Skocz do zawartości
IGNORED

DARTZEEL - mam taki projekt wzmaka, czy ktos to wykonal?

bart-azazel

Rekomendowane odpowiedzi

- Bez komentarza .

To była przenośnia :)

- Każdy wzmak można załatwić obojętnie co będzie na nim napisane .

Wzmak za 100kPLN i się rozlatuje po przesterowaniu ? Albo pali bezpieczniki jak go się włączy bez obciążenia i żeby je wymienić trzeba rozebrać. Chciał byś taki ?

Na pewno wzmacniacz jest bardzo szybki i niezle się grzeje

Każdy CFA jest szybki taki gratis od topologii.

Zniekształcenia intermodulacyjne też można pomierzyć .

Pomiary producenta mi wystarczą.

też się do niego przymierzam. Dozbieram resztę części bo płytki, radiator, rezystory, tranzystory czy kondensatory już mam

Ale brakuje Ci najważniejszego kompletnego schematu :)

a pomiarami nie będę sobie głowy zawracał i nie interesują mnie dywagację typu, że układ sieje zniekształcenia.

Bo tobie te pomiary niewiele mówią ale mi mówią bardzo dużo.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

raven1985 - jakiś schmat mam może niekompletny ale warto sprawdzić skoro płytki mam do tego.

Jak chcesz to sobie mierz i słuchaj oczami. Ja nie muszę mierzyć i wolę słuchać uszami :)

Uszy decydują czy dźwięk mi odpowiada a nie pomiary.

Sorry ale sprzęt ma być poprawnie zaprojektowany, sprawny. Potem możesz oceniać jego walory dźwiękowe.

To tak jak opisywanie piecyka na gaz i twierdzenie, że jest ciepło, grzeje idealnie więc mi odpowiada i nie obchodzi mnie jak jest zrobiony. Tylko ma mały psikus i ulatnia się z niego gaz. No i jak widzisz jego walory nikną przy tym niebezpieczeństwie. Na szczęście wzmacniacz ma małe prawdopodobieństwo że wybuchnie z taką siła co najwyżej może się zapalić.

To tak jak niektórzy regulują zapłon w samochodzie na słuch. A poprawnie to kręci się go milimetrami ze stroboskopem żeby dopasować go idealnie...

Nie ważne, tu jest forum audio i tu niektórzy słuchają wszystkiego, nawet miedzi jaka jest nawinięta w transformatorze... Zamiast myśleć...

Pozdrawiam Arczi

nie mogę się zgodzić bo porównanie z piecykiem było trochę nietrafione. Dajmy na to mierzysz wzmacniacz i są spore zniekształcenia a brzmi bardzo przyjemnie wciąga po prostu i drugi mierzysz i oczom nie wierzysz jak pięknie się prezentuje w pomiarach a brzmi nijak powiedzmy sucho to ja się pytam który do słuchania muzyki wybierzesz?

Tak na marginesie to w latach 70 i 80 Japończycy prześcigali się na miejsca po przecinku we wszelkiego rodzaju pomiarach zniekształceń a grało bez rewelacji.

Witam na razie za bardzo nie zajmowałem się tym dartzelem bo modyfikowałem schemat accu 550 pod wzmacniacze serii accusa seria P finalnie moje jeszcze nie skończone monobloki będą ciskać 400 watungami -hehe- co najmniej i kilka udoskonaleń -he

Poniżej stopnie wejściowe stosowane w accuphase przeważnie dwa układy z tego co rozwikłałem przy czym występują w układach zbalansowanych -jak to nazywają .

Ten mój prototyp dartzela się spalił jak go wprowadziłem w przester he- puścił dymka .

Co mnie ciekawi dlaczego rezystory R-1 i R-2 stanowiace żródła prądowe stopnia wejściowego nie są stabilizowane .

R-3 i R-4 po co są - nie wiem czy nie podciągają wzmacniacza już od stopnia wejściowego do pracy w klasie A - do sprzężenia zwrotnego i wprowadzenie wzmacniacza do pracy w klasie A-B -w przester powoduje jego bzyknięcie .

Pasmo przenoszenia chore 1 mega jak podają . Mój klon accuphase 550 zaczął wymiękać już przy 200 kilo zaczęły się pojawiać zniekształcenia przebiegu prostokątnego można go bez spadku dociągnąć do 500 kilo jednak przebieg już nie przypomina prostokąta - filtr wejściowy ograniczony do niezbędnego minimum . Różnica jest taka że nie pali .

W jaki sposób jest ustawiane ) na wyjściu . Moim zdaniem za pomocą tych żródeł prądowych 40 ma . jak na schemacie .

Do czego jest ta elektronika przy transformatorze - czyżby ona stanowiła aktywnie sterowane żródła prądowe 40 ma .

i takie tam .

