Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie i dobór elementów do systemu

Wiatr_73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Grono Forumowiczów

na wstępie chciałbym powiedzieć kilka słów o sobie w kontekście muzyki ...

Wychowany na sprzęcie rodzimej produkcji (radmor, amator, finezja, pierwszy polskie magnetofon typu deck ... ), później sprzęt z rodziny Technics (do dzisiaj w zestawie cd SL-PG 450A, SU-V50, SH-GE90) ...

Słuchając na tym rock'a, pop, disco, haus'e, electro, ostatnio więcej jazz'u chillat'u, ale też czasami Pavarotti ...

Pomieszczenie to pokój o wym 5,5 x 4 przy wysokości 2,6 m rozkład pokoju to prostokąt z wnęką w rogu:

1. jedna ściana z tv i sprzętem, po bokach sprzętu w odległości ok 1m stoi komoda z słupkiem i książkami 1,5 m i dalej przejście do przedpokoju otwór ok 90 cm, z drugiej strony sprzętu w rogu stoi słupek z albumami i jakimiś pierdołami ok 80 cm

2. druga na przeciwko /równoległa/ to okno i drzwi balkonowe załamanie do wnęki i wnęka (załamanie wraz z wnęką to jakieś 2,5 m) - okno i drzwi zawieszone firaną i zasłonami, na oknie do połowy wysokości gęste kwiaty a w wnęcie stoi stół i krzesła

3. trzecia ściana po lewej stronie siedząc przodem do sprzętu to stół w wnęce, wiszące obrazki zegar i otwór/przejście do kuchni i jakieś półeczki z pierdołami

4. czwarta ściana po prawej siedząc przodem do sprzętu jest praktycznie pusta, od wysokości 90 cm wzwyż (do 90 cm stoi kanapa)

5. podłoga drewniane deski z dwoma niedużymi (1,5 x 1,2 m)dywanikami rzuconymi na środek

Niestety lub na szczęście mam coraz większe poczucie niedosytu ze strony jakości dźwięku który słucham u siebie względem tego co słyszę nawet w marketach z sprzętem audio. Brzmieniowo podobał mi się ostatnio mikro zestaw Philips'a mcd 909, oraz piano Yamahy niemniej philips poza brakiem basu jakoś bardziej mi leżał ...

Stoję przed decyzją co kupić do rozbudowy...

1. w pierwszej kolejności chcę zmienić źródło i tutaj mam już pewien tym a mianowicie ONKYO S5VL lub może coś podpowiecie Panowie/Panie innego by zagrało dynamicznie dla hause/electro, ale i z pazurem mocno i z dobrą sceną i wypełnieniem dla Nightwisch "Phantom of The Opera"

2. jednocześnie kupię kolumny myślę że podłogowe tutaj też mam pewien typ Klipsch RF-62 (większe się uduszą) kolumny staną jak reszta sprzętu na ścianie nr 1 przed mebelkami, w odległości takiej gdzie złapię dobre brzmienie .......... i tutaj proszę o kilka słów odnośnie wyboru kolumn - brakuje mi troszkę do całości brzmienia Klipsch'a średnicy, mam takie odczucie jakby było pustawo w pomiędzy basem a sopranem

3. wzmak na tą chwilę zostanie SU-V50 - czy można go ocieplić nieco poprzez kable, jakie? (do tej pory używałem kabli z metra po 5 zł, pozostałe d-link jakiś marketowe po 30 pln

4. Może powinienem dokupić preamp lampowy? czy da się obejść preamp w SU-V50 - czy to ma sens

Dziekuję za przeczytanie a jeszcze bardziej za sugestie i przepraszam jeżeli walnełem gdzieś gafę po drodze - mało się na tym znam,ale wiem jaka muzę lubię i co mnie nakręca w niej: czyste nie męczące soprany, spójna średnica, kompletna scena jako całość, bas niski nie buczący, może lekko zaokrąglony, na pewno dynamiczny - nie przytłaczający reszty - taki dźwięk chcę uzyskać a zaczynam od źródła i kolumn

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.