Skocz do zawartości
IGNORED

PROJECT debut III

gagarin1

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak grado, ale na 2m red trzaski z papierówek są raczej mało słyszalne. Wiadomo że jak płyta jest porysowana to musi trzeszczeć:)nieźle znosi też pofalowane płyty, ogólnie wkładka bez wyraźnych wad.

Nie znam wprawdzie wkladki o ktorej piszesz ale od mojej bylej 270 ki Technicsa 2M jest o niebo lepsza wiec mysle ze warto wymienic i cieszyc sie poprawnym dzwiekiem (nie oczekuj sensacji bo jej nie uslyszysz to tylko budzetowa wkladka aczkolwiek sympatyczna:).

robix

Dzięki, jedynie przeraża mnie cena igły do Ortofona, 200 zł za sama igłę to dużo w porównaniu do igieł technicsa które kosztują trzydzieści parę złotych, a przy moich zdolnościach manualnych, zdarza się te igły niszczyć czasami jednak...

Po prostu trzeba uważać:) we wszystkich współczesnych wkładkach najdroższe są igły, business is business, swoją drogą igła i jej szlif to najważniejszy element wkładki:)

Czesc.

Ja Debuta III nabylem juz chyba 5 lat temu. Na poczatku gralem na "fabrycznym" Ortofonie OM5E. Po chyba 2 latach dostalem wkladke ProJest K-6. Niby duzo drozsza, ale... no wlasnie. Wg mnie dzwiek sie zmulil, mialem wrazenie, ze ktos odcial gore. Kalibrowanie, ustawianie, wywazanie - nic. Znajomy, ktory mial przez chwile takze taka wkladke powiedzial, ze on mial dokladnie taki sam efekt, dlatego szybko wymienil ja na inna. Ale nadeszla wlasnie ta chwila, ze czas na zmianie. Dlatego podlaczam sie do tematu. Od kilku dni czytam wpisy, opinie, testy, itp. Chcialem wydac okolo 300-350 zl. Bralem pod uwage Sumiko Black Pearl, Ortofona 2M Red, AT120, Goldring Elektra. O Sumiko czytalem wiele niepochlebbnych recenzi, dla przeciwwagi takze wiele pochlebnych. O Goldringu czytalem wiele dobrego... glownie o 1042, ale to nie ta polka :-( . Najwiecej dobrego i praktycznie bez uwag krytycznych poczytalem o Ortofonie. Jedyne co mnie zanipokoilo, to informacja, ze nalezy nieco dociazyc przeciwwage.

Mam prosbe:

- czy moglby sie wypowiedziec jeszcze ktos, kto ma doswiadczenie z tym sprzetem?

- jak dociazyc przeciwwage, gdyby zaszla taka koniecznosc?

PS. Prosze nie piszcie, ze kupilem gowniany gramofon i ze najpierw powinienem pomyslec o jego wymianie.

Ja bym najpierw wymienił gramofon:P

Pro-ject k6 to jest odmiana grado. Jeżeli pasowało ci brzmienie om5 to polecam 2m red - ogólne brzemienie jest podobne,ale o wiele dokładniejsze, bas troche mocniejszy. OM5 nie potrafiła dobrze zagrać trąbki, wszystkie talerze talerze perkusji brzmiały podobnie, 2m red jest już ok. AT120 to też dobra wkładka, ale osobiście wole 2m jeśli chodzi o brzmienie. I zawsze można dołożyc igłe od 2m blue, chociaż to drogi szpas.

Dociążenie przeciwwagi - albo kupić cięższą, ale po co wydawać pieniądze. Ja dodałem jedno plastikowe kółko, o wadze mniej więcej 2 gramy(a dokładniej to co było w zestawie z gramofonem, taki jakby trójkącik, co chyba służy chyba do singli, trzeba lekko poszerzyć otwór, oprócz tego też w zestawie były takie czarne gumowe "kropki", nakleiłem jedną na sam koniec, wygląda bardzo"audiofilsko"). Ogólnie chodzi o to że jak wyważasz ramie, tak jak w instrukcji, to ramie musi być idealnie poziomo kiedy na skali jest 0. Skoro to ustawiałeś to na pewno wiesz o co chodzi. Ze standardową przeciwwagą nie da się ustawić ramienia poziomo, wkładka jest za ciężka, dlatego musisz tak dociążyc przeciwwage aż uzyskasz równowage.

Na stereophile w recenzji Debuta napisali w podsumowaniu "But don't be tempted to upgrade the cartridge on this baby — the Ortofon OM 5E is just fine." Nie wiem, ile w tym prawdy. y2k jak chcesz, mam lekko używaną Super OM10, mogę Ci ją pożyczyć na wypróbowanie.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Dzieki za odpowiedz tomasz_pianista. Czyli jednak Ortofon. Co do wywazenia, to widze, ze najlepiej sprawdzaja sie jednak prowizorki. Krzysiek - napisalem Ci wiadomosc na priv'a, ale wlasnie sie zastanawiam jak odbiera sie takie wiadomosci. Kidys pamietam (za czasow poprzedniej wersji forum) w 'skrzynke odbiorcza' wchodzilo sie po prawej stronie - zwykle mrugala informacja, ze jest nowa wiadomosc.

Czekam na odpowiedzi innych wlascicieli Debut'ow.

Pozdrawiam

Hej!

Odpisałem Ci na priv. Po prawej stronie na samej górze masz przycisk Wyloguj i "y2k". Naciśnij na "y2k" i wybierz "Komunikator" :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.