Skocz do zawartości
IGNORED

Carry Audio Design SLP-90

gregorr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zbieram się od pewnego czasu do budowy preampu jak w tytule. Po zgromadzeniu wszystkich elementów (wg serwisówki producenta) okazało się, że krążą po necie schematy i są dostępne kity tego urządzenia ale w topologii delikatnie różniącej się od podanej przez producenta. Różnica jest niewielka, ale nie potrafię rozpoznać który schemat jest właściwy. W związku z tym mam prośbę o udostępnienie schematu lub przyjrzenie się osób mających doświadczenie w konstrukcjach lampowych tym schematom poniżej celem wybrania prawidłowego.

Carry Audio Design udostępnia schemat rysowany czarną kreską - jest to wyciąg z serwisówki, natomiast czerwonym kolorem zaznaczyłem drugą opcję.

Mam zagwostkę, czy producent celowo zamieścił błędny schemat, a ten drugi jest właściwy czy może ktoś sobie narysował z babolem i jest on powielany.

Drugą opcję można znaleźć np. na hifidiy.net

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/85348-carry-audio-design-slp-90/

Witam.

Zbieram się od pewnego czasu do budowy preampu jak w tytule. Po zgromadzeniu wszystkich elementów (wg serwisówki producenta) okazało się, że krążą po necie schematy i są dostępne kity tego urządzenia ale w topologii delikatnie różniącej się od podanej przez producenta. Różnica jest niewielka, ale nie potrafię rozpoznać który schemat jest właściwy. W związku z tym mam prośbę o udostępnienie schematu lub przyjrzenie się osób mających doświadczenie w konstrukcjach lampowych tym schematom poniżej celem wybrania prawidłowego.

Carry Audio Design udostępnia schemat rysowany czarną kreską - jest to wyciąg z serwisówki, natomiast czerwonym kolorem zaznaczyłem drugą opcję.

Mam zagwostkę, czy producent celowo zamieścił błędny schemat, a ten drugi jest właściwy czy może ktoś sobie narysował z babolem i jest on powielany.

Drugą opcję można znaleźć np. na hifidiy.net

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

Złóż i sprawdź z którego wyjścia gra lepiej. Ten zasilacz to bym zaprojektował kompletnie od nowa tym bardziej, że nie znasz dokładnych parametrów trafa zastosowanego w oryginale. Najlepiej jakiś solidny dławik, wtedy można zastosować jakieś normalne pojemności bo te na schemacie są jakieś monstrualne. Ewentualnie w opcji bardziej zaawansowanej podwójna regulacja (B1 i B2 osobno). Pozdr.

Cześć.

Zasilacz już mam gotowy - w pełni regulowany na elementach dyskretnych, można powiedzieć, że współczesny, więc kwestia zasilacza jest poza nawiasem.

Natomiast jeśli chodzi o sam układ to zrobię taj jak mówisz, odpalę ale na słabszych parametrach i po stwierdzeniu "w którym miejscu gra lepiej" złożę jak trzeba i ustawię docelowo.

Swoją drogą w opisie zasilacza podane jest, że B+ powinno wynosić 350V, czy to trochę nie za dużo? Mam zamiar podać 250V, lampy dłużej pożyją.

Pozdrawiam

Cześć.

Zasilacz już mam gotowy - w pełni regulowany na elementach dyskretnych, można powiedzieć, że współczesny, więc kwestia zasilacza jest poza nawiasem.

Natomiast jeśli chodzi o sam układ to zrobię taj jak mówisz, odpalę ale na słabszych parametrach i po stwierdzeniu "w którym miejscu gra lepiej" złożę jak trzeba i ustawię docelowo.

Swoją drogą w opisie zasilacza podane jest, że B+ powinno wynosić 350V, czy to trochę nie za dużo? Mam zamiar podać 250V, lampy dłużej pożyją.

Pozdrawiam

Nie może być 350 bo tyle ma elektrolit z którego wychodzi B1 a po za tym to jest faktycznie za dużo dla 12au7.

Znalazłem jeszcze taki schemat

Ukryta Zawartość

Do tego zasilacza kupowałeś gotowe płytki czy robiłeś sam ?

Ukryta Zawartość

Kupiłem gotowy zasilacz, nawet już złożony - do innego projektu (Marantz 7).

Tutaj link do oferty mojego ulubionego sprzedawcy:

Ukryta Zawartość

Okazał się jednak za duży do obudowy jaką miałem i wykonałem inny wg projektu z audiotonu, bardzo łatwy i przyjemny.

Ten schemat, który załączyłeś odpowiada dokładnie kitowi dostępnemu na ebay'u (oczywiście pomijając użycie jednej lampy zamiast dwóch na jeden kanał):

Ukryta Zawartość

Jak zaznacza sprzedający, układ jest "upgraded", więc sugeruje, że jest jakaś zmiana w stosunku do oryginału.

Nasuwa się więc samo pytanie czy układ dostępny na stronie producenta jest celowo zamieszczony z błędem czy jest może dobry; czy schematy krążące po necie będące "upgraded" są właściwe, bo jeśli tak to jaki jest sens zmieniania czegoś co wg wielu opinii gra fantastycznie.

Inna sprawa, że układ jest tak banalnie prosty, że jego montaż na płytce byłby nierozsądny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.