Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiscie, byla jednak mowa o parametrze odswiezania czyli frequency response, sa stosowane pewne sztuczki, ktore jednak dzialaja. Kilka osob tutaj nawet zrobilo test i przelaczylo na 50 Hz i wtedy mruganie bylo widoczne. A jak to doklanie sie odbywa to juz producenci najlepiej wiedza. Jak tutaj nie chce sie wymadrzac, zreszta nikomu nie radze, bo juz byla tutaj polemika miedzy innymi Twoja z Kyle i nic z niej nie wyniklo.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Tak uzupełniająco jeszcze odnośnie funkcji akomodacji oka, to można tutaj jeszcze przytoczyć przykład jazdy samochodem i patrzenia się przez szybę na różne odległości vs symulatora jazdy na ps3 (np gran turismo) i patrzenia się na obraz wyświetlany na TV na tej samej płaszczyźnie gdzie wszystko obojętnie od odległości ma (od razu) tą samą ostrość. W pierwszym przypadku cały czas będzie pracowała błyskawiczna akomodacja oka do tej odległości na którą skupiamy wzrok, a w drugim przypadku akomodacja będzie pracowała praktycznie przez cały czas na jednej odległości. I jeżeli będziemy zbyt często siedzieć przed takim symulatorem, to wzrok może stawać się coraz mniej elastyczny do dostosowywania się do innych odległości na rzecz zoptymalizowania się do tej najczęściej używanej przy symulatorze kosztem pogorszenia pracy przy rzeczywistych warunkach jazdy samochodem.

Nie chce mi sie takim zaslepionym fanatykiem polemizowac. Wkleje link ktory uwazam za stosunkowo obiektywny.

dobry link, w charakterystyce przy plaźmie czytamy: "rich color"

ze słownika m.in:

bogaty

intensywny

soczysty

wspaniały

nic dodać, nic ująć :)

Wojtek76 - tego właśnie niektórzy nie mogą zrozumieć (w PDP), a to podstawy.

Każda plazma na finał działa w oparciu o "subfield".

Obojętnie jakie by sztuczki nie były stosowane, zawszę będą wcześniej niż finałowe wyświetlanie "subfield".

Nie istotne co robione jest wcześniej, bo "mignięcia subfield" muszą to na finał przetłumaczyć na sygnał zrozumiały dla luminoforu, a luminofor swoimi "mignięciami" na obraz "zrozumiały" dla człowieka.

A subfield masz obecnie jasno określony (pod nazwą "600Hz sufield")

(to właśnie stanowi problem dla pewnych osób).

-----------

Bardzo ładnie np. inny aspekt poruszył don111, czy nawetKrak_oN - bo nie da rady sprowadzić "Plazma vs LCD do np "kalibracji, gammy itp".

Zaczynają twierdzenia padać że jak się skalibruje identycznie, to ma być obraz identyczny (jakieś kolejne "novum".

Dołożyć do tego skalibrowany: Projektor, CRT (nawet Quatrona... tak "opluwanego", czy LAser TV) i wszystko ma być identycznie(?)

(pytanie retoryczne).

TV to ruch i każda technologia zacznie działać indywidualnie.

(chyba że ktoś TV kupują jako dużą "Ramkę" np. USB)

Nie chce mi sie takim zaslepionym fanatykiem polemizowac. Wkleje link ktory uwazam za stosunkowo obiektywny.

A ja mam inny link i ten wydaje mi się bardziej obiektywny.

To nie jest całkiem tak jak myślisz,

Ja sobie nic nie myślę ;) ... ja to po prostu widzę, bo mam ekran 40" i 22", które to ekrany oglądam z innych odległości.

Co do akomodacji - pomimo to więcej widać na 22" z 76cm niż na 40" z 276cm - sprawdź sam.

Ja sobie nic nie myślę ;) ... ja to po prostu widzę, bo mam ekran 40" i 22", które to ekrany oglądam z innych odległości.

Co do akomodacji - pomimo to więcej widać na 22" z 76cm niż na 40" z 276cm - sprawdź sam.

Zrób jeszcze więcej takich porównań na spokojnie, i inni niech też tak zrobią. Znajdź jakieś fotki z drobnymi szczegółami i wyświetl je na 40" i 22" .

