Skocz do zawartości
IGNORED

Audiolab 8200CD czy Naim CD5i

SlawekWS

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani :) tak odgrzeję wątek przed świętami, przed zakupami.

Gdzie miedzy tym wszystkim Creek EVO 2 CD się znajduje ? W stosunku do Naima i AudioLaba ?

Chciał bym zmienić swojego CD Nad 541i na sprzęt grający muzykę, a nie odtwarzacz CD ;)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Po moich osobistych doświadczeniach w tym tygodniu jestem za przyjęciem "opcji zerowej" - żaden z powyższych.

Nie warto już pchać się w CD.

Nie marnuj kasy. Kup dobry DAC, zasilisz go czym chcesz.

Prawidłowo skonfigurowany DAC za cenę Naima czy Audiolaba zagra jak duuużo droższe urządzenie.

CD już nie żyje. Po prostu.

Pora to przyjąć do wiadomości.

Szanowny Kolega zagalopował się zdecydowanie... minęły 4 lata i w dalszym ciągu płyty CD żyją i maja się dobrze, więcej powiem - nie widać dobrych sklepów z plikami, a jak są to bardzo ograniczony wybór niestety...

Tak więc proszę przyjąc do wiadomości - że CD to wciąż najlepsza oferta z muzyką :)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Życie wszystko weryfikuje. Dziwne się rzeczy dzieją. Większym zagrożeniem dla CD obecnie jest winyl.

Kto by to przewidział 4-5 lat wstecz :)

ps

Panowie osłuchani co o Creeku EVO 2 powiecie ?

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

minęły 4 lata i w dalszym ciągu płyty CD żyją i maja się dobrze,

Wystarczy spojrzeć ile wychodzi albumów na CD. Gdy nowe albumy zaczną być wydawane tylko jako pliki lub winyl wtedy CD umrze. Na co się nie zanosi

O! To doradź mi jakis. Mam Audiolaba 8200CDQ i chetnie przytulilbym cos strumieniowego do niego. 400 zł to biore od razu. Tylko musi byc sterowany bez TV gdyz nie posiadam, ale mam za to urządzenia z Androidem.

Kiedyś mówiono tak o czarnych płytach, wzmacniaczach lampowych, radiu (po wejsciu TV) a teraz o prasie i CD. Ja właśnie poluję na jakiś fajny magnetofon kasetowy.

Mylić się ludzka rzecz.

zapomniałeś dodać że tradycyjne książki też,znikną:)

Po moich osobistych doświadczeniach w tym tygodniu jestem za przyjęciem "opcji zerowej" - żaden z powyższych.

Nie warto już pchać się w CD.

Nie marnuj kasy. Kup dobry DAC, zasilisz go czym chcesz.

Prawidłowo skonfigurowany DAC za cenę Naima czy Audiolaba zagra jak duuużo droższe urządzenie.

CD już nie żyje. Po prostu.

Pora to przyjąć do wiadomości.

za dużo palisz zioła w tej Irlandii

Łokmen Saba

Szukając niedawno płyty Kasi Lins w zagramańcznym sklepie , bo wiadomo u nas dżungla trafiłem na dziwną sytuację, że zakup plików był droższy od wydawnictwa na CD.

ps.

płytę polecam bardzo, muzyka świetna, a płyta tak fajnie zrobiona, że można się zdziwić na co stać nasze klamoty hifi

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Szukając niedawno płyty Kasi Lins w zagramańcznym sklepie , bo wiadomo u nas dżungla trafiłem na dziwną sytuację, że zakup plików był droższy od wydawnictwa na CD.

Trzeba doic plikowcow :))

Robin, jeśli szukasz cedeka grającego muzykę, to trzymaj się z daleka od Audiolaba.

Kilka lat temu wielki szum się zrobił koło tego model 8200, wielkie słowa padały, że kosi odtwarzacze za 10 tysięcy. Ja jestem sceptyk, więc wziąłem i pomęczyłem go przez kilka tygodni. To urządzenie o wielkiej użyteczności - CD, DAC, preamp w jednym. Ale co po użyteczności, jeśli on nie gra! Jest trochę rytmu, rozdzielczość i to wszystko. Odtwarzacz, który jest absolutnie wyprany z barw, szary i płaski. To w dużej mierze "wina" kości Sebre, która daje taki dźwięk. Trzeba się dużo napocić, aby wydobyć z niej muzykę.