Dodatkowo w jaki sposób wzmacniacz kompensuje się termicznie .

Sterując w znikomy sposób tymi żródłami prądowymi układ można by kompensować termicznie i utrzymywać pełną symetrię i 0 na wyjściu - i do tego służy ten układ który znajduje się na płytce obok - taka jest moja teoria , ciekawe ile się mylę .

Moim zdaniem ten schemat jest zalążkiem tego co chciano pokazać w sieci

. Oczywiście na pewno mnie to nie powstrzyma żeby to sklonować .Mam trochę teorii na temat tych wzmaków jakieś 500 stron po japońsku -ciężko się czyta z translatorem -to wymaga czasu . Na razie buduję pracuję i jestem zafascynowany klonami accu i tym jak grają oraz moim jeszcze nie skończonym monoblokiem jeszcze drugi należy zbudować . Prądowe sprzężenie zwrotne układ mcs, do tego kilka wacików przełączane głębokości pętli sprzężenia zwrotnego i klasa pracy i takie tam . A potem spróbuję sobie złożyć tego dartzela tak na serio z ciekawości .

Sluchaj, schemat jaki masz to chyba tylko jedna strona medalu, bo plytka jest dwustronna, albo jest jeszcze jedna pod nia.

Dartzel jest stabilizowanym wzmacniaczem, wiec napewno musi byc pod pod tym jeszcze. moze ktos spisal to co widzial, a tego pod spodem nie mial jak??!!

Napewno jest tabilizacja napiec na wyjsciu, a ten schemat jak sam sie dziwiles tego nie ma. Dowiedzialem sie ze musi miec.

Wszytko można rozgryżć , to jak są zbudowane wzmacniacze accuphase w 95 procentach sam rozpracowałem , żeby je póżniej zbudować bo (prawie)nikt nie był w stanie uraczyć mnie żadnym schematem , łącznie z osobami które tutaj te wzmacniacze klonowały . A teraz mam tyle materiałów ( i wiedzy )że jak by to poszło na sieć to ci z accusa cieli by sobie żyły i ostrzyli noże na mnie, łącznie dokumentacjami tabu. Ale nie widzę potrzeby rozdawania nikomu .

Ten wzmak można zbudować słabym punktem tego typu sprzętów są tak pięknie odzwierciedlone płytki już troszkę materiałów znalazłem . Zakup takiego wzmacniacza w celu rozpracowania , chociaż stać mnie na coś takiego,- musiał bym z 10 piętra na głowę spaść ( i przeżyć) żeby to kupić za tą kasę . Żadna inwestycja tylko spalenie pieniędzy . No może jakiś po trafieniu piorunem -heheee . Na którym po naprawie można by zarobić .

Na razie mam sporo nieskończonych projektów i lato jest nie chce się nad tym siedzieć , są lepsze zajęcia i słoneczko , Traktuję to jak hobby na pochmurne i zimowe dni .

Sluchaj, schemat jaki masz to chyba tylko jedna strona medalu, bo plytka jest dwustronna, albo jest jeszcze jedna pod nia.

Dartzel jest stabilizowanym wzmacniaczem, wiec napewno musi byc pod pod tym jeszcze. moze ktos spisal to co widzial, a tego pod spodem nie mial jak??!!

Napewno jest tabilizacja napiec na wyjsciu, a ten schemat jak sam sie dziwiles tego nie ma. Dowiedzialem sie ze musi miec.

A czemu napięcie musi być stabilizowane?

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

stabilizacja napiecia powoduje ograniczenie jego skokow, czyli wieksza stabilnosc, odzwierciedla sie to w scenie muzycznej i poukladaniu dziwieku, jak rowniez w rownowadze tonalnej i kontroli basu, dynamika tez sie zwieksza w brew pozorom, bo pomimo ze obnizamy moc, to zwiekszajac stabilnosc systemu, zwiekszamy kontrole nad nim. daje to same plusy. Oczywiscie dobrze zaprojektowana stabilizacja moze byc zrobiona na rozne sposoby, najlepiej jednak na dyskretniakach wszystko, scalaki sieja, jakie kolwiek by ona nie byly i w brew pozorom 1 miliwolt to duze sianie jesli chodzi audio ;]

Masz może jakieś pomiary wzmacniacza ze zwykłym zasilaczem i dla porównania ten sam wzmacniacz z zasilaniem stabilizowanym? Jakie mierzalne parametry wzmacniacza uległy poprawie?

A czemu napięcie musi być stabilizowane?

