Skocz do zawartości
IGNORED

DARTZEEL - mam taki projekt wzmaka, czy ktos to wykonal?

bart-azazel

Rekomendowane odpowiedzi

Foksik,

no i popsułeś całą zabawę!....

:))

pzdr

W

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Fajny temat. Prowadzący - główny forumowy troll.

Przez te kilka stron ekspertom w tym jar1 nie udało się wyjaśnić nawet roli magicznych diod.

darkfenriz próbował naprowadzić ale post trafił w próżnie.

Kilka faktów:

- wzmacniacz pracuje w klasie AB zapewne z dużym prądem spoczynkowym pozwalającym co najwyżej pierwsze waty oddać w klasie A. Nikt chyba nie wyobraża sobie że można zrobić wzmacniacz oddający 100W/8om w klasie A na jednej parce tych Toshib (a przynajmniej bez chłodzenia ich ciekłym azotem).

W razie wątpliwości odsyłam do sąsiedniego tematu Ambitna konstrukcja... gdzie problem był poruszany i praca stopnia PP w klasie A wyjaśniona (a przynajmniej mam taką nadzieję)

Wyraźnie widać to też na pomiarach.

Dalej posługując się oznaczeniami elementów jak w tym malunku :

schema001.jpg

- Diody D3 i D4 nie mają nic wspólnego z kompensacją termiczną.

- kompensacją termiczną zajmują się Q9, Q10 i zapewne sporej wielkości (kilkadziesiąt om ) rezystory w bazach R23,R24. Patrząc na nie od strony emiterów Q11, Q12 widziane są one jako rezystory włączone właśnie w emitery tych tranzystorów o wartości R / beta gdzie beta to wzmacnianie prądowe tranzystora.

Takie zagranie jest konieczne przy braku normalnie włączonych rezystorów emiter-owych. Inaczej prąd spoczynkowy fruwał by jak liść na wietrze.

- prąd wpływający do baz Q11/ Q12 płynie przez C-E Q9, Q10 i może przyjmować duże wartości

natomiast prąd wypływający z baz jest ograniczony i nie może być większy niż prąd źródeł prądowych I1, I2. Żeby wyłączyć tranzystor trzeba najpierw opróżnić ładunek zachomikowany w jego bazie. Można to zrobić tym szybciej im więcej do dyspozycji jest prądu. A co się stanie jak nie zdąży się tego ładunku w porę odprowadzić ? Powstaną tak zwane dynamiczne zniekształcenia skrośne.

Ze względu na dużą wartość rezystorów w bazach i dużych prądach bazy szczególnie przy padaniu na wyjecie prostokąta na tych rezystorach pojawiał by się spory spadek napięcia gdyby nie były baj pasowane tymi diodami...łatwo przeanalizować co by się działo.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

- kompensacją termiczną zajmują się Q9, Q10 i zapewne sporej wielkości (kilkadziesiąt om ) rezystory w bazach R23,R24. Patrząc na nie od strony emiterów Q11, Q12 widziane są one jako rezystory włączone właśnie w emitery tych tranzystorów o wartości R / beta gdzie beta to wzmacnianie prądowe tranzystora.

Takie zagranie jest konieczne przy braku normalnie włączonych rezystorów emiter-owych. Inaczej prąd spoczynkowy fruwał by jak liść na wietrze.

- prąd wpływający do baz Q11/ Q12 płynie przez C-E Q9, Q10 i może przyjmować duże wartości

natomiast prąd wypływający z baz jest ograniczony i nie może być większy niż prąd źródeł prądowych I1, I2. Żeby wyłączyć tranzystor trzeba najpierw opróżnić ładunek zachomikowany w jego bazie. Można to zrobić tym szybciej im więcej do dyspozycji jest prądu. A co się stanie jak nie zdąży się tego ładunku w porę odprowadzić ? Powstaną tak zwane dynamiczne zniekształcenia skrośne.

Ze względu na dużą wartość rezystorów w bazach i dużych prądach bazy szczególnie przy padaniu na wyjecie prostokąta na tych rezystorach pojawiał by się spory spadek napięcia gdyby nie były baj pasowane tymi diodami...łatwo przeanalizować co by się działo.

A teraz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Willu, wiem że zrobiłeś tego wzmaka i wrażenia były bardzo pozytywne. Ale ostatecznie warto go machnąć jako następną konstrukcję i zagłębić się w temat co i jak? Chodzi mi o czysto subiektywne wrażenia.

Była może kiedyś Twoja wersja tego DartZeela na spotakaniach w Krakowie? Bo jak narazie to słyszałem tylko to duże czarne pudło z radiatorami po bokach i nie powiem... dawał radę.

Ostatnio sklonowałem Accu E-406 i nawet mi się spodobało...;)

System gra dobrze, albo nie....

Willu, wiem że zrobiłeś tego wzmaka i wrażenia były bardzo pozytywne. Ale ostatecznie warto go machnąć jako następną konstrukcję i zagłębić się w temat co i jak? Chodzi mi o czysto subiektywne wrażenia.

Była może kiedyś Twoja wersja tego DartZeela na spotakaniach w Krakowie? Bo jak narazie to słyszałem tylko to duże czarne pudło z radiatorami po bokach i nie powiem... dawał radę.

Ostatnio sklonowałem Accu E-406 i nawet mi się spodobało...;)

Zrobiłem kilka lat temu stopień końcowy w dwóch wersjach (oryginalnej i Senicza).

Połączyłem z moim stopniem napięciowym , pomęczyłem kwadratami i posłuchałem.

Jak na taką prostotę układu i łatwość uruchamianie układ chodził naprawdę OK.

Oryginalny stopień napięciowy uruchomiłem ze 2 miesiące temu ,ale nie słuchałem

pomiary są więcej niż interesujące.

Jeszcze nie słuchałem całości, i nie brałem na odsłuchy.

A ta czarna skrzynka z odsłuchów to moje dzieło.

Zrobiłem kilka lat temu stopień końcowy w dwóch wersjach (oryginalnej i Senicza).

Połączyłem z moim stopniem napięciowym , pomęczyłem kwadratami i posłuchałem.

Jak na taką prostotę układu i łatwość uruchamianie układ chodził naprawdę OK.

Oryginalny stopień napięciowy uruchomiłem ze 2 miesiące temu ,ale nie słuchałem

pomiary są więcej niż interesujące.

Jeszcze nie słuchałem całości, i nie brałem na odsłuchy.

A ta czarna skrzynka z odsłuchów to moje dzieło.

...to kiedy bedzie gotowe, doszly nie sluchy ze niedlugo swiat ujrzy na oczy wersje grajaca?? (pewnie nie ostateczna, jak znac konstruktora heh)

slyszalem ze to juz tuz tuz na dniach sie stenie, ale nie podaje informatorow ;]

'bart-azazel'

slyszalem ze to juz tuz tuz na dniach sie stenie, ale nie podaje informatorow ;]

No to niestety ktoś Cię w błąd wprowadził...

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

A teraz?

Inaczej prąd spoczynkowy fruwał by jak liść na wietrze.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

A podpowiada ci to wiedza teoretyczna czy doświadczenie empiryczne?

do Barta uściślenie:

- oczywiście jeśli miałeś na myśli Darta :)

pzdr

W

• 2 lata później...
  • 1 rok później...

Ostatnio znalazłem schemat Dartzeelopodobny w sieci i chciałem zapytać czy ktoś doprowadził ten projekt do końca, może warto wrócić do tego tematu?

Sorki! miał być schemat.

;)

Ukryta Zawartość

post-40485-0-32166600-1451667130_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.