Skocz do zawartości
IGNORED

Moc amplitunera - wyjście pre-out - wzmacniacz stereo

kardas

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytaie do znawców tematu. Planuję zakup amplitunera koniecznie z wyjściem pre-out. Mam tylko taki dylemat. Skoro amplituner będzie podłączony pod wzmacniacz stereo to czy moc i jakość amplitunera ma duże znaczenie? Czy warto zatem płacić większe pieniadze za amplituner który praktycznie tylko będzie przepuszczał sygnał a całą robote wykona wzmacniacz stereo? Czy zatem moc amplitunera ma jakieś znaczenie? Wszystkie kodeki i wejścia mają praktycznie dziś wszystkie amplitunery w cenie do 2tys. To czy warto kupować mocniejszy i droższy amplituner przy podłączeniu ze wzmacniaczem jako końcówka mocy?

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Wszystko zalezy od oczekiwan. Jakosc pre out jest uzalezniona od klasy amplitunera. Po za tym bedziesz mial do wysterowania centralny i tyly. IMO w kinie powinienes kanal centralny traktowac rownorzednie (albo i wyzej) od frontowych wiec mocy nigdy za wiele. Moze napisz czego oczekujesz i jakie modele bierzesz pod uwage. Jesli KD ma byc dodatkiem do stereo to nie przeplacaj.

Kino sporadycznie, głównie słucham muzyki. Na razie i tak mam tylko dwa głośniki frontowe.

Zależy mi na radiu z amplitunera, na porcie USB (a większość amplitunerów już posiada taki port). Zależy mi aby wszystko spiąć razem, czyli tuner satelitarny, dvd i zestaw stereo.

Na razie pozostanę przy głosnikach frontowych i jeśli będzie mi brakowało basu to dokupię subwoofer. Dlatego moje pytanie czy jeśli posiadam tylko głośniki frontowe które będą podłączone do wzmacniacza a sam wzmacniacz do pre outa w amplitunerze to czy sama moc i jakosć amplitunera ma jakieś znaczenie?

Czy sygnał z pre outa to jest czysty, nieprzetworzony, niewzocniony sygnał?

Aha i biorę pod uwagę Onkyo 708 lub nawet amlituner stereo Onkyo 8050. Obydwa mają to co opisałem powyżej.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Kino sporadycznie, głównie słucham muzyki. Na razie i tak mam tylko dwa głośniki frontowe.

Zależy mi na radiu z amplitunera, na porcie USB (a większość amplitunerów już posiada taki port). Zależy mi aby wszystko spiąć razem, czyli tuner satelitarny, dvd i zestaw stereo.

Na razie pozostanę przy głosnikach frontowych i jeśli będzie mi brakowało basu to dokupię subwoofer. Dlatego moje pytanie czy jeśli posiadam tylko głośniki frontowe które będą podłączone do wzmacniacza a sam wzmacniacz do pre outa w amplitunerze to czy sama moc i jakosć amplitunera ma jakieś znaczenie?

nadal nie napisałeś jakie masz głośniki

może okazać się że już sam amplituner sporo poprawi jakość dźwięku jedna nie zaszkodzi mieć kolejną alternatywę typu pre-out

masz już jakiś wzmacniacz ?

jesteś z niego zadowolony?

będziesz kupować resztę kolumn?

moc amplitunera nie ma znaczenia w takim połączeniu jednak jakość na pewno

Aha i biorę pod uwagę Onkyo 708 lub nawet amlituner stereo Onkyo 8050. Obydwa mają to co opisałem powyżej.

Jeżeli pozostajesz przy głośnikach frontowych to na razie nie ma sensu podpinać amplituner kina domowego , takie jest moje zdanie . Filmy przy samych frontowych kolumnach będą lepiej grały ze wzmacniacza stereo niż z niskobudżetowego ampli.

Amplituner , raczej przedwzmacniacz amplitunera zdegraduje dźwięk w stereo ( gdy będziesz puszczał sygnał stereo przez ampli i pre-out do dedykowanego wzmacniacza stereo )

Edytuję : Sygnał z pre - out amplitunera wielokanałowego jest najgorszy gdy do tego ampli jest podłączone źródło dźwięku analogiem , ponieważ sygnał analogowy jest zamieniany na cyfrowy i znów na analog , następuje degradacja przy obróbce , dochodzi do tego marnej jakości podzespoły .

