Skocz do zawartości
IGNORED

Logitech z-5500 zamiana przednich satelit na inne

dL31n

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, mam pytanie odnośnie wymiany przednich satelitek w tych głośnikach. Robił już ktoś takie zamiany, jak tak na jakie i z jakim efektem. Je chciałem uderzać w solo7c, ale po rozmowie z gościem tutaj z forum, który tak podłączył nie jestem za bardzo optymistycznie nastawiony... Choć czytałem też opinie (ale już nie pamiętam gdzie) gościu pisał, że zamienił chyba na t40 i zestaw grał o wiele lepiej. Na korzyść solo7c przemawia ich własny wzmacniacz, bo ja miałbym to podłączone do laptopa poprzez x-fi hd usb, ale nie wiem jak będą współgrać z pozostałymi głośnikami. Poza tym są dość duże, a z tego co słyszałem nie mogą stać przy ścianie, także jeżeli nie znalazłbym sposobu aby je powiesić kilkanaście cm od ściany to będzie lipa. Myślałem też o microlabach MC-HF100, ale nie wiem, bo mało o nich słyszałem.

MC-HF100 to Modecomy, a nie Microlaby. Podobno są porównywalne właśnie do Solo7C, a można je znaleźć i za 450zł. Podobno, bo ich nie słyszałem, powtarzam tylko wyczytaną opinię.

NIie prościej wszystko sprzedać i kupić coś lepszego za tą cenę?

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Coś co będzie dobrze działało w filmach i muzyce 50/50? Z zastrzeżeniem, że jedynym nośnikiem danych ma być laptop? Naprawdę? Znajdź mi dobry amper do 500zł z USB. Ja widziałem najtańszy za 1000 coś zł.

Temat nie miał dotyczyć - sprzedaj bo możesz kupić coś lepszego (i ja to bardzo dobrze wiem, ale nie w moim wypadku) tylko dobry głośników 2.0 do 600zł które ładnie będą współgrać z z-5500.

A dlaczego to nie możesz sprzedać z-5500? Sam sub Ci został bo satelity się spaliły czy jak bo nie bardzo rozumiem powodu dla, którego nie możesz ich sprzedać...

A sam polecam przejrzeć ofertę Teufela, tylko, że trzeba sprowadzić je z Niemiec, ale to kurierem i nie ma żadnego problemu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem jak będzie grało czy 2.1 czy 5.1 to można zmienić jednym przyciskiem. Chcę po prostu inne przednie satelitki do tego zestawu. O ile tylnie dają radę to przednie wypadają najgorzej, na tle suba, i tylnich.

Z tego co mi wiadomo przednie i tylne satelitki z tego zestawu są identyczne, może zamień tylne z przednimi i zobacz czy jest jakaś poprawa, teoretycznie nie powinno mieć to znaczenia. Co do Solo7c, raczej wątpię w połączenie takiego zestawu, raz, że to nie są kolumny (bo satelitami ich raczej nazwać nie można), które postawisz na biurku i będziesz słuchać ich z odległości 1m bo ucierpi na tym Twój słuch a i wrażenia nie będą takie jakie być powinny. To kolumny raczej do większego pokoju ok. 20m^2.

Co do T40, czytałem dosyć pochlebne opinie na ich temat, aczkolwiek moim zdaniem musisz poszukać czegoś z większą mocą do tego suba, żeby po prostu nie zagłuszał tego co chcesz usłyszeć z satelit, bo w końcu 14W mocy na kanał nie powala.

Ale ja nie będę tego trzymać na biurku. Pokój mam około 20m2 17 z kawałkiem i głosniki będą rozmieszczone po całym pokoju. Te solo7c chciałem chciałem dać na przód, a odległość między tym gdzie miały by stać a tam gdzie będę siedzieć to 4 metry.

Co do satelit od loga, to wyglądają identycznie, ale grają inaczej. Każdy kto ma te głośniki Ci to powie i obojętnie jaki test czy recenzje nie przeczytasz wszędzie tam o tym wspominają.

Za solo przemawia wzmacniacz i opinie, których sporo sie naczytałem. Za cretivami tak naprawdę poza kilkoma dobrymi komentarzami nic nie przemawia. Na razie nic nie wiem o tych Modekomach MC-HF100.

To, że jak podłącze jakiekolwiek z tych głośników wszystko będzie działać - o to się nie martwię. Tutaj chodzi głownie o dopasowanie, żeby nie było tak, że 3 głośniki z subem będę miał ustawione na 30%, a tamte dwie satelitki na 70% żeby szła ta sama głośność.

Teoretycznie wszystkie 4 mają taką samą moc i identyczną konstrukcję więc nie mam pojęcia skąd się bierze ta różnica. No ale mniejsza o to.

Sam posiadam Solo7c i radzą sobie dosyć dobrze w większości repertuarów. Ale przy głośnikach za 500zł nie powinno się stawiać nie wiadomo jakich wymagań. Są po to, bym mógł cieszyć się muzyką. Jedynie można narzekać w takim repertuarze jak płyta Chrisa Browna - F.A.M.E, dokładniej można to usłyszeć w kawałku "Deuces (Ft. Tyga & Kevin McCall)", gdzie najniższe pasmo jest po prostu odcięte a ten utwór posiada wręcz genialny podkład, w którym dominuje niski bas, którego niestety już nie słychać na Microlabach. Ale będziesz mieć suba od logitechów, który powinien wypełnić braki.

Jak dla mnie w tej kwocie, zestaw ten praktycznie nie ma konkurentów. Możesz zainteresować się też mniejszym i tańszym bratem Solo7c, Solo6c - ma jeden głośnik mniej, troszkę mniejszą moc, zajmują mniej miejsca, ale grają dosyć podobnie.

Z tego co się już dowiedziałem z innego forum to żeby microlaby zagrały dobrze z z-5500 będzie problem.

Po pierwsze mają wyjścia liniowe, a żeby współgrały jednocześnie z pozostałymi głośnkami od zestawy musiałbym je mieć podłączone pod wyjścia wysokopoziomowe. Solo mógłbym jedynie podłączyć pod kartę, ale grałyby osobno i trzeba by w nich ustawiać osobno głośność. Poza tym powiedziano mi, że jakis filtr z z-5500 odciąłby mi cały dół i dwie duże membrany by nie działały.

Także potrzebuję głośniki z wyjściami takimi jak mają głośniki od logów.

btw. Wie ktoś czy gdzieś w Polsce można dostać głośniki edifier s750?

Dzięki, teraz już wiem dlaczego cos słabo mi je szukało.

A te S550 zagrałby by lepiej od logów? Cena dosyć wysoka i brak wejścia optycznego audio raczej przemawia za logami.

Znalazłem na allegro też jakiś Edifier R2000T niby 2.0 ale jak to gra to nie wiem.

R2000T i R1200 nie sa dopuszczone do sprzedazy w EU nie maja certyfikatu CE, pytalem sie juz edifiera. Sa zakupione z poza unii.

Z5500 ma bardzo duzo basu to dla mnie nie jest dobry dzwiek.

Satelity male nie daja naprawde dobrej jakosci dzwiekowej.

Szczeze powiedziec mialem zawsze logitechi ale juz nie jestem przekonany do tych produktow.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.