Ale o czym w ogóle mówimy?

Idąc takim tokiem myślenia, to wrażenia oglądania ekranu 10 centymetrowego z odległości 10 cm są takie same jak ekranu 20 metrowego z 20 metrów (w kinie).

Napradwdę szkoda gadać, bo zaczynamy się poruszać w tzw. "oparach absurdu"...

Ale o czym w ogóle mówimy?

Idąc takim tokiem myślenia, to wrażenia oglądania ekranu 10 centymetrowego z odległości 10 cm są takie same jak ekranu 20 metrowego z 20 metrów (w kinie).

Napradwdę szkoda gadać, bo zaczynamy się poruszać w tzw. "oparach absurdu"...

Oglądanie z 10 cm ekranu 4" to nie "opary absurdu" tylko kompletny absurd ... ale skoro tak lubisz :)

Zrób jeszcze więcej takich porównań na spokojnie, i inni niech też tak zrobią. Znajdź jakieś fotki z drobnymi szczegółami i wyświetl je na 40" i 22" .

Na tych 22" z takiej odległości (poniżej metra) widzę różnicę pomiędzy 720p a 1080p ... a Ty widzisz różnicę z niemal 3m pomiędzy 720p a 1080p na 40" ?

Podsumujmy: kino 22 cale rules !!!!!

Skoro tak twierdzisz ...

... mi się tam lepiej oglądało w iMAX.

i po co wydawać kasę na jakieś duże ekrany? wystarczy bliżej usiąść :)))

No to powodzenia życzę w oglądaniu w kilka osób na 22".

Ty wmawiasz ludziom kolejne rewelacje, że 22 cale jest lepsze od 40 jak się bliżej usiądzie

Ja piszę że na 22" z odległości 76cm widać więcej detali niż na 40" z 276cm. Nie napisałem że jest lepsze do oglądania w 5 osób.

Z resztą to co piszę to nie jest "rewelacja" jak to "kwieciście" nazywasz. Zamiast teoretyzować sam dokonaj porównań.

ale dla jednej już jest lepsze?

Jak wyżej - sam się przekonaj i nie truj.

Ja się już przekonałem i wiem że bredzisz, niestety.

W ogóle to jeszcze raz pytam, o czym w ogóle jest mowa, kto NORMALNY ogląda filmy na monitorze komputerowym 22 cale? Co przy stole ktoś siedzi i się gapi jak w laptopa? A nie lepiej usiąść wygodnie w fotelu, przyciemnić światło i obejrzeć film na sporym ekranie?

Przypominam, to jest zakładka "kino domowe" !

Tak jak wcześniej pisałem, oko ludzkie malutkiego punktu na małym mnonitorze już nie powiększy a wzrok (i akomodacja) u ludzi jest bardzo różny, np niektórzy mogą przeczytać tekst z gazety z naprawdę sporej odległości ale jak jakiś szczegół na ekranie 22'' jest niewielki to też bez powiększenia dobrze go nie zobaczą. Czyli nie wszyscy (a różnice we wzroku mogą być spore) siedzący w tym samym pomieszczeniu jednakowo skorzystają z tego powiększenia z 22'' na 40'' .

Kyle

Tak z ciekawości...pisałeś kiedyś że masz monitor EIZO (nie pamiętam, czy na tym forum) chyba model "EIZO S2231W"?

Nadal o nim piszesz, czy już o innym/na innym oglądasz (podaj model)?

Tak jak wcześniej pisałem, oko ludzkie malutkiego punktu na małym mnonitorze już nie powiększy a wzrok (i akomodacja) u ludzi jest bardzo różny,

Ludzkie oczy nie mają zoom'u co sugerujesz. Jedynie mają "autofocus" ;)

np niektórzy mogą przeczytać tekst z gazety z naprawdę sporej odległości

Całkiem spora grupa starszych ludzi z dalekowzrocznością ... i z tym czytaniem to nie do końca tak ... bo mój Ojciec ma problem z czytaniem bez okularów ze swoją dalekowzrocznością małych literek (oko jak wspomniałem nie ma zoomu, a przy dalekowzroczności ogniskuje dopiero z większej odległości, co przy skończonej rozdzielczości oka może powodować w ten czas problem z odczytaniem czegoś) .

