Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe amplitunery Marantza i Denona a pobór mocy

zorientowany

Rekomendowane odpowiedzi

Przyglądałem się ostatnio budżetowym amplitunerom w cenie ok 2 tys zł - nowym, bo takie interesują szwagra, a sprzęt ma być dla niego.

wśród wielu mało istotnych parametrów, w oczy rzucił mi się naprawdę, jak sądzę istotny - czyli pobór mocy i zrobiłem małą statystykę na własne potrzeby:

Onkyo TX-NR609 - 610W

Harman Kardon AVR156 - 540W

tutaj zaczyna się robić zabawnie:

Denon AVR-1912 - 360W

i przechodzimy do sedna sprawy:

Marantz NR-1402 - 180W - zdaje się jest to ta sama konstrukcja co AVR-1312?

zastanawiam się - co oni sobie u licha myślą w tym Marantzu? Czy też to polityka dystrybutora tj Audioklanu?

Denon AVR 1312 ze zdjęć wygląda że pobiera 330W

już kiedyś ktoś opisywał , ze jedni mają lepsze trafa od drugich , ale do mnie to nie przemawia

Pioneer też w droższych modelach ( 919 ) podaje moc 7x14W przy poborze 290W

i wygląda to tak :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

że ta moc jest ale tylko przy jednym kanale a przy 5-ciu jest już 5x43W

wspomniane Onyko ( poprzednik - 608 )

Onkyo dla jednego kanału ma 1x210W a dla 5-ciu ponad 80W na kanał

Ukryta Zawartość

swoją drogą 360W w Denonie też spokojnie wystarczy do "normalnego" słuchania muzyki jak i oglądania filmów ( resztę nadrobi dobry subwoofer )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyglądałem się ostatnio budżetowym amplitunerom w cenie ok 2 tys zł - nowym, bo takie interesują szwagra, a sprzęt ma być dla niego.

wśród wielu mało istotnych parametrów, w oczy rzucił mi się naprawdę, jak sądzę istotny - czyli pobór mocy i zrobiłem małą statystykę na własne potrzeby:

Onkyo TX-NR609 - 610W

Harman Kardon AVR156 - 540W

tutaj zaczyna się robić zabawnie:

Denon AVR-1912 - 360W

i przechodzimy do sedna sprawy:

Marantz NR-1402 - 180W - zdaje się jest to ta sama konstrukcja co AVR-1312?

zastanawiam się - co oni sobie u licha myślą w tym Marantzu? Czy też to polityka dystrybutora tj Audioklanu?

Poczytaj o wzmacniaczach cyfrowych, ich wadach i zaletach.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Jeżeli bierzesz pod uwagę faktyczną moc ( moc jest podawana na wysterowany jeden kanał ) , to proponuję Ci kupno amplitunera z wyjściem wielokanałowym pre-out 5.1 . Wtedy podłączysz jakiś wzmacniacz stereo pod pre - out Front kanał lewy i prawy , odciążysz tym samym końcówki mocy w amplitunerze i wszystko się poprawi .

UWAGA W TAKIM POŁĄCZENIU KOLUMNY FRONTOWE MUSZĄ BYĆ PODŁĄCZONE TYLKO POD WZMACNIACZ STEREO ( MOŻE BYĆ ZINTEGROWANY )

Zdaje się że HK 156 może mieć takie wyjście ( na zdjęciach nie wdać czy to jest pre- out , czy też wejście wielokanałowe multi chanel input ( podłączenie do zewnętrznego dekodera ) , a w opisach nic nie jest wspomniane , widocznie dokładnie jeszcze nie przetłumaczyli . Doczytałem gdzieś że można nim rozbudowywać kino domowe .

W pozostałych amplitunerach jest tylko możliwość rozbudowy kina z 5.1 na system 6.1 i chyba 7.1 ( podłączenie końcówek mocy na dodatkowe kanały tylne surrandu .