Wilu, ładnie podpuszczasz :D

Przy okazji taka dygresja:

Czy zawsze na tym forum, nawet przy zerowym ruchu, gdy powstanie temat prowadzony przez kilku zapaleńców (pozdrawiam!), chcących przetestować niestandardową konstrukcję, musi zaraz znaleźć się liga świeżo upieczonych megakonstruktorów o zerowej wiedzy, uprzykrzająca życie innym?

imm, raven1985: jeśli nic nie umiecie, wykładacie się na najprostszych rzeczach, to po co zajmujecie innym czas, obrzydzacie im temat? Co niby według Was na tym zyskujecie?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Czy zawsze na każdym forum musi znaleźć się taki gagacek nie wnoszący absolutnie nic do dyskusji potrafiący jedynie szerzyć zamęt ? Co na tym zyskujesz ?

Zniechęcam bo:

Tematowe urządzenie to zwykły bubel, błąd w sztuce i żądanie za niego 100kPLN jest delikatnie mówiąc ...

Można to porównać do uzdrowicieli potrafiąc leczyć raka dotykiem tu mamy do czynienia z podobnym zjawiskiem.

Koledzy swój zapał i fundusze nich spożytkują tam gdzie rzeczywiście przyniesie to efekty.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Czy zawsze na każdym forum musi znaleźć się taki gagacek nie wnoszący absolutnie nic do dyskusji potrafiący jedynie szerzyć zamęt ? Co na tym zyskujesz ?

Zniechęcam bo:

Tematowe urządzenie to zwykły bubel, błąd w sztuce i żądanie za niego 100kPLN jest delikatnie mówiąc ...

Można to porównać do uzdrowicieli potrafiąc leczyć raka dotykiem tu mamy do czynienia z podobnym zjawiskiem.

Koledzy swój zapał i fundusze nich spożytkują tam gdzie rzeczywiście przyniesie to efekty.

Im dłużej trwa ta jałowa dyskusja tym bardziej mi się podoba ten wzmacniacz :), Dlaczego ten "bubel" gra tak, że jest obiektem pożądania, a inne niebuble trzeba szukać po forach diy i mało kto je słyszał?

ranen1985 -> akuratnie porównanie do leczenia raka jest nie na miejscu, w ciągu pięciu lat od zakończenia leczenia chemioterapią, na świecie zostaje tylko kilka procent z tych uzdrowionych. Dlatego ludzie szukają cudownych sposobów i nie można im tego zabronić, a te, gdyby ktoś prowadził statystyki, nie różniły by się od szpitalnych.

Ale to moje oftopowe dygresje tylko, więc proszę nie rozwijać.

raven1985 - ten dartzel nie jest osamotnioną konstrukcją chinole robią podobne wynalazki , z tego co znalazłem to same superlatywy o nich pod nazwą jungson , a nie jeden Mega konstruktor rzekł by układ poroniony . accuphase to znowu troszkę inna szkoła jazdy .

schematy ja88d ja 200 i av-1000 cokolwiek to mówi i zauważ jak maja zrealizowane sprzężenie . Są jeszcze inne wynalazki .

Ten dartzel jeszcze nie próbowałem zrobić tego tak bardziej na serio-na razie , dopiero jak dokończę budować dwa inne projekty końcówek także ze sp prądowym .

Co do tej stabilizacji chodziło mi o żródła prądowe .

Co do tej stabilizacji stopnia końcowego z tego co patrzałem to są tam kondensatory nippon chemi-con albo vishay o pojemnośći jeden ok 60000-40000 -bo wątpię że maja 22000 uF . Przy takich pojemnościach i 100 watach , można by ten zasilacz nazwać w pewnym sensie stabilizowanym .

Pod linkiem wyniki pomiarów :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

raven1985 - ten dartzel nie jest osamotnioną konstrukcją chinole robią podobne wynalazki , z tego co znalazłem to same superlatywy o nich pod nazwą jungson , a nie jeden Mega konstruktor rzekł by układ poroniony . accuphase to znowu troszkę inna szkoła jazdy .

Ja się już na słuchałem zniekształceń skrośnych jak komuś to "brzmi" to nich sobie słucha ale żeby płacić za to 100KPLN ? Dla niewprawionego ucha faktycznie może to grać ciekawie (inaczej niż cała reszta) zresztą posłuchaj sobie sam.

Na tych schematach są rezystory emiterowe i równoległe łączenie tranzystorów według Dartzeela to zbrodnia ! Psuje brzmienie :P

Pod linkiem wyniki pomiarów :

Ukryta Zawartość

* There was a small amount of approximately 90kHz low-level spurious signal in the left channel

hehe jeszcze się wzbudza.

Szum też nie jest taki niski jak reklamują.

Ukryta Zawartość

Widzisz maestro a nazywają to wszystko HI-END .

Może na tym to polega żeby wprowadzać zniekształcenia .

Cena to jest z kosmosu -zresztą układ opatentowany .

