Skocz do zawartości
IGNORED

Airport Express Airfoil i Foobar - Problem

umc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z działaniem zestawu wymienionego w temacie. Przy kliknięciu "play" muzyka z airporta pojawia się po ok 2s - ok wiem że AE ma dużą lagę ale dlaczego obcina pierwsze 2s utworu? Kiedy kliknę "stop" lub zmienię utwór, przewinę to dźwięk się zacina tzn gra nowy utwór oraz ostatnia sekunda z poprzedniego. Jakby ktoś w mikserze włączył LOOP. Z windows media player nie ma tego problemu, spokojnie mogę zmieniać utwory itd oczywiście z opóźnieniem 2s. Zainstalowałęm najnowszego foobara bez dodatków i jest tak samo. Na innym komputerze podobnie. Airfoil też w najnowszej wersji.

Pozdrawiam,

Dawid

Jakiś czas temu zauważyłem ten sam problem u siebie: zmiana utworu lub przewinięcie powoduje zapętlenie ostatnio granego, krótkiego fragmentu. Polecam proste rozwiązanie: przed zmianą utworu lub innymi problematycznymi operacjami włącz w foobarze pauzę.

To oczywiście obejście, a nie usunięcie problemu, ale działa. Przyczyn problemu nie znam, nie szukałem. Jak znajdziesz, napisz.

Tak, dokładnie, pauza działa bez problemu. Zastanawiam się czy nie zainstalować jakiejś starej wersji foo bo jak pisałem windows media player działa bez problemu.

Na samym początku jak wszystko było dobrze opóźnienie też było tak duże? Też "zjadało" pierwsze 2s utworu?

Wersja foobara nie ma chyba znaczenia, od zawsze używam tej samej i jej nie zmieniam, zacięć kiedyś nie było, teraz są.

Spróbowałbym (gdyby mi się chciało dociekać przyczyn ;)) raczej starszej wersji Airfoil, ewentualnie (choć tu już bez przekonania) starszego firmware Airporta.

Problem w tym że jak w Airfoil ustawię output na Computer to też jest laga i wszystkie inne problemy. Z ciekawości zainstalowałem iTunes. Laga jest poniżej sekundy, po wciśnięciu pauzy muzyka urywa się prawie natychmiast i nie ma żadnych problemów z przełączaniem utworów, przewijaniem itd. Wina ewidentnie stoi po stronie Airfoil i foobara. Nie zauważyłeś od kiedy masz te problemy? Może winny jest .NET Framework? Np. sam się zaktualizował i robi problemy?

OK, chwilę poeksperymentowałem i znalazłem przyczynę: Airfoil. Zainstalowałem wcześniejszą wersję (2.7.7.0 - akurat tak mi wpadła w ręce) i problem zniknął. Działa przewijanie i zmiana ścieżek pod foobarem, nic się nie zacina ani nie zapętla.

Przyczyn problemu nie znam. Nie wiem, czy nowszy Airfoil gryzie się ze starszym foobarem, z net framework, czy też z windowsem (mam XP). Dochodzenia prowadzić nie będę, hołdując prostej zasadzie: jeśli działa, nie ruszaj ;)

Wieczorem sprawdzę tą konkretną wersję. Wczoraj znalazłem ciekawą alternatywę dla AirFoil - plug-in do winampa, opóźnienia podobne jak w iTunes. Jeśli AirFoil nie wypali to pozostanę przy tym pluginie i przesiądę się na winampa chyba ze uda mi sie znaleźć jakies połączenie winampa z foo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To jest plug-in linein do winampa. Za jego pomocą można puścić w winampie zmapowany dźwięk np z foo ale nie działa to tak jakbym sobie tego życzył - dźwięk pochodzi zza suwaga master vol w mikserze windowsa a nie prosto z foo. Przez to w głośnikach laptopa cały czas mam muzykę nie mówiąc już o tym że trzeba regulować master vol.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Airfoil 2.7.1.0 jak narazie działa, polecam jeszcze przetestowanie tego rozwiązania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - plugin do foobara

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) program który umożliwia połączenie z Airportem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

plugin który ułatwi życie z dodatkowym okienkiem w foo.

Takie rozwiązanie działa u wielu osób bez problemów, dodatkowo można sterować wszystkim iphonem. U mnie resetuje się połączenie po kilki sekundach odtwarzania, jeszcze nie znalazłem przyczyny. Napewno warto się tym zająć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.