Skocz do zawartości
IGNORED

Aparat foto 500-600zł

rafaljakichmalo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu kompaktowego aparatu fotograficznego. Budżet 500-600zł, dopuszczam używki z należytym stanie. Aparat ma być maksymalnie wydajny przy automatycznych ustawieniach ;) Wycieczki, imprezy czasem plener - nie musimy być przesadnie mały, ale odpadają duże superzoomy.

Mój typ na chwilę obecną, to Canon PowerShot SX130 IS

Dobry wybór, czy polecilibyście coś innego?

https://www.audiostereo.pl/topic/85596-aparat-foto-500-600z%C5%82/

Siostrze kupiłem rok temu Canona a-1000 i mam o nim bardzo dobrą opinię. Może jest nico wolniejszy od 2 małpek Sony, które miałem, ale przy oglądaniu zdjęć to już mało istotne.

Kup sobie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Swietne male cacko, a potrafi na prawde wiele.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co sądzicie o olympusach serii tough? Wyglądają na niezniszczalne kombajny, do tego szerokokątny obiektyw? Rozważam również pod kątem nagrywania filmów w ruchu z nart itp? Tam przydało by się coś takiego, co by się nie rozpadło przy upadku, zwłaszcza z przyczepionym jakimś stabilizującym ciężarkiem. Czy lepiej szukać oddzielnie aparatu a oddzielnie jakiejś kamerki?

M-9 pakuję w kieszeń, jak na jakieś dancingi lub pobiegać w parku wychodzę.

A tak na poważnie, powershoty to dobra opcja na początek, szczególnie dla ambitniejszego fotoamatora. Mam leciwego A590is (ponad 30 tys zdjęć) i tego sx130is (~4 tys.). Do zabawy za te pieniądze bardzo fajne aparaty, można troszkę poduczyć się, jest pełen manual. Jeżeli chodzi o jakość zdjęć sx130, jest zadowalająca, manual bardzo przydaje się w nim. Jednak nie zauważyłem jakiegoś drastycznego przyrostu jakości zdjęć względem 590 (chociaż ten kompakt w dobrym oświetleniu robił rewelacyjne zdjęcia jak na swoją cenę).

Jeszcze taka uwaga, stary dziadek 590 wydawał mi się tandetny ze względu na obudowę. Do dziś żadnych większych rysek, obtarć napisów, chociaż czasem warunki eksploatacji są fatalne.

SX130 ma miły w dotyku plastik (taki "meszkowy"), niestety ściera się to szybko i to dopiero powiewa tandetą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.