Skocz do zawartości
IGNORED

Jak się pozbyć zakłóceń sieci?

Aggie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem z zakłóceniami z sieci:

podłączam laptopa do amplitunera (po HDMI) i dopóki laptop jest zasilany z baterii, to wszystko w porządku, natomiast, gdy tylko podepnę go do gniazdka, to pojawiają się straszne szumy i trzaski. Próbowałam go podpinać przez listwę z filtrem, ale niestety nadal jest to samo.

Jest może jakiś skuteczny (i w marę tani) sposób, żeby jednak odfiltrować te szumy z sieci? Albo może jakoś zaekranować przewód zasilający?

Masz problem z pętlą mas. Możesz spróbować ją przerwać wpinając laptopa do dwużyłowego przedłużacza. ... ale najlepsze rozwiązanie to baterie. Chyba że wymyślą i ustandaryzują optyczną cyfrową transmisję video (coś jak TOSLINK tylko że dla video)

Czyli nie ma innego rozwiązania jak zasilanie z baterii?

Dodatkowo powiem, że jak podłącze laptopa przez HDMI do telewizora (i potem dźwięk idzie tylko przez wzmacniacz i na stereo), to szumów nie ma. Zakłócenia są tylko przy podpięciu laptopa przez HDMI do amplitunera, do ampli jest podłączona końcówka mocy i z niej idzie stereo, a po kablu HDMI jest podłączony telewizor (do amplitunera). Na razie tak jest, bo jeszcze nie mam odtwarzacza blu-ray.

Czyli nie ma innego rozwiązania jak zasilanie z baterii?

Poza jeszcze tym dwużyłowym przedłużaczem to nic mi nie przychodzi do głowy (zakładam że laptop ma trójżyłowy kabel - czyli z uziemieniem, które można ominąć)

Poza jeszcze tym dwużyłowym przedłużaczem to nic mi nie przychodzi do głowy (zakładam że laptop ma trójżyłowy kabel - czyli z uziemieniem, które można ominąć)

Podłącz lapka do zupełnie innego gniazda np łazienka (oddzielna instalacja). Mi pomogło miałem to samo !!

Mam pewien problem z zakłóceniami z sieci:

podłączam laptopa do amplitunera (po HDMI) i dopóki laptop jest zasilany z baterii, to wszystko w porządku, natomiast, gdy tylko podepnę go do gniazdka, to pojawiają się straszne szumy i trzaski. Próbowałam go podpinać przez listwę z filtrem, ale niestety nadal jest to samo.

Jest może jakiś skuteczny (i w marę tani) sposób, żeby jednak odfiltrować te szumy z sieci? Albo może jakoś zaekranować przewód zasilający?

Kabelki, listwy i ekrany to audiofilskie fantasmagorie.

Tak jak pisze Kyle, pętle mas.

To że z TV jest lepiej może świadczyć o tym, że zasilacz impulsowy w TV lepiej izoluje (ekranuje) od sieci niż ten w ampli.

Jedyne rozwiązanie to izolacja galwaniczna HDMI.

Co Ci przeszkadza zasilanie z baterii? To i eleganckie i bezpieczne...

Odwracanie wtyczki (zmiana gniazdek) jedynie może zmniejszyć problem.

@witek_z, w amplitunerze kabel zasilający jest dwużyłowy (bez uziemienia).

@Grzegorz7, zasilanie z baterii zupełnie by mi nie przeszkadzało, tylko jest mały problem - laptop na baterii wytrzymuje mi ok. 40 min, więc niestety trochę za krótko na obejrzenie filmu w całości :(

No tak.

Tak mi przychodzi do głowy:

Może spróbuj z innym zasilaczem do laptopa.

Na logikę: to kwestia dobrej izolacji sieć-napięcie wyjściowe.

@witek_z, w amplitunerze kabel zasilający jest dwużyłowy (bez uziemienia).

Aggie nasz kwiatuszku :) co Ci szkodzi podłączyć wszystko przedłużaczem bez uziemienia, odwracaj też wtyczki o 180*.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.