Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z gramofonem

Allender

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Na początku przyznam, że jestem nowy w temacie i dopiero uczę się wszystkiego co dotyczy gramofonów. Piszę bo mam problem :) Porównywałem dzisiaj brzmienie moich płyt winylowych do tej samej muzyki ale w mp3. No i okazało się, że mp3 brzmią lepiej, czyściej i wyraźniej co mnie podłamało i nie wiem w czym tkwi problem (płyty są nowe i nie słuchane aż tak często). Próbowałem ustawiać nacisk ramienia i anti skating, ale nic to nie daje. Może jest coś o czym nie wiem dlatego przedstawiam sprzęt:

Gramofon - Omnitronic BD-1390 USB

10603041-l-3.jpg

Głośniki - Microlab FC-530

glosniki-microlab-fc-530_8104.jpg

Sprawdzane na płytach:

Queen - Sheer Heart Attack i ANATO

Metallica - Ride The Lightning (180g, 45rpm)

The Doors - The Soft Parade i LA Woman

Mam nadzieję na pomoc ze strony forumowiczów.

Serdecznie pozdrawiam, Grzesiek.

https://www.audiostereo.pl/topic/85335-problem-z-gramofonem/

Jaka wkładka siedzi w tym patefonie? Jeśli taka jak na fotce to pewnie coś a'la at3600 :-) szału z nią nie ma raczej. Druga sprawa, jaki masz przedwzmacniacz gramofonowy? No i trzecia, czy ustawiłeś wkładkę w ramieniu za pomocą jakiegoś szablonu? Jeśli nie to trzeba będzie przewertować trochę audiostereo pod tym kątem.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jaka wkładka siedzi w tym patefonie? Jeśli taka jak na fotce to pewnie coś a'la at3600 :-) szału z nią nie ma raczej. Druga sprawa, jaki masz przedwzmacniacz gramofonowy?...

Ten gramofon ma wbudowany przedwzmacniacz RIAA.

GM

problem tkwi w całym torze analogowym

począwszy od słabej jakości wkładki, skończywszy na przedwzmacniaczu

wymiana wkładki przyniesie poprawę jak również zakupienie lepszego przedwzmacniacza

audiokarma.org

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Dokładnie tak jak Waluch napisał. Kiedy powracałem do toru analogowego to miałem wpięty gramofon w ampli do kina domowego. Do tego dla porównania, Beresford DAC i podpięty pod niego CD i PC biły na głowę gramofon Hitachi. Wymiana całości, zacząłem od wzmacniacza, potem gramofon, kolumny, pre gramofonowe, wkładka, kable, spowodowała to że Beresforda odstawiłem w kąt, głównym źródłem jest gramofon (teraz już przez duże G) i czasami CD. Różnica pomiędzy MP3 a płyta analogową jest tak wielka, że zaraziłem syna czarna płytą a jego gadżety muzyczne - mp playery poszły w kąt.

ten byłby lepszy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Allender jest takie stare przysłowie "z gówna bicza nie ukręcisz". Twój sprzęt zdaje się być całkiem nieźle przystosowany do odtwarzania mp3-ek. Otrzymanie dobrego dźwięku z czarnych płyt, jak przynajmniej wynika z moich skromnych doświadczeń, wymaga wiele zachodu i często też wiąże się ze znacznie większymi kosztami. Mp3-ki pewnie masz zrobione z remasterowanych CD, które są właśnie remasterowane tak, by dobrze brzmiały na komputerowych pierdziawkach. Jeśli spodziewałeś się usłyszeć z gramofonu podłączonego do takich głośniczków dobrego dźwięku, to musiałeś się rozczarować, niestety. Bez normalnego zestawu stereo ja bym nie podchodził do gramofonu, szkoda Twojej kasy.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.