Kup HK ze starszej serii , a z większą mocą :

HK model 255 ma lepsze parametry niż podał producent ( wiem że to dziwnie brzmi , ale tak się zdarzyło )

Ukryta Zawartość

Edytuję : zejdź niżej strony i poczytaj : Moc z katalogu , a laboratorium

Ukryta Zawartość

HK-156 nie ma żadnych wyjść pre-out wielokanałowych...

Jedynie wyjście pre-out ma na subwoofer.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

swoją drogą 360W w Denonie też spokojnie wystarczy do "normalnego" słuchania muzyki

słuchałem AVR-1912 z kilkoma różnymi kolumnami - od Dali, przez AE, Monitor Audio, aż po Paradigm i KEF. to jest żenada moim zdaniem, co nowa seria budżetowych Denonów sobą reprezentuje.

słuchałem AVR-1912 z kilkoma różnymi kolumnami - od Dali, przez AE, Monitor Audio, aż po Paradigm i KEF. to jest żenada moim zdaniem, co nowa seria budżetowych Denonów sobą reprezentuje.

wszystko zależy od kieszeni kupującego , jak się przesiądzie z małego plastikowego pudełka , to będzie dla niego HI-END

swoją drogą to i na moim poprzednim kinie Panasonica o poborze 220W dało się oglądać filmy ( resztę nadrabiał subwoofer ) , przy obecnym przy odpowiednich ustawieniach filmy można oglądać bez suba ( kolumny dość nisko schodzą > 35hz )

Denon 1912 pobiera 460W więc już trochę więcej od niższych modeli , ale owszem nie wszystkim to będzie pasowało i nadal będzie za mało

zorientowany: To jeszcze sobie porównaj ile ważą poszczególne modele różnych producentów z tej samej półki cenowej ;-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

wszystko zależy od kieszeni kupującego , jak się przesiądzie z małego plastikowego pudełka , to będzie dla niego HI-END

swoją drogą to i na moim poprzednim kinie Panasonica o poborze 220W dało się oglądać filmy ( resztę nadrabiał subwoofer ) , przy obecnym przy odpowiednich ustawieniach filmy można oglądać bez suba ( kolumny dość nisko schodzą > 35hz )

to nie tak - sęk w tym, że amplituner ma też grać i w stereo i w wielu kanałach.

jestem już po wstępnych odsłuchach kilku amplitunerów z tej półki cenowej.

hk avr255 gra już w stereo całkiem fajnie, Onkyo ma największego powera, ale kultura pracy zdecydowanie nie powala, audiofilskie brzmienia to, to nie są. poziom zamieszania jaki zapanował na scenie jest godny pożałowania. i to wszystko z Dali Ikon 6MK2, które scenę mają znakomitą.

a Denon avr-1912 to z całym szacunkiem dla tej firmy i jej tradycji szit. pod co tego nie podłączysz, to klęka przed Harmanem. Dlatego mnie tak ciekawi ten Marantz i czy to prawda, że ta firma sprzedaje avr-1312 o blisko 50% drożej pod inną plakietką.

johnny bravo - coś w tym jest, dobry zasilacz musi swoje ważyć.

Swoją drogą, pomysł czestera wydaje się najfajniejszy, z dobrymi końcówkami mocy może mieć to dużo większy sens niż drogi amplituner, a końcówki mocy zawsze można dokupić potem i jeszcze zmienić na lepsze z czasem, poszerzyć bazę - ciekawe jak to działa w praktyce? dlaczego gazety nie testują takich zestawień?