Kyle

Tak z ciekawości...pisałeś kiedyś że masz monitor EIZO (nie pamiętam, czy na tym forum) chyba model "EIZO S2231W"?

Nadal o nim piszesz, czy już o innym/na innym oglądasz (podaj model)?

Nadal ten monitor. I TAK ... on ma rozdzielczość 1680x1050 ... i TAK ... widać na nim różnicę pomiędzy 1280x720 (rozciągniecie na 1680x945) a 1920x1080 (skalowane w dół na 1680x945) :) ... i TAK ... musiałem dla nakładki video przyciąć gamut by nie było na tym szerokogamutowym monitorze przesycenia (pokrywa znacznie szerszy zakres barw niż telewizory, i materiał blu-ray trzeba wyświetlać na fragmencie jego przestrzeni)

W ogóle to jeszcze raz pytam, o czym w ogóle jest mowa, kto NORMALNY ogląda filmy na monitorze komputerowym 22 cale? Co przy stole ktoś siedzi i się gapi jak w laptopa?

Kto NORMALNY nie widzi różnicy pomiędzy ekranem laptopa (kiepskim jakościowo i o rozmiarze często 15-16") a dobrym monitorem 22"? Jeśli uważasz że oglądanie filmów na PC jest nienormalne, to właśnie nazywasz miliony użytkowników nienormalnymi - kto tak robi? ... na pewno nie ktoś normalny.

ps. sam bredzisz i to od dawna

Kyle - ale agresją nie nadrobisz błazenady (fora pomyliłeś).

Obaliłeś właśnie technologię "Full HD".

(mam nadzieje ze z producentami to uzgodniłeś że będziesz skalował "w dół")

SZOK (to tak delikatnie...., @mczaj trafniej to określił)

Opierasz się, a to raz na danych naukowych (nie swoich) a to na monitorku , który nie potrafi wyświetlić:

- 1920x1080

- ma proporcje 16x10

- co za tym idzie, musi dodatkowo obcinać obraz by np 16:9 w całości obejrzeć (no to chyba zrobi się z tego 20")

- nie potrafi przyjąć cyfrowo standardu obowiązującego w UE (czyli 50 Hz nie jest w stanie wyświetlić)

- no i z tego powodu ma judder nie do wyeliminowania (z braku 50 Hz) co nawet LCD do "migotania " zmusi w określonej sytuacji

- oglądasz obraz na wyciągnięcie ręki (żadna tabela oglądania HD nie obejmuje "małych monitorków")

- itp. itd

....i potrafisz coś takiego "spłodzić" w tym dziale:

Telewizory mają akurat dosyć prostą elektronikę, osobiście wolę oglądać film na monitorze 22" EIZO niż na tym 40" SONY - więcej widać na monitorze ...

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Copyright © Audiostereo.pl

,

czy:

22" oglądane z ja wiem ... 76 cm, jest większe od 40" oglądanych z 276cm. Więcej szczegółów przez to widzę właśnie na monitorze.

Źródło:

Ukryta Zawartość

....

....to na 100% @mczaj ma rację.

Nie wiem kto Cię zmusza do pisania "bajek robotów" (jak finanse - to zapracuj uczciwie).

Ale raczej zapewne trafiają te bajki tylko do osób tak dyletancko traktujących kino domowe jak Ty (jest tu parę takich osób, którym wszystko jedno że nawet obalasz mit że tzw "full HD" ma więcej detali od monitorka "HD Ready"...przecież wystarczy osiąść inaczej i Smartfon Samsung 3,2 cale będzie bardziej szczegółowe).

Generalnie - kompromitacja zauważona ostatnio przez @mczaj.

Jest tyle for o monitorkach, wizytówkach, grafice...., ale co to ma do "Kina domowego"???

(tez tam widziałem kontrowersyjne, dla innych wpisy)

Ps - w wątku obok user szuka szerszego fotela niż Ty na monitorku szczegóły (nieistniejące w porównaniu z TV 1920x..., bo on nie ma takiej rozdzielczości ...) widzisz.

