowy album z muzyką instrumentalną Wagnera. Ktoś kojarzy może orkiestrę i dyrygenta?

Znalazłam to w "Muzykancie" w Warszawie. Niestety nie ma możliwości posłuchać na miejscu:

To jest starsza wersja tego boksu:

Ukryta Zawartość

I w zasadzie nie tyle instrumentalna muzyka Wagnera (uwertury), co całe aranżacje utworów. Jak ktoś lubi takie rzeczy to może się spodobać. Ja mam instrumentalne aranżacje "Meistersingerów" tej ekipy (wydane oddzielnie) , które zakupiłem w dawnym Duo. Przyjemne do posłuchania "w tle" przy obiedzie, ale jakoś bez szczególnego zachwytu. Wolę oryginalne wykonania :)

JazzyFan

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez JazzyFan

Tak Edo de Waart dyrygował "Ringiem" w 1997 roku:

a tak 10 lat później:

Nie wiem, co na to specjaliści-wagnerzyści, ale na mnie te interpretacje nie wywierają specjalnego wrażenia. Za grzecznie, za akuratnie. Zamiast żywiołu, zamiast dzikiego cwału jak na słynnym malowidle "Szał uniesień" Władysława Podkowińskiego,

p62.jpg

mamy tutaj niemal...

..."Całowanie Walkirii" ;) ;)

Edytowane przez samotulinus

Nie wiem, co na to specjaliści-wagnerzyści, ale na mnie te interpretacje nie wywierają specjalnego wrażenia. Za grzecznie, za akuratnie. Zamiast żywiołu, zamiast dzikiego cwału jak na słynnym malowidle "Szał uniesień" Władysława Podkowińskiego,

p62.jpg

mamy tutaj niemal...

..."Całowanie Walkirii" ;) ;)

Ty piszesz że wykonania są za grzecznie, za akuratnie. Jazzy pisze że bez specjalnego zachwytu i że dobre co najwyżej do posłuchania "w tle". Znalazłam jednak jego wykonania Parsifala w sieci i przyznam że w to mi się spodobało (te klipy z Walkirii faktycznie takie sobie). Zaryzykuję więc mimo to zakup. Dzięki za info o nowszym wydaniu. To starsze ma jednak zdecydowanie ciekawszą okładkę ;-) A zawartość w końcu ta sama.

Edytowane przez aleksandraU

Pozdrawiam,

Ola

Gość oh_mercy

(Konto usunięte)

Książka o Melchiorze do poczytania w całości (in english):

http://www.lauritzmelchior.com/index.php

ciekawostką jest chronologia występów wraz...z wynagrodzeniami :)

Gość oh_mercy

(Konto usunięte)

http://www.ebay.pl/itm/33-CD-Box-RICHARD-WAGNER-Operas-in-Bayreuth-Decca-/130522547541?pt=Music_CDs&hash=item1e63c00555

z 2-3 lata temu widziałem ten box po ok. 300 zł. Decca wydała go w niskim nakładzie i teraz efekt takiego zagrania widoczny powyżej. Nie rozumiem takiej polityki. Wytwórnie wznawiają mnóstwo pojedynczych nagrań, które były dostępne od lat np. Walkiria Levine'a czy Rheingold Solti'ego, a wartościowe boxy, na które jest popyt wypuszczają w śladowych ilościach...

Edytowane przez oh_mercy

Ja zamawiam tego Lohengrina pod Kempe z Bayreuth i tak się zastanawiam nad Ringiem tez pod Kempe .Oh_mercy znasz może to nagranie,albo czytałeś coś o nim - jakie ma recenzje?

Ukryta Zawartość

post-18731-0-86622100-1324325210_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość oh_mercy

(Konto usunięte)

A ten Lohengrin już się w ogóle ukazał? Bo widziałem niedawno jego zapowiedzi.

Tego Ringu z 1960 nie słyszałem albo słyszałem i nie pamiętam, że słyszałem ;) Tutaj jest jakaś recenzja, dosyć pozytywna:

http://www.wagnerdiscography.com/reviews/rin/rin60kempe.htm

Szczerze to po kilkuletniej przerwie z Wagnerem dopiero nadrabiam zaległości. Niedawno słuchałem Ringu z Kempe, ale tego z Covent Garden 57r. i bardzo mi się spodobał (mimo mocno zaszumionego nagrania). Energicznie prowadzona orkiestra, tempa szybkie, ale przemyślane i rozsądnie dobrane, obsada w wysokiej formie. No i cena jak na Testament zaskakująco atrakcyjna.