W przypadku Marantza sa to modele hybrydowe cyfrowe wiec dlatego maja nizszy pobor i mniej na wyjsciu pewnie Denon poszedl w to samo. Musze je porwonwac bezposrednio skoro wypadaja az tak slabo

W przypadku Marantza sa to modele hybrydowe cyfrowe wiec dlatego maja nizszy pobor i mniej na wyjsciu pewnie Denon poszedl w to samo. Musze je porwonwac bezposrednio skoro wypadaja az tak slabo

kilka lat temu jak kupowałem pierwszy amplituner kina domowego Panasonic miałem do wyboru

SA-HE75 i SA-XR55 ( sporo droższy ) ale cyfrowy

pierwszy z sieci pobiera 220W , drugi 135W przy czym moce mają odpowiednio ( papierowe oczywiście ) 5x80W i 7x100W

sprzedawca w sklepie podczas odsłuchu w cyfrowym amplitunerze ustawił głośniki na small , zapytałem dlaczego i usłyszałem że ten amplituner ma sporą moc :) i nie chce uszkodzić kolumn ( ale oba wg mnie grały podobnie )

kupiłem pierwszego bo waga ( 8,5kg vs 4,5kg ) i to co podaje tabliczka z tyłu bardziej do mnie przemawiało

czy dobrze zrobiłem tego nie wiem , ale sprzęt do dziś gra i w mniejszym pokoju ( 25m2 ) daje radę , czas zakupić tylko drugiego suba bo w kinie to porażka bez niego ( o ile w Onkyo 609 ,można ogladać bez suba filmy kosztem obciążenia przednich kolumn oczywiście )

Kwestia teraz podawania mocy. Przy ilu omach? Przy ilu wysterowanych koncowkach przy jakim znieksztalceniu i jakim spadku dB. Kazdy z producentow podaje wedlug wlasnego uznania dlatego porownywanie tych wartosci nie sprowadzajac ich do wspolnego mianownika nie ma sensu

Niestety producenci wyczuli sprawę i widząc, że klienci zwracają uwagę na pobór mocy (jako wyznacznik jakości) zaczęli wypuszczać niskie modele z "niby" wysokim poborem i rezerwą mocy. Niestety Panowie jeśli ktoś myśli, że jego amplituner waży 10-12kg, ma pobór na poziomie 500Watt i dostarcza kilku kanałom prawie 100Watt mocy to nie widział na oczy trafa, które jest w stanie dać taką moc. Nie przypadkiem same końcówki mocy takich producentów jak Rotel, Arcam ważą 20-30kg i przy mocy 60-80Watt na kanał mają pobór w okolicach 1kw i więcej, trafo kilka razy większe od zasilaczy w amplitunerach ze średniej półki.

Prawda - tą uwagę o kilogramach w sprzęcie i czym to skutkuje polecam paru niedowiarkom:ARTON55,Bobcat,FIRMA itp.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Niestety producenci wyczuli sprawę i widząc, że klienci zwracają uwagę na pobór mocy (jako wyznacznik jakości) zaczęli wypuszczać niskie modele z "niby" wysokim poborem i rezerwą mocy. Niestety Panowie jeśli ktoś myśli, że jego amplituner waży 10-12kg, ma pobór na poziomie 500Watt i dostarcza kilku kanałom prawie 100Watt mocy to nie widział na oczy trafa, które jest w stanie dać taką moc. Nie przypadkiem same końcówki mocy takich producentów jak Rotel, Arcam ważą 20-30kg i przy mocy 60-80Watt na kanał mają pobór w okolicach 1kw i więcej, trafo kilka razy większe od zasilaczy w amplitunerach ze średniej półki.

