Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnice audio na poważnie

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Cadam

(Konto usunięte)

1. Po co redukowac ten " szczyt" w impedancji skoro pozniej przy polaczeniu tego glosnika z glosnikiem wyskotonowym bedzie on nieistotny ?

Jeśli woofer miałby być filtrowany tylko cewką to impedancja musi być wygładzona, bo pik na charakterystyce SPL pojawi się ponownie.

2. Jezeli ten rezonans jest zrodlem znieksztalcen to ta filtracja bedzie zdecydowania za slaba nawet przy zastosowaniu wczesniej filtru 2 rzedu. Wg mnie dales przyklad zlego glosnika, duzo lepiej pokazac takie filtry na normalnych alumianiakach ( np daytonach ) stad mozna wziac sobie pomiary: http://www.rjbaudio.com/Audiofiles/Driver%20FRD%20files.html

Ten model głośnika Wavecor wybrałem, bo na nim najlepiej widać zasadę działania pułapki rezonansowej, a aluminiowe Dayton'y mają na charakterystyce "szczotę", którą trudniej wyciąć.

http://www.daytonaudio.com/lspeakers/images/lspeakers-rs180-4_295-374.pdf

http://www.daytonaudio.com/lspeakers/images/lspeakers-da175-8_295-335.pdf

Do Marcin-utopia

Nie wiem co ma na celu złośliwość w formie ,,wpierw trzeba odrobić lekcje" i przedstawiać zdjęcie, ale zgodzę się ,że wpierw je trzeba odrobić i objętość obudowy Isis nie wskazuje na ,,zwykłą" konstrukcję BR z uwagi na zbyt małą powierzchnię. Nie będę się wymądrzał ,ale nie tylko ja zauważyłem, że jest to jakaś wymyślna konstrukcja Avalona. Te dwa otwory BR niczego nie wskazują. Równie dobrze mogą to być atrapy lub ujścia tylko dla jednego Etona , a drugi może być w OZ. Tego nie wiesz , bo nie rozbierałeś Isis'ów. Chciałeś mi dopiec ,bo nie jestem z branży elektronicznej ? Każdy może wymądrzać się w swojej branży ,ale forum to nie przedszkole i mogę pytać kolegów mających wiedzę w tej dziedzinie ,aby czegoś się dowiedzieć.

Po co psuć miłą atmosferę...

( kto pyta , nie błądzi )

Do Marcin-utopia

Nie wiem co ma na celu złośliwość w formie ,,wpierw trzeba odrobić lekcje" i przedstawiać zdjęcie, ale zgodzę się ,że wpierw je trzeba odrobić i objętość obudowy Isis nie wskazuje na ,,zwykłą" konstrukcję BR z uwagi na zbyt małą powierzchnię. Nie będę się wymądrzał ,ale nie tylko ja zauważyłem, że jest to jakaś wymyślna konstrukcja Avalona. Te dwa otwory BR niczego nie wskazują. Równie dobrze mogą to być atrapy lub ujścia tylko dla jednego Etona , a drugi może być w OZ. Tego nie wiesz , bo nie rozbierałeś Isis'ów. Chciałeś mi dopiec ,bo nie jestem z branży elektronicznej ? Każdy może wymądrzać się w swojej branży ,ale forum to nie przedszkole i mogę pytać kolegów mających wiedzę w tej dziedzinie ,aby czegoś się dowiedzieć.

Po co psuć miłą atmosferę...

( kto pyta , nie błądzi )

Znowu lekcje :)

Avalon modyfikuje przetworniki

i dlatego jest taki litraż

post-4056-100009618%201182680571.jpg

A więc jest to coś innego , odbiegającego od seryjnych wartości

Pytanie tylko ,czy dokładając sobie dodatkowy magnes , zmieniali też cewki ?

Gdyby tuning głośnika był taki prosty ,żeby dokładać sobie magnesy , to wszyscy by sobie ,,ulepszali" fabryczne przetworniki :))))

Wydaje mi się ,że jednak nie jest to takie proste jak na załączonym obrazku.

No i to nie są Isis'y :)

Fajne lekcje :)))

A więc jest to coś innego , odbiegającego od seryjnych wartości

Pytanie tylko ,czy dokładając sobie dodatkowy magnes , zmieniali też cewki ?

Gdyby tuning głośnika był taki prosty ,żeby dokładać sobie magnesy , to wszyscy by sobie ,,ulepszali" fabryczne przetworniki :))))

Wydaje mi się ,że jednak nie jest to takie proste jak na załączonym obrazku.