Tak ten Lohengrin jest już dostępny od września,przynajmniej tak piszą.

Ja go spokojnie zamówię z Music Island.

Cholerka faktycznie jeszcze Ring z Covent Garden na Testamencie ... no i jeszcze Parsifal.

A ja jeszcze wrócę na moment do Edo de Waarta i trzypłytowego wydania Wagnera. Dzisiaj kupiłam. Wydanie dosłownie exclusive :-)

Płyty zapakowane w jewel case, gruby albumowy booklet na lakierowanym papierze. Totalnie odlotowe zdjęcia i okładki. W boksie

dodatkowo... pocztówki z motywami z tego bookleta. Małe dzieło sztuki. Przy wszechobecnych ekonomicznych boksach to prawdziwa rzadkość.

Znakomity Parsifal. Przesłuchałam też "cwałowanie Walkirii" i na płycie jest znacznie ciekawsza wersja, niż to co jest na tych dwóch klipach, wklejonych przez samotulinusa. Postaram się najwyżej zrzucić ten track do mp3 i gdzieś umieścić. Przynajmniej część. Dotychczas z takich instrumentalnych aranżacji Wagnera słuchałam wyłącznie Neeme Jarvi'ego wydanego przez Chandos. Jednak Netherlands Radio Philharmonic to o wiele ciekawsza propozycja. Polecam. Dla małej odmiany :-)

Poniżej komentarze nt jednej z płyt wchodzących w skład boksu. Wiem, że same zachwyty na amazonie o niczym jeszcze nie świadczą, ale mimo wszystko ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez aleksandraU

Pozdrawiam,

Ola

A wracając do staroci czy ktoś z szanownych wagneromaniaków jest posiadaczem Tristana pod batutą Roberta Hegera? Trzeba przyznać, że Max Lorenz wypada w tym nagraniu niesamowicie:

Gość oh_mercy

(Konto usunięte)

Mam tego Tristana pod Hegerem na cd-r'ach i uważam, że to jest bardzo dobre nagranie. Przede wszystkim Lorenz - był znakomitym Tristanem, który całkowicie oddawał się swojej roli i brzmiał dosyć autentycznie. Hofmann jako Król Marek wypadł wspaniale, prawdziwie głęboki bas. Buchner także posiadała mocny głos, jednak momentami nieco irytująco rozwibrowany. Reszta obsady w sumie w porządku. Heger - bardzo dobry, żwawo, ale precyzyjnie poprowadzona orkiestra. Nagranie oczywiście nie jest audiofilskie i przy głośniejszych pasażach jest przesterowane.

Tak przy okazji - Lorenz miał skłonności homoseksualne (mimo to, ożenił się z pewną żydówką) i Hitler dokładał starań, żeby wykopać go z Bayreuth. Lorenz jednak został i podobno sam Goring objął go ochroną.

Edytowane przez oh_mercy

A wracając do staroci czy ktoś z szanownych wagneromaniaków jest posiadaczem Tristana pod batutą Roberta Hegera? Trzeba przyznać, że Max Lorenz wypada w tym nagraniu niesamowicie:

Świetne! To jest chyba dokładnie to nagranie:

Ukryta Zawartość

Niestety jak zwykle trudno dostępne. Ja słyszałem Lorenza we fragmentach Tristana pod batutą Victora de Sabaty (1951). Dźwięk jednak dużo słabszy niż to z nagrania Hegera.

To starsze ma jednak zdecydowanie ciekawszą okładkę ;-)

Serio Olu podobają Ci się te okładki? Dla mnie to trochę jak mało trafiona drwina ze specyficznej pretensjonalności dramatów Wagnera (albo nawiązanie, imho przesadzone). Mocno na granicy dobrego smaku i dziwaczne. O co np. chodzi z tą tłustą Izoldą?

51KO5KW8bBL._SL500_AA300_.jpg

Już od biedy ujdą córy Renu:

512QOhFaJjL._SL500_AA300_.jpg

JazzyFan

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez JazzyFan

Ukryta Zawartość

Dzięki. Ciekawe czy remastering tak samo dobry, jak w tym wydaniu z Amazona

JazzyFan

Ukryta Zawartość

Dzięki. Ciekawe czy remastering tak samo dobry, jak w tym wydaniu z Amazona

JazzyFan

Jeśli już - to lepszy. Nie mam niczego z tej wytwórni, ale z tego co wiem Preiser to jedna z bardziej zasłużonych wytwórni na rynku w dziadzinie starych nagrań, jeszcze ze stażem analogowym. Podejrzewam, że to raczej inne labele "piratują" ich edycje. Niestety ceny tych płyt nie należą do niskich.