kiedyś ( i dziś w lepszych modelach ) wszystko było lepiej wykonane

dziś jest aluminium , wiatraczki i lżejsze podzespoły to i sprzęt może być minimalnie lżejszy

same transformatory przy tej samej wadze lub tych samych gabarytach mogą też już różnić się jakością od dawnych modeli , w sensie być wydajniejsze prądowo

ja swojego amplitunera sprawdzałem miernikiem poboru mocy i momentami wynik sięgał ponad 350W ( ale nie był to max bo i kolumny troszkę za słabe ) , z kolei poprzedni amplituner przy tabliczce znamionowej 220W przy dość głośnym odsłuchu wskazywał na 5 kolumnach 180W i niestety podświetlacz już przygasał ( w onkyo 609 nadal czułem zapas mocy ale , jak już pisałem kolumny zbyt słabe aby dalej kręcić amplituner , przy 82 nastawiłem już max głośności aby dalej nie korciło > do 100 ) więc samej mocy pewnie i ma do 600W , ale nie sprawdzę tego , bo póki co nie mam na czym ( podłączając mocniejsze kolumny też wypychał je sporo mocniej niż wzmacniacz Diora WS-504B , i nadal nie przekraczałem skali 80 z możliwością do 100 )

pobór mocy zależy też od tego w jakiej klasie pracuje wzmacniacz i jaką ma w niej sprawność ( a tu może czasami być bardzo słabo w % , nawet ok. 10-15% , ale kosztem bardzo dobrej jakości )

ktos kiedys zaprzeczal na innym forum, ze waga ampa to ma male znaczenie w jakosci dzwieku, bodajze temat byl w roli glownej z lx83 ;d;d -ja caly czas twierdzilem i twierdze dalej, ze dzwiek stereo np. w onkyo905 przy wylaczeniu audyssey stoi na bardzo wysokim poziomie- wiem @thx ultra2 kiedys mial i cos testowal ale prosze mi uwierzyc, ze dzwiek w stereo tego ampa jest naprawde piekny- dlaczego o nim teraz pisze bo waga i budowa tego ampa nawiazuje do ostatnich komentarzy a teraz fajna ciekawostka, testowalem ostatnio wzmaka Roksana Caspiana M1 New Generation, ktory mial zostac u mnie ale wyszlo inaczej bo roznica w dzwieku miedzy nim a 905 byla na tyle mala, ze nie bylo sensu zagracac pokoju o kolejny sprzet tym bardziej, ze kino tez jest wazne i dzwieku wielokanalowego nie moze zabraknac- to tyle w skrocie..

Gość Gość

(Konto usunięte)

ktos kiedys zaprzeczal na innym forum, ze waga ampa to ma male znaczenie w jakosci dzwieku, bodajze temat byl w roli glownej z lx83 ;d;d -ja caly czas twierdzilem i twierdze dalej, ze dzwiek stereo np. w onkyo905 przy wylaczeniu audyssey stoi na bardzo wysokim poziomie- wiem @thx ultra2 kiedys mial i cos testowal ale prosze mi uwierzyc, ze dzwiek w stereo tego ampa jest naprawde piekny- dlaczego o nim teraz pisze bo waga i budowa tego ampa nawiazuje do ostatnich komentarzy a teraz fajna ciekawostka, testowalem ostatnio wzmaka Roksana Caspiana M1 New Generation, ktory mial zostac u mnie ale wyszlo inaczej bo roznica w dzwieku miedzy nim a 905 byla na tyle mala, ze nie bylo sensu zagracac pokoju o kolejny sprzet tym bardziej, ze kino tez jest wazne i dzwieku wielokanalowego nie moze zabraknac- to tyle w skrocie..

FIRMA.

Mam ten sam ampli co TY. I potwierdzam wysoką jakość wykonania i uzyskanego dźwięku z tego wzmaka. Też jestem zdania że waga i pobór mocy są ciągle jeszcze ważne. Nie wierzę w dobre stereo z amplitunera przy poborze mocy 300 W i wadze poniżej 10kg.

Jeśli szukasz wzmaka z wyraźnie lepszym stereo za rozsądne pieniądze to mogę Ci polecić HK990. Tu na pewno usłyszysz i poczujesz ogromną różnicę na korzyść HK. I w tym przypadku również mamy 20kg żywej wagi i 1kV poboru. Efekt słychać. Po jego zakupie płyt na Onkyo905 już nie słucham.