Creek EVo o wiele fajniejszy.

Z muzykalnych rzeczy polecam na przykład Atolla:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo włoskiego Audio Analgue - fantastyczne, muzykalne granie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stempur dzięki za refleksie.

Jest trochę rytmu, rozdzielczość i to wszystko. Odtwarzacz, który jest absolutnie wyprany z barw, szary i płaski.

To i teraz wiadomo dlaczemu i poczemu nazwa marki AudioLAB-oratorium :D.

Zmieszać brzmienie mego wzmaka 8000S muszę z muzykalnym ciepłym i "kolorowym' odtwarzaczem CD

Zmieszać brzmienie mego wzmaka 8000S muszę z muzykalnym ciepłym i "kolorowym' odtwarzaczem CD

To obawiam się że trochę się rozpędziłeś z Audiolabem, mam na myśli wzmacniacz który ostatnio kupiłeś. Miałem okazje posłuchać takiego setu (wzmacniacz Audiolab + CD Audiolab) Audiolab to raczej suchy i bardzo tranzystorowy dźwięk. Osobiście miałem Audiolab 8200CD i faktycznie barwy w nim nie am ale to stwierdziłem dopiero po konfrontacji tego CD-ka z Cayinem CDT-17A MK2. Cayin jest odtwarzaczem lampowym i co do barwy to jest to inna galaktyka.

W twoim przypadku najlepiej było by połączyć wzmacniacz z lampowym CD ale to zdaje się będzie dość droga impreza.

....obawiam się że trochę się rozpędziłeś z Audiolabem, mam na myśli wzmacniacz który ostatnio kupiłeś.

No wiesz długo szukałem i zamysł był taki aby mego poczciwego NADa C 350 który idzie na sprzedaż zastąpić czymś grającym jak NAD tylko lepiej dynamiczniej, energetyczniej, bardziej sprężyście na basie i pchającym prezentacje do przodu, detaliczniej na średnicy, scenę na twarz. Wszystko jakby się udało tylko ja dziś nie do końca jestem pewny po roku drapania się nad zakupem wzmacniacza czy właśnie o to mi chodzi dziś. Przydało by się jednak ciut więcej ciepła w przekazie i może zaokrąglenia wybrzmień jeśli o czymś takim można mówić w stosunku do dźwięku. AudioLab 8000S z moimi kolumnami Minas Anor potrafi incydentalnie otrzeć się o przekaz trochę suchy. Dlatego szukam CDka który gra ciepło i raczej miękko, bo bym chciał aby wzmacniacz jednak został u mnie. Te zwroty akcji na basie, ta scena pchnięta troche do przodu, bardzo dobry tor słuchawkowy z którego korzystam i zdalne sterowanie to są aspekty dla mnie ważne. Nie wspominając 1500zł z które g kupiłem czyli 1/3-1/4 dzisiejszych wzmacniaczy.

Dlatego szukam CDka który gra ciepło i raczej miękko, bo bym chciał aby wzmacniacz jednak został u mnie.

Robin skoro uznałeś że wzmacniacz Audiolaba ma zostać to obawiam się że nie uzyskasz przy pomocy zwykłego tranzystorowego CD-ka dostatecznie przyjemnego dźwięku idącego w stronę lampy. Rozumiem że to w tym kierunku zmierzasz, w kierunku ocieplenia i zlikwidowania natarczywych wysokich które mogą pojawiać się w górnych rejestrach niektórych nagrań.