Poczytaj podstawy, czyli o co chodzi np. w "Kinie Domowym".

(proszony jesteś wielokrotnie...., bo chodzi i inne rozmiary oglądania obrazu i ...inne zasady, niz monitorki, smartfony, tablety itp...)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ludzkie oczy nie mają zoom'u co sugerujesz. Jedynie mają "autofocus" ;)

Całkiem spora grupa starszych ludzi z dalekowzrocznością ... i z tym czytaniem to nie do końca tak ... bo mój Ojciec ma problem z czytaniem bez okularów ze swoją dalekowzrocznością małych literek (oko jak wspomniałem nie ma zoomu, a przy dalekowzroczności ogniskuje dopiero z większej odległości, co przy skończonej rozdzielczości oka może powodować w ten czas problem z odczytaniem czegoś) .

No tak, czyli jeżeli wyliczymy i zmierzymy perfekcyjnie odległość ramki 40'' od ramki 22'' tak aby wszystki punkty wyświetlane punkty miały identyczną wielkość, to teoretycznie będzie wtedy widać wszystkie szczegóły tak samo. A czy ta twoja odległość jest już taka aby wszystkie punkty na 22'' i 40'' były już tej samej wielkości ? .

I jeszcze taka ciekawostka:

''Według Księgi rekordów Guinessa najlepszy wzrok ma Chińczyk Ling Thang Zuar, który potrafi czytać książkę z odległości 32 metrów. Przeciętny człowiek radzi sobie z tym bez okularów i nie męcząc wzroku z odległości pół metra.''

Kyle - ale agresją nie nadrobisz błazenady (fora pomyliłeś).

Obaliłeś właśnie technologię "Full HD".

(mam nadzieje ze z producentami to uzgodniłeś że będziesz skalował "w dół")

SZOK (to tak delikatnie...., @mczaj trafniej to określił)

Opierasz się, a to raz na danych naukowych (nie swoich) a to na monitorku , który nie potrafi wyświetlić:

- 1920x1080

- ma proporcje 16x10

- co za tym idzie, musi dodatkowo obcinać obraz by np 16:9 w całości obejrzeć (no to chyba zrobi się z tego 20")

Jakie obcinanie? kadr mam cały - napisałem wyraźnie że jest skalowanie z 1920x1080 na 1680x945.

W ogóle to jeszcze raz pytam, o czym w ogóle jest mowa, kto NORMALNY ogląda filmy na monitorze komputerowym 22 cale? Co przy stole ktoś siedzi i się gapi jak w laptopa? A nie lepiej usiąść wygodnie w fotelu, przyciemnić światło i obejrzeć film na sporym ekranie?

Przypominam, to jest zakładka "kino domowe" !

Widzisz w domu mam tylko jeden telewizor i gdy żona ogląda telewizję zmuszony jestem używać komputera jako telewizora. Ale widzę że tan niezwykła do wyobrażenia sytuacja przekracza możliwości twojej wyobraźni do tego stopnia że możliwość oglądania filmów na komputerze uważasz za bredzenie. Myślę jednak że to nie sytuacja jest ciężka do wyobrażenia tylko twoja wyobraźnia jest ograniczona.

Ps - w wątku obok user szuka szerszego fotela niż Ty na monitorku szczegóły (nieistniejące w porównaniu z TV 1920x..., bo on nie ma takiej rozdzielczości ...) widzisz.

Poczytaj podstawy, czyli o co chodzi np. w "Kinie Domowym".

(proszony jesteś wielokrotnie...., bo chodzi i inne rozmiary oglądania obrazu i ...inne zasady, niz monitorki, smartfony, tablety itp...)

Zgodnie z twoim kulawym tokiem myślenia więcej widać detali na 40" 1920x1080 z 20 metrów (bez lornetki) niż 20" 1680x945 z 2 metrów. Rzeczywistość jest inna (wyświetl "Einsteinie" stronę www, i daj znać jak się czyta z kilku metrów na 40", a jak z metra na 20").