Żeby było wiadomo o jakim zawodniku jest mowa .

Czy jest to autentyczny schemat? Nie wydaje mi się, gdyż jest w nim wiele sprzeczności. Wiarygodne jest jedynie to, że nie posiadając na wejściu stopnia różnicowego i we wzmacniaczu napięciowym sprzężenie indywidualne, może rzeczywiście być dość szybki. Natomiast stopień prądowy na wtórnikach i nie objętych sprzężeniem? A za co robi tam R44? Za obciążenie? Chyba, że do pomiarów? Także część rezystorów posiada dziwne wartości.

juz to napisalem, to nie jest kompletny schemat, brakuje polowy, czyli tego co jest po 2giej stronie plytki najprawdopodobniej, wartosci tez ktos spisal chyba za zasadzie tego jak mu sie wydawalo, albo po dolaczeniu 2giej czesci moze byc jak z proroctwem, wtdy bedziesz dopiero wiedzial o czym jest mowa heh ;]

chyba nie warto tracic wiecej czasu na to.

moze oryginal swietnie gra, moze jest to kwestia dobranych elementow,

a co do zniekszatalcen, to przeciez piekno w sztuce tkwi w licznych subtlnych niedoskonalosciach, moze tataj jest diabel pogrzebany.

pozdrawiam

Zniekształcenia, to przecież zmiana brzmienia (o zgrozo, na gorsze). Brzmienie różnych instrumentów, to oprócz częstotliwości podstawowej, inna zawartość harmonicznych, a jeżeli wzmacniacz sam z siebie jeszcze dodaje, to zasadniczo zmienia brzmienie nawet instrumentów. To ja się zapytuję, jaki tu sens?

Wilu,

błagam, do cholery, napisz parę qńkretnych zdań a propos ( lub jak Ci się nie chce, to przeklej z wątku sprzed kilku lat - bo już nawet wyszukać nie umią...), bo "młodzież" naprawdę skończy na gejclonach!

pzdr

W

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

taki był chyba pomysł na ostateczną wersję tego wzmacniacza jak się mylę to mam jeszcze inna wersję

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Temat się wypalił, czy do podziemia zszedł?

Wszyscy chyba siedzą i lutują..

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

ja zrezygnowalem z tego projektu, mam zamiar w przyszlosci zrobic innego klona, ale poniewaz nie chce nic na szybko i byle jak, wiec czeka na czasy kiedy bede mogl poswiecic wiecej pieniazkow na najwyzszej jaksoci czesci.

Mysle ze akurat dartzeel wymaga najwyzszej jakosci produktow, bo przy zejsciu choc odrobine z jakoscia znieksztalcenia beda siegac nie 1% a 10 heh i po prostu nie bedzie to dzialac.

Bart,

to kolejna cenna uwaga, zwłaszcza, jak się przypatrzeć zdjęciom oryginału...

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Widzisz maestro a nazywają to wszystko HI-END .

Może na tym to polega żeby wprowadzać zniekształcenia .

Cena to jest z kosmosu -zresztą układ opatentowany .

Ale za to ma sexi czerwone lampki i złotą obudowę. Pewnie świetnie się sprzedaje na rynku rosyjskim :-) A tak na serio słuchałem ten wzmacniacz na jednym z ostatnich AS ( w Bristolu ) i zupełnie nie rozumiem tych peanów na jego cześć. Zagrał jak zupełnie przeciętna lampa. To taki nowy trynd we wzmacniaczach tranzystorowych :-)

Mysle ze akurat dartzeel wymaga najwyzszej jakosci produktow, bo przy zejsciu choc odrobine z jakoscia znieksztalcenia beda siegac nie 1% a 10 heh i po prostu nie bedzie to dzialac.

Najlepsze co tam wypatrzyłem to czerwone Wimy :-)

Ale za to ma sexi czerwone lampki i złotą obudowę. Pewnie świetnie się sprzedaje na rynku rosyjskim :-) A tak na serio słuchałem ten wzmacniacz na jednym z ostatnich AS ( w Bristolu ) i zupełnie nie rozumiem tych peanów na jego cześć. Zagrał jak zupełnie przeciętna lampa. To taki nowy trynd we wzmacniaczach tranzystorowych :-)

Najlepsze co tam wypatrzyłem to czerwone Wimy :-)

Ale gdzie? W torze sygnalowym czy w zasilaniu? Ale to i tak o niczym nie przesadza. Nie malem okazji posluchac, wiec moge tylko uwierzyc lub nie. Ja przed 34 laty zrobilem dwa monobloki i do dzisiaj sa w stanie konkurowac z niejednym wzmacniaczem. Wewnatrz nic szczegolnego ale elementy wyselekcjonowane i solidny (nie wzrokowo) montaz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.