Tak jak pisałem w poście powyżej i porównałem odtwarzacz Audiolab 8200CD do lampowego Cayina CDT-17a mk2 niestety ale Audiolab mimo swojej niekwestionowanych zalet sonicznych nie wytrzymał porównani z lampowym CD. Przy Cayine Audiolab po prostu męczy, gra ostro i szaro. Rozumiem że ogranicza cię budżet i wchodzenie w lampowe CD o wartości przykracającej wartość wzmacniacza to z ekonomicznego punktu widzenia nie ma sensu. może taniej zmienić wzmacniacz ale żeby uzyskać efekt o który ci chodzi musiał być pójść w lampę a z tego co pamiętam odrzuciłeś ten kierunek. Mimo wszystko gdybyś jednak zmienił zdanie to jest ciekawa aukcja na Allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ewentualnie polecam ten sklepik w chinowie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kupuję tam i cieszę się z kolosalnych różnic w cenie tego co można kupić u nas i tam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w kierunku ocieplenia i zlikwidowania natarczywych wysokich które mogą pojawiać się w górnych rejestrach niektórych nagrań.

Oj nie, nie. Wysokie są akuratne. Nie ostre nie natarczywe. Kolumny Minas Anor według mnie do jasnych nie należą, źródło CD NAD 541i też raczej po ciemniejszej i cieplejszej stronie. Wzmacniacz nie siecze górą, a okablowanie mam najczęściej miedziane, choć ostatni zakup to interkonekt srebrny QED Qunex Silver Spiral który sporo radości i perlistości delikatnej na górze i na średnicy wnosi co mi się podoba.

Dzięki za linka do aukcji wzmaka. Koło domu, można by podjechać i posłuchać, ale chyba tan Mindzia to bez pilota, no i kurna olek wzmacniacz chiński :( Wiem wiem one grają, ale dla mnie ........

Dzięki za linka do aukcji wzmaka. Koło domu, można by podjechać i posłuchać, ale chyba tan Mindzia to bez pilota, no i kurna olek wzmacniacz chiński :( Wiem wiem one grają, ale dla mnie ........

Mindzia ma pilota ! To standard w MC368-BSE :) Co do chińskich sprzętów to grają i to często lepiej niż dwu trzy krotni droższe też chińskie tylko sprzedawane pod renomowaną marką ;)

W klub 16Hz wrzuciłem ten kawałek poniżej możesz posłuchać jak mindzia gra.

Pamiętam że słuchasz Diany Krall. Ja tez mam kilka jej płyt. Wybierz płytę i kawałek, jeżeli mam ją u siebie nagram to i wrzucę na Yu. Będziesz mógł posłuchać i porównać choć to nie będzie to samo co na żywo.

Pamiętam że słuchasz Diany Krall. Ja tez mam kilka jej płyt.

Mam ledwo trzy płyty, bo i inne blondynki lubię. Mam następujące Diany Krall:

"THE GIRL IN THE OTHER ROOM"

"THE LOOK OF LOVE"

"WALLFLOWER"

z pierwszej płyty utwor nr 3. pt 3. "Temptation" no po prostu miazga da sprzętów. Dawaj ;) zobaczymy jak to gra na Mindzi

Mam to, dziś po robocie nagram i wrzucę do sieci.

O super, czekam.

Robin.

Posłuchaj NAIM CDX. Gra tak jak tego oczekujesz.

Pójdę spokojnie, powolutku chyba w stronę CDka Creeka EV 2.

Wydać w tych czasach więcej niż 2 kz na budżetowy CD to i tak szaleństwo. Jeśli kiedyś zmienię wzmak to bym kombinował na Creeka Destiny no i był by komplet też do patrzenia ;)

Jeszcze Meridian 506.20 kręci się po głowie od czytania o nim :)

Ja np. się zdziwiłem - in plus oczywiście. Słucham właśnie Pd-50 i jest bardzo muzykalnie zarazem szczegółowo, w ogóle nie techniczne czy klinicznie. Kolega Muda 44 dobrze radzi. Sprzęt jeszcze nie wygrzany a juz gra jak droższe odtwarzacze.

Wypożycz Pioneera PD 50.

Można się zdziwić.

Zainteresowałem się i przeczytałem Twoją mini reckę tego CDka. Hmmmmm gdzieś tam wspomniane o podkreślonym basie, czyli jednak nie dla mnie, bo ja basu mam pod dostatkiem i aż nad to. Dzięki za sugestie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.