Co z tego że na TV są wyświetlane pewne szczegóły (wyższa rozdzielczość TV), które zanikają na monitorze (niższa rozdzielczość monitora), skoro przy pewnej różnicy odległości i tak widać więcej na tym mniej rozdzielczym monitorze (rozdzielczość oka a odległość)? - nie wiem dla czego nie jesteś w stanie zrozumieć czegoś tak oczywistego.

No tak, czyli jeżeli wyliczymy i zmierzymy perfekcyjnie odległość ramki 40'' od ramki 22'' tak aby wszystki punkty wyświetlane punkty miały identyczną wielkość, to teoretycznie będzie wtedy widać wszystkie szczegóły tak samo. A czy ta twoja odległość jest już taka aby wszystkie punkty na 22'' i 40'' były już tej samej wielkości ? .

Nie. Na 22" wszystko jest większe Bo odległość jest 3,6x mniejsza a przekątna nawet nie jest 2x mniejsza.

Ps - w wątku obok user szuka szerszego fotela niż Ty na monitorku szczegóły

Pisanie przez ciebie takich bzdur bez sensu, to dopiero kompromitacja ... którą "Zauważa" każdy.

Istnieje takie pojęcie dla przyrządów optycznych jak rozdzielczość kątowa i tylko od tej rozdzielczości zależy czy oko radzi sobie z widzeniem szczegółów na monitorze. Jeżeli stosunek przekątnej ekranu do odległości ekranu będzie taki sam to niezależnie od wielkości tego ekranu oko będzie widziało szczegóły tak samo dobrze. Jeżeli teraz stosunek przekątnej ekranu do odległości od tego ekranu będzie na jednym monitorze większy to oko będzie widziało na tym monitorze więcej szczegółów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Istnieje takie pojęcie dla przyrządów optycznych jak rozdzielczość kątowa i tylko od tej rozdzielczości zależy czy oko radzi sobie z widzeniem szczegółów na monitorze. Jeżeli stosunek przekątnej ekranu do odległości ekranu będzie taki sam to niezależnie od wielkości tego ekranu oko będzie widziało szczegóły tak samo dobrze. Jeżeli teraz stosunek przekątnej ekranu do odległości od tego ekranu będzie na jednym monitorze większy to oko będzie widziało na tym monitorze więcej szczegółów.

Ukryta Zawartość

Obawiam się że hojlo1 i mczaj i tak tego nie skumają.

Ukryta Zawartość

Obawiam się że hojlo1 i mczaj i tak tego nie skumają.

Oj obawiam się że nie.

Pomijam oczywiście wady wzroku oglądającego. Krótkowidz będzie widział lepiej na ekranie monitora a dalekowidz na odwrót. Ale to chyba jest oczywiste.

Chociaż jak czytam niektóre posty to widzę że w tym temacie nic nie jest oczywiste. Pewnie jak bym stwierdził że 2*2=4 to co poniektórzy próbowaliby mi udowodnić że jest jednak inaczej.

No a jak tam "Full HD" na monitorku 22" "nie Full HD"?

Ostatnio u klienta "Full HD" na Biazecie 14" też wyświetlał w całości. :)))))

(to do tego:

Jakie obcinanie? kadr mam cały - napisałem wyraźnie że jest skalowanie z 1920x1080 na 1680x945.

Źródło:

Ukryta Zawartość

)

(nowe oblicze HD "by Kyle") :)))))))

Też ten Biazet zeskalował perfekcyjnie, do tego w 50Hz.

A jaka płynność.!!! :)))))))

Ukryta Zawartość

HD zaczyna się od 1280x720 :]

Ten "Biazet" jaką ma rozdzielczość maski/luminoforu? Będzie można osiągnąć równowartość 768x576? Oblicz sobie na podstawie wielkości plamki i wielkości widzialnej ekranu. Z drugiej strony z liczeniem masz problemy, więc wynik może Ci wyjść dosyć ... nieprzewidywalny.

A wracając do rozdzielczości kątowej oka ... na 40" przeciętny człowiek chyba nie zobaczy różnicy przy odległości 2,75m-3m pomiędzy HD a FullHD. Były takie tabelki - jak ktoś ma to niech ew. skontroluje.

ps.

distance.gif

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.