No i to nie są Isis'y :)

Fajne lekcje :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poczytaj co daje doklejani magnesu

w etonach nic innego nie zmieniają

Ukryta Zawartość

To zwróciłeś chyba uwagę na pojemność obudowy do jednego głośnika.

Poza tym wydaje mi się ,że jest kwestią co najmniej polemiki odnośnie dokładania magnesu w ten sposób i wpływ jego na charakterystykę. Inaczej zachowywała by się cewka gdyby miała silniejszy magnes na odcinku pierwotnym (czyli w miejscu produkcji) a inaczej gdy ma dokładany ,,na górkę".

Ale odbiegamy od tematu...przepraszam założyciela tematu :))

To zwróciłeś chyba uwagę na pojemność obudowy do jednego głośnika.

Poza tym wydaje mi się ,że jest kwestią co najmniej polemiki odnośnie dokładania magnesu w ten sposób i wpływ jego na charakterystykę. Inaczej zachowywała by się cewka gdyby miała silniejszy magnes na odcinku pierwotnym (czyli w miejscu produkcji) a inaczej gdy ma dokładany ,,na górkę".

Ale odbiegamy od tematu...przepraszam założyciela tematu :))

Sory Pawle poczytaj i dopiero zadawaj pytania

albo napisz do Avalona ,że źle stroją kolumny !!

nie masz pojęcia co piszesz

wszystko jest w normie strojenia br dwóch etonów

bardziej bym się martwił strojeniem twoich magicznych stx z tweterem piezo i 3 br !!!!

Co do moich ,jak to ująłeś ,,magicznych" , to pisałem ,że robiłem obudowy pod dyktando kogoś ,kto uważał ,że się na tym zna.I pisałem ,że nie miałem o tym temacie zielonego pojęcia i zdałem się na osobę,która ogłaszała się swego czasu na Aledrogo. Dzisiaj ,,liznąłem" wiedzy teoretycznej i zdaję sobie sprawę jakie to rozległe i trudne zagadnienie. I dalej mogę stwierdzić ,że na konstruowaniu od strony elektronicznej nie znam się ,bo nie jestem elektronikiem ,a z teorii wiem ,że jest to dla mnie jednak zbyt skomplikowane (trudne).Ale wstyd ,to kraść...

Ale fajnie jak masz się z kogo pośmiać. Skoro Cię to bawi ?

Jestem ciekaw jak byś przygotował materiał do druku od strony graficznej dla poligrafii (druk offsetowy), jak byś wykonał model wzoru dla odlewnictwa ( oczywiście biorąc pod uwagę skurcze technologiczne) , czy odróżnisz brylant od moisanitu , może akwamaryn od tanzanitu lub czy umiesz określić wartości szkieł korygujących nadwzroczność z astygmatyzmem ? Może sporządzisz lut miękki dla Au 14K lub wykonasz kupelację albo rafinację w/w stopu ? Pewno przygotujesz instalację CO i CWU pod pompę ciepła? Znasz się na tych zagadnieniach i poradzisz sobie bez pomocy osób trzecich ?

Powodzenia...

Bynajmniej ja nie śmieję się z kogoś ,kto nie jest biegły w danej dziedzinie i potrafię pomóc ,czy wyjaśnić jakieś zagadnienie ,o którym mam pojecie w sposób zrozumiały i bez szydery , a na tym forum pragnę się dowiedzieć jak najwięcej od tych ,co mają wiedzę w tej dziedzinie .Dla własnej satysfakcji bo to przyjemne hobby ,a wiem ,że sam bez pomocy innych ,nie zbuduje nowych ,powiedzmy ,,prawidłowo" brzmiących kolumn.

Sądząc po Twoim sposobie przekazywania tego ,co masz do powiedzenia , masz długą drogę przed sobą ,aż nauczysz się pokory i nabierzesz dystansu do otaczającego nas świata i nauczysz się (miejmy nadzieję)obcowania z ludźmi . Ja chcąc się czegoś dowiedzieć ,staram się słuchać ,co kto ma do powiedzenia.

Skąd tyle agresji w młodych ludziach ? Życie szybko mija i starajmy się je umilić. Problemy same przychodzą...

Przepraszam pozostałych za te wywody ,ale trochę się poirytowałem.