Cena w tym sklepie bardzo atrakcyjna - ciekawe jak z dostępnością.

Kurde, ten cały klub ccd ma naprawdę szeroka ofertę - nie wiem tylko na ile realną.

Stronka Preisera, niestety nadal poza płytami sprzedają tylko mp3.

Ukryta Zawartość

Serio Olu podobają Ci się te okładki? Dla mnie to trochę jak mało trafiona drwina ze specyficznej pretensjonalności dramatów Wagnera (albo nawiązanie, imho przesadzone). Mocno na granicy dobrego smaku i dziwaczne. O co np. chodzi z tą tłustą Izoldą?

JazzyFan

Mi się podobają - taki findesieclowy, orientalny Wagner. Choć ta Izolda rzeczywiście za bardzo przypomina jakieś pogańskie bóstwo płodności, już prędzej by to pasowało do Kundry, która jest w pewnym sensie skrzyżowaniem Lilith i Bogini Matki. Myślę, że chodzi o odkażenie aryjsko-rasistowskich stereotypów krążących wciąż wokół Wagnera. Z drugiej strony jest trochę gry z konwencją operową(Izolda jako pierwotna Wenus i zarazem "prima-tonna") Czarnoskóry Parsifal z pewnością jest najbardziej udany. Wolę taką dezynwolturę niż pseudo-Wikingów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dzarro

Jeśli już - to lepszy. Nie mam niczego z tej wytwórni, ale z tego co wiem Preiser to jedna z bardziej zasłużonych wytwórni na rynku w dziadzinie starych nagrań, jeszcze ze stażem analogowym. Podejrzewam, że to raczej inne labele "piratują" ich edycje. Niestety ceny tych płyt nie należą do niskich.

Cena w tym sklepie bardzo atrakcyjna - ciekawe jak z dostępnością.

Dzięki za info o Preiserze. Nie mam póki co żadnej płyty tego wydawnictwa. Jeśli chodzi o dostępność na ccd.pl, to muszę przyznać, że oni chyba większość mają "od ręki". Kupiłem w tym sklepie kilka płyt SHM-CD, Karajana z Wagnerem (Esoteric), kilka starszych wagnerowskich nagrań (ostatnio z Tacet i GUILD Historical) i w zasadzie wysyłka była od razu. Sporo płyt kupuje u nich marco, papageno i Ola.

Zawsze można też zapytać mailownie o dostępność. Prowadzący sklep - p. Marek Koszur odpowiada praktycznie od ręki.

JazzyFan

Edytowane przez JazzyFan

Dzięki za info o Preiserze. Nie mam póki co żadnej płyty tego wydawnictwa. Jeśli chodzi o dostępność na ccd.pl, to muszę przyznać, że oni chyba większość mają "od ręki". Kupiłem w tym sklepie kilka płyt SHM-CD, Karajana z Wagnerem (Esoteric), kilka starszych wagnerowskich nagrań (ostatnio z Tacet i GUILD Historical) i w zasadzie wysyłka była od razu. Sporo płyt kupuje u nich marco, papageno i Ola.

Zawsze można też zapytać mailownie o dostępność. Prowadzący sklep - p. Marek Koszur odpowiada praktycznie od ręki.

JazzyFan

Jak już o ccd to trochę nie na temat a pamiętacie znakomity program Morze nadawany przez pana Koszura w Tv w latach 80 i ten słynny temat Victory (bitwa morska)rozpoczynający program.

Gość oh_mercy

(Konto usunięte)

Z ccd.pl kupiłem ok. 10 wydawnictw i wszystko było od ręki - nawet to czego nie ma ma w spisie na stronie. Ceny płyt z Testamentu mają tam chyba najniższe w sieci. Wychodzi taniej niż zamawiając prosto z wytwórni. Podsumowując - mnie ccd.pl jeszcze nigdy nie zawiódł.

Edytowane przez oh_mercy

Podobają. Erwin Olaf, który jest twórcą fotografii to człowiek uwielbiający łamać tabu. Seksualność, pasja, ekstaza, żądza, gigantomania, wielopłaszczyznowość. Te cechy Wagnera chciał ukazać (co można wyczytać w booklecie).

A co do Kundry, o której wspomniał dzarro, to pokazana jest nieco inaczej. Fotka z bookletu w załączniku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

• Pokaż nowe odpowiedzi