W Twoim wypadku lepiej wzmacniacz stereo , lub amplituner stereo z portem USB i wyjściem na sub.

Mój sprzęt to tak jak na mojej stronie: Naim + Spendor. Nie koniecznie odtwarzacz CD musi być podpięty pod amplituner. Źródło może być podpięte bezpośrednio pod wzmacniacz a amplituner to jak pisałem, przede wszystkim radio, czytnik USB, spięcie DVD, tunera satelitarnego, najnowsze kodeki.

Zastanawiałem się dlatego nad amplitunerem stereo. Odtwarzacza Naima nie mam zamiaru wpinać do amplitunera bo byłoby to trochę nie mądre. Pozostałe rzeczy podepnę pod amplituner. Dzięki temu mam nieruszane stereo, grające oddzielnie. Pozostałe rzeczy (DVD, tuner satelitarny, radio) puszczone poprzez pre out do końcówki mocy.

Dobrze kombinuje?

Amplituner , raczej przedwzmacniacz amplitunera zdegraduje dźwięk w stereo ( gdy będziesz puszczał sygnał stereo przez ampli i pre-out do dedykowanego wzmacniacza stereo )

Edytuję : Sygnał z pre - out amplitunera wielokanałowego jest najgorszy gdy do tego ampli jest podłączone źródło dźwięku analogiem , ponieważ sygnał analogowy jest zamieniany na cyfrowy i znów na analog , następuje degradacja przy obróbce , dochodzi do tego marnej jakości podzespoły .

Nieprawda.

Mój sprzęt to tak jak na mojej stronie: Naim + Spendor. Nie koniecznie odtwarzacz CD musi być podpięty pod amplituner. Źródło może być podpięte bezpośrednio pod wzmacniacz a amplituner to jak pisałem, przede wszystkim radio, czytnik USB, spięcie DVD, tunera satelitarnego, najnowsze kodeki.

Zastanawiałem się dlatego nad amplitunerem stereo. Odtwarzacza Naima nie mam zamiaru wpinać do amplitunera bo byłoby to trochę nie mądre. Pozostałe rzeczy podepnę pod amplituner. Dzięki temu mam nieruszane stereo, grające oddzielnie. Pozostałe rzeczy (DVD, tuner satelitarny, radio) puszczone poprzez pre out do końcówki mocy.

Dobrze kombinuje?

Dobrze kombinujesz , też mam tak nakombinowane :

Ampliltuner wielokanałowy wyjście pre - out wielokanałowe analogowe , wykorzystuje front kana lewy, prawy --- do wzmacniacza dwukanałowego np. wejście aux

DVD cyfrowym z amplitunerem wielokanałowym

cd analogowym z dwukanałowym wzmacniaczem

tuner ( oddzielne pudełko ) analogowym z dwukanałowym wzmacniaczem

dekoder N telewizja analogowym z dwukanałowym wzmacniaczem

dekoder N telewizja cyfrowym z amplitunerem wielokanałowym

komputer przez usb z dwukanałowym wzmacniaczem

Mogę sobie podłączyć np. DVD analogowym z dwukanałowym wzmacniaczem, lecz nie robię tego gdyż CD jest lepszym źródłem dźwięku stereo.

Kolumny frontowe podpięte z dwukanałowym wzmacniaczem

Reszta kolumn i sub z amplitunerem wielokanałowym.

Amplituner wielokanałowy - yamaha rxv 750

Wzmacniacz dwukanałowy ( bez wbudowanego tunera , nie mylić z amplitunerem dwukanałowym ) - pioneer a 9

CD pioneer D6

DVD - yamaha S577

Tuner radiowy Yamaha TX- 492 RDS

Kolumny front - Definitive Technology BP 8

Centralna - ACOUSTIC ENERGY EVO CENTER

Tylne - monitor audio bronze b2, dwie sztuki

sub - Definitive Technology ProSub 80

Jeżeli nie planujesz w w przyszłości zestawu kolumn 5.1 to bierz wzmacniacz tego typu jak mój Pioneer a 9 , a najlepiej żeby miał wejścia cyfrowe ze dwa ( ale czy taki jest ? )

Nieprawda.

Prawda , wysil się na więcej .

Wysilam się:

Słucham na co dzień, dobrego amplitunera i szczytowych osiągnięć w zakresie wzmacniaczy stereo.

Mogę sobie to dowolnie konfigurować.

Odwiedzają mnie czasami Koledzy ze swoimi klockami.

I nie słyszałem nigdy aby ów ampli 5.1 coś degradował.

Wysilam się:

Słucham na co dzień, dobrego amplitunera i szczytowych osiągnięć w zakresie wzmacniaczy stereo.

Mogę sobie to dowolnie konfigurować.

Odwiedzają mnie czasami Koledzy ze swoimi klockami.

I nie słyszałem nigdy aby ów ampli 5.1 coś degradował.

Nie zgodzę się z Tobą absolutnie , dla mnie to jest herezja ( choć nie jestem praktykującym ) .

Też mam amplituner wielokanałowy i wzmacniacz stereo ( z resztą nie z po jednym miałem do czynienia z każdych ich )

Na dowód że tak jest przytoczę wypowiedź gościa który nie jest zamieszany w spór między nami ( w zasadzie to za mocno powiedziane , raczej udowadnianie swoich poglądów )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam pytaie do znawców tematu. Planuję zakup amplitunera koniecznie z wyjściem pre-out. Mam tylko taki dylemat. Skoro amplituner będzie podłączony pod wzmacniacz stereo to czy moc i jakość amplitunera ma duże znaczenie? Czy warto zatem płacić większe pieniadze za amplituner który praktycznie tylko będzie przepuszczał sygnał a całą robote wykona wzmacniacz stereo? Czy zatem moc amplitunera ma jakieś znaczenie? Wszystkie kodeki i wejścia mają praktycznie dziś wszystkie amplitunery w cenie do 2tys. To czy warto kupować mocniejszy i droższy amplituner przy podłączeniu ze wzmacniaczem jako końcówka mocy?

Kardas my piszemy o wzmacniaczu , a Tobie może potrzebny jest przedwzmacniacz .

Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz , piszę dla pewności , jeśli podłączysz drugi wzmacniacz to te kolumny muszą być wpięte tylko pod jeden wzmacniacz ten lepszy , nigdy nie pod dwa ( jak podłączać pod dwa nie będę pisał bo to do niczego nie potrzebne )

Edytuję :

Grzegorz7 , weź użyj amplitunera wielokanałowego jako przedwzmacniacz do dobrych końcóweg mocy , i co będzie ? , będzie lipa .

Najważniejszy jest ostatni post , czytaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi jest potrzebny amplituner stereo z wyjściem pre out. Chciałbym mieć radyjko, usb, podłączyć amplituner pod dvd i tuner satelitarny. Wzmacniacz juz mam i on będzie traktowany jako końcówka mocy i oczywiście będzie współpracował z odtwarzaczem CD.

Czy podłączając DVD lub tuner satelitarny bezpośrednio do wzmacniacza uzyskamy lepszy dźwięk niż wcześniej przepuszając ten dźwięk przez amplituner i wychodząc preoutem do wzmacniacza? Pierwsze podłączenie to dwa RCA czyli stereo, drugie to podłączenie cyfrowe (optyk lub coaxial) między DVD a amplitunerem i dopiero później preo-outem do stereo.

Mi jest potrzebny amplituner stereo z wyjściem pre out. Chciałbym mieć radyjko, usb, podłączyć amplituner pod dvd i tuner satelitarny. Wzmacniacz juz mam i on będzie traktowany jako końcówka mocy i oczywiście będzie współpracował z odtwarzaczem CD.

Czy podłączając DVD lub tuner satelitarny bezpośrednio do wzmacniacza uzyskamy lepszy dźwięk niż wcześniej przepuszając ten dźwięk przez amplituner i wychodząc preoutem do wzmacniacza? Pierwsze podłączenie to dwa RCA czyli stereo, drugie to podłączenie cyfrowe (optyk lub coaxial) między DVD a amplitunerem i dopiero później preo-outem do stereo.

Oczywiście że bezpośrednim połączeniu analogiem DVD jest lepsze stereo niż połączenie DVD cyfrowym z amplitunerem i wyjście sygnału analogowego do wzmacniacza .

Tylko po co Ci wzmacniacz , czy amplituner wielokanałowy jeśli nigdy nie podłączysz kolumn centralnej i satelickich , używać będziesz wzmacniacz zintegrowany jako przedwzmacniacz ( to takie rozważania )

Za te pieniądze można kupić sprzęt wyspecjalizowany do tego , dedykowany , czyli oddzielne pudełko .

No jeśli planujesz w przyszłości zakup głośników to bierz ampli.

A w ogóle to brak tobie miejsca wejść w Naim by połączyć DVD analogiem ?

Pisałem o amplitunerze stereo a cały czas otrzymuję informacje o amplitunerze wielokanałowym. Dokładnie pisałem czego oczekuję, przede wszystkim dobrego radia, usb, spięcia wszystkich klocków. Jeśli mam płacić 1000zł za jakiś tuner radiowy i 500zł za DVD z portem USB to może lepiej kupić amplituner stereo? Poza tym będzie możliwość dołożenia subwoofera i mniejsza ilosc pilotów w domu :)

dlatego Onkyo 8050 może okazać się dobrym wyborem , ma radio , USB , radio internetowe , wejścia optyczne i coaxialne ( nie ma HDMI ) wyjście na wzmacniacz jak i suba :

Ukryta Zawartość

130W na kanał to też dobry wynik

nie słuchałem go , ale korci mnie , tylko w sklepach tego jest mało

Ukryta Zawartość

Pisałem o amplitunerze stereo a cały czas otrzymuję informacje o amplitunerze wielokanałowym. Dokładnie pisałem czego oczekuję, przede wszystkim dobrego radia, usb, spięcia wszystkich klocków. Jeśli mam płacić 1000zł za jakiś tuner radiowy i 500zł za DVD z portem USB to może lepiej kupić amplituner stereo? Poza tym będzie możliwość dołożenia subwoofera i mniejsza ilosc pilotów w domu :)

Ok temat zawsze się rozwija , później poszperam w sieci .

W twoim opisie " O mnie " występuje tuner radiowy Pioneera , pamiętaj że oddzielne pudełko bezpośrednio połączone z Naim jest lepsze od tunera radiowego wbudowanego w wzmacniaczu zintegrowanym ( ale czy usłyszysz różnicę ? )

Nara .

Edytuję : Dobra dobra Kardas w pierwszych postach masz na myśli przynajmniej jeden amplituner wielokanałowy .

dlatego Onkyo 8050 może okazać się dobrym wyborem , ma radio , USB , radio internetowe , wejścia optyczne i coaxialne ( nie ma HDMI ) wyjście na wzmacniacz jak i suba :

Ukryta Zawartość

130W na kanał to też dobry wynik

nie słuchałem go , ale korci mnie , tylko w sklepach tego jest mało

Coś mi wpadło do głowy , mianowicie dobrze by było gdyby wbudowany tuner w wzmacniaczu zintegrowanym mógł odbierać naziemne radio cyfrowe DAB , za jakiś czas przestaną nadawać analogowo , będą musieli , zalecenie unijne .

Edytuję : sądzę że takie amplitunery tak dobrze są wyposażane są kosztem jakości dźwięku

Ukryta Zawartość

Czyli lepiej osobne radyjko? Fakt mam tuner - starego Pioneera ale nie jestem zadowolony z jakości dźwięku tego tunera. Jest to najniższy model jaki był produkowany jakieś 10-15 lat temu. Zdecydowanie za dużo wysokich ma ten tuner.

Z tego co wiem Onkyo 8050 nie ma wbudowanego DAB'a. DAB jest w osobnym tunerze radiowym Onkyo - jako osobny klocek. Kosztuje jakieś 1200zł.

Czyli lepiej osobne radyjko? Fakt mam tuner - starego Pioneera ale nie jestem zadowolony z jakości dźwięku tego tunera. Jest to najniższy model jaki był produkowany jakieś 10-15 lat temu. Zdecydowanie za dużo wysokich ma ten tuner.

Z tego co wiem Onkyo 8050 nie ma wbudowanego DAB'a. DAB jest w osobnym tunerze radiowym Onkyo - jako osobny klocek. Kosztuje jakieś 1200zł.

jak na razie w Polsce nie posłuchamy DAB/DAB+ więc radio sieciowe w 8050 jest rozsądnym rozwiązaniem

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Mam możliwosć zakupu amlitunera stereo Onkyo 8050 w podobnej cenie co amlitunera wielokanałowego Onkyo 708. 708 jest on 300zł droższy. Może warto dołożyć z myślą o jakieś przyszłej rozbudowie systemu? Może ktoś ma taki model? Jak tam się sprawuje radio?

W moim tunerze występowało jakby takie przeostrzenie wyeliminowałem to zmianą inkortenetów ( metodą prób i błędów ).

Zaznaczam , że mam odpowiednią antenę zewnętrzną .

Nie zgodzę się z Tobą absolutnie , dla mnie to jest herezja ( choć nie jestem praktykującym ) .

Też mam amplituner wielokanałowy i wzmacniacz stereo ( z resztą nie z po jednym miałem do czynienia z każdych ich )

Na dowód że tak jest przytoczę wypowiedź gościa który nie jest zamieszany w spór między nami ( w zasadzie to za mocno powiedziane , raczej udowadnianie swoich poglądów )

Ukryta Zawartość

...

Grzegorz7 , weź użyj amplitunera wielokanałowego jako przedwzmacniacz do dobrych końcóweg mocy , i co będzie ? , będzie lipa .

Najważniejszy jest ostatni post , czytaj:

Ukryta Zawartość

Na Forum zwykło się jeszcze dodawać, że nawet żona z kuchni usłyszała różnicę ;)

No cóż, słowo przeciwko słowu.

Dla mnie herezja jest twierdzenie, że we wzmacniaczach wielokanałowych nie może być końcówek klasy takiej jak we wzmacniaczach stereo, tudzież podobnych pre...

Można powtarzać stereotypy.

A ile wzmacniaczy stereo odpada w konkurencji to nie wspomnę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na Forum zwykło się jeszcze dodawać, że nawet żona z kuchni usłyszała różnicę ;)

No cóż, słowo przeciwko słowu.

Dla mnie herezja jest twierdzenie, że we wzmacniaczach wielokanałowych nie może być końcówek klasy takiej jak we wzmacniaczach stereo, tudzież podobnych pre...

Można powtarzać stereotypy.

A ile wzmacniaczy stereo odpada w konkurencji to nie wspomnę.

Zona nie słyszała u mnie w domu bo jej nie ma .

Twoje słowo przeciwko memu słowu i linkom na potwierdzenie .

Pytający celuje w przedział 2500 zł. .

Dobre sobie , dobra jakość pre - ampu ( nawet w wyższej cenie )

A wszystkie dekodery i " prawa handlowe " , gniazda , obwody wizyjne wstawiają za darmo panie konstruktorze wzmacniaczy z " Opisu o mnie "

Też macie problem. Zwykło się mówić że żaden amplituner nie zagra tak jak średniej klasy wzmacniacz stereo. Chyba należy się z tym zgodzić. Chociaż kiedyś dosyć dawno słyszałem Onkyo 905. Stereo w tym amplitunerze było pierwsza klasa, bił na głowę nie jeden solidny wzmacniacz. No ale to chyba wyjątek potwierdzajacy regułę. Jeśli chodzi o degradację dźwięku to uważam że sygnał puszczony przez pre-out nie powinien być zdegradowany.Chociaż zależy jeszcze co chcemy podłaczyć. Sygnał analogowy nie sądzę aby tracił na jakości ale sygnał cyfrowy wiadmo że będzie przetwarzany przez amlituner aby wyjść analogiem przez pre-out i tutaj może być różnie. Chociaż odwracając temat przecież żaden wzmacniacz stereo i tak nie przeczyta sygnału cyfrowego.

Co sądzicie o Onkyo 708 ? Na Amazonie poczytałem opinie, jest ich kilkadziesiąt. Połowa tych opinii pochodzi od ludzi którym po paru miesiącach użytkowania spalił się ten amplituner. I teraz nie wiem co robić. Podzwoniłem po polskich sklepach i sprzedawcy nie odnotowali awarii, jeden nawet mi powiedział że w ciągu roku sprzedał 25 sztuk i żaden nie wrócił. I co tu robić ?

Zaczyna brakować argumentów?

Ja na potwierdzenie mam opinie moich gości, znamienitych gości.

Ale sprawa się chyba wyjaśnia:

Mówisz o przedziale 2500!

Nie sądziłem, że będę używał takich argumentów.

Też macie problem. Zwykło się mówić że żaden amplituner nie zagra tak jak średniej klasy wzmacniacz stereo.

...

Zapewniam, że większość tych znawców nie usłyszy różnicy!

Edytuję : piszę o praktyce , a Ty o teorii ( oczywiście do amplitunera można wszystko wstawić najlepszej jakości , z tym że ten amplituner będzie nosił nazwę flagowego ) .

Zaczyna brakować argumentów?

Ja na potwierdzenie mam opinie moich gości, znamienitych gości.

Ale sprawa się chyba wyjaśnia:

Mówisz o przedziale 2500!

Nie sądziłem, że będę używał takich argumentów.

Zapewniam, że większość tych znawców nie usłyszy różnicy!

Kolego przeczytaj pierwszy link który podałem , tam jest mowa o ampli ze średniej pułki Nie byle jaki Marantz za 5000 zł .

Więcej pokory!

Dla przedmiotu dyskusji i dla dyskutanta...

Denerwujesz się ? Nie ma czym .

Jest pełna kultura .

Człowiek pyta o Onkyo 708 a Wy piszecie o bzdurach nic nie wnoszących do sprawy !

Co sądzicie o Onkyo 708 ? Na Amazonie poczytałem opinie, jest ich kilkadziesiąt. Połowa tych opinii pochodzi od ludzi którym po paru miesiącach użytkowania spalił się ten amplituner. I teraz nie wiem co robić. Podzwoniłem po polskich sklepach i sprzedawcy nie odnotowali awarii, jeden nawet mi powiedział że w ciągu roku sprzedał 25 sztuk i żaden nie wrócił. I co tu robić ?

Czytałem na forum z którego wcześniej wysłałem pierwszego linka , że użytkownicy tej firmy mieli awarie .

Ci co mają Onkyo , mocno twierdzą , że jest to dobry bardzo sprzęt . Przyznają , że do stereo to raczej gorzej , ale w KN to OK.

Z tym stereo to może nie prawda ( nasłuchali się stereotypów )

Jestem daleki od denerwowania się.

Ale ponieważ czytają to ludzie to taki argument przeciwko twoim linkom:

Powiadasz, że te wszystkie bebechy w ampli i wzmacniaczach kosztują.

To podlicz sobie te bebechy i wyjdzie ci, że w jednych kosztują one z 1000zł w drugich z 2000zł. A jedne i drugie mogą kosztować do 10000zł.

Płaci się za markę a nie za wartość podzespołów.

Jakby upadł jeden z argumentów.

Powołujesz się na linki. Warto samemu posłuchać. Nie tylko sprzętu po 2500zł, ale takiego za 20tys również. Warto samemu bawić się w elektronikę, wówczas nabiera się dystansu do takich stereotypów.

Edytuję : popatrz na daty opinii w Amazonie . Może poprawili te wady fabryczne , w końcu to ONKYO , musieli . Czytałem , że naprawiali na gwarancji bez szemrania ( ale tak powinno być ), nawet były przypadki że wysyłali do serwisu w Niemczech , jakiś spory układ do wymiany .

Jestem daleki od denerwowania się.

Ale ponieważ czytają to ludzie to taki argument przeciwko twoim linkom:

Powiadasz, że te wszystkie bebechy w ampli i wzmacniaczach kosztują.

To podlicz sobie te bebechy i wyjdzie ci, że w jednych kosztują one z 1000zł w drugich z 2000zł. A jedne i drugie mogą kosztować do 10000zł.

Płaci się za markę a nie za wartość podzespołów.

Jakby upadł jeden z argumentów.

Powołujesz się na linki. Warto samemu posłuchać. Nie tylko sprzętu po 2500zł, ale takiego za 20tys również. Warto samemu bawić się w elektronikę, wówczas nabiera się dystansu do takich stereotypów.

O i w tym wypadku się z Tobą się zgodzę , to nazywa się tak :

Ukryta Zawartość

Jeżeli ktoś konkretnie kupuje jakiś sprzęt to żeby nie przepłacić za znaczek powinien dowiedzieć się od czego są wstawione bebechy i ile kosztuje ten sam wyrób pod inną nazwą ( często się zdarza że dany wyrób produkowany jest pod kilkoma markami w tej samej manufakturze , oczywiście różnica cen pomiędzy wyrobami jest bardzo duża )

Ale to już rozszerzenie tematu .

Edytuję : dodam jeszcze że należy w danej jednej marce zwracać uwagę na wnętrzności gdy jest duży wzrost ceny w następnym modelu ( może się okazać ,że płacimy tylko za ładniejszą obudowę )

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.