I do tematu nic nie wniosłem

Jeszcze raz przepraszam

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

tak trochę odbiegnę od tematu, znam tylko Jednego, który jest alfą i omegą, forum służy wymianie poglądów, doświadczeń, nauce, realizowaniu własnych pasji, a często jest tak, że gwiazda błyszczy, a wszyscy mający odmienne zdanie są bee, sam tego doświadczyłem chcąc zbudować wzmacniacz na diabełkach. Prawdziwą klasę pokaże ten kto ma wiedzę, chce się nią podzielić i umie to zrobić, a nie ten kto z kpiną drwi z innych, klasę pokaże ten kto szanuje zdanie innych nawet wtedy gdy się z nim nie zgadza, ten kto umie dyskutować, a nie błyszczeć

A teraz w zgodzie pozwólmy na kontynuację wątku

• 7 miesięcy później...

też taki mały offtop

dla czego tak wiele fabrycznych zespołów, projektowanych z rzetelną wiedzą i opracowanych w warunkach laboratoryjnych nie zadowala Was (nie gra), że próbujecie własnych konstrukcji

coś chyba te wspaniałe wyliczenia nie przekładają się na wspaniałe granie

Podejrzewam że pododem jest rzetelna cena. Kolumny można zbudować za 1/4 fabrycznej ceny.

Sory Pawle poczytaj i dopiero zadawaj pytania

albo napisz do Avalona ,że źle stroją kolumny !!

nie masz pojęcia co piszesz

wszystko jest w normie strojenia br dwóch etonów

bardziej bym się martwił strojeniem twoich magicznych stx z tweterem piezo i 3 br !!!!

Ludzie co wy tacy agresywni.

• 4 lata później...

Załóżmy, że chciałbym zbudować dwudrożne podstawkowe zestawy głośnikowe z filtrami pierwszego rzędu. Jako głośnik niskośredniotonowy wybrałem Wavecor WF152BD02 bo ma płaską charakterystykę w szerokim zakresie częstotliwości. Przetwornik wysokotonowy to Wavecor TW030WA08. Ten model dobrze nadaje się do pracy z filtrami pierwszego rzędu, bo ma bardzo nisko położony rezonans mechaniczny, dużą powierzchnię membrany i jest chłodzony ferrofluidem co zmniejsza pik rezonansowy na impedancji i zwiększa wytrzymałość mocową.

Odpalam LspCAD_pro_demo i buduję schemat ze źródłem sygnału i dwoma głośnikami.

Wczytuję do przetworników charakterystyki SPL i impedancji, wpisuję promienie membran, ustalam położenie głośnika niskośredniotonowego (poniżej wysokotonowego, bo przyjąłem, że tweeter będzie na osi odsłuch) oraz w ustawieniach określiłem miejsce odsłuchu w odległości 2,5m

Charakterystyki SPL

Charakterystyki faz akustycznych

Charakterystyki impedancji

Na rysunku powyżej widać wznoszące się wykresy impedancji. Jest to spowodowane inducyjnościami cewek głośników. Żeby filtry pierwszego rzędu działały prawidłowo indukcyjności cewek należy skompensować.

Do znalezienia wartości rezystorów i kondensatorów kompensujących posłużę się Optimizerem.

Teraz czas na wygładzenia SPL niskośredniotonowca. Lekko wznoszącą się charakterystykę skompensuję cewką o małej indukcyjności i rezystorem.

Pozostało jeszcze skompensowanie powstałego schodka na impedancji gałęzi niskośredniotonowca i obniżenie efektywności tweetera L-padem.

Zobaczmy teraz jak wyglądają fazy akustyczne obu głośników

Obie fazy powinny pokrywać się przy częstotliwości podziału (przed filtrowaniem, bo za filtrami nieparzystego rzędu fazy akustyczne muszą różnić się o 90 stopni ). Skompensuję to mechanicznie przesuwając tweeter w osi Z. Dla częstotliwości podziału 3kHz pokrywanie się przebiegów fazowych uzyskałem przemieszczając wyskotonowca o 34mm.

A teraz gwóźdź programy czyli wstawiam filtry pierwszego rzędu i stroje je do teoretycznych kształtów zboczy używając Optimizera.

Tak wygląda efekt końcowy

.

dlaczego nie widać obrazków, kurcze jak coś ciekawego to nie widać, czy to robione było w Speaker Workshop ie

lspad, ok, ale obrazków ni ma, a zalogowany jestem

Aleś archiwum odkopał ....

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Ukryta Zawartość

Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz linki do artykułów

Najbardziej przydatne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /45

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /41

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.