Mam w sumie już parę latek 905-tkę i nie zanosi się na wymianę. Co już człowiek zaczyna kombinować (wiadomo, zmiany są fajne), to mu wychodzi że uzysk (nawet jak będzie) nie będzie warty dopłaty. FIRMA - a jak powiedz wygląda uzysk na odtwarzaczu, tzn. czy 905-tka oddaje sprawiedliwość oppo w stosunku do 7555?

Gość Gość

(Konto usunięte)

tylko mozna polemizowac czy wzmak HK990 jest lepszy od Caspiana M1...

Zapewniam Cię że HK990 jest znacząco lepszy od Onkyo 905. Różnicy jakości nie da się przeoczyć.Jest bardzo duża.Caspiana nie słyszałem ale Ty pisałeś że lepszy nie jest.

Jak będziesz miał okazję to HK990 posłuchaj, warto. Też wiele osób twierdzi że on nie może być O.K. bo to HK. Ale ja się nie zawiodłem.

Panowie żeby mieć lepsze stereo od Onkyo 905 wystarczy kupić Harmana AVR660.Mamy fajne stereo i kulturalniejsze kino.Wiekszy ład i pożądek.To oczywiśvie moje zdanie ale amplitunery Onkyo jak dla mnie grają chaotycznie.Poczatkowo jest moc i niezły wygar w kinie,zajebiste efekty ale jak porównać bezpośrednio z Harmanem to wyraźnie słychać,że pewne szczegóły dzwięku gdzieś tej 905 umykają.Ja tak to widzę a właściwie słyszę.

Panowie żeby mieć lepsze stereo od Onkyo 905 wystarczy kupić Harmana AVR660.Mamy fajne stereo i kulturalniejsze kino.Wiekszy ład i pożądek.To oczywiśvie moje zdanie ale amplitunery Onkyo jak dla mnie grają chaotycznie.Poczatkowo jest moc i niezły wygar w kinie,zajebiste efekty ale jak porównać bezpośrednio z Harmanem to wyraźnie słychać,że pewne szczegóły dzwięku gdzieś tej 905 umykają.Ja tak to widzę a właściwie słyszę.

A ja uważam, że dobre Harmany to były kiedyś. To co robi obecnie Harman to namiastka jego amplitunerów sprzed 10 lat. Harman 8500 to była maszyna przy której AVR660 to zabawka. No cóż księgowi wkroczyli do akcji.

Firma to faktycznie zaskoczenie byłem przekonany, że Roksan Caspian bije 905 na głowe.

@darex1973- prawdopodobnie zly dobor kolumn- z Caspainem i MA RX8 bylo zbyt swiszczaco na gorze, reszta pasma super- Roksan zostal ale licze na konfrontacje z Dynaudio Focus220, te mnie bardzo kreca i mam nadzieje, ze dobrze wybralem kolumny do Caspiana..

@conan1891- wystarczy zerknac na bebechy Onkyo905 i Harmana760 nie mieszajac juz 660 bo szkoda pisania- konstrukcja 905 przewyzsza przynajmniej 2x najzwyzsze modele AV Harmana co oczywiscie przeklada sie na potege dzwiegu i to sie slyszy- to tyle panie @conan..

Zawsze mnie bawi to,że posiadacze czy też wyznawcy Onkyo nie potrafią przyjąć do widomości,że komuś sposób grania Onkyo 905 nie odpowiada tak jak jest w moim przypadku i tłumaczenie mi jakiej to cudownej technologii urzyło Onkyo do jego budowy ma dla mnie drugorzędne znaczenie.Jakby ten amplituner był taki idealny to topowe klocki Marantza czy Harmana by się nie sprzedawały ponieważ wybór jest tylko jeden(Onkyo 905) a tak nie jest.A co to według Ciebie jest ta potęga dzwięku?To tyle Panie FIRMA.

Zawsze mnie bawi to,że posiadacze czy też wyznawcy Onkyo nie potrafią przyjąć do widomości,że komuś sposób grania Onkyo 905 nie odpowiada tak jak jest w moim przypadku i tłumaczenie mi jakiej to cudownej technologii urzyło Onkyo do jego budowy ma dla mnie drugorzędne znaczenie.Jakby ten amplituner był taki idealny to topowe klocki Marantza czy Harmana by się nie sprzedawały ponieważ wybór jest tylko jeden(Onkyo 905) a tak nie jest.A co to według Ciebie jest ta potęga dzwięku?To tyle Panie FIRMA.

Miałem różne sprzęty w tym i Harmany. Problem polega na tym, że Onkyo produkuje po prostu dobry sprzęt w swojej kategrii. Porównywanie Onkyo Do topowych wzmacniaczy AV jest nie na miejscu, gdyż one kosztują kilkukrotnie więcej. Onkyo to uczciwa wycena i tyle. Apropo patrząc na ilośc wpisów na tym forum można wywnioskować, że Harman jest mocno z tyłu ze sprzedażą swoich klocków. W każdym razie ciesze się, że jestes zadowolony ze swojego Harmana bo Ty go słuchasz i to jest najważniejsze.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Conan1891.

Proszę Cię nie uogólniaj. Jak widzisz jestem posiadaczem 905-ki i Harmana HK990. Więc nie nazywaj mnie wyznawcą Onkyo który świata poza tą firmą nie widzi. To nie posiadacze i wyznawcy Onkyo zamieścili wpis z którym się nie zgadzasz tylko konkretna osoba. Jeśli masz jakieś uwagi do kolegi FIRMA to swoje wpisy kieruj do niego i odnieś się konkretnie do jego wypowiedzi. Łatwiej będzie nam dojść do jakiś wniosków. Dbajmy tu o pewien poziom bo się nam parlament robi.

No tu sie nie mogę nie zgodzić.Jeśli wziąć pod uwagę stosunek jakość/cena to Onkyo a w swoim czasie model 905 był nie do pobicia.

@HQ150

No mój wpis jest tylko i wyłącznie odpowiedzią na post kolegi FIRMA.Nie uogólniam ale nie pierwszy raz słyszę jako główny argument jeśli odważe sie skrytykować ten kultowy model Onkyo,że jaki to on cudownie zbudowany a ja to pewnie głuchy jestem bo wybrałem Harmana.Sorki,nie przeczę,że te Onkyo jest świetnie zaprojektowane od strony technicznej ale dźwięk jaki to cudo generuje mi nie odpowiada.Powtarzam,że mi nie odpowiada.Czy musi???

Gość Gość

(Konto usunięte)

No tu sie nie mogę nie zgodzić.Jeśli wziąć pod uwagę stosunek jakość/cena to Onkyo a w swoim czasie model 905 był nie do pobicia.

@HQ150

No mój wpis jest tylko i wyłącznie odpowiedzią na post kolegi FIRMA.Nie uogólniam ale nie pierwszy raz słyszę jako główny argument jeśli odważe sie skrytykować ten kultowy model Onkyo,że jaki to on cudownie zbudowany a ja to pewnie głuchy jestem bo wybrałem Harmana.Sorki,nie przeczę,że te Onkyo jest świetnie zaprojektowane od strony technicznej ale dźwięk jaki to cudo generuje mi nie odpowiada.Powtarzam,że mi nie odpowiada.Czy musi???

Oczywiście że nie musi. Ale z powodu ze nie zgadzasz się z opinią FIRMY( a przecież oboje macie pełne prawo do swoich różnych opinii) nie powinieneś pisać że bawi Cię to że wyznawcy Onkyo nie potrafią przyjąć do wiadomości. Twój wpis nie był tylko i wyłącznie odpowiedzią na wpis FIRMY skoro zwracasz się do wyznawców Onkyo.Jasne?

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.