Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Krzysiek to jest najmniejsza rozdzielczosc aparatu. Mam nadzieje, ze ogladasz na trinitronie a nie na laptopie. Ja mam na kompie ustawione 1080p i u mnie to zdjecie nie jest takie znowu duze.

Krzysiek przynies IBM i poogladaj czern;)

Wkleje jedno pionowo.

mikson, niestety nie moge narazie tak zrobic by nie gubilo ostrosci, mysle, ze bez statywu, lub czego s stabilnoego sie nie obedzie. Narazie nic tak wysokiego nie mam. TV wisi dosyc wysoko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Krzysiek to jest najmniejsza rozdzielczosc aparatu. Mam nadzieje, ze ogladasz na trinitronie a nie na laptopie. Ja mam na kompie ustawione 1080p i u mnie to zdjecie nie jest takie znowu duze.

Krzysiek przynies IBM i poogladaj czern;)

Wkleje jedno pionowo.

mikson, niestety nie moge narazie tak zrobic by nie gubilo ostrosci, mysle, ze bez statywu, lub czego s stabilnoego sie nie obedzie. Narazie nic tak wysokiego nie mam. TV wisi dosyc wysoko.

Bez statywu przy tej luminancji zapomnij o ostrych zdjęciach. Jeżeli masz samowyzwalacz który można ustawić na krótki czas to łatwiej zrobić nie poruszone zdjęcie. Przy naciśnięciu spustu migawki nie ma siły żebyś nie poruszył. Gdy włączysz samowyzwalacz masz czas żeby uspokoić rękę i najlepiej wstrzymać oddech.

Czemu nie komentujesz tego zdjęcia?

Po pierwsze kreskówek nie lubię a po wtóre jest to obraz statyczny czyli w praktyce niewiele mówiący o prawdziwych czyli dynamicznych zaletach telewizora.

Porównując zamieszczane przez was zdjęcia, mniej lub bardziej udane, jeszcze bardziej utwierdziłem się w przekonaniu, że obraz z plazmy jest dużo ładniejszy i przyjemniejszy dla oka ( choć może na tych zdjęciach nie tak ostry jak w LCD to zdecydowanie ciemniejszy, bardziej plastyczny i charakteryzujący się zdecydowaną głębią.

W LCD tej głębi i plastyki po prostu nie ma.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dobry pomysl.

Krzychu nie byles przypadkiem w wojsku snajperem?:)

sittek zgodze sie, Krzychu jest poprostu lepszym od Nas fotografem, ale niestety ma gorszy telewizor;)))

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

"Jest idealnie to samo co na telewizorze. Oczywiście na każdym monitorze będzie co wyglądało zupełnie inaczej. Sprawdzałem na Philipsie podłączonym do blaszaka i jest inaczej ale na laptopie bardzo zbliżone do tego co na telewizorze."

plik zdjęcia + plik wzorca -> próbki z kilkunastu (conajmniej) punktów i porównanie składowych co do bita. a czy to będzie robione na crt, lcd, czy plazmie stanie się nieistotne. w sumie na bursztynowym herkulesie dałoby się porównać próbki z obrazków

mczaj czemu masz kolory tak mocno podciągnięte do góry, zresztą u Was wszystkich.

I jeszcze jedno jeśli któryś z fanów LCD napisze że na ostatnich zdjęciach mczaja koszula nie jest biała to idźcie do okulisty.

Myślę że już rozgryzłem mój aparat fotograficzny. Przynajmniej jeżeli chodzi o kolory.

Jest idealnie to samo co na telewizorze. Oczywiście na każdym monitorze będzie co wyglądało zupełnie inaczej. Sprawdzałem na Philipsie podłączonym do blaszaka i jest inaczej ale na laptopie bardzo zbliżone do tego co na telewizorze.

I jeszcze parę zdjęć na szybko.

I żeby uniknąć komentarzy na temat czerni. Jasność mam podbitą na 12 bo tak lubię. Dla mnie tak wygląda najbardziej naturalnie.

A na tym zdjeciu kobieta wyglada jak manekin, plastikowa twarz!

ciekawe, czy ktoś ma aparat z matrycą dokładnie hd. i czy będzie taki sprytny, że zgra piksele matrycy z pikselami wyświetlacza.

konwersja z .jpg aparatu do czegokolwiek innego mija się z celem - więcej sensu ma zapisywanie z jak najmniejszą kompresją

potencjalnie najlepszy materiał byłby z raw ze wskazaniem modelu aparatu (matryce są w miarę powtarzalne, a zniekształcenia obmierzone)

w warunkach domowych (amatorskich źle zabrzmi) można się pokusić o sprawdzenie odwzorowana kolorów.

barwy najlepiej oceniać na planszach kontrolnych (duże, jednolite powierzchnie) - im nawet jpegokompresja nie powinna zaszkodzić - zawsze można porównywać próbki ze środka obszaru.

witek z- ja nie mam mocnego nasycenia kolorow.

Ogladasz na plazmie w tej chwili czy monitorze?

" bez statywu "

niektórzy używają woreczka z grochem. zawsze można w domu znaleźć coś, z czego da się ulepić statyw. stawiasz taboret/krzesło/pryzmę książek, na to woreczek lub kilka... nie wiem, ryżu w woreczkach, tak żeby aparat się trzymał we właściwej pozycji, samowyzwalacz - i zdjęcie powinno wyjść o.k.. to wcale nie musi mieć nóżek i śruby do przykręcenia. zwłaszcza, jak się używa przy takim czymś samowyzwalacza - można sobie pozwolić na długie czasy (i plazmy nie będą mrugać :) ).

to bylo w sklepie...

Moze to faktycznie byl manekin?:)

witek z- ja nie mam mocnego nasycenia kolorow.

Ogladasz na plazmie w tej chwili czy monitorze?

Oglądam na "bańce" trinitron-monitor. :)

papuga nie wygląda jak w zoo ale mniejsza z tym.

to bylo w sklepie...

Moze to faktycznie byl manekin?:)

A ja mam panowie pewien pomysł. Przygotuję serię różnych zdjęć w rozdzielczości 1920*1080 z kilku filmów oraz kilka zdjęć w rozdzielczości PAL bodajrze 720*480.

Mam rekorder DVB-T a więc mogę coś nagrać z telewizji a później zrzucić parę klatek. Potem spakuję to wszystko do ZIPa i wrzucę powiedzmy na magaupload. Później możemy używać tych zdjęć do robienia porównań. Każdy będzie miał ten sam materiał a więc będzie sprawiedliwie. Ale najpierw to musielibyście się nauczyć chociaż trochę robić zdjęcia. Bo widziałem już nie jedną plazmę i żadna nie miała tak gównianego obrazu jak na waszych zdjęciach. Moje są powiedzmy takie sobie ale wasze to tragedia.

Ja rozumiem tych którzy fotografują sobie swoje wzmacniacze czy kolumny, ale obraz z telewizora? :)

Dajcie spokój, bo to naprawdę wstyd.

Lepsze to niż się kłócić co lepsze. To jak by się kłócić kto ma dłuższego. Moim zdaniem telewizor służy do tego żeby sobie przy pomocy niego robić przyjemnie(oglądając fajne filmy) a nie kłócić się kto ma lepszy.

W takim razie ponownie proponuję abyście raczej obfocili kwiatki na łące lub ptaszki w locie. Będzie ładniej, naturalniej i przyjemniej. Możecie, jeśli tak bardzo chcecie, porobić zdjęcia swoich telewizorów. Ale przypadkiem nie wyciągajcie na tej podstawie jakiś bardzo mądrych wniosków.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

skoro uważasz że jest dobrze....

No na pewno lepiej niż fioletowy ślimak winniczek.

W takim razie ponownie proponuję abyście raczej obfocili kwiatki na łące lub ptaszki w locie. Będzie ładniej, naturalniej i przyjemniej. Możecie, jeśli tak bardzo chcecie, porobić zdjęcia swoich telewizorów. Ale przypadkiem nie wyciągajcie na tej podstawie jakiś bardzo mądrych wniosków.

Ale czemu ci to przeszkadza? Przecież nikt cię nie zmusza do wchodzenia na audiostereo do działu kino domowe i zaglądania akurat do tematu Plazma vs LCD. Czyżby ktoś cię torturował zmuszając cie do oglądania tych zdjęć? Wiem że nie są najlepsze ale ja n.p. nie lubię kaszanki i jej po prostu nie jem. Czyżbyś był masochistą? Mam dla ciebie prostą radę. Nie oglądaj tych zdjęć a świat stanie się znośniejszy.

No na pewno lepiej niż fioletowy ślimak winniczek.

No widzisz jak idziesz w zaparte, masz źle ustawiony TV a krytykujesz dobrze ustawiony - dziwne. A może to złe ustawienie jest dla ciebie dobre, jeśli tak, to chyba wiem dlaczego piszesz jak piszesz.

Lepsze to niż się kłócić co lepsze. To jak by się kłócić kto ma dłuższego. Moim zdaniem telewizor służy do tego żeby sobie przy pomocy niego robić przyjemnie(oglądając fajne filmy) a nie kłócić się kto ma lepszy.

No nie, czytam i oczom nie wierzę. Tylko nie wklejaj fotek z tych filmów.

Ja rozumiem tych którzy fotografują sobie swoje wzmacniacze czy kolumny, ale obraz z telewizora? :)

Dajcie spokój, bo to naprawdę wstyd.

Szczerze to nie kumam...

No widzisz jak idziesz w zaparte, masz źle ustawiony TV a krytykujesz dobrze ustawiony - dziwne. A może to złe ustawienie jest dla ciebie dobre, jeśli tak, to chyba wiem dlaczego piszesz jak piszesz.

Ty masz porównanie oryginalnej klatki z filmu i zdjęcia z ekranu telewizora.

A teraz mi powiedz który kolor jest inny.

Fakt nie ma tu zielonego. Nie szkodzi jutro zrobię porównanie z zielonym.

No nie, czytam i oczom nie wierzę. Tylko nie wklejaj fotek z tych filmów.

Nie wiem jaki ty miałeś filmy na myśli ale jest takie stare polskie przysłowie. Głodnemu chleb na myśli.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-29504800-1314829347_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu coś